Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
krew z nosa podczas nurkowania
Autor Wiadomość
pacio 

Stopień: PADI DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2005, 19:23   krew z nosa podczas nurkowania

dzisiaj prowadzilem mojego znajomego pod woda-nurkowal po raz pierwszy w zyciu na wodach otwartych. po zejsciu na 1.5-2m zaczela mu leciec krew z nosa. wynurzylismy sie, wszystko bylo ok, krew przestala leciec i zanurkowalismy dalej. znowu 2metry, krew znowu zaczyna leciec, pytam czy ok, mowi ok wiec plyniemy. przez cale nurkowanie mial zakrwawiony nos, troche ubryzgana maske, ale czul sie znakomicie, wmiare cieplo itd.
czego to moze byc wina? jak temu zapobiegac?

snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 20-11-2005, 10:38   

Przede wszystkim koelgo, najpierw zastanów się czy masz odpowiednie uprawnienia i przygotowanie do tego, żeby zabierać osoby nieprzeszkolone ze sobą?
Jak dla mnie to kolega twój powiniem zostać najpierw zabrany pod wodę przez przeszkoloną kadre vide instruktora, lub Divemastera jeżeli wcześniej odbył z instruktorem pierwsze zajęcia basenowe z DSD.

Co do zapobiegania krwawieniom, to może wystarczy wyrównywanie ciśnienia w masce?
Jednak tu zwróciłbym się do lekarza po opinię.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2005, 11:23   

snoop napisał/a:
przeszkoloną kadre vide instruktora, lub Divemastera jeżeli wcześniej odbył z instruktorem pierwsze zajęcia basenowe z DSD.

Zauwaz ze kolega ma stopien P2 wiec borac pod uwage najwyzsze standardy szkoleniowe CMAS oraz profesjonalizm ludzi z certyfikatem tej organizacji czyli to praktycznie odpowiednik Course Directora PADI a krwotok z nosa co tam przed wojna nie tak sie nuralo i też dawali rade :!: :mrgreen:

snoop 

Wysłany: 20-11-2005, 11:29   

scaner może lepiej znowu zanurkuj, bo zdecydowanie bardziej wolę Twoje komentarze po wyjściu z wody jak już żadne NSDAP na Ciebie nie działa ;)

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2005, 11:38   

snoop napisał/a:
scaner może lepiej znowu zanurkuj, bo zdecydowanie bardziej wolę Twoje komentarze po wyjściu z wody jak już żadne NSDAP na Ciebie nie działa ;)

:22: masz racje - dzis z nurania nic nie bedzie ale spobuje wkoczyc do wanny i posnurkuje moze to cos pomoze :22:

snoop 

Wysłany: 20-11-2005, 11:40   

scaner napisał/a:
spobuje wkoczyc do wanny i posnurkuje

pamiętaj tylko o lince prądowej podczas wypuszczania wody i o odpowiednim zabezpieczeniu ;)

have fun

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2005, 22:17   

pacio napisał/a:
czego to moze byc wina? jak temu zapobiegac?

DO LARYNGOLOGA - przyczyn może być kilka : katar , zapalenie zatok , polipowatość zatok , niewyrównanie ciśnienia . Powtórne zanurzenie po stwierdzeniu krwawienia z nosa ( czyli najprawdopodobniej jakieś postaci barotraumy zatoki ) to eeee..... brak mi
słów - , znowu mnie Tom będzie od Judymów przezywał :mrgreen: :alien:

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2005, 22:54   

To przezywanie ma raczej pozytywny wydźwięk, ale z pewną nutą melancholii...
Głos wołającego na puszczy....
Ostatnio modna na forum tzw. "medycyna alternatywna", a raczej szarlataneria. Swego czasu apelowałem o rozsądek, ale dałem spokój.
Ostatecznie guzik mnie obchodzi co ci ludzie sobie robią, jeśli przez to są lepszymi nurkami, albo lepszymi ludźmi, to niechże sobie robią te różne "sztuki", tampony z włosów indian Hopi, albo dzwonią nad uchem. Wg mnie nie powinno się tego rodzaju szarlatanerii wypisywać pod szyldem "medycyna", bo jeszcze ktoś weźmie to na poważnie.
Ale... co mi tam...

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2005, 23:20   

TomM napisał/a:
To przezywanie ma raczej pozytywny wydźwięk, ale z pewną nutą melancholii...

i tak to zrozumiałem

pacio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2005, 22:04   

sharkey napisał/a:
DO LARYNGOLOGA - przyczyn może być kilka : katar , zapalenie zatok , polipowatość zatok , niewyrównanie ciśnienia . Powtórne zanurzenie po stwierdzeniu krwawienia z nosa ( czyli najprawdopodobniej jakieś postaci barotraumy zatoki ) to eeee..... brak mi
słów

dzieki za info dotyczace pytania
barotrauma zatoki....hmm chyba przesadzone(znajomy nawet nie czul tego krwawnienia, a sadze ze bolaly by jego zatoki przy czyms takim), to byla najprawdopodobniej jakas reakcja organizmu na nowe otoczenie, chociarz bylem ciekaw moze ktos sie z czyms takim w swojej karierze nurkowej spotkal.
cisnienie bylo wyrownywane zarowno w uszach jak i w masce

Pozio 

Stopień: po stopniu do przodu
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2005, 23:30   

pacio napisał/a:
hmm chyba przesadzone(znajomy nawet nie czul tego krwawnienia, a sadze ze bolaly by jego zatoki przy czyms takim),

Przesadzone ??! Raczej nie jest normą krwawienie podczas nurkowania!!!

pacio napisał/a:
to byla najprawdopodobniej jakas reakcja organizmu na nowe otoczenie

Taaa... bardzo nowe bo przedtem nie pływał w jeziorze :???:

Niech idzie do laryngologa

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 23-11-2005, 09:08   

TomM napisał/a:
te różne "sztuki", tampony z włosów indian Hopi, albo dzwonią nad uchem.

Chyba zadzwonie dzisiaj do znajomych z Pide River i co prawda nie od Hopi :20: a od Lakota :22: ale może cos wymyślą i Podeślą Ci jakichś specyfik a póżniej oddańczą grens dance i może pomoże lepszemu samopoczuciu. ;-) +

Pozdrawiam ciepło!!! :razz:

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2005, 11:01   

Może zbyt intensywne przedmuchiwanie-trochę krwi+woda w masce(normalne u świezynek) i wygląda nieciekawie.
sharkey napisał/a:
Powtórne zanurzenie po stwierdzeniu krwawienia z nosa
To rzeczywiscie bardzo nieprofesjonalne (conajmniej)

diverek 

Stopień: Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2005, 12:56   

Pozio napisał/a:
pacio napisał/a:
hmm chyba przesadzone(znajomy nawet nie czul tego krwawnienia, a sadze ze bolaly by jego zatoki przy czyms takim),

Przesadzone ??! Raczej nie jest normą krwawienie podczas nurkowania!!!

Ale rzeczywiœcie przesadzonĹĄ diagnozĹĄ jest uraz ciœnieniowy zatoki zaraz po zanurzeniu i pływaniu na małej głębokoœci. Jeżeli stałoby się to podczas wynurzania i spotkało się z bólami za nosem, za oczami, tudzież na czole to jest duże prawdopodobieństwo że to właœnie zatoka. Przeżyłem to kiedyœ i da się to odczuć. I to nie jest tak że zatoka pęka ot tak sama z siebie. Jest tego jakaœ przyczyna i jest to doœć bolesne. W tym przypadku rzeczywiœcie można to wykluczyć. Może pacjent ma po prostu słabe naczynka krwionoœne w nosie i podczas próby przedmuchania się po pierwsze mocno zatyka nos a po drugie mocno w niego dmucha. Co może doprowadzić właœnie do drobnych pęknięć tych naczynek i lekkie krawienia. Oczywiœcie wizyta u dobrego laryngologa i konsultacja jest wymagana.

pacio 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2005, 16:17   

decyzja do ponownego zanurzenia zostala podjeta przez osobe o kwalifikacjach instruktorskich, nie przezemnie. ze wzgledu na to, ze nigdy wczesniej nie spotkalem sie ani nie slyszalem o takim wypadku przy nurkowaniu, nie mialem zbyt duzo do powiedzenia.
przy najblizszej okazji porozmawiam o tym z obydwoma osobami i moze do czegos dojdziemy. narazie przekazuje propozycje udania sie do laryngologa koledze mlodemu nurkowi, a sam wielce dziekuje za wszelkie odpowiedzi(jak ladnie:D)

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2005, 22:18   

quote="diverek"]Jeżeli stałoby się to podczas wynurzania [/quote]
Nie - barotrauma zatoki może wystąpić zarówno w czasie zanurzania jak i wynurzania - jak zresztą każdy uraz ciśnieniowy

diverek napisał/a:
że zatoka pęka ot tak sama z siebie

Zatoka może pęknąć a dokładnie jej najsłabsza ściana jako wyjątkowo ciężki przypadek barotraumy ale olbrzymia większość u. ciśnieniowych zatok polega na uszkodzeniu śluzówki wyścielającej zatoki a szczególnie ich ujść.
diverek napisał/a:
Może pacjent ma po prostu słabe naczynka krwionoœne w nosie

to możliwe , może też brał środki p-zakrzepowe albo dłuższy czas łykał polopirynę.

diverek napisał/a:
przesadzonĹĄ diagnozĹĄ jest uraz ciœnieniowy zatoki zaraz po zanurzeniu i pływaniu na małej głębokoœci.

Nie - uraz ciśnieniowy zatoki to również rozerwanie ( rozepchnięcie , odkorkowanie itp)ujścia zatoki połączone z krwawieniem - a to może wystąpić nawet na bardzo płytkiej wodzie przy "przytkanym" ujściu zatoki ( przyczyn wiele - katar , alergia , polip, zap zatok , skrzywienie przegrody nosa ,zbyt gwałtownie na siłe wykonana próba Valsalvy etc) pacjent może tego nie czuć w warunkach stresu(tak właśnie wyglądał pierwszy przypadek barotraumy zatoki który widziałem i udzielałem pomocy )a stres w trakcie pierwszego nura to rzecz naturalna.

diverek napisał/a:
Ale rzeczywiœcie przesadzonš diagnozš jest uraz ciœnieniowy zatoki

Tak, gdyby to była diagnoza ale napisałem "najprawdopodobniej "czyli jednak nie "na pewno"
pzdr.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu