Wysłany: 10-01-2006, 14:08 Re: Sharm El Shaikh Al Diwan
scaner napisał/a:
Hi!
Czy ktoś był z Was w hotelu Al Diwan w Sharm El Shaikh?
Byłem w październiku i jak dla mnie bez uwag. hotel w miare czysty jak na warunki Egipskie. Do Shark Bay kursują bezpłatne busy hotelowe - 5 min drogi. Do portu dojedziesz w 15 - 20 min busem. Jedzonko w miare - śniadanie i kolacja szwedzki stół - jeden problem na jaki ja natrafiłem to na pielgrzymke moherowych i walke zgorzknialych pań o jedzenie (mam nadzieje ze nikogo nie urazam ale to prawda - szczera prawda )
Dwa baseny, w poblizu sklep z napojami, pamiątkami i róznymi pierdółkami i lądujące samoloty co 5 min ale zakładając że jedziesz nurać to nie przeszkadza.
Nie polecam jedynie hotelowego shihsa baru - nie wiem co dodaja do melasy ale wydaje mi się że wielbłądzią wełne - paskudztwo straszne . Lepiej w nama bay pojść do "tche tche"
Chcesz coś więcej wiedzieć to pytaj
pozdrawiam
artur
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 10-01-2006, 14:14 Re: Sharm El Shaikh Al Diwan
ArturS napisał/a:
Do portu dojedziesz w 15 - 20 min busem.
ArturS napisał/a:
jeden problem na jaki ja natrafiłem to na pielgrzymke moherowych i walke zgorzknialych pań o jedzenie (mam nadzieje ze nikogo nie urazam ale to prawda - szczera prawda )
ArturS napisał/a:
lądujące samoloty co 5 min
ArturS napisał/a:
Nie polecam jedynie hotelowego shihsa baru - nie wiem co dodaja do melasy ale wydaje mi się że wielbłądzią wełne - paskudztwo straszne . Lepiej w nama bay pojść do "tche tche"
A poza tym jest (jak na moj gust) za daleko od Naama.
Mania
No Maniu jak zabierasz szpilki na deptak to owszem ale nie wydaje mi się
ale jak jedziesz większą grupą i złapiesz busa to nie problem a koszt znikomy - tylko trzeba się targowac. Płaciliśmy 15 szmat za 10 osób za busa - nie jest to wygórowana cena
scaner - a jakie sa Twoje oczekiwania wobec hotelu?
Podaj co chcesz to bede probowac podpowiedziec....
Mania
Artur - bys sie zdziwil. Gdybym w ogole chodzila w szpilkach to a i owszem zabieralabym je ze soba. A poza tym ja do Naama nie chodze na deptak tylko do knajp i klubow.....
Sharm Holiday - 5min do Naama, standart OK, obok hotelu sklep z beżowymi podróbkami znanych napoi - rarytasy to Finelandia i Chajfas Regal, męka, ale jak braknie...
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 10-01-2006, 15:21
Mania napisał/a:
scaner - a jakie sa Twoje oczekiwania wobec hotelu?
Podaj co chcesz to bede probowac podpowiedziec....
Mania
No wiesz jak w Erze Tanio i dobrze jedzonko mniamuśne i do bólu ( all inclusive) blisko plazy i najlepiej obok bazy ..... .gdyby tak jeszcze obsluga byla zlozona z polskich dziewczyn hmmmmm to by bylo miodzio
A tak na serio - z ta baza kolo hotelu to bym sie zastanawiala - te najlepsze na ogol sa zupelnie gdzie indziej, a te zwykle hotelowe to sa takie sobie....
Jesli plaza to masz do wyboru Sharks Bay, Naama Bay albo Ras um Sid. Jesli ma byc tanio to nie moge Ci zbyt pomoc.....
Ale Sharm Holiday jest w miare - chociaz nie bezposrednio nad morzem to jak pisal Stefan - 5 minut spacerku (no moze 10 - ale to w drodze powrotnej bo wtedy pod gorke).
Holiday Inn Amforas - ma swoja plaze i moim zdaniem jest OK.
Helnan Marina albo Lido - oba maja super piaszczysta plaze w Naama. Helnan OK, ale tylko pokoje superior. Lido - fajny hotel. Oba maja naprawde dobre jedzenie - w Lido jest tez super knajpka. Zreszta zarzadzane sa przez braci (to znaczy jeden brat ma Helnan, a drugi Lido).
Jesli juz Sharks Bay to niech cie reka boska broni przez Fanara Club (tam jest taka malutka zatoczka - vis a vis Temple - mojego ukochanego "lokalnego" nurka. I na tej zatoczce sa dwa hotele (oba maja w nazwie Fanara). No i na tej plazy to bonanza - jeden hotel stara sie byc glosniejszy od drugiego. A wiec dwie rozne muzy na full, dwoch roznych animatorow na full - zwariowac mozna.
Z nieco wyzszej polki:
Hilton Waterfalls - super hotel - Ras um Sid. Hilton Fayruz (o gwiazdke wiecej niz Hilton Dreams, a o wiele lepszy) - Naama Bay.
No i top of the top - najlepszy hotel w calym Sharm (i w ogole najlepsza na swiecie siec hoteli) - wyzera taka ze szczyna opada!!!! Czyli Four Season. Ale troszke drogo....
Moje lokalizacje sa jednak skrzywione faktem, ze lubie miec blisko do Hadaby i do Naama - ze wzgledu na to, ze tam mieszkaja moi znajomi. Dlatego Sharks Bay albo Nabq odpadaja - duzo za daleko.....
Ta lista to tylko krociutka lista hoteli, o ktorych wiem na pewno ze sa w ofercie polskich biur podrozy. Sprobuj jednak bardziej sprecyzowac swoje wymagania, to wtedy moze cos bede mogla podpowiedziec.
Mania
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 10-01-2006, 15:42
Mania napisał/a:
Ta lista to tylko krociutka lista hoteli, o ktorych wiem na pewno ze sa w ofercie polskich biur podrozy. Sprobuj jednak bardziej sprecyzowac swoje wymagania, to wtedy moze cos bede mogla podpowiedziec.
Mania
Dzieki za info musze pomyslec bo mam mętlik ... wiesz ja prosty chlop jestem i pogubiłem się Wyglada na to ze chyba wybiore sie gdzies gdzie jest mniej hoteli do wyboru a z drugiej strony bedzie szkoda bo w tamtym roku w Sharm byly zamachy a ja rozrywkowy chlopak jestem
scaner - w czym sie pogubiles?
OK - zapytam prosto - ma byc plaza, tak?
Jaki przedzial cenowy wchodzi w rachube?
Jedziesz sam, tylko z nurkami czy tez z nienurkami?
Jesli sa nie nurki to czy sa w grupie dzieci czy tylko dorosli?
Jesli dorosli nienurkujacy - to czy domatorzy czy rozrywkowi?
Masz centrum nurkowe czy bedziesz bral hotelowe (milosnik ryzyka )?
Po nurkowaniu - chcesz isc spac czy sie troche pobawic?
Ja szczerze polecam hotel Sharm Holiday i baze Dive Africa Watersport...
Hotel jest fajny, do Naama Bay to praktycznie tylko troszkę z górki
Ta baza jest przy samym hotelu, to fakt, ale nurkowalam z nimi przez ostatnie 2 lata i naprawde sie nie zawiodlam...
Przy wiekszej ilości osob i dni nurkowych mozna negocjowac cennik..
A poza tym jest tam tez polski instruktor...A nawet chyba dwoch, o ile dobrze pamietam...
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 10-01-2006, 18:20
apis77 napisał/a:
Ja szczerze polecam hotel Sharm Holiday i baze Dive Africa Watersport...
Hotel jest fajny, do Naama Bay to praktycznie tylko troszkę z górki
Ta baza jest przy samym hotelu, to fakt, ale nurkowalam z nimi przez ostatnie 2 lata i naprawde sie nie zawiodlam...
Przy wiekszej ilości osob i dni nurkowych mozna negocjowac cennik..
A poza tym jest tam tez polski instruktor...A nawet chyba dwoch, o ile dobrze pamietam...
Dive Africa też polecam - nurkowałem z nimi - było całkiem fajnie. Polskich instruktorów nie trafiłem a w tamtym czsie (luty 2004) tylko Janek Dudziński pracował dla nich dorywczo jak była grupa polaków.... i jednak o ile dobrze pamiętam była polska instruktorka ale spotkaliśmy się "przelotem" w bazie - jechała z czjnikami (snorkowcami). Jednak obsada się czasami zmienia i teraz mogą pracować tam polacy. W każdym razie tą bazę polecam.
Stopień: takie tam...
Wysłany: 10-01-2006, 18:37
Byłem 3,5 roku temu w Al-Diwan i mam o nim pozytwną opinię, fajny, klimatyczny styl i nie najgorsze żarełko. W owym czasie do Naama Bay odchodził bezpłatny hotelowy busik, który oczywiscie również zabierał z powrotem. Głównym nurkowym mankament to odległość od portu-trzeba wstawać wcześniej niż inni, by dojechac na nurki. Ogólnie raczej hotel dla ludzi niewiele wymagających, ale przyjemny.
Dobrym rozwiązanem jest też Amar Sina. Hotel usytuowany blisko portu, tani, porządny, z dobrą bazą nurkową (Colona). Hotelowy busik zawozi na plażę(z rafą), która niestety jest publiczna...
Zdaje sie, ze w koncu - po konwersacjach na skype scaner zdecydowal sie na nautice i holiday inn amfora ze wzgledu na to, ze bedzie tez jechal nienurek, ale to juz niech sam scaner napisze
Wydziwiać można, Hilton Waterfalls (ten zwiedziałem) czy Hilton Dreams (akurat w tym byłem) to piękne hotele, byłem w pięciu 5* hotelach w Sharmie/Hurghadzie/Dahab i Hilton Dreams ma u mnie najwyższe notowania. Four Seasons... ciekawe jakie tam towarzystwo musi być AlfaStar ma ten hotel za ok 10.000pln od osoby ze śniadaniami na tydzień. Cena z kosmosu, na własną rękę Four Seasons na tydzień ze śniadaniami wychodzi łącznie 9000pln dla dwóch osób z przelotami.
Holiday Inn Amphora to dobry wybór w stosunku jakość/cena, jest plaża, jest ładnie, wprawdzie do centrum trzeba brać taxi, ale hotel tani, a cieszy się dobrą opinią, tutaj masz komentarze (także innych hoteli opinie tam znajdziesz):
http://forum.gazeta.pl/fo...8719343&v=2&s=0
W podobnych cenach co Holiday Inn można złapać też Sheraton Resort w sunfun.pl - plaża duża i ładna, ale jedzenie porażka, ceny wysokie w hotelu (nawet Hilton takich nie ma), bardzo różny standard pokoi, można wpaść na niezłą "klitkę" - jak ja, jednak za 10$/dzień już spory pokój z tarasem i widokiem na basen oraz morze.
Pozdrawiam
Sebastian.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 11-01-2006, 06:31
Hi!
Dziekuje wszystkim za info - Wybor padl na holiday inn amfora
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko