To że każdy człowiek uważa że jego organizacja jest lepsza jest dla mnie zrozumiałe. Nawet na kursie nurkowym instruktorzy wyraźnie pokazywali mi to że PADI (ja robiłem CMAS`owskie uprawnienia) jest gorsze.
Wtedy spytaj, ale w czym jest PADI gorsze? CMAS musi robić antyreklamę PADI, bo nie mają wyjścia. Nigdy nie zdobędą takiej rzeszy klientów i nigdy nie będą uważani za typowo rekreacyjną organizację.
Na P1 zdobywasz uprawnienia do 20m i masz nurkowanie nocne, na OWD w PADI nie ma nocnego i uprawnienia do 18m. Nie wiem jak różnice idą na wyższych stopniach.
Ale i tak najważniejsza jest osoba instruktora, reszta nie ma większego znaczenia...
Ja tam mam super kumpli zarówno w PADI jak i CMAS...i w zaszdzie strasznie mnie wkurza to wielkie halo o nic...
Bullet8 weż się w graśc i daj sobie spokój, a jak któs będzie Cię nakręcac na ten temat to po prostu odpuść...
I tak ci, co nurkują maja fajne hobby, wiec nie jest wazne, w jakiej federacji zrobiony patent...
Umiejętności w zasadzie zawsze mówią same za siebie...
Wtedy spytaj, ale w czym jest PADI gorsze? CMAS musi robić antyreklamę PADI, bo nie mają wyjścia. Nigdy nie zdobędą takiej rzeszy klientów i nigdy nie będą uważani za typowo rekreacyjną organizację.
Na pewno nie zdobędzie tylu, bo nie każdy ma czas na to by zniknąć na obozie na jakieś 7-14 dni {bynajmniej ja znikałem na 14)
A cała reszta to same komplementy dla tej organizacji fakt robią nocne i dobrze, bo potem, choć wiedzą, że nocą również da się nurkować robią 20 ( w LOK-u robiło się nawet 30-stke) i Ci, którzy chcą się czegoś nauczyć i mają, od kogo to wiele się nauczą
Na pewno najważniejsze jest trafić na dobrego instruktora, który przede wszystkim ma na celu nauczyć a nie zarobić a o tyle lepiej ze (nawet niech to będzie instruktor z uprawnieniami z wszystkich organizacji, co by nie było następnej wojny CMAS kontra reszta i na odwrót) ma na to 14 dni od rana do nocy i z nocą włącznie a w PADI to chyba troszkę mniej.
I może zacznijmy odpowiadać na tematy w stylu, „ Co lepsze CMAS czy PADI" że najlepszy jest dobry instruktor:)
Zresztą to walka z wiatrakami zawsze będzie ktoś, kto będzie się tego czepiał a to nudne na maksa
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 07-11-2005, 14:54
Witam
Obserwuję ten temat od ukazania się, to jest ok. tygodnia i wiecie co ... cieszę się , że jest taka spokojna dyskusja, że nikt nikogo o nic nie obwinia, że jedynym wnioskiem jest " nie ważna organizacja" - od roku czy dwóch bardzo dużo się nauczyliśmy i chyba jako grupa spoważnieliśmy (w dobrym tego słowa znaczeniu) - już nie jest tak łatwo nas podpuścić - GRATULUJĘ
Nurkowanie jest jedno, oragnizacja nie jest najważniejsza. Lepiej znać różnice, żeby się dogadać pod wodą. Nie rozumiem tych uprzedzeń, pewnie rzeczywiście chodzi o klienta, czyli o kasę, albo o chęć słownego udowodnienie, że jest się lepszym..
PB
Szkoliłem się w dwóch organizacjach CMAS oraz PADI i z pełną odpowiedzialnością mogę polecić obie organizacje. Wybór należy do ciebie.
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 21-11-2005, 15:31
A gdzie się Scaner podział - jakoś nudno się zrobiło. Czyżby zachorował i wszelkie "złote" mysli go opuściły ??
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 21-11-2005, 16:03
Bigas napisał/a:
A gdzie się Scaner podział - jakoś nudno się zrobiło. Czyżby zachorował i wszelkie "złote" mysli go opuściły ??
Scaner ma sie bardzo dobrze wlasciwie to codziennie lepiej od samego urodzenia az strach sie bać co będzie za rok
A co do organizacji X kontra organizacja Y to Scaner nigdy sie nie wypowiadal i nie bedzie sie wypowiadal bo szkoda prądu po prostu scaner uwaza ze wszystkie organizacje są do bani i o kant dupy potłuc a co to płaczu ze instruktor xyz kiepsko wyszkolil i nie trzymal sie standardow tez nie ma co piany bic wine za to ponosi kursant jak jest dupa wolowa i nie potrafi wyegzekwowac tego co mu sie nalezy to cale zycie bedzie dojony i nic tego nie zmieni taka jest ekonomia jak najmniej dac i jak najwiecej za to otzymac jak sie komu nie podoba to niech poporosi o azyl w korei polnocnej tam komerchy nie ma ja robilem kursy zarowno w PADI CMAS IANTD i wszedzie wszystko mi pasowalo czasem mam wrecz wyrzuty sumienia ze tak wydoilem moich instruktorow z wiedzy przewaznie dostalem wiecej info niz zakladal program kursow. Nuranie to nie gra w szachy ludzie ktorzy zajmuja sie nim zawodowo czesto nie sa wrazliwymi intelektualistami ktorzy wczuja sie w wewnetrzene potrzeby ich klienta oraz subtelnie przekaza mu wiedze tak aby nie urazic pana ktory raz w roku oderwal sie od swojego biureczka zeby w ciagu 4 dni w egipcie zostac nurkiem przez duze N i to by bylo tyle .... ale sie rozgdakalem
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 21-11-2005, 16:21
scaner napisał/a:
.... ale sie rozgdakalem
No i odrazu swojsko się zrobiło
Bo tego mi własnie brakowało
Mogę teraz spać spokojnie
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 21-11-2005, 17:37
Bigas napisał/a:
Bo tego mi własnie brakowało
Mogę teraz spać spokojnie
No to sie ciesze, a gdyby tak przypadkiem sen z powiek spedzal ci dylemat ktora organizacja lepsza to daj znac na priv to zorganizujem platne konsultacje 164,49 PLN za godzinę przy doplacie + 30% jes możliwosc wplywu na wynik ostateczny konsultacji
UWAGA! wynik konsultacji nie gwarantuje takiego samego wyniku w przyszlosci
No no !! Scaner TANIOCHA na maksa przy takich cenach to bedzie trzeba się zapisywać i to z półrocznym wyprzedzeniem
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2005, 07:05
scaner napisał/a:
a gdyby tak przypadkiem sen z powiek spedzal ci dylemat ktora organizacja lepsza
Wiesz Scanerku - organizacje (wszystkie bez wyjątku, włączając Samoobronę i kółko wielbicieli Radia Marysia oraz młodzieżówki Romusia plus inni zboczeńcy) to ja mam w dupie. Mam świetnego instruktora z którego jestem zadowolony i to mi wystarczy. A pod jakim szyldem działa to dla mnie jest akurat najmniej ważne. A te 164,49 + VAT jak rozumiem to możemy spożytkować raczej na jakąś porządną zawartość objętościową np. Jasia Wędrowniczka, niekoniecznie przy tym dyskutując o organizacjach jedynych i słusznych.
[ Dodano: 22-11-2005, 07:09 ]
No o ile będzie Ci odpowiadało moje towarzystwo. A może jestem z tej "be" organizacji, albo stopień mam za niski by pić w towarzystwie forumowego "guru", albo też ryjek na zdjęciu mam za mały, a może też nie należę do żadnego fanklubu i to mnie dyskwalifikuje?
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2005, 12:14
Bigas napisał/a:
Wiesz Scanerku - organizacje (wszystkie bez wyjątku, włączając Samoobronę i kółko wielbicieli Radia Marysia oraz młodzieżówki Romusia plus inni zboczeńcy) to ja mam w dupie.
Trzeba uwazac co sie dzis mowi bo moherowe berety czuwaja
Bigas napisał/a:
A te 164,49 + VAT jak rozumiem to możemy spożytkować raczej na jakąś porządną zawartość objętościową np. Jasia Wędrowniczka,
Byle byl zmrozony i nic wiecej nie trzeba
Bigas napisał/a:
No o ile będzie Ci odpowiadało moje towarzystwo.
Mi odpowiada kazde pijące towarzystwo
Bigas napisał/a:
.... albo stopień mam za niski by pić w towarzystwie forumowego "guru",
ja mam stopien Bubblemaker Junior wiec bedzie to dla mnie zaszczyt wychlać z Tobą Jasia a zimowe spotkanie już blisko a co do guru to cos ci sie popierdzielilo do guru to mi na szczescie daleko
Bigas napisał/a:
nie należę do żadnego fanklubu i to mnie dyskwalifikuje?
to wlasnie cie kwalifikuje
ps. szkoda ze jestes ze stolycy ale jakos to przezyje
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2005, 12:18
scaner napisał/a:
ps. szkoda ze jestes ze stolycy obcy ale jakos to przezyje
Oj Scanerku, Scanerku....... widzę, żeś mocno niedoinformowany. Ze stolycy to i owszem ale nie polskiej, takiej inniejszej. A z Wawą łączy mnie tylko i wyłacznie praca (mieszkam na wsi). Tai ka, isgersim??
[ Dodano: 22-11-2005, 12:22 ]
P.S. Apropos moherowych beretów, wszyscy o nich mówią a ja jeszcze nie widziałem na żywo. W telewizorni to ktoś się kręcił obok ojca dyrektora, a czy to było to to dziwactwo to nie wiem. Wiesz, Scanerku - ja nie z Polszczy, ja nie wiem.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2005, 12:34
Bigas napisał/a:
ja nie z Polszczy, ja nie wiem.
To ty moze jakis szpion he?
Bigas [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2005, 12:37
Aha, a jakżesz, szpioniu wszystko co jest pod wodą. udaję, że nurkuję a tymczasem wszystko dokładnie notuję i fotografuję.
Wysłany: 22-11-2005, 12:43
Jezus Maria, ja was chyba musze przywołać do porządku... CMAS vs PADI vs reszta świata, a wy się tu po plecach klepiecie... Ja rozumiem jeszcze Bigasa, bo co on niby ma mówić - SSI, więc nic tylko się napić... Ale tak bez żadnych kontrowersji?
Moherowe berety... To może jakaś odmiana Zmechaconych Worków?
Czy nie ma nikogo, kto zacznie znowu udowadniać, że tylko "szkolenie w GUI" jest słuszne??
Wołam o pomstę do nieba.
Z surfeskim pozdrowieniem
V.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2005, 12:56
VooDoo_73 napisał/a:
Jezus Maria, ja was chyba musze przywołać do porządku... CMAS vs PADI vs reszta świata, a wy się tu po plecach klepiecie...
a co tu piane bic ? wystarczy popatrzec na FN sa tu ludzie wszystkich organizacji i jakos poza Kamykiem nikt nie odstaje ani swoja wiedza ani umiejetnosciami a jezeli juz ktos kapelusze sadzi to raczej proporcjonalnie do doswiadczenia i oplywania a nie z pwodu przynaleznosci do jakiejs tam organizacji popatrz na Martina on jest z jakiegos tam VDST TomM z PADI sa tez ludzie z LOKU i z CMAS a nawet z GUI i widac jakas roznice w poziomie wiedzy ? ( nie mowie o Kamyku) Ja natomiast robilem kursy i w PADI CMAS i IANTD no i co dalej nic nie wiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko