Wysłany: 26-11-2005, 23:42 Jet Fin - prośba o poradę
Witam wszystkich. Powoli wchodzę w nurkowania techniczne. Jestem na etapie zakupu płetw typu JET FIN. Mierzyłem kila modeli i nie nie mogę nic dopasować na swoją wielką nogę. Mierzyłem między innymi Divesystem XL, Scubapro XL, Scubatech XXL i wszystkie te płetwy są na mnie za niskie na podbiciu, czyli mają za niski kalosz i nie mogę wsunąć buta. Jedyne które mi pasowały to Turtle Fin XXXL. Co myślicie o tych płatwach? Najbardziej podobają mi się Divesystemy bo są twarde i ciężkie, ale myślę ża nawet w rozmiar XXL Divesystema nie włożę nogi do końca. A może są jeszcze inne których nie znam? Czekam na posty i porady.
Hej!
Czyżbyś był drugą "Wielką Stopą" forumową po Bogenie ?
Sprawdź Jet Fin Scubapro w rozmiarze XXL - skok w rozmiarze w stosunku do XL jest spory.
Może ktoś w Twojej okolicy pływa w takich płetwach?
Poczekaj trochę - pewnie ktoś się odezwie
Czasem problemem mogą być buty - np. suchacz BARE ze starym modelem butów spowodował, że Dorota mając rozmiar 36 pływa w Jet'ach L Scubapro, albo XL Scubatech'a...
Nie spiesz się z zakupem - opinie róznych użytkowników są bardzo pomocne, ale są też zazwyczaj bardzo subiektywne.
Najlepiej samemu założyć i popływać 30-40min i pod wodą zmiana na inny model - wtedy najłatwiej wyczuć różnicę.
Temat generalnie omawiany częśto na Forum - zaglądnij do działu Technika - znajdziesz tam sporo interesujących Cię informacji.
Pogadaj także z Bogenem (ma rozmiar stopy hm... 53 ? Z pewnością będzie miał dla Ciebie sporo cennych informacji
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 27-11-2005, 00:07
Przerabiałem ten temat z młodym. Co zrobić, jak $pro XL sa za małe a XXL za duże. Te ostatnie to prawdziwe wiadro, chyba tylko wielkie buty Bare wielkiego chłopa (Waldo - to Ty?) mogą wypełnić tak wielki kalosz.
DS-y nie bardzo rozwiązuja problem, bo kolejne rozmiary róznią się długościa sprężyny, a nie kaloszem (LXL, XXL).
Problem Młodego rozwiązały Turtle finy (XS Scuba) w rozmiarze XL - są pośrednie między $pro XL a XXL. Jakie one są? No... czarne. A poważnie, to nieco lżejsze i bardziej miękkie niż $pro, ale też mniejsze pióro. Optycznie większe niż finy scubatecha, ale przy porównaniu głównie kalosz jest większy, bo pióro porównywalne. Innymi słowy: wyglądają jak $pro, ale maja pióro takie jak scubatechy, tylko podgięte w tył względem kalosza tak jak $pro, a nie proste. Jeśli chcesz - mogę (jutro) sprokurować porównanie na fotkach scubatechów i turtlefinów. $pro nie mam w domu, więc nie położę obok
Witaj.
Rozpoczynając przygodę z nurkowaniem nigdy bym nie przypuszczał, że duży rozmiar stopy będzie problemem.
A jednak.
Nie wiem, jaki rozmiarem Ty dysponujesz, ale ja chodzę sobie 14( wychodzi to cos około 49).
PoczĹĄtkowo próbowałem wcisnąć się w finy scubatecha. Wlazły do połowy.
Po zrobieniu krótkiego rozpoznania wybór padł na Scubapro Jetfin XXL.- podobno są to płetwy typu jet z największym kaloszem.
Nie wiem jak wypadają przy nich Turtle finy (XS Scuba)XXL.
Ogólnie kalosz jest ogromny.
Nie sĹĄdzie, aby były dla Ciebie z małe, choć ostatnio poznałem człowieka, który ma rozmiar stopy 53.
Obecnie pływam w tych płetwach w butach do pianki i jest trochę lużno.
Mam również buty DUI do suchego i choć jeszcze w nic nie pływałem robiłem przymiarki na sucho i sadzie, że będzie ok.
Jestem przekonany, ( chyba, że masz cos koło 53), że Scubapro Jetfin XXL nie będzie dla Ciebie za mały zarówno na głębokość jak i w podbiciu.
MogĹĄ być za duże.
Jeśli chodzi o samo pływanie w Scubapro Jetfin XXL kontra inne jety to nie za wiele mogę na ten temat powiedzieć. W innych płetwach tego typu nie pływałem.
Przez Scubapro Jetfin taplałem się w Mares Plana Avanti X3 jednak teraz udaje DIRowca wiec sam rozumiesz, ze takie żółte pedalskie nie pasuja.
Gdybyś już bardzo chciał szarpnĹĄć się na te wiaderka a nie miałbyś możliwości przymiarki daj znać zawsze można się dokładnie pomierzyć.
Jakiś rysunek techniczny w skali czy cosss..
Aaaa zerknij tu:
tec fins
Poklikaj na fotki ze szczególnym zwróceniem uwagi na porównanie Scubapro XXL
Turtlefin.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 27-11-2005, 19:12
Wymiary Turtlefinów (wg schematu Bogena):
głebokość kalosza 22 cm
szerokość 10,5 cm
wysokość 10 cm
obwód po zewnętrznej stronie 42 cm
Ogólnie kalosz jest duży, ale ma "wejście" trochę ciaśniejsze niż $pro XXL, mniej "ziejące"
Pióro: długość 30 cm (od czubka płetwy do czubka kalosza)
szerokość 25 cm.
układ dysz podwójny, brak dziurek
A mozna wiedziec jaki masz rozmiar stopy moj kolga ma najprade wielka rizomiar 13AU i ma ScubaPro Jet Fin XXL wiec ?? I musial sracac sprerzyny poniewarz byly za duze a kieszen w nich jest narpwade DUZA !!
Jeśli chcesz być prawdziwym nurkiem technicznym to jeszcze sprężyny musisz mieć
Ano i lepsze sa ;/ nie trzeba sie motac z zakladaniem i zdjemowaniem ich ... racja Konrad Dubiel
genghiskhan [Usunięty]
Wysłany: 29-11-2005, 23:59
Wydaje mi sie ze w dobrze dobranych płetwach do stopy nawet płetwy z orginalnymi gumowymi paskami, o ile sa one dobrze wyregulowane do buta. Mozna przy odrobinie sprytu i siły w pewnym stopniu naciągnąc gumowy pasek na buta podobnie jak spręzyny ....
Chyba ze ktos woli regulowac na bocznych klamerkach , lub wg. pewnego prawa spekulować, że to co jest z gumy w najmiej oczekiwanym momencie może kiedys tam pęknąc i w pełn zepsuc wyjazd na nura ... dlatego zastanawia sie nad spręzynami
To tyle wg mnie
genghiskhan a co powierz kiedy jest super dzien na nurkoawnie wiec jedziesz zakaladasz sprzet jestes happy przed wejsciem do wody zakladasz pletwy a tu bach pasek poszedl i po nurkowaniu ;/ Wychodzi na to ze zmarnowales ladany dzien i jeszcze do tego nie nurkowlaes
genghiskhan [Usunięty]
Wysłany: 30-11-2005, 15:25
Cytat:
a co powierz kiedy jest super dzien na nurkoawnie wiec jedziesz zakaladasz sprzet jestes happy przed wejsciem do wody zakladasz pletwy a tu bach pasek poszedl i po nurkowaniu ;/
To wtedy bym improwizował Patenty i patenciki
Ps. no chyba że w tym czasie robiłbym jakis kurs np. OWD i mój instruktor powiedział , ze w wyniku takiej zaistniałej sytuacji. Musimy zkończyć nurkowanie Bo może sie to skaczyc ... jak zwał tak zwał, ale Żle
To wtedy na pewno bym odpuscił
hej Marcin1977, ja pływam w $pro XXL - są naprawde duże, ale w sam raz pasują do mojego suchacza (Bare XCD2 Pro Dry - już z nowymi butami - te mniejsze)... jeśli chcesz to możemy się umówić na jakiegoś nurka to sobie wypróbujesz, lub jeśli nie nurasz w zimie to się możemy spotkać gdzieś i obejrzysz te płetwy - mieszkamy niedaleko...
Wysłany: 11-12-2005, 22:38
tsharny napisał/a:
hej Marcin1977, ja pływam w $pro XXL - są naprawde duże, ale w sam raz pasują do mojego suchacza (Bare XCD2 Pro Dry - już z nowymi butami - te mniejsze)...
A jaki masz rozmiar buta w tym suchaczu - L, XL, XXL?...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko