Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI KONTRA CMAS
Autor Wiadomość
stiwi 

Stopień: AOWD
Kraj:
Singapore

Wysłany: 07-11-2005, 11:36   Re: PADI KONTRA CMAS

bullet8 napisał/a:
To że każdy człowiek uważa że jego organizacja jest lepsza jest dla mnie zrozumiałe. Nawet na kursie nurkowym instruktorzy wyraźnie pokazywali mi to że PADI (ja robiłem CMAS`owskie uprawnienia) jest gorsze.

Wtedy spytaj, ale w czym jest PADI gorsze? CMAS musi robić antyreklamę PADI, bo nie mają wyjścia. Nigdy nie zdobędą takiej rzeszy klientów i nigdy nie będą uważani za typowo rekreacyjną organizację.

Na P1 zdobywasz uprawnienia do 20m i masz nurkowanie nocne, na OWD w PADI nie ma nocnego i uprawnienia do 18m. Nie wiem jak różnice idą na wyższych stopniach.

Ale i tak najważniejsza jest osoba instruktora, reszta nie ma większego znaczenia...

Pozdrawiam,
Sebastian.[/fade][/code]

apis77 

Stopień: CMAS *
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2005, 14:35   

Ja tam mam super kumpli zarówno w PADI jak i CMAS...i w zaszdzie strasznie mnie wkurza to wielkie halo o nic...
Bullet8 weż się w graśc i daj sobie spokój, a jak któs będzie Cię nakręcac na ten temat to po prostu odpuść...
I tak ci, co nurkują maja fajne hobby, wiec nie jest wazne, w jakiej federacji zrobiony patent...
Umiejętności w zasadzie zawsze mówią same za siebie...

Pozio 

Stopień: po stopniu do przodu
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2005, 14:48   

stiwi napisał/a:
Wtedy spytaj, ale w czym jest PADI gorsze? CMAS musi robić antyreklamę PADI, bo nie mają wyjścia. Nigdy nie zdobędą takiej rzeszy klientów i nigdy nie będą uważani za typowo rekreacyjną organizację.

Na pewno nie zdobędzie tylu, bo nie każdy ma czas na to by zniknąć na obozie na jakieś 7-14 dni {bynajmniej ja znikałem na 14)
A cała reszta to same komplementy dla tej organizacji fakt robią nocne i dobrze, bo potem, choć wiedzą, że nocą również da się nurkować robią 20 ( w LOK-u robiło się nawet 30-stke) i Ci, którzy chcą się czegoś nauczyć i mają, od kogo to wiele się nauczą
Na pewno najważniejsze jest trafić na dobrego instruktora, który przede wszystkim ma na celu nauczyć a nie zarobić a o tyle lepiej ze (nawet niech to będzie instruktor z uprawnieniami z wszystkich organizacji, co by nie było następnej wojny CMAS kontra reszta i na odwrót) ma na to 14 dni od rana do nocy i z nocą włącznie a w PADI to chyba troszkę mniej.
I może zacznijmy odpowiadać na tematy w stylu, „ Co lepsze CMAS czy PADI" że najlepszy jest dobry instruktor:)
Zresztą to walka z wiatrakami zawsze będzie ktoś, kto będzie się tego czepiał a to nudne na maksa :???:

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2005, 14:54   

Witam :cool:
Obserwuję ten temat od ukazania się, to jest ok. tygodnia i wiecie co ... cieszę się , że jest taka spokojna dyskusja, że nikt nikogo o nic nie obwinia, że jedynym wnioskiem jest " nie ważna organizacja" - od roku czy dwóch bardzo dużo się nauczyliśmy i chyba jako grupa spoważnieliśmy (w dobrym tego słowa znaczeniu) - już nie jest tak łatwo nas podpuścić - GRATULUJĘ :razz:

apis77 

Stopień: CMAS *
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-11-2005, 22:21   

Masz rację Pitt_M, i tak trzymać forumowicze!!!

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2005, 11:11   

Pitt_M napisał/a:
już nie jest tak łatwo nas podpuścić
Fakt-i oprócz tego,nudne stało się wałkowanie spraw trzeciorzędnych

Father 

Stopień: DM,P2,WM,SS1,PL,EFR
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2005, 21:15   

Nurkowanie jest jedno, oragnizacja nie jest najważniejsza. Lepiej znać różnice, żeby się dogadać pod wodą. Nie rozumiem tych uprzedzeń, pewnie rzeczywiście chodzi o klienta, czyli o kasę, albo o chęć słownego udowodnienie, że jest się lepszym..
PB

woodnik 

Stopień: Divemaster
Wysłany: 19-11-2005, 12:27   

Szkoliłem się w dwóch organizacjach CMAS oraz PADI i z pełną odpowiedzialnością mogę polecić obie organizacje. Wybór należy do ciebie.

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2005, 15:31   

A gdzie się Scaner podział - jakoś nudno się zrobiło. Czyżby zachorował i wszelkie "złote" mysli go opuściły ??

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2005, 16:03   

Bigas napisał/a:
A gdzie się Scaner podział - jakoś nudno się zrobiło. Czyżby zachorował i wszelkie "złote" mysli go opuściły ??

Scaner ma sie bardzo dobrze wlasciwie to codziennie lepiej od samego urodzenia az strach sie bać co będzie za rok :20:
A co do organizacji X kontra organizacja Y to Scaner nigdy sie nie wypowiadal i nie bedzie sie wypowiadal bo szkoda prądu po prostu scaner uwaza ze wszystkie organizacje są do bani i o kant dupy potłuc :mrgreen: a co to płaczu ze instruktor xyz kiepsko wyszkolil i nie trzymal sie standardow tez nie ma co piany bic wine za to ponosi kursant jak jest dupa wolowa i nie potrafi wyegzekwowac tego co mu sie nalezy to cale zycie bedzie dojony i nic tego nie zmieni taka jest ekonomia jak najmniej dac i jak najwiecej za to otzymac jak sie komu nie podoba to niech poporosi o azyl w korei polnocnej tam komerchy nie ma :22: ja robilem kursy zarowno w PADI CMAS IANTD i wszedzie wszystko mi pasowalo czasem mam wrecz wyrzuty sumienia ze tak wydoilem moich instruktorow z wiedzy :22: przewaznie dostalem wiecej info niz zakladal program kursow. Nuranie to nie gra w szachy ludzie ktorzy zajmuja sie nim zawodowo czesto nie sa wrazliwymi intelektualistami ktorzy wczuja sie w wewnetrzene potrzeby ich klienta oraz subtelnie przekaza mu wiedze tak aby nie urazic pana ktory raz w roku oderwal sie od swojego biureczka zeby w ciagu 4 dni w egipcie zostac nurkiem przez duze N i to by bylo tyle .... ale sie rozgdakalem :22:

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2005, 16:21   

scaner napisał/a:
.... ale sie rozgdakalem

No i odrazu swojsko się zrobiło
Bo tego mi własnie brakowało
Mogę teraz spać spokojnie

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2005, 17:37   

Bigas napisał/a:

Bo tego mi własnie brakowało
Mogę teraz spać spokojnie

No to sie ciesze, a gdyby tak przypadkiem sen z powiek spedzal ci dylemat ktora organizacja lepsza to daj znac na priv to zorganizujem platne konsultacje 164,49 PLN za godzinę przy doplacie + 30% jes możliwosc wplywu na wynik ostateczny konsultacji
UWAGA! wynik konsultacji nie gwarantuje takiego samego wyniku w przyszlosci

Pozio 

Stopień: po stopniu do przodu
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2005, 18:09   

No no !! Scaner TANIOCHA na maksa przy takich cenach to bedzie trzeba się zapisywać i to z półrocznym wyprzedzeniem :)

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 07:05   

scaner napisał/a:
a gdyby tak przypadkiem sen z powiek spedzal ci dylemat ktora organizacja lepsza

Wiesz Scanerku - organizacje (wszystkie bez wyjątku, włączając Samoobronę i kółko wielbicieli Radia Marysia oraz młodzieżówki Romusia plus inni zboczeńcy) to ja mam w dupie. Mam świetnego instruktora z którego jestem zadowolony i to mi wystarczy. A pod jakim szyldem działa to dla mnie jest akurat najmniej ważne. A te 164,49 + VAT jak rozumiem to możemy spożytkować raczej na jakąś porządną zawartość objętościową np. Jasia Wędrowniczka, niekoniecznie przy tym dyskutując o organizacjach jedynych i słusznych.

[ Dodano: 22-11-2005, 07:09 ]
No o ile będzie Ci odpowiadało moje towarzystwo. A może jestem z tej "be" organizacji, albo stopień mam za niski by pić w towarzystwie forumowego "guru", albo też ryjek na zdjęciu mam za mały, a może też nie należę do żadnego fanklubu i to mnie dyskwalifikuje?

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 12:14   

Bigas napisał/a:

Wiesz Scanerku - organizacje (wszystkie bez wyjątku, włączając Samoobronę i kółko wielbicieli Radia Marysia oraz młodzieżówki Romusia plus inni zboczeńcy) to ja mam w dupie.

Trzeba uwazac co sie dzis mowi bo moherowe berety czuwaja
Bigas napisał/a:

A te 164,49 + VAT jak rozumiem to możemy spożytkować raczej na jakąś porządną zawartość objętościową np. Jasia Wędrowniczka,
Byle byl zmrozony i nic wiecej nie trzeba :22:
Bigas napisał/a:

No o ile będzie Ci odpowiadało moje towarzystwo.

Mi odpowiada kazde pijące towarzystwo :mrgreen:
Bigas napisał/a:

.... albo stopień mam za niski by pić w towarzystwie forumowego "guru",

ja mam stopien Bubblemaker Junior wiec bedzie to dla mnie zaszczyt wychlać z Tobą Jasia a zimowe spotkanie już blisko :mrgreen: a co do guru to cos ci sie popierdzielilo do guru to mi na szczescie daleko
Bigas napisał/a:
nie należę do żadnego fanklubu i to mnie dyskwalifikuje?

to wlasnie cie kwalifikuje :20:
ps. szkoda ze jestes ze stolycy :alien: ale jakos to przezyje

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 12:18   

scaner napisał/a:
ps. szkoda ze jestes ze stolycy obcy ale jakos to przezyje

Oj Scanerku, Scanerku....... widzę, żeś mocno niedoinformowany. Ze stolycy to i owszem ale nie polskiej, takiej inniejszej. A z Wawą łączy mnie tylko i wyłacznie praca (mieszkam na wsi). Tai ka, isgersim??

[ Dodano: 22-11-2005, 12:22 ]
P.S. Apropos moherowych beretów, wszyscy o nich mówią a ja jeszcze nie widziałem na żywo. W telewizorni to ktoś się kręcił obok ojca dyrektora, a czy to było to to dziwactwo to nie wiem. Wiesz, Scanerku - ja nie z Polszczy, ja nie wiem.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 12:34   

Bigas napisał/a:

ja nie z Polszczy, ja nie wiem.
To ty moze jakis szpion he?

Bigas
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 12:37   

Aha, a jakżesz, szpioniu wszystko co jest pod wodą. :mrgreen: udaję, że nurkuję a tymczasem wszystko dokładnie notuję i fotografuję. :asthanos: :mrgreen:

VooDoo_73 

Stopień: OWD+A :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2005, 12:43   

Jezus Maria, ja was chyba musze przywołać do porządku... CMAS vs PADI vs reszta świata, a wy się tu po plecach klepiecie... Ja rozumiem jeszcze Bigasa, bo co on niby ma mówić - SSI, więc nic tylko się napić... Ale tak bez żadnych kontrowersji?
Moherowe berety... To może jakaś odmiana Zmechaconych Worków?
Czy nie ma nikogo, kto zacznie znowu udowadniać, że tylko "szkolenie w GUI" jest słuszne??
Wołam o pomstę do nieba.

Z surfeskim pozdrowieniem
V.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2005, 12:56   

VooDoo_73 napisał/a:
Jezus Maria, ja was chyba musze przywołać do porządku... CMAS vs PADI vs reszta świata, a wy się tu po plecach klepiecie...
a co tu piane bic ? wystarczy popatrzec na FN sa tu ludzie wszystkich organizacji i jakos poza Kamykiem :mrgreen: nikt nie odstaje ani swoja wiedza ani umiejetnosciami a jezeli juz ktos kapelusze sadzi to raczej proporcjonalnie do doswiadczenia i oplywania a nie z pwodu przynaleznosci do jakiejs tam organizacji popatrz na Martina on jest z jakiegos tam VDST TomM z PADI sa tez ludzie z LOKU i z CMAS a nawet z GUI :mrgreen: i widac jakas roznice w poziomie wiedzy ? ( nie mowie o Kamyku) Ja natomiast robilem kursy i w PADI CMAS i IANTD no i co dalej nic nie wiem :22:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu