Witam wszystkich nurasków.
Dzisiaj (wczoraj) miałem urodziny i to nie byle jakie bo 40-te (ech, latka lecą ... hehehe) i pozwalam sobie zabrać głos na szacownym Forum w temacie, który znam dobrze i który się pojawia poraz kolejny, co mnie cieszy bardzo.
DO RZECZY:
Byliśmy grupą w Sabang Beach na Mindoro w kwietniu 2005r. Obecenie nasi znajomi po raz drugi pojechali z sympatii do Sabang i są w trakcie wyprawy.
Co możemy powiedzieć, to na pewno, że najlepszy termin wyjazdu to nasza wiosna (marzec/kwiecień), czyli początek filipińskiego lata. Bez opadów i bez "upałów".
Temperatura w dzień ok. 35 st.C w nocy 26-28 st.C i nie ma co ukrywać - to jest tropik, choć nie tak bardzo uciążliwy jak by się wydawało, bo bryza od morza ochładza.
Można się przywzyczaić dość szybko, tak do klimatu jak i do zmiany czasu. W aklimatyzacji bardzo pomaga filipinski (wbrew pozorom i cenie) doskonały rum TANDUAY. Butelka 0,7L za 70 PHP - czyt. "smrodów" jak nazwaliśmy lokalną walutę (bez obrazy - nie mój wymysł), czyli ok. 4,20 zł.
Można wyżyć nawet bez klimy (ponoć hehehe - musieliśmy przez kilka dni ze względu na przeziębienie kolegów chłodzić się wentylatorami i dało radę, choć nie polecam na dłuższą metę.
Nie polecam też nurkowań w następnym dniu po przylocie (ludzie to jest min. 24 godz. podróży!!!).
Nie polecam również wyjazdów na Filipiny w czasie polskiej jesieni, bo mimo, że trochę taniej, to częściej "dmucha" i mamy tropikalny "shower" 2-3 godz. dziennie.
Co mogę osobiście polecić, to "pasowanie" wyjazdu pod tzw. kalendarz księżycowy - chodzi o jak najmniejsze pływy, czyli 1 lub 3 kwadra, co jest związane z prądami i widocznością. Jest to teoria książkowa, która się sprawdziła w naszym przypadku w 100%.
Wskazana jest pauza min. 1-2 dni po przylocie np. na zwiedzanie:
- "hidden paradise" - piękna dolina z kaskadami i jeziorkiem + miły lunch,
- beach party - zwiedzanie kilku plaż lokalną łódką "banka" również z lunch'em i innych.
W ciągu 14 dni pobytu można zrobić spokojnie 20 nurkowań w najciekawszych miejscach, choćby:
- shark cave na 28m - gdzie macie 99,99% gwarancji zobaczenia rekinów szarych z odległości 2m (kto nie widział rekina w 4 oczy - robi wrażenie
- Hole in the wall - ciekawego przejścia w rafce na 18m,
- Kilima Steps, Canyons czy Atoll na 30-35m, gdzie można obejrzeć stada tuńczyków i większych ryb stojących w dryfie - polecam bardzo.
Nie wspominam o niedużych wraczakach w zatoce, równie sympatycznych.
Widoczność w marcu/kwietniu nie powala z nóg jak w Egipcie - czyli ok. 25m i jest ograniczona planktonem i umiarkowanymi prądami. Za to mamy możliwość obejrzenia żyjącej w 100% przepięknej rafy, twardych i miękkich korali i kilkukrotnie więcej życia morskiego niż na rafach Egiptu. Nie można tego nawet porównywać.
Kto wie o co chodzi i trochę poczytał, nie będzie pytał.
Kto nie wie, niech poczyta lub śmiało pyta.
Mogę pożyczyć książkę , pokazać zdjęcia i filmy.
Podsumowując temat.
Najlepszy termi wyjazdu - wiosna.
Wyjazd indywidualny kosztuje:
- bilet powrotny Cathay Pacific na trasie (WAW -HKG - MNL) z opłatami - 3200 zł. Nie ma co oszczędzać na Swiss Air lub lub KLM, bo komfort, godziny lotu i catering są warte nieco większej dopłaty. (wierzcie mi)
- transfer na Mindoro - tzw. prywatny - ok. 190 $/6 os (bus + łódź) w dwie strony lub samodzielnie - z lotniska na dworzec, z dworaca autobusem do Batangas, z Batangas promem do Pt. Galera i dalej jeepneyem lub tricyclem do Sabang (droga przez mękę ale taniej) - koszt w jedną stronę ok. 10-15 $ jak się utarguje
- 14 noclegów w przyzwoitej bazie nurkowej przy plaży (pokoje 2 os. + A/C + TV i łazienka z gorącą wodą oraz śniadanie typu American breakfast - cena od praktycznie ok. 510 USD).
W cenie oczywiście pakiet 20 nurkowań z łódki.
Polecam bazę Sabang Inn , w której byliśmy w pełni zaspokojeni jeśli chodzi o pokoje, nurkowania, jedzenie, serwis, itp.
Dlaczego ta baza???
Myśleliśmy o przeprowadzce do ślicznego resortu, ale jak ma się bazę na brzegu i po założeniu pianki i balastu (resztę noszą za was - na prawdę) trzeba iść 20m do łódki zamiast 300m przy temp. 35 st.C w pełnym szpeju, to sami się domyślicie dlaczego zostaliśmy w Sabang Inn .
Mało tego, my pływaliśmy na nurkowania w max 6 os. + divemaster i operator łodzi.
Sprzęt leżał na łodce w czasie, gdy my płynęliśmy 10-15 min na miejsce nurkowe i dopiero się ubieraliśmy.
W innych bazach ludzie wypływali w tych samych płaskodennych łodkach w 10-12 osób ubrani w pełnym szpeju, w razie gdyby łodka się ......
Można się pośmiać, ale na miejscu.
Nie dotyczy to czywiście wszystkich baz w Sabang, bo jest ich kilkanaście (tych uznanych), ale miło jest popatrzeć w czasie płynięcia jedną z naszych łódek, kiedy inni się kiszą
Dochodzą koszty:
- opłaty wylotowej 550 PHP (11$),
- miło zostawić napiwki obsłudze (10-20$),
- wydatki natury osobistej, czyli kolacje, pamiatki, disco i inne.
Nam wystarczyło na 2 tyg. pobytu 300 $ na pozostałe koszty.
Całość indywidualnie:
- bilety: 3200 zł = 1000 $ + ok. 850 $ koszty pobytu = 1850$ całkowity przybliżony koszt pobytu indywidualnego.
Mowa tu o kosztach normalnego wyjazdu a nie tzw. skrobanki.
Przecież tam się jedzie raz albo 2 razy w życiu i oszczędność 100$ do mnie nie przemawia.
Odnośnie kosztów wyjazdu grupowego nie będę się tu wypowiadał, powiem tylko, że następny w marcu 2007
FAKTY:
W samym Sabang jest ok. 45 miejsc nurkowych, z czego dostępnych w normalnym pakiecie jest ok 35, co w zupełności zaspokaja ambicje nurkowe. Pozostałe miejsca, czyli położone głębiej niż 40m dostępne są tylko dla nurków technicznych (jakie to proste i fajne) za dodatkową opłatą oczywiście (w pełni przygotowane bazy - sprzęt techniczny + gazy - o dziwo).
Nie ukrywam i jest to wszem i wobec publikowane, że Sabang jest przede wszystkim rajem dla fotografów zwłaszcza macro, co ozn, że można na 100% spotkać:
- koniki morskie - kilka (naście) gatunków
- ślimaki nagoskrzelne - cuda, cuda...
- frog fish'e jakich nie spotkałem nigdzie
- rekiny oczywiście ( i nie gadajcie, że każdy widział rekina z odl. 1,5 m - ja tam się cofałem z wrażenia, choć miał "tylko" 2m)
- żółwie - znacznie większe i spokojniejsze niż w Egipcie
- ławice tuńczyków (wow!)
- nie pamiętam więcej ..... tyle tego było albo sami zobaczycie - kiedyś
Jakby ktoś chciał zaczerpnąć więcej wiedzy zapraszam...
Postaram się zamieścić jak najszybciej ciekawsze fotki, żeby zadziałać na waszą wyobraźnię. Obrobię je tylko w PS i .....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko