Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?
Autor Wiadomość
Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 06-03-2006, 22:53   Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?

Sprawy wyglądają tak:
1. mam P2 i PN1
2. w tym roku chciałbym zrobić kurs Adv. Nitrox – ponieważ chcę się rozwijać w kierunku trimiksowych nurkowań wrakowych
3. kurs w Polsce
4. nie mam ani suchacza, ani twina – i w tym roku nie kupię 
5. na kursie chciałbym się jak najwięcej nauczyć – tzn. po jego pomyślnym zakończeniu chciałbym posiadać umiejętności nie mniejsze niż absolwenci „konkurencyjnych” zaawansowanych nitroksów

teraz opcje szkoleniowe:

CMAS PN2:
Uczestnik kursu zdobywa wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne umożliwiające bezpieczne nurkowanie w aparatach o obiegu otwartym z użyciem mieszanin nitroksowych w wodach otwartych oraz umiejętności pozwalające na użycie czystego tlenu i nitroksu w procedurach dekompresyjnych.
Wykłady (5 godzin) oraz zajęcia praktyczne (3 godziny) w ciągu 2-ch dni szkoleniowych, w tym 3 nurkowania nitroksowe w zestawach 2-butlowych i 1 butlą boczną w wodach otwartych (1 nurkowanie z użyciem do dekompresji tlenu lub nitroksu z zawartością tlenu powyżej 40%) w zakresie głębokości odpowiednich do posiadanych uprawnień KDP/CMAS.

TDI Advanced Nitrox:
This course examines the use of EAN 21 through 100% (oxygen) for optimal mixes to a depth of 130fsw/40msw. The object of this course is to train divers in the benefits, hazards and proper procedures for utilizing EAN 21 through 100% (oxygen) for dives not requiring staged decompression.

IANTD Advanced Nitrox Diver:
This program is designed to extend the divers knowledge with O2 mixes of 22 to 40% and up to 50% for decompression. It further develops diving skills and provides a greater understanding of the Nitrox diving concept.

A teraz moje wątpliwości:
- IANTD – teoretycznie kurs zbliżony merytorycznie i praktycznie do TDI, czyli nitroksowe nurkowania dekompresyjne na 1 mieszaninie oddechowej. Tyle, że sporo naczytałem się o kursach prowadzonych przez Tomka Żabierka, który ten podstawowy zakres znacząco rozszerza – nie tylko o nurkowanie ze stage’m, ale generalnie o technikę nurkowania (wyważanie, trymowanie, poręczowanie, nurkowanie wg. run-time’ów, ćwiczenia OOA, żabki, helikoptery, czarne maski, itp. – co jeszcze, to wiecie lepiej ode mnie). I bardzo mnie taki rozbudowany kurs kusi, ale jest jeden problem – sprzęt… Nie mam w tym roku budżetu na suchacza i twina – po prostu bez szans 

- TDI – nie ukrywam, że tu magnesem jest Banan, który będzie pod koniec marca ten kurs prowadził. Tyle, że zajęcia praktyczne będą przebiegały zgodnie z powyżej przytoczonym opisem, czyli nurkowania dekompresyjne wykonywane wg. planów, ale na 1 rodzaju nitroksu (nie za bardzo wiem, jak w takim razie będzie użyte 100% tlenu, ale usłyszałem, że mam przyjść na zajęcia i wszystkiego się dowiem…). Bardziej zaawansowane nurkowania wykonywane są na kursach Deco Procedures i Extended Range – tylko mam wrażenie, że to jest trochę sztuczne rozbicie 1 kursu (dużego) na 3 mniejsze…

- CMAS – najpierw tej opcji w ogóle nie brałem pod uwagę, ale zauważyłem, że np. Nowa Ama robi ten kurs w formie dość rozbudowanej (klik ) i zastanawiam się teraz , czy może to nie jest właściwa dla mnie opcja?

No i co mam zrobić :?:
Nie chodzi o plastik z modnej organizacji :cool: , ale przejście kursu, który maksymalnie zwiększy moje umiejętności.
Jakie są Wasze doświadczenia?

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-03-2006, 23:41   Re: Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?

Grzyb napisał/a:
czyli nitroksowe nurkowania dekompresyjne na 1 mieszaninie oddechowej.

Nie, to tak nie jest. Nurkowania z użyciem JEDNEGO nitroksu dekompresyjnego do 50% tlenu. A zatem na dwóch gazach - dennym (powietrze lub nitroks) i dekompresyjnym (nitroks do 50%). Uprawnienia po kursie to 42,5 m do 15 min formalnej dekompresji akcelerowanej. Nurkowanie z butla boczną, zmiana gazu pod wodą i planowanie dekompresji są istotą tego kursu.

Grzyb napisał/a:
ten podstawowy zakres znaczĹĄco rozszerza – nie tylko o nurkowanie ze stage’m, ale generalnie o technikę nurkowania (wyważanie, trymowanie, poręczowanie, nurkowanie wg. run-time’ów, ćwiczenia OOA, żabki, helikoptery, czarne maski, itp. – co jeszcze, to wiecie lepiej ode mnie).

Za wyjątkiem poręczowania wszystko jest standardem kursowym, nie wymieniłeś jeszcze ćwiczeń na regulację stresu i zakręcania zaworów :)
Program IANTD Adv. EAN ze szczegółami jest dostępny na stronach IANTD.

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 07-03-2006, 00:13   Re: Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?

TomM napisał/a:
Grzyb napisał/a:

Nie, to tak nie jest. Nurkowania z użyciem JEDNEGO nitroksu dekompresyjnego do 50% tlenu. A zatem na dwóch gazach - dennym (powietrze lub nitroks) i dekompresyjnym (nitroks do 50%). Uprawnienia po kursie to 42,5 m do 15 min formalnej dekompresji akcelerowanej. Nurkowanie z butla boczną, zmiana gazu pod wodą i planowanie dekompresji są istotą tego kursu.

to co piszesz ma jak najbardziej sens, tyle ze Pan z Abyss, z ktorym rozmawialem zaczal sie troche ze mnie podsmiewywac, gdy zapytalem o stage i powiedzial, ze u nich nurkowania w ramach Adv. Nitrox mozna spokojnie zrobic bez butli bocznej - stad wlasnie moje watpliwosci...

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2006, 00:29   

Pan z Abyss - może. Ale co to ma do IANTD?

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2006, 00:41   Re: Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?

Grzyb napisał/a:
to co piszesz ma jak najbardziej sens, tyle ze Pan z Abyss, z ktorym rozmawialem zaczal sie troche ze mnie podsmiewywac, gdy zapytalem o stage i powiedzial, ze u nich nurkowania w ramach Adv. Nitrox mozna spokojnie zrobic bez butli bocznej - stad wlasnie moje watpliwosci...

W IANTD wszystkie nurkowania kursowe wykonywane są ze stage - nawet te ćwiczeniowe w płytkich wodach. Wykonuje się je w celu nauczenia prawidłowego konfigurowania butli bocznej i poruszania się z nią pod wodą, posługiwania się stage oraz przyswojenia procedury zmiany gazów, a podczas kursowych nurkowań z formalną dekompresją, wykorzystuje się EAN 50 jak gaz dekompresyjny.

kamyk 

Stopień: Seal Team Juz Lvl 2
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 07-03-2006, 02:59   

Witam

Poslecam GUE TECH1 tam sie uczysz odrazu podstaw TRIMIX !!

pzdoor
kamyk

PS
Wszytko za jednym razem (trzeba miec tylko basic nitrox).

Fother 

Stopień: OC/CCR Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2006, 08:57   

Grzyb napisał/a:
TomM napisał/a:
Grzyb napisał/a:

TomM napisał/a:
Pan z Abyss - może. Ale co to ma do IANTD?

Panowie trochę nie dogadaliście się.
To o co Grzyp pyta ma miejsce w TDI i nurkuje się z jednym EAN-em na plecach tyle że do 50%, plany, runtime'y, boczne butle to już Deco Precedury. Mój kolega zrobił taki kurs (AEAN nitrox) bez wchodzenia do wody (tak sie chwalił)
TomM pisał wyłącznie o IANTD gdzie na kursie masz to wszystko o czym pisałeś plus to o czym pisał TomM plus to o czym nie pisaliście to ratownictwo.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-03-2006, 09:38   

Zastosowałem "skrót myślowy". Jeśli było to nieczytelne, to sorry.

kamyk napisał/a:
Poslecam GUE TECH1 tam sie uczysz odrazu podstaw TRIMIX !!
Wszytko za jednym razem (trzeba miec tylko basic nitrox).

Kamyk, zaczynasz być nudny. Nie polecaj czegoś, o czym nie masz pojęcia. Ten kurs przeznaczony jest przede wszystkim dla tych, którzy mają GUE Funds. A Grzyb pisał jakie ma aktualne uprawnienia. Poza tym nie wszystko za jednym razem, a na trzy razy, tak jak mniej więcej w innych federacjach tech. T1 to taki Adv. EAN (40 m, jeden gaz deko EAN50). Ponieważ GUE stoi na stanowisku, że powyżej 30 m stosuje się trimiksy, a zatem ten kurs obejmuje także trimiks normoksyczny. Niemniej dopiero T2 jest kursem wprowadzającym gazy deko do 100% tlenu, a T3 to coś w rodzaju adv. tmx
Wszystkie federacje tech dzielą szkolenia na 3 zasadnicze części (adv. nitrox, norm. trimix, hyp. trimix), chociaż czasem poszczególne części są jeszcze podzielone na kolejne kursiki (z przyczyn marketingowych?) - np. TDI
Nie wprowadzaj zamieszania - w GUE nie jest "wszystko za jednym razem" i do T1 nie wystarczy "basic nitrox". Pomijając już kwestię konfiguracji - Grzyb napisał czym dysponuje i czego nie dopuszcza.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 07-03-2006, 17:22   

Grzyb napisał/a:
3. kurs w Polsce
4. nie mam ani suchacza....

Moim zdaniem punkt 3 i 4 mocno z soba koliduja. Dobry "advanced" nitrox to niestety kupa czasu jaki musisz spedzic w wodzie - zrobienie tego kursu w piance jest niewykonalne.

Mozna sie pokusic na kursik zrobiony "po glowkach", duzo teorii, troche praktyki, symulowane deko, zabawy na 6 metrach + informacja "przy nurkowaniach deko jest podobnie" - o ile cie dobrze zrozumialem, nie o to ci chodzilo. Dla wielu jest roznica miedzy "udaje dach nad glowa" a "mam dach nad glowa"

Pozyczony suchar tez niewiele daje - mimo ze plywanie w suchym nie nalezy do najtrudniejszych rzeczy na swiecie, idac na kurs powinienes suchar miec opanowany do tego stopnia, aby go nie czuc, na kursie chcesz sie nauczyc nowych rzeczy, a ciagle zajmowanie sie suchym nie wplywa na to korzystnie.

Co do wyboru kursu:
wybierz taki, na ktorym pokaza Ci jak obslugiwac sie stagem - to czy potem bedziesz mial w wodzie jeden dwa czy trzy nie robi duzej roznicy. Wazne jest dobre przecwiczenie handlingu. Dobra teoria powinna przygotowac cie do nurkowania dekompresyjnego z akcelerowana dekompresja, czy bedzie to EAN50, O2 czy inne gazy jest raczej mniej istotne - procedury sa identyczne, liczenie tez. Jesli do tej pory nie nurkowales z deco, dobrze by bylo zeby kurs zawieral pare tego typu nurkowan - nie tylko symulacji.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 08-03-2006, 00:38   

TomM napisał/a:
Kamyk, zaczynasz być nudny.

Dajcie TomM'owi sie rozwinac tylko jego organizacja jest kul "KONIECZNIE UTOP LUDZI"

Kocham go

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2006, 03:45   

Nurofen napisał/a:
jego organizacja jest kul

Nieeeee.... Moja jest FAR :)

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2006, 10:50   

TomM napisał/a:
Moja jest FAR
Domyślam się podpuchy-ale moja niezdrowa ciekawość jest silniejsza: szto eto FAR?

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2006, 11:01   

Andrzej Kosko napisał/a:
szto eto FAR?

Fuck All Rules

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 08-03-2006, 14:29   

tysz piknie ;-)

conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2006, 14:43   

a ja chcialbym zapytac o taka rzecz

Adv Nitrox w IANTD uprawnia (teoretycznie) do plywania z mieszanina do 50 % O2
a np w TDI do 100 %

jaka jest roznica w praktyce (zakladajac ze trzymamy sie swoich uprawnien)
bo tu widze pewny paradoks otoz mamy dwoch osobnikow o tym samym poziomie wyszkolenia (teoretycznie te same stopnie ale w dwoch roznych federacjach) ale kazdy z nich uprawnia do czegos innego

a jak patrza na te dwa stopnie organizatorzy nurkowan (pytam o powazniejsze nurkowania w ktorych Adv Nitrox jest wymagany jako minimalny stopien)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-03-2006, 15:41   

conan napisał/a:
jaka jest roznica w praktyce

Nie bardzo wiem w co tym pytaniem celujesz.

Roznica w czasie miedzy deko na EAN50 a EAN50 + O2 to okolo 40% czasu ostatniego przystanka, tak bardzo, bardzo z grubsza szacujac.

Przyjmujac nurkowania tylko z jednym stagem, malo kto nurkuje z przyspieszeniem tylko ostatniego przystanka przy pomocy 02 - zdrowiej jest zaczac akceleracje glebiej, "standartowo" na 21m -> EAN50.

Przy planowaniu ludzi z roznym poziomem doswiadczenia planuje sie pod najslabsze ogniwo - czyli wszyscy uzywaja EAN50.

conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2006, 16:35   

na razie nie dorobilem sie Adv EAN i trudno mi wymyslic ciekawe pytanie ale ciekawi mnie sprawa czasow dennych i zwiazanej z tym dekompresja

w sytuacji teoretycznej mamy dwoch osobnikow jeden TDI drugi np IANTD i przy tym samym czasie dennym jeden np bedzie siedzial na deco 20 minut gdyz bedzie mogl wykorzystac w czasie deco gaz o wyzszej frakcji a drugi spedzi tam np 60 bo moze korzystac z EAN tylko do 50 % O2

moje pytanie i rozwazania nie sa poparte moja wiedza wiec moga nie miec z rzeczywistoscia wiele wspolnego ale jestem ciekaw

przypominam ze oboje maja ten sam stopien tylko w roznych federacjach

uprzedzac odpowiedz (ze roznica jest wlasnie w federacjach) od razu zapytam czy federacje nie powinny w takim razie "zrownac uprawnien" no bo w tym przypadku wydaje mi sie ADV NITROX TDI nie jest rowny ADV NITROX IANTD (moge sie mylic)

a jak sie ma to do nastepnych stopni szkolenia tzn wiem ze po adv z iantd mozna robic chyba DECO PROCEDUR w TDI no i odwrotnie czyli po TDI mozna robic Tehnical Diver ale czy nie bedzie brakowac w takim przypadku troche wiedzy (zakladam ze szkolenie przeprowadzone jest rzetelnie i zgodnie ze standartami)

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2006, 17:26   

conan napisał/a:
w sytuacji teoretycznej mamy dwoch osobnikow jeden TDI drugi np IANTD i przy tym samym czasie dennym jeden np bedzie siedzial na deco 20 minut gdyz bedzie mogl wykorzystac w czasie deco gaz o wyzszej frakcji a drugi spedzi tam np 60 bo moze korzystac z EAN tylko do 50 % O2

Jeśli oni chcą nurkować razem, to raczej powinni wziąć te same gazy dekompresyjne - właśnie, żeby mieć te same czasy na poszczególnych przystankach. A skoro jeden nie może mieć wyższego niż 50% to wezmą właśnie EAN50. Nie oznacza to drastycznego wydłużenia dekompresji, bo wcześniej zaczną tego gazu używać (niż O2 lub EAN80). Właściwie wszystko to napisał już Martin.

Najlepsze pozdrowienia.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-03-2006, 21:09   

Sytuacja jest ciekawa :)
Mamy nurka TDI, który co prawda ma uprawnienia do 100% tlenu, ale nie ma uprawnień do dekompresji :) Za to nurek IANTD ma uprawnienia do dekompresji, ale EAN do 50%. A zatem "legalnie" planuja nurkowanie bezdekompresyjne z użyciem EAN50 jako gazu wynurzeniowego :)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-03-2006, 21:45   

conan napisał/a:

Zainstaluj sobie jakis soft pozwalajacy poplanowac nurkowania z akcelerowana deco - n.p. GAP (versja 1.2 jest darmowa), i pobaw sie troche realnymi profilami i roznymi strategiami deco.

Cytat:
Nie oznacza to drastycznego wydłużenia dekompresji, bo wcześniej zaczną tego gazu używać (niż O2 lub EAN80).

Dokladnie.

Zreszta niekoniecznie deko tylko na O2 musi byc szybsze niz na EAN50, przyklad, 30min@40m, powietrze jako gaz denny, liczone GAP'em, konserwatyzm bez zmian:

O2 -> 70 minut
EAN50 -> 69 minut

Sytuacja zaczyna sie zmieniac gdy deco bedzie na dwoch gazach:
O2 + EAN50 -> 59 minut

przy czym nalezy sie zastanowic, czy targanie drugiego stage'a jest do zaakceptowania jesli uzyskujemy "tylko" 10 minut krotsza deco (dyskusje na temat alternatyw, bezpieczenstwa, bailout etc. pozostawiam na boku) - IMO duzo zalezy od tego jak wyglada miejsce w ktorym bedziemy robic deco - ciepla rafa z duza iloscia rybek czy moze jednak deco pod bojka w wodzie 3°C, falowanie, widocznosc 25cm.

Cytat:
Mamy nurka TDI, który co prawda ma uprawnienia do 100% tlenu, ale nie ma uprawnień do dekompresji.

Bardzo ciekawa sytuacja: po co mi 100% O2, skoro nie moge go wykorzystac do deco?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu