Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wojsko - kiedy do rezerwy?
Autor Wiadomość
adriano
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2005, 13:16   Wojsko - kiedy do rezerwy?

Jestem urodzony w 1980 roku i nie odbyłem jeszcze służby wojskowej. Czy ktoś wie kiedy przechodzi się do rezerwy i czy powinno przyjść jakieś powiadomienie, abym stawił się do WKU po odpowiednią notatkę w książeczce wojskowej?

borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2005, 13:26   

Jesli skonczyles studia to idziesz do WKU na spacer z dyplomem i automatycznie Cie przenosza do rezerwy, jesli nie to wystrzegaj sie listonosza...

adriano
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2005, 13:30   

Niestety nie skończyłem studiów. A do ilu lat mogą mnie jeszcze zabrać?

borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2005, 13:47   

popytam sie znajomych, ale wiem, ze moj rocznik (81) jest jeszcze scigany przez nasza elitarna, nowoczesna i rozwojowa armie... :)

adriano
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2005, 14:08   

Kurcze. Właśnie wyczytałem, że mogą nas ścigać aż do 28 roku zycia!!!

"Autor: Łosoś
Data: 03-10-05 18:01

Wg satnu prawnego na dzień dzisiejszy obwiązek służby wojskwej (odbycie zasadniczej służby wojskowej) ciązy na poborowym do końca roku kalendarzowego w którym kończy 28 rok życia.
Ale może zostałeś juz przeniesiony do rezerwy?? - zadzwoń do swojego WKU i zapytaj jaki jest twój status."

Cytat ze strony http://www.pomagamy.pl/fo...t=660#reply_660

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 23-10-2005, 15:03   

adriano napisał/a:
zadzwoń do swojego WKU i zapytaj jaki jest twój status.

Najlepszy sposob na to, zeby przypomniec WKU o swoim istnieniu.

EaserVW 

Stopień: OWD (SSI)
Wysłany: 23-10-2005, 15:39   

<< ten post nic nie wniesie>>

1) lepiej nie dzwonic, czasami zdarza sie im o kimś zapomnieć
2) nie da się "przegrupić na D" ( jak autor tegoż postu) ?
3) do 2) : "Ominięcie służby wojskowej jest zaszczytnym obowiązkiem
każdego obywatela" - Kazimierz Staszewski

pozdrawiam

firefighter 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2005, 17:31   

Od pierwszego stycznia wchodzą nowe przepisy w myśl, których poborowego o którego WKU nie upomniało się przez 18 miesięcy będzie przenoszony do rezerwy automatycznie. Ale jeśli się nie odzywają do Ciebie to nie kuś losu i sam się nie ujawniaj. Inaczej w kamasze:)

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2005, 20:32   

firefighter napisał/a:
Inaczej w kamasze:)
Niekoniecznie-armia to taki twór,który ma swoje "odloty".Często pobór odbywa sie na zasadzie "na kogo wypadnie..."
EaserVW napisał/a:
nie da się "przegrupić na D"
Tak,to bardzo ważne-Twój pracodawca może zacząć sie zastanawiać,na co jesteś chory,czy nie jesteś "olewatorem"

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 23-10-2005, 20:46   

Z tego co ja wiem- obowiązkowi służby wojskowej podlega się do ukończenia 50 roku życia[masz jeszcze trochę czasu :mrgreen: ]

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2005, 20:51   

Cytat:
kiedy do rezerwy?
Tak naprawdę? Wtedy,gdy masz uprawnienia emerytalne....

adriano
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2005, 21:01   

firefighter napisał/a:
Od pierwszego stycznia wchodzą nowe przepisy w myśl, których poborowego o którego WKU nie upomniało się przez 18 miesięcy będzie przenoszony do rezerwy automatycznie. Ale jeśli się nie odzywają do Ciebie to nie kuś losu i sam się nie ujawniaj. Inaczej w kamasze:)

Otrzymałem taką odpowiedź:
"Autor: Łosoś
Data: 23-10-05 18:55

Wydaje mi się że nie zostałeś przeniesiony do rezerwy - ale żeby mieć 100 % pewność zadzwoń do swojego WKU i zapytaj o swoją sytuację (ale przeniesienie nie jest wykluczone wtedy datą przeniesienia byłaby data 01.01.roku w którym kończysz 25 lat)

Sowją drogą masz obowiązek zgłosić się do WKU i zawiadomic o tym że się już nie uczysz - ciąży na tobie obowiązek obrony RP ( wtym odbycie zsw)

Od 03.01.2006 r. nie będzie już "barier" wiekowych 24 i 28 lat odnośnie powołania do zsw - taką berierą będzie 60 lat
Na pierwszy rzut oka śmieszne ale tak będzie
tzn WKU będzie miało 18 miesięcy na powołanie człowieka do odbycia zsw od momentu gdy dowie się że dany poborowy "jest do powołania" (czyli np od dnia w którym się dowie że dany poborowy został skreślony z listy studentów)
Okres 18 mieisęcy nie mija w przypadku gdy np pobowory nie zgłasz się do WKU lub wyjechał za granicę - stąd bariera 60 lat"

Myśle, że jednak zaryzykuję w poniedziałek i zadzwonie do swojej WKU. Albo teraz albo żyć w stresie do 60!!!

[ Dodano: 24-10-2005, 16:25 ]
Andrzej Kosko napisał/a:
Cytat:
kiedy do rezerwy?
Tak naprawdę? Wtedy,gdy masz uprawnienia emerytalne....

Byłem w WKU i okazało się, że przeniesiono mnie do rezerwy z początkiem tego roku :mrgreen:
Pozdrawiam!!!

Piotrek Drdr 

Stopień: CMAS P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2005, 23:18   

Nie przejmuj się rezerwistów też wzywają na ćwiczenia
:-D
A jak już zadzwoniłeś do WKU to ktoś twoje papiery odszukał ...

EaserVW 

Stopień: OWD (SSI)
Wysłany: 25-10-2005, 10:13   

by the way:

nie wiem jak kiedyś, ale teraz wypełnia się karty na których babsko wypisuje umiejętności, np. : prawo jazdy,wszelkie kursy, licencje , patenty i takie tam. Ponieważ sypnąłem, ze intersują mnie oldtimery,chcieli mnie wziąć na mechanika;) - szybko przyznalem sie do nurkowania:) | ALE - Podobno to w wojskach mających styczność z wodami cieplejszymi b. niebezpieczne zadanie-szkoli się jakieś zwierzęta wodne (delfiny :?: ) do "unieszkodliwiania nurków" . ktoś coś o tym wie ? ( widziałem migawki w tv publicznej)
Ciekaw jestem. .

pzdr

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu