Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
IANTD może by tak?
Autor Wiadomość
Sebulba 

Stopień: rozwojowy
Wysłany: 12-02-2006, 00:17   IANTD może by tak?

Mam zamiar się trochę podszkolić i tak czytając myślę ,żę w IANTD są całkiem kompetentni ludzie :22: mam nawet swojego faworyta. Więc mam pytanie czy posiadając , aż boję się ujawnić :oops: no nie wiem czy powinienem no dobra AOWD w padi /napiszę małymi będzie się mniej widzialne/ , dalej się ujawnię nie jestem sprzętowo ani mentalnie kompatybilny z DIR :22: mogę zrobić Nitrox Diver , i Deep Diver , ile taki kurs kosztuje, i ile trwa.
Pozdrawiam.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2006, 08:36   Re: IANTD może by tak?

Sebulba napisał/a:
....... AOWD w padi /napiszę małymi będzie się mniej widzialne/ , dalej się ujawnię nie jestem sprzętowo ani mentalnie kompatybilny z DIR :22: mogę zrobić Nitrox Diver , i Deep Diver , ile taki kurs kosztuje, i ile trwa.
Pozdrawiam.

Hi! najlepiej jak zadasz pytania bezposrednio instruktorowi IANTD tutaj znajdziesz namiary na wszystkich instruktorow IANTD kilkaj na "kadra" IANTD a tu znajdziesz informacje dotyczace programow szkolenia Hogarthian

Sebulba 

Wysłany: 12-02-2006, 13:36   

Stronke Hogarthian mam już oczytana , dzieki za linka IANTD jak ja na to nie wpadłem ,że jej nie szukałem :oops:

[ Dodano: 12-02-2006, 17:52 ]
Bardzo dziekuje Wszystkim za odpowiedzi na priv

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-02-2006, 19:00   

Na stronie Nurkuj.com w menu "Szkolenia", znajdziesz opis interesujących Cię programów szkoleniowych.

Sebulba 

Wysłany: 12-02-2006, 20:00   

Nurkuj. com też mam obczytaną :mrgreen:

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 12-02-2006, 23:49   

Sebulba napisał/a:
napiszę małymi będzie się mniej widzialne

strasznie tam Was [Bracia w PADI] tępić muszą w tem opolskiem ...

Sebulba 

Wysłany: 13-02-2006, 00:28   

To nie o opolszczyzne chodzi ale o forumowiczów ;-) , nastały lata gdzie padi jest passe :22: Mi tam rybka padi czy inna sekta liczy się podejscie i wzajemna pomoc , zrozumienie. Jak mam robić kurs to nie by mieć jeszcze jeden plastik ale by się czegoś nauczyć bez wzgledu na to jak moja duma nurkowa zostanie sponiewierana na kursie, a zostanie :???:

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2006, 15:58   

Sebulba napisał/a:
To nie o opolszczyzne chodzi ale o forumowiczów ;-) , nastały lata gdzie padi jest passe :22: Mi tam rybka padi czy inna sekta liczy się podejscie i wzajemna pomoc , zrozumienie. Jak mam robić kurs to nie by mieć jeszcze jeden plastik ale by się czegoś nauczyć bez wzgledu na to jak moja duma nurkowa zostanie sponiewierana na kursie, a zostanie :???:

Jest to idealne przygotowanie psychiczne do Kursu u Tomka Zabierka, ktory jest naprawde swietny...

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2006, 10:22   

Sebulba napisał/a:
Mi tam rybka padi czy inna sekta liczy się podejscie i wzajemna pomoc , zrozumienie. :

No to moze przemysl sprawy jeszcze raz czy chodzi ci o nauke nurkowania czy moze chodzi ci raczej o organizacje pomocy dla ludzi czujacych sie nierozumianymi?

Sebulba napisał/a:

Jak mam robić kurs to nie by mieć jeszcze jeden plastik ale by się czegoś nauczyć

Dziwne rzeczy piszesz z jednej strony piszesz ze chcesz sie czegos nauczyc a z drugiej ze obojetna Ci organizajcja nurkowa to bzdura podobna do banału ze nie wazna szkola nurkowa a liczy sie instruktor. Przyklad: PADI nie posiada w swoim programie od OWD po Instruktora nauki nurkowania dekompresyjnego. NIe uczy akceleracji dekompresji. Nie uczy poslugiwania sie butlami bocznymi ani twinsetem. PADI nie uczy w swoim programie dopracowanej i usystematyzowanej konfiguracji. PADI nie uczy planowania nurkowan w sensie planowania przystankow planowania zuzycia gazow, PADI nie uczy tez poprawnej pozycji pod woda cala nauka skupia sie do tego zeby adept nie utopil sie przebywajac po powierzchnia wody. Wiec nie istnieje taka mozliwosc ze "dobry" instruktor PADI nauczy cie tego w ramach prowadzonych kursow PADI choćby dlatego że on tego po prostu nie wie a organizacja w programach kursow od OWD po DM uczy przedmuchiwania maski i zmiany fajki na automat na powierzchni wody . Mowiac krotko wrona orła nie urodzi. Chesz sie czgos nauczyc to zapoznaj z szczegolowym programem kursu ( w przypadku CMAS rozmawiaj z instruktorem czego konkretnie bedzie cie uczyl bo oni maja burdel w papierach ale za to formula mistrz uczy ucznia sprawdza sie lepiej niz system w ktorym wszystko jest opisane w manualach nawet uwagi jakie instruktor przekazuje kursantowi po wykonaniu cwiczenia ) Moim zdaniem godne polecenia są IANTD/TDI/NAUI

Sebulba 

Wysłany: 19-02-2006, 12:35   

Widzę scaner ,że dopadło Cię przesilenie wiosenne. Twoja wypowiedź tylko mnie utwierdziła w Twój narcyzm i wrogie nastawienie do wszystkich PADI. Ciekawostka to jak chcesz przedmuchiwać maske na powierzchni wody. Mam nadzieję, że wiesz trochę wiecej o nurkowaniu niż o tym jak wygląda kurs w Padi /przeprowadzony oczywiście przez dobrego instruktora/. A teraz możesz oddać się dalej Swojemu samo zachwytowi.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2006, 12:47   

Sebulba napisał/a:
Mam nadzieję, że wiesz trochę wiecej o nurkowaniu niż o tym jak wygląda kurs w Padi /przeprowadzony oczywiście przez dobrego instruktora/. A teraz możesz oddać się dalej Swojemu samo zachwytowi.

Taka jest moja wiedza. Jezeli myle sie to prosze pokaz ktory kurs PADI uczy tego o czym ja napisalem ze nie uczy.
Zeby ci ulatwic to załóżmy ze kurs bedzie prowadzony przez najlepszego z instruktorow PADI na swiecie i ze wszystkie cwiczenia zostana wykonane na 6-tkę. Który kurs lub ktore ćwiczenia uczą:
1- Planowania nurkowania z wyliczeniem ilosci potrzebnych gazow
2- Opracowywania rantajmu
3- Liczenia rock bottom.
4- Planowania dekompresji
5- Planowania przystanków (deep stopów)
6- przeprowadzania akcelerowanej dekompresji
7- zwartej logicznej konfiguracji sprzetu
8- Poprawneg trymu
9- Korzystania z butli bocznych
10 obslugi twina ( manifodu)
... moglbym jeszcze dlugo bo PADI uczy przedmuchiwania maski i zmiany fajki na automat

Poniewaz przeszedlem drogę edukacyjna w PADI to bardzo chetnie poznam czego moglem sie nauczyc a czego nie nauczyli mnie moim instruktorzy. To co napisalem wczesniej opieram na wiedzy praktycznej i mojej osobistej. Jeli chłoptasiu zadajesz pytanie i otrzymujesz odpowiedz to mama powinna cie nauczyc ze nalezy powiedziec grzecznie dziekuje.
Scaner - PADI nurek/CMAS i IANTD
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 19-02-2006, 13:06, w całości zmieniany 1 raz  

Sebulba 

Wysłany: 19-02-2006, 12:59   

Ja tez Cię pozdrawiam :evil:

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2006, 13:08   

Sebulba napisał/a:
Ja tez Cię pozdrawiam :evil:

A ja Ciebie pozdrawiam serdecznie i zycze trafnych wyborów w dlaszej edukacji nurkowej :22:

Sebulba 

Wysłany: 19-02-2006, 13:26   

IANTD to mój wybór :22: :mrgreen:

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2006, 13:28   

Sebulba napisał/a:
IANTD to mój wybór :22: :mrgreen:

no i bardzo dobry wybor :22:

Przemek 

Stopień: DM+dry suit+nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2006, 14:33   

Ojj tam dałeś się podpuścić Scanerowi =]]
Do pewnych rzeczy trzeba dojść w odpowiednim czasie, i tyle...
Po co nurkowi OWD czy AOWD obliczanie deko..
Po to są inne organizacje specjalizujace sie w tym=DD

Sebulba 

Wysłany: 19-02-2006, 16:39   

Dlatego szukam ,pytam, rozglądam się by pójść tylko jedną i własciwą drogą :22:

Rysiek 

Stopień: NTmx Iantd
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2006, 21:08   

Przemek napisał/a:

Do pewnych rzeczy trzeba dojść w odpowiednim czasie, i tyle...
Po co nurkowi OWD czy AOWD obliczanie deko..
Po to są inne organizacje specjalizujace sie w tym=DD

Ale planowania nurkowania z wyliczeniem ilosci potrzebnych gazow powinno się uczyć od poziomu OWD. Bez tej wiedzy nie powinno się nawet wchodzić do wody.

TOMA52 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2006, 22:29   

Rysiek napisał/a:
Ale planowania nurkowania z wyliczeniem ilosci potrzebnych gazow powinno się uczyć od poziomu OWD. Bez tej wiedzy nie powinno się nawet wchodzić do wody.

Jest planowanie i "planowanie", np. takie: "płyńcie za mną, a jak ktoś ma pierwszy 50 bar to się wynurzamy". Jest też "plan awaryjny": wynurzenie bez automatu, ew. tzw. "buddy". :???:

Sebulba 

Wysłany: 19-02-2006, 23:17   

To ja robiłem chyba u jakiegoś nawiedzonego instruktora bo było planowanie , wyliczanie nura powtórzeniowego trochę tego wkładu na kursie wypisałem. Ale to było lat kilka temu ;-)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu