Wysłany: 24-10-2005, 11:01 2 kolejne filmy Slawka Packo z jaskin Francji
Witam
Na stronie www.stajniakleina.pl w dziale video umiescilismy kolejne 2 filmy, autorstwa Slawka Packo, z naszego wrzesniowego wyjazdu do jaskin rejonu Lot/Dordgone. W wyprawie brali udzial Slawek Packo, Ania Rapp (butle stage TŻ), Kicik, Klein i nizej podpisany. Nowe filmy to Fountain du truffe i Grotte du Poumayssen
Fajne filmiki jezeli bedziecie chcili nurwoac w S.A. zapraszam
[ Dodano: 02-11-2005, 00:00 ]
ale mam opytanie do autora: jak nurkowaliscie to nie widzialem zebyscie oznaczlia swoja droge na lince ?? Czy moze tak dobze znaliscie to jaskinie ??
Fajne filmiki jezeli bedziecie chcili nurwoac w S.A. zapraszam
tak btw - byles kiedys w ogole w SA? (kropki sa raczej nie na miejscu), a znasz moze przypadkiem stolice stanu i glowna linie kolejowa? czy moze mieszkasz za daleko od niej i latasz samolotem?
tak btw - byles kiedys w ogole w SA? (kropki sa raczej nie na miejscu), a znasz moze przypadkiem stolice stanu i glowna linie kolejowa? czy moze mieszkasz za daleko od niej i latasz samolotem?
a tobie o co znowu chodzi ??
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 02-11-2005, 09:49
Kamyku
Globalizacja w pelni, swiat stal sie maly wiec ... interesowalem, i interesuje sie dalej, Australia jako miejscem do nurania ... nie na wielkiej rafie barierowej ale wlasnie w jaskiniach (dziurach)...
moze mi powiesz (a raczej potwierdzisz pewne info) - czy majac uprawnienia IANTD Technical Cave Diver moge nurkowac w australijskich jaskiniach ? czy tez wymagane sa jakies glejty i dodatkowe papierki ?
Globalizacja w pelni, swiat stal sie maly wiec ... interesowalem, i interesuje sie dalej, Australia jako miejscem do nurania ... nie na wielkiej rafie barierowej ale wlasnie w jaskiniach (dziurach)...
moze mi powiesz (a raczej potwierdzisz pewne info) - czy majac uprawnienia IANTD Technical Cave Diver moge nurkowac w australijskich jaskiniach ? czy tez wymagane sa jakies glejty i dodatkowe papierki ?
Niestety W austrlai obowizju tylko CDAA uprawinia do nurkowania w grupie: jaskinie itp...co nie powiem ze kurs jest barodz dobry do zrobinia mozna sie duzo nauczyc stresssss tests, itp... taki kurs trwa 3 dni wiec zalerzy od ciebie ... Jezlie jestes wpelni checi zapraszam
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 03-11-2005, 00:43
troche sie pogubilem w wypowiedzi przedmowcy co zalezy a co nie ode mnie
kurs 3 dni ... jaki??
Gdyby kogos interesowalo to majac uprawnienia innej federacji aby nurkowac w Au legalnie nalezy sie skontaktowac z Standards Director wystapic o CDAA Associate Membership, oraz o Special Visitors Permit (SVP) a nastepnie przeslac/udokumentowac swoje doswiadczenie (logbook) i certyfikacje (plastik). Po zapoznaniu sie z powyzszym przyznawany jest odpowiednik naszego stopnia wg hierarchi CDAA.
Coz moze kiedys jakis pomyslny wiatr mnie na ten drugi koniec globu zawieje procedury juz rozpoznane
troche sie pogubilem w wypowiedzi przedmowcy co zalezy a co nie ode mnie
kurs 3 dni ... jaki??
Gdyby kogos interesowalo to majac uprawnienia innej federacji aby nurkowac w Au legalnie nalezy sie skontaktowac z Standards Director wystapic o CDAA Associate Membership, oraz o Special Visitors Permit (SVP) a nastepnie przeslac/udokumentowac swoje doswiadczenie (logbook) i certyfikacje (plastik). Po zapoznaniu sie z powyzszym przyznawany jest odpowiednik naszego stopnia wg hierarchi CDAA.
Coz moze kiedys jakis pomyslny wiatr mnie na ten drugi koniec globu zawieje procedury juz rozpoznane
Pzdr
Luc
Mozesz mi powedziec z kad masz te informacje ?? Poaniewarz z tego co mnie waidmo nie mozna nurkowac u nas jezli sie nie ma CDAA member ??
Wysłany: 04-11-2005, 04:55
Widzisz, Kamyk skoro odnalazles to forum to pewnie umiesz sie poslugiwac google Wystarczy wpisac CDAA i na ich stronie w dziale "downloads" poczytac regulamin (punkt 1.4, strona nr. 9).
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 04-11-2005, 12:33
kamyk napisał/a:
MTBiker napisał/a:
Pzdr
Luc
Mozesz mi powedziec z kad masz te informacje ?? Poaniewarz z tego co mnie waidmo nie mozna nurkowac u nas jezli sie nie ma CDAA member ??
Przeciez napisalem ze trzeba wystapic o associate membership ... Jesli masz jakies watpliwosci do mojej wypowiedzi polecam kontakt z CDAA Standard Director - George Yarra - standir@cavedivers.com.au i/lub wczesniejsze poczytanie statusu
Kamyk
Czy ty naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz?
Nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, ale to chyba dla Ciebie jest za trudne.
Mania
PS. Wiem, ze jestem moderatorem i ze mi nie wypada tak pisac, ale moja cierpliwosc powoli sie wykancza
Na stronie www.stajniakleina.pl w dziale video umiescilismy kolejne 2 filmy, autorstwa Slawka Packo, z naszego wrzesniowego wyjazdu do jaskin rejonu Lot/Dordgone.
Odbiegając od pedagogicznych podejść do niereformowalnych "twardych przedmiotów" mam pytanie do spec. jaskiniowych. Bardzo mi się spodobał film gdzie pływacie w konfiguracji beztwinowych - tzn. sama płyta i stage. Czy jest to uzależnione prześwitami w jaskiniach czy istnieje inny powód takiej konfiguracji?
A zauważyłem też chyba zwiększoną liczbą balastu co jest sprawa oczywistą ale czy nie stanowi to problemu z prawidłowym trymem?
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 05-11-2005, 15:27
Hej
Tomek za speca jaskiniowego to sie nie uwazam ale odpowiadam co i jak
Konfiguracja z plyta i dwoma butlami bocznymi (swoisty sidemount) podyktowana byla wygoda - wejscie do fountain du truffe rozpoczyna sie zaciskiem. Przy odrobinie samozaparcie i poswieceniu chwili na wykopanie dziury w osuwajacym sie zwirowym zboczu da sie go pokonac z twinem na plecach... tylko po co... zwirek sie osuwa wiec w drodze powrotnej z twinem znowu by sie trzeba troche odkopac. Druga fajna sprawa tam to ze z dna jak tylko wejdziesz do jeziorka podnosi sie osad - dno to glina zwirkiem i zwirek.... i widocznosc spada dosc mocno wiec zacisk pokonuje sie z zajetymi obiema rekami - poreczowka i szukanie przejscia
Balastu troche wiecej rzeczywiscie - a czy przeszkadza to w zachowaniu trymu to juz mozesz ocenic sam na filmie
(no moze pomijajac moja osobe awaria ukladu zasilania suchego skafandra podczas przechodzenia miedzy I a II syfonem i zwiazane z tym 'energiczne' pracowanie pletwami w celu zachowania plywalnosci w drodze powrotnej)
Kamyk
Czy ty naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz?
Nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, ale to chyba dla Ciebie jest za trudne.
Mania
PS. Wiem, ze jestem moderatorem i ze mi nie wypada tak pisac, ale moja cierpliwosc powoli sie wykancza
wy poslce nic zescie sie nie zminili PORSTACY i tyle jeden za drugim
dz.
[ Dodano: 06-11-2005, 04:22 ]
PROSTACY przepraszam za pomylke
adriano [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2005, 07:30
kamyk napisał/a:
Ty za to jesteś skrzywiony psychicznie i ortograficznie
dz.
PROSTACY przepraszam za pomylke
Tak Kamyk, a to jestes przykladem dobrego wychowania i ogromnej wiedzy nurkowej. I zawsze wiesz co piszesz uzywajac przy tym przepieknej i bezblednej polszczyzny.
Mania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko