Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CMAS czy PADI -
Autor Wiadomość
Manta 

Stopień: CMAS **, nitrox PN1
Wysłany: 03-02-2006, 10:02   :)

Cześć .Polecam CMAS dobrze szkolą .Ale jak już wspominano wszystko zalezyod instrukrora. U mnie gości są spoko wiele mnie nauczylii jestem zadowolona ze szkoleń.
Nowa Ama jest dobra więc nie zastanawiaj .

Dobre szkolenie = dobry nurek :)

POzdrawiam gorąco :mrgreen:

heyya79 

Wysłany: 04-02-2006, 00:00   

Manta napisał/a:
Cześć .Polecam CMAS dobrze szkolą .Ale jak już wspominano wszystko zalezyod instrukrora. U mnie gości są spoko wiele mnie nauczylii jestem zadowolona ze szkoleń.
Nowa Ama jest dobra więc nie zastanawiaj

manta! i tak trzymać....hi hi

pyrosis 

Stopień: divemaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2006, 19:55   

pytanie CMAS czy PADI przypomina dyskusję na pytaniem MASŁO czy MARGARYNA.... :mrgreen:

ale NASA zdecydowanie mi się podoba. Wróbel, masz jakiś namiar na szkolenie? ;-)

wrobel.cwirek 

Stopień: PADI AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2006, 20:44   

pyrosis napisał/a:
namiar na szkolenie?

http://www.nasa.gov/about/career/index.html

pewnie gdzies na Florydzie :-D

pyrosis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2006, 20:48   

no dzięki ptaszyno..... jestem pod wrażeniem..... ;-)

wrobel.cwirek 

Stopień: PADI AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2006, 20:56   

:lol:

a to jest wypas, ach, sie tam dostac, i chociazraz nurknac w tym ich suchaczu :-)

http://www1.jsc.nasa.gov/dx/dx12/site/index.shtml

pyrosis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2006, 21:12   

hhmm... to chyba jednak mnie Floryda...
a co do suchacza.... dla mnie zdobycie jakiegokolwiek byłoby.... kosmicznym osiągnięciem.... :-D

EcikHel 

Stopień: AOWD P2 PN1 SS1 ILOk
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2006, 18:15   

Jeżelu chcecie nurkować tylko w polsce to róbcie kursy w CMASIE. W polsce 75% kursów robi sie w PADI a reszta to CMAS itp... Albo poprostu zostańcie Dirowcami :-)

sQba 

Stopień: * (ale niebieska)
Kraj:
Brazil

Wysłany: 17-02-2006, 20:39   

EcikHel napisał/a:
Jeżelu chcecie nurkować tylko w polsce to róbcie kursy w CMASIE. W polsce 75% kursów robi sie w PADI a reszta to CMAS itp... Albo poprostu zostańcie Dirowcami :-)

... zeby nurkowac za granica trzeba miec stopien w PADI? A to dalczego? Dziwna teoria!!!

EcikHel 

Stopień: AOWD P2 PN1 SS1 ILOk
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2006, 16:59   

Bo w niektórych centrum nurkowych nie wiedzą co to CMAS mój kumpel sie z tym spotkał!!!! i miał LIPE haha

sQba 

Stopień: * (ale niebieska)
Kraj:
Brazil

Wysłany: 18-02-2006, 17:28   

Widocznie wybrał LIPNĄ BAZĘ

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 18-02-2006, 20:02   

W życiu nie słyszałem takich bzdur.
Pewnie jak CMAS to IANTD, SSI ani angielskiego BSAC-a nie akceptują :22:
Proszę nie pisz takich bzdur jeżeli nie jesteś w stanie powiedzieć na ten temat żadnych konkretów a tylko kolega mi mówił, bo zaraz się okaże że kolega gdzieś tam od kogoś usłyszał któremu ktoś inny powiedział ... i tak właśnie rodzi się ignoranctwo i głupota.
Nurkowałem poza Polską i nigdy i nigdzie nie ma z CMAS-em problemów.

Pozdr Duch

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2006, 21:34   

EcikHel napisał/a:
Bo w niektórych centrum nurkowych nie wiedzą co to CMAS mój kumpel sie z tym spotkał!!!!

Musiałbyś mieć strasznego pecha, gdybyś pojechał do zagranicznej bazy z certyfikatem PZPł, którego na pewno tam nie znają i nie mógłbyś z tego powodu zanurkować.

EcikHel napisał/a:
i miał LIPE haha

Hmmm ....

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2006, 22:05   

duch napisał/a:
poza Polską i nigdy i nigdzie nie ma z CMAS-em problemów.

Hmmm. Poza... Francją :sad:

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 18-02-2006, 22:29   

TomM napisał/a:
Hmmm. Poza... Francją

TomM napisz coś więcej, co Cię spotkało w kolebce CMAS-u?
Pozdr

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2006, 23:37   

Francja nie uznaje żadnych certyfikatów poza francuskimi. Wynika to z przepisów wewnętrznych, że ważne są licencje dwóch francuskich federacji (coś w stylu "zamachu PZPł"), w tym francuskiego CMAS i jakiejś drugiej, której nie pamiętam. Wszystkie pozostałe ( w tym PADI) są nieważne. Certyfikaty KDP są czasem łaskawie traktowane jako P1 (niezależnie od liczby gwiazdek na srebrnej stronie). Francja w ramach UE ma dostosować przepisy do unijnych, ale ma czas do któregoś tam roku. Na francuskich wyspach jakoś bazy PADi istnieją i nie ma takiego problemu, ale w samej Francji jest.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2006, 09:59   

duch napisał/a:

TomM napisz coś więcej, co Cię spotkało w kolebce CMAS-u?
Pozdr

Czesto się o tym słyszy choć ja tego potwiedzić nie mogę Nurkowałem po OWD PADI we Francji. Przed nurkowaniem żabojad zrobił ze mną test-nura ale z racji stopnia a nie organizacji ( plastik byl wydany w kwietniu a ja nurkowalem tam w czerwcu) Po nurkowaniu sprawdzajacym nie bylo juz żadnych problemow w tym czasie nurkowala tam jeszcze jedna para z Polski z certyfikatami PADI AOWD i Rescue

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu