Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jet Fin - prośba o poradę
Autor Wiadomość
Marcin1977 

Stopień: CMAS ***, IANTD NTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2005, 23:42   Jet Fin - prośba o poradę

Witam wszystkich. Powoli wchodzę w nurkowania techniczne. Jestem na etapie zakupu płetw typu JET FIN. Mierzyłem kila modeli i nie nie mogę nic dopasować na swoją wielką nogę. Mierzyłem między innymi Divesystem XL, Scubapro XL, Scubatech XXL i wszystkie te płetwy są na mnie za niskie na podbiciu, czyli mają za niski kalosz i nie mogę wsunąć buta. Jedyne które mi pasowały to Turtle Fin XXXL. Co myślicie o tych płatwach? Najbardziej podobają mi się Divesystemy bo są twarde i ciężkie, ale myślę ża nawet w rozmiar XXL Divesystema nie włożę nogi do końca. A może są jeszcze inne których nie znam? Czekam na posty i porady.

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2005, 23:56   Re: Jet Fin - prośba o poradę

Ja używam Scubapro Jetfin XXL i są naprawdę wielkie - największe jakie do tej pory udało mi się widzieć :)

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2005, 23:57   

Hej!
Czyżbyś był drugą "Wielką Stopą" forumową po Bogenie ;) ?

Sprawdź Jet Fin Scubapro w rozmiarze XXL - skok w rozmiarze w stosunku do XL jest spory.
Może ktoś w Twojej okolicy pływa w takich płetwach?
Poczekaj trochę - pewnie ktoś się odezwie :)

Czasem problemem mogą być buty - np. suchacz BARE ze starym modelem butów spowodował, że Dorota mając rozmiar 36 pływa w Jet'ach L Scubapro, albo XL Scubatech'a...

Nie spiesz się z zakupem - opinie róznych użytkowników są bardzo pomocne, ale są też zazwyczaj bardzo subiektywne.

Najlepiej samemu założyć i popływać 30-40min i pod wodą zmiana na inny model - wtedy najłatwiej wyczuć różnicę.

Temat generalnie omawiany częśto na Forum - zaglądnij do działu Technika - znajdziesz tam sporo interesujących Cię informacji.

Pogadaj także z Bogenem (ma rozmiar stopy hm... 53 ;) ? Z pewnością będzie miał dla Ciebie sporo cennych informacji :)

Powodzenia,

:wave:

[ Dodano: 27-11-2005, 01:00 ]
:) Waldo czuwa :asthanos: ...

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-11-2005, 00:07   

Przerabiałem ten temat z młodym. Co zrobić, jak $pro XL sa za małe a XXL za duże. Te ostatnie to prawdziwe wiadro, chyba tylko wielkie buty Bare wielkiego chłopa (Waldo - to Ty?) mogą wypełnić tak wielki kalosz.
DS-y nie bardzo rozwiązuja problem, bo kolejne rozmiary róznią się długościa sprężyny, a nie kaloszem (LXL, XXL).
Problem Młodego rozwiązały Turtle finy (XS Scuba) w rozmiarze XL - są pośrednie między $pro XL a XXL. Jakie one są? No... czarne. A poważnie, to nieco lżejsze i bardziej miękkie niż $pro, ale też mniejsze pióro. Optycznie większe niż finy scubatecha, ale przy porównaniu głównie kalosz jest większy, bo pióro porównywalne. Innymi słowy: wyglądają jak $pro, ale maja pióro takie jak scubatechy, tylko podgięte w tył względem kalosza tak jak $pro, a nie proste. Jeśli chcesz - mogę (jutro) sprokurować porównanie na fotkach scubatechów i turtlefinów. $pro nie mam w domu, więc nie położę obok :)

Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-11-2005, 18:57   

Witaj.
Rozpoczynając przygodę z nurkowaniem nigdy bym nie przypuszczał, że duży rozmiar stopy będzie problemem.
A jednak.
Nie wiem, jaki rozmiarem Ty dysponujesz, ale ja chodzę sobie 14( wychodzi to cos około 49).

PoczĹĄtkowo próbowałem wcisnąć się w finy scubatecha. Wlazły do połowy.
Po zrobieniu krótkiego rozpoznania wybór padł na Scubapro Jetfin XXL.- podobno są to płetwy typu jet z największym kaloszem.
Nie wiem jak wypadają przy nich Turtle finy (XS Scuba)XXL.

Nie wiem czy to cos Ci da, ale trochę pomiarów:

Scubapro Jetfin XXL( kalosz)
Głębokość : 22cm.
Szerokość: 10,5cm
WysokśÂœć: 11,5cm
Obwód po zewnętrznej stronie: 46cm

Ogólnie kalosz jest ogromny.
Nie sĹĄdzie, aby były dla Ciebie z małe, choć ostatnio poznałem człowieka, który ma rozmiar stopy 53. :22:

Obecnie pływam w tych płetwach w butach do pianki i jest trochę lużno.
Mam również buty DUI do suchego i choć jeszcze w nic nie pływałem robiłem przymiarki na sucho i sadzie, że będzie ok.

Jestem przekonany, ( chyba, że masz cos koło 53), że Scubapro Jetfin XXL nie będzie dla Ciebie za mały zarówno na głębokość jak i w podbiciu.

MogĹĄ być za duże.
Jeśli chodzi o samo pływanie w Scubapro Jetfin XXL kontra inne jety to nie za wiele mogę na ten temat powiedzieć. W innych płetwach tego typu nie pływałem.

Przez Scubapro Jetfin taplałem się w Mares Plana Avanti X3 jednak teraz udaje DIRowca wiec sam rozumiesz, ze takie żółte pedalskie nie pasuja. :-D

Gdybyś już bardzo chciał szarpnĹĄć się na te wiaderka a nie miałbyś możliwości przymiarki daj znać zawsze można się dokładnie pomierzyć.
Jakiś rysunek techniczny w skali czy cosss.. :mrgreen:

Aaaa zerknij tu:
tec fins
Poklikaj na fotki ze szczególnym zwróceniem uwagi na porównanie Scubapro XXL
Turtlefin.

pozdr

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-11-2005, 19:12   

Wymiary Turtlefinów (wg schematu Bogena):
głebokość kalosza 22 cm
szerokość 10,5 cm
wysokość 10 cm
obwód po zewnętrznej stronie 42 cm
Ogólnie kalosz jest duży, ale ma "wejście" trochę ciaśniejsze niż $pro XXL, mniej "ziejące"

Pióro: długość 30 cm (od czubka płetwy do czubka kalosza)
szerokość 25 cm.
układ dysz podwójny, brak dziurek

kamyk 

Stopień: Seal Team Juz Lvl 2
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 27-11-2005, 23:57   

A mozna wiedziec jaki masz rozmiar stopy moj kolga ma najprade wielka rizomiar 13AU i ma ScubaPro Jet Fin XXL wiec ?? I musial sracac sprerzyny poniewarz byly za duze a kieszen w nich jest narpwade DUZA !! :20:

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 29-11-2005, 17:48   Re: Jet Fin - prośba o poradę

Marcin1977 napisał/a:
Witam wszystkich. Powoli wchodzę w nurkowania techniczne. Jestem na etapie zakupu płetw typu JET FIN.

Jeśli chcesz być prawdziwym nurkiem technicznym to jeszcze sprężyny musisz mieć ;-)

kamyk 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 29-11-2005, 23:49   

Konrad Dubiel napisał/a:
Jeśli chcesz być prawdziwym nurkiem technicznym to jeszcze sprężyny musisz mieć

Ano i lepsze sa ;/ nie trzeba sie motac z zakladaniem i zdjemowaniem ich ... racja Konrad Dubiel

genghiskhan
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2005, 23:59   

Wydaje mi sie ze w dobrze dobranych płetwach do stopy nawet płetwy z orginalnymi gumowymi paskami, o ile sa one dobrze wyregulowane do buta. Mozna przy odrobinie sprytu i siły w pewnym stopniu naciągnąc gumowy pasek na buta podobnie jak spręzyny ....
Chyba ze ktos woli regulowac na bocznych klamerkach , lub wg. pewnego prawa spekulować, że to co jest z gumy w najmiej oczekiwanym momencie może kiedys tam pęknąc i w pełn zepsuc wyjazd na nura ... dlatego zastanawia sie nad spręzynami
To tyle wg mnie :20:

kamyk 

Kraj:
Bahamas

Wysłany: 30-11-2005, 03:34   

genghiskhan a co powierz kiedy jest super dzien na nurkoawnie wiec jedziesz zakaladasz sprzet jestes happy przed wejsciem do wody zakladasz pletwy a tu bach pasek poszedl i po nurkowaniu ;/ Wychodzi na to ze zmarnowales ladany dzien i jeszcze do tego nie nurkowlaes :D

genghiskhan
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2005, 15:25   

Cytat:
a co powierz kiedy jest super dzien na nurkoawnie wiec jedziesz zakaladasz sprzet jestes happy przed wejsciem do wody zakladasz pletwy a tu bach pasek poszedl i po nurkowaniu ;/

To wtedy bym improwizował Patenty i patenciki
Ps. no chyba że w tym czasie robiłbym jakis kurs np. OWD i mój instruktor powiedział , ze w wyniku takiej zaistniałej sytuacji. Musimy zkończyć nurkowanie :!: Bo może sie to skaczyc ... jak zwał tak zwał, ale Żle
To wtedy na pewno bym odpuscił :-D

tsharny 

Stopień: nurek galaktyczny
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-12-2005, 00:13   

hej Marcin1977, ja pływam w $pro XXL - są naprawde duże, ale w sam raz pasują do mojego suchacza (Bare XCD2 Pro Dry - już z nowymi butami - te mniejsze)... jeśli chcesz to możemy się umówić na jakiegoś nurka to sobie wypróbujesz, lub jeśli nie nurasz w zimie to się możemy spotkać gdzieś i obejrzysz te płetwy - mieszkamy niedaleko...

pozdrawiam
tsharny

ujacek 

Stopień: P2+dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-12-2005, 22:38   

tsharny napisał/a:
hej Marcin1977, ja pływam w $pro XXL - są naprawde duże, ale w sam raz pasują do mojego suchacza (Bare XCD2 Pro Dry - już z nowymi butami - te mniejsze)...

A jaki masz rozmiar buta w tym suchaczu - L, XL, XXL?...

tsharny 

Stopień: nurek galaktyczny
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-12-2005, 23:01   

ujacek napisał/a:
A jaki masz rozmiar buta w tym suchaczu - L, XL, XXL?...

rozmiar buta XL, tylko, że to są już te nowsze (mniejsze) buty BARE

pozdrawiam
tsharny

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu