Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 01-11-2005, 20:19
Zdaje się, że szkolenia jaskiniowe z wymienionych przez Ciebie federacji prowadzi tylko CMAS. Minimalny stopień to P2. Takie szkolenia prowadzą także federacje techniczne, np. IANTD. Natomiast na jaskiniowe szkolenie PADI raczej bym nie liczył
Natomiast na jaskiniowe szkolenie PADI raczej bym nie liczył
Bo to nie jest kurs jaskiniowy (cave) tylko kurs do nurkowania w "grotach" (cavern), co oznacza, że wykonujesz tam rekreacyjną penetrację (40 m w lini prostej od powierzchni, w zkresie świtła naturalnego). Speclaizacja PADI Cavern Diver odpowida czemuś co w prawdziwych organizacjach jaskiniowych i technicznych nazywa się czasem "intro cave".
Jesli dobrze pamietam w Stanach jest "cavern", "intro to cave" i "cave" (przy czym do osiagniecia tego ostatniego konieczne jest zrobienie dwoch pierwszych). Wiec wydaje mi sie, ze to co robi PADI jest wlasnie i tylko odpowiednikiem "cavern".
Mania
W CMAS-ie są dwa stopnie specjalizacji nurkowej PJ1 i PJ2.Obydwa stopnie można zrobić u Krzyśka Starnawskiego,którego mogę polecić z czystym sumieniem.Niestety nie mogę podać Ci numeru telefonu do niego,bo zgubilem komórkę ze wszystkimi numerami.Ale numer do niego znajdziesz na stronie Komisji Dzialalności Podwodnej w dziale szkoleń jaskiniowych.Szkoli on również w IANTD.
Niestety ostatnio lekko poszalalem i telefon niechcący wypadl mi z dloni.Nie bylo co zbierać.Dobrze,że nie wykasowalem tych numerów co mi przyslaleś kiedyś
Wysłany: 29-12-2005, 13:50
A czy w Polsce w ogóle są organizowane szkolenia jaskiniowe - nie wydaje mi się - bo niby gdzie? Jakieś tam jaskinie mamy, ale nie wiem czy w pełni zasługują nawet na tą nazwę. Polscy instruktorzy szkolą we Francji, albo jeszcze dalej np. w Meksyku.
Nie to, zebym sie specjalnie znal, ale sa w Polsce jaskinie w ktorych sie nurkuje, wiec rownie dobrze mozna sie w nich szkolic. I zdaje mi sie, ze to sie robi: http://www.pnj.sgw.wroc.pl/warsztaty/index.php
Fakt, ze nurkuje sie pewnie trudniej niz na Florydzie, u nas skuterem w jaskiniach sie raczej nie poszaleje Ale nikt nie powiedzial, ze musi byc latwo...
Wysłany: 30-12-2005, 12:16
Nie no ja fachowcem tez nie jestem. To, że sa jaskinie to wiem - byłem kiedyś nawet na takim spotkaniu gdzie chłopak opowiadał jak się przeciskali przez takie dziury, że ledwo głowa wchodziła:) O skuterach można zapomnieć, w ogóle cały DIR to raczej nie za bardzo - za ciasno:)
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 07-01-2006, 08:10
Danny Riordan i Chris Le Maillot beda prowadzili latem szkolenia jaskiniowe we Francji w Dordogne. Kontakt do nich mozna znalezc tu: http://www.dir-mexico.com/
Wysłany: 08-01-2006, 18:04
Tez moge podeslac ci kontakt do dobrego instruktora, ale zastanawiam sie czy interesuje cie kursu prowadzony wylacznie w jez. polskim, czy w jez. angielskim tez moze byc?
Ps. kursy odbywaja sie we Francji
Chcialbym zrobić taki kurs we Francji,ale żeby byl on prowadzony w języku polskim,bo z anglikiem u mnie kiepsko.Jakbyś mógl Fan podać mi jakiekolwiek namiary na priva to będę Ci bardzo wdzięczny!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko