Ostatnio mam prblemy z parowaniem "obiektywu "w obudowie . Jaka jest tego przyczyna oraz jak temu zaradzić.
Przyczyną jest wilgotne powietrze wewnątrz obudowy, a rozwiązaniem problemu jest włożenie do wnętrza obudowy woreczka z absorbentem wilgoci (silica gel, których kilka woreczków powinieneś otrzymać jako wyposażenie obudowy). Dodatkowo można zamykać obudowę z osusszonym powietrzem (nadmuch z klimatyzacji).
Jeżeli nie posiadasz oryginalnych woreczków z absorbentem wilgoci, możesz kupić Silica Gel w sklepie z odczynnikami chemicznymi i w we własnym zakresie wykonać niewielkie woreczki pochłaniające wilgoć.
Woreczki są dołączane do niektórych produktów, które nie lubią wilgoci.
Jak już będziesz wiedział o jakie chodzi, to będziesz ich miał mnóstwo i odruch odkładania właśnie pozyskanych do pudełka z obudową
Ja wkładam kilka za każdym razem przed zamknięciem obudowy i działa super.
przyjrzyj sie dokladnie pod woda obudowie - a zwlaszcza przyciskom i ich okolicom:
zwł. tym które są obrotowe - gromadząca sie tam sól w postaci kryształków (zakladam ze nurkujesz czasem w morzu)
potrafi rozszczelnic o-ringi i zwłaszcza na niewielkich głębokosciach przenikaja do srodka mikrokropelki wody (czesciowo odparowywuja podgrzane przez pracujacy aparat i zamieniaja sie w pare na szklanej częsci obudowy
w takim wypadku pochlaniacze wilgoci nie pomogą...
problem ustępuje po "odmoczeniu" obudowy w słodkiej wodzie (co jakis czas trzeb a poruszyc przyciskami)
przerobilem kiedyś taki temat
warto o tym pamietac keidy konczy sie nurkowania w jakims slonowodnym akwenie - samo wypłukanie sprzetu nie wystarcza
pozdrawiam
Marek Rokowski
ps. zapraszam do obejrzenia kilku moich fotek na mojej stronce - za 2 tygodnei powiesze nowa galerie posw. ostatniej wyprawie na N. Gwinee www.forum-nuras.com - w dziale galeria i fotoreportaże
Ostatnio mam prblemy z parowaniem "obiektywu "w obudowie . Jaka jest tego przyczyna oraz jak temu zaradzić.
Gdzie zamykasz obudowę? Ja robię to w domu, gdzie wilgotność jest na ogół mniejsza. Co nie znaczy, że to stuprocentowo zabezpiecza przed takimi problemami, dlatego pytam (bo też jeszcze nie nazbierałem sobie woreczków ).
Najczęściej przed nurkowaniem jak klaruję sprzxęt.
To jako jeden ze sposobów proponuję spróbować zamykać ją jednak w domu - może pomoże. Nad wodą ma prawo panować duża wilgotność, szczególnie podczas jesiennych mgieł i siąpów. Tęże wilgotność zamykamy wtedy w obudowie. Nawet jeśli włożymy do obudowy woreczki z żelem krzemionkowym, to potrzebują one jakiegoś czasu, żeby wilgoć wchłonąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko