Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
21-05-2011, 00:41
jetfin scubapro - jet scubatech - avanti quattro mares
Autor Wiadomość
poseidon 

Stopień: CMAS GUE IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2005, 23:47   rozmiar 47 i but bare

Koledze z rozmiarem 48 moge smialo polecic te pletwy scubapro XXL.
Osobiscie uzywam takich, a posiadam skromna nozke 47 i przez wielu za powiekszajacego buta frmy Bare(stary model). Moge tylko dodac ze jeszcze mam troszke luzu.
POza tym polecam sprezynki od Dirozka.

Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-07-2005, 09:24   

Waldo i Posejdon - pocieszyliscie mnie.
Widze, ze jest nadzieja. :lol:

MarcinM 

Stopień: OWD
Wysłany: 01-01-2006, 17:12   

Witam

Doroto, Wojtku. Bardzo fajne teksty i przede wszystkim testy.
Jesli można to i ja dorzucę słówko na temat płetw.
Na kursie OWD pływałem w... no sam nie wiem, ale to cos się płetwy nazywało :???: .
Natomiast podczas wyjazdu nad jezioro podpatrzyłem u kolegi Jet Finy. Zapytałem czy da mi wypróbować i.... zaraz po powrocie, stałem się posiadaczem Jet Finów :mrgreen:
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię czuć, że mam cos na stopie i najważniejsze, spisuja się idealnie.

Pozdrawiam

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-01-2006, 17:32   

Witaj!
MarcinM napisał/a:
Bardzo fajne teksty i przede wszystkim testy.

To bardzo miło z Twojej strony - cieszymy się, że ktoś ciągle zagląda w nasze "stare" materiały :)

:wave:

mariner69 

Stopień: uczę się
Kraj:
Cameroon

Wysłany: 02-01-2006, 20:47   

Witam
Przeszedłem (moze lepiej przepływałem)
różne płetwy; Idea 3, blades, propower wszystko do pianki.
Lecz ciagle to nie było te płetwy (jakiś wybredny jestem :lol: )
Grutnownie przeanalizowałem Wasz test i postanowiłem
spróbować JET Scubatecha (finanse :cry: ).
Od trzech miesięcy mam swoje jety xxl.
do pianki i do suchacza, jeziora i Bałtyk
i jest miodzio. muszę sobie jeszcze fundnąć sprężyny
bo pasek jest jakiś taki mało wiarygodny
pozdrawiam

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2006, 21:26   

Hej!

mariner69 napisał/a:

Grutnownie przeanalizowałem Wasz test i postanowiłem
spróbować JET Scubatecha

Od czasu tego testu minęło ponad 1,5 roku - po tym czasie zastanawiamy się nad jego kolejną odsłoną...
Wiele się w międzyczasie nauczyliśmy - tym razem zrobilibyśmy test oparty wyłącznie na płetwach typu "jet" (produkuje je kilka firm). Na pierwszy rzut oka każda z tych płetw to bardzo podobny kawałek zazwyczaj czarnej gumy. Okazało się, że bardzo podobny, może oznaczać bardzo różny :) . Różne kąty ustawienie pióra względem kalosza, dopasowanie tego ostatniego do buta czy kształt powierzchni pióra mogą być traktowane jako nieistotne, ale mogą też znacząco wpłynąć na jakość naszego manewrowania pod wodą.

Długo zastanawialiśmy się nad możliwością zastosowania płetw typu "split" (rozcięte pióro) - o których też była mowa w teście. Okazało się, że płetwa ta może być z powodzeniem wykorzystywana jako... przyrząd rehabilitacyjny :) .

Generalnie zalety płetwy "jet" zaczyna doceniać coraz więcej osób. Często okazuje się, że to co wydawało się niemożliwe, naraz staje w zasięgu... płetwy :)

mariner69 

Stopień: uczę się
Kraj:
Cameroon

Wysłany: 02-01-2006, 21:52   

witam
rozmiar pletw dobierałem do wysokiego podbicia w stopach
i mam wrażenie (osobiste), że szerokość kalosza jest zbyt duza i wycierają
mi dość solidnie boki butów do pianki.
w suchaczu nie ma tego problemu, guma buta w suchym i kalosz płetw jakoś się polubiły.
Jety pomogly mi przy przesiadce na suchacza.
Dwóch partnurów ma płetwy z ciętym piórem: jeden TUSA, drugi Scubapro
bardzo sobie chwalą
Pluskają się w nich w jeziorach i na Bałtyku.
Mam w planach delikatną persfazję i wypożyczenie na testowe nurki
Pozdrawiam

stefan-stefan 

Stopień: brodzÄ�cy
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2006, 18:17   

Mam pytanie do autorów testu, a właściwie jednego płci męskiej.
W związku z tym, że na ostatnich warsztatach porównywaliśmy jety $Pro i DiveS, stwierdziliśmy co natępuje, identyczna wielkość pióra, DS twardszy od $P, DS zdecydowanie milszy dla osób z dużym podbiciem ze względu na rodzaj wcięcia.
Pytanie dotyczy użytego materiału.
W - nie wiem jak długo jesteś posiadaczem tych płetw, ale osoby które posiadaja je dłużej stwierdziły, że niestety po dłuższym (kilku miesięcznym) używaniu (w słonych wodach) materiał uległ znacznemu zużyciu.
Parcienie gumy, w przypadku modelu w kolorze żółtym zmiana koloru.Czy jesteś w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć?
Kto z właścicieli Dive Systemu może cos na ten temat powiedzieć...?
Pozdrawiam
PTB

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2006, 22:03   

Hej!

Płetwy Jet Fin Scubapro używałem przez około 300 nurkowań (to szacunkowa ilość), a w zasadzie pływała w nich przede wszystkim Doro i potem sprzedaliśmy je w stanie wręcz idealnym - żadnych oznak zużycia.

Obecnie pływamy w DS i Scubatech'u - jak na razie jest ok - ewentualne pęknięcia mogą się pojawiać w miejscach narażonych na silne rozciąganie gumy przy niedopasowaniu płetw do buta - tak było w wypadku moich Scubatechów...

Ocena zużycia sprzętu nurkowego jest bardzo mało miarodajna przez pryzmat czasookresu używania - "mam ten skafander już 5 lat i nic się nie dzieje" (ilość wykonanych nurkowań 80); "mam ten skafander od 9 miesięcy - rozpadł się w 8-mym" (ilość nurkowań 450).

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest podanie ilości nurkowań i częstotliwości użycia.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu