Wysłany: 09-03-2006, 00:11
TomM napisał/a:
martin napisał/a:
po co mi 100% O2, skoro nie moge go wykorzystac do deco?
Do wytworzenia motywacji do kupienia biletu o nazwie Deco Procedures
ja to podobnie odbieram - i nie bardzo mi sie to podoba...
(oczywiscie Deco Procedures najlepiej sie komponuje w combo z Extended Range...)
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 09-03-2006, 09:51
Wasz podstawowy blad rozumowania to robienie z Adv Nx nurka technicznego, dekompresyjnego. Adv Nx jest kursem wprowadzajacym do nurkowan dekompresyjnych, i ani IANTD ani TDI nie daja takiemu nurkowi prawa do wykonywania dlugiej, wielostopniowej dekompresji. IANTD daje mozliwosc wykonania dekompresji nie dluzszej niz 15 minut i nie glebszej niz 9m, co praktycznie nadal pozostaje poziomem saturacji, ktorego nieprawidlowe odsycenie (zla dekompresja) nie powinna byc fatalna w skutkach. To, czy zostanie to nazwane "limitowana dekomresja" czy "brak dekompresji wielostopniowej" jest bez znaczenia. Tak samo w takim wypadku jest bez znaczenia z punktu widzenia dekompresji, czy nurek tem moze czy nie wziac tlen. On ma zabierec butle dekompresyjna i cwiczyc procedury.
Kamyk, zaczynasz być nudny. Nie polecaj czegoś, o czym nie masz pojęcia. Ten kurs przeznaczony jest przede wszystkim dla tych, którzy mają GUE Funds. A Grzyb pisał jakie ma aktualne uprawnienia. Poza tym nie wszystko za jednym razem, a na trzy razy, tak jak mniej więcej w innych federacjach tech. T1 to taki Adv. EAN (40 m, jeden gaz deko EAN50). Ponieważ GUE stoi na stanowisku, że powyżej 30 m stosuje się trimiksy, a zatem ten kurs obejmuje także trimiks normoksyczny. Niemniej dopiero T2 jest kursem wprowadzającym gazy deko do 100% tlenu, a T3 to coś w rodzaju adv. tmx
Wszystkie federacje tech dzielą szkolenia na 3 zasadnicze części (adv. nitrox, norm. trimix, hyp. trimix), chociaż czasem poszczególne części są jeszcze podzielone na kolejne kursiki (z przyczyn marketingowych?) - np. TDI
Nie wprowadzaj zamieszania - w GUE nie jest "wszystko za jednym razem" i do T1 nie wystarczy "basic nitrox". Pomijając już kwestię konfiguracji - Grzyb napisał czym dysponuje i czego nie dopuszcza.
Nie podniecaj sie bo ty juz zaczynasz byc nudny madzysz sie jak bys mial o tym jakies pojecie ja nie mowie grzybowi ze on to ma zrobic tylko mowie co moze i kazdy nurkew wie zeby zrobic Tech1 trzba miec GUE/F a ty tylko sie wymadrzasz ... nie cwaniakuj !!
I zeby przystapic to ow kursu trza miec GUE/F i Basic Nitrox ... wiec o co ci chodzi jak nie wiesz co mowisz poelcam www.gue.com tam moze sie czegos nauczysz ... Bo gadac brednie to mozesz sobie pod woda jak cie nikt nie slyszy
kamyk
P.S.
Czytaj 2 razy co piszesz. A moze ty psizesz a potem myslisz ...
Według TDI kurs ADV Nitrox jest przeznaczony do nauki posługiwania sie nitrox'ami do 100% tlenu bez zmiany mieszaniny oddechowej pod wodą.
Kolejne kursy w TDI zostały tak pomyślane, żeby stopniowo i bezpiecznie przechodzić na coraz wyższy poziom umiejętności i większe głębokości.
W innych organizacjach jest to robione trochę na "skróty". Dla jednych to lepiej, dla innych gorzej. Mi osobiście lepiej "leży" program szkolenia TDI i dlatego wybrałem tę organizację.
Co do pytania "Po co mi uprawnienia do 100% tlenu ...." to zadam podobne retoryczne pytanie: "Po co mi stage z gorącym nitroksem, skoro i tak mogę tylko wykonać limitowaną dekompresję?".
Co do pytania "Po co mi uprawnienia do 100% tlenu ...." to zadam podobne retoryczne pytanie: "Po co mi stage z gorącym nitroksem, skoro i tak mogę tylko wykonać limitowaną dekompresję?".
Tak jak to TŻ napisał wyżej w IANTD kurs AEANx nie jest kursem technicznym, ale wstępem do tego kursu. Co znaczy, że nurek nie rozpoczynając kursów technicznych, uczy sie pewnych procedur związanych z nurkowaniami dekompresyjnymi. Uczy sie pływać ze stage'em, zmieniać gaz pod wodą, prawidłowo wykonywać przystanki dekompresyjne i wiele innych. Poza tym uczy się planowania nurkowań ze zmianą czynnika oddechowego i wielu innych ciekawych i wcześniej nie znanych rzeczy.
Większość nurków, z różnych przyczyn, na tym etapie kończy swoją edukację nurkową. Czytając ten i inne dyskusje na ten temat dochodzę do wniosku, że własnie o to ludzie pytają. O możliwość odbycia krótkiej (legalnej ) dekompresji i zmiany gazu pod wodą. I to wszystko bez potrzeby rozpoczynania kursów technicznych jak to ma miejsce w TDI.
Wysłany: 23-03-2006, 13:17
Fother napisał/a:
Czytając ten i inne dyskusje na ten temat dochodzę do wniosku, że własnie o to ludzie pytają. O możliwość odbycia krótkiej (legalnej ) dekompresji i zmiany gazu pod wodą. I to wszystko bez potrzeby rozpoczynania kursów technicznych jak to ma miejsce w TDI.
a ja wlasnie nie o to pytam
nie ma dla mnie roznicy, czy kurs jest kwalifikowany jako rekreacyjny, czy jako techniczny - po prostu chcialbym sie na nim jak najwiecej nauczyc.
a potem uczyc sie dalej.
skoro Adv. Nitrox w TDI uwazany jest za kurs techniczny, ale w jego programie nie ma nurkowania ze stagem i zmiany gazow, a umiejetnosci tych mozna sie nauczyc na "rekreacyjnym" Adv. Nitrox w IANTD, to dla mnie jako potencjalnego kursanta jest to duza zagwostka
[ Dodano: Czw 23 Mar, 2006 ]
Leszek Nowak napisał/a:
Kolejne kursy w TDI zostały tak pomyślane, żeby stopniowo i bezpiecznie przechodzić na coraz wyższy poziom umiejętności i większe głębokości.
W innych organizacjach jest to robione trochę na "skróty".
w takim razie, skad w TDI biora sie kursy typu combo?
a ja wlasnie nie o to pytam
nie ma dla mnie roznicy, czy kurs jest kwalifikowany jako rekreacyjny, czy jako techniczny - po prostu chcialbym sie na nim jak najwiecej nauczyc.
a potem uczyc sie dalej.
skoro Adv. Nitrox w TDI uwazany jest za kurs techniczny, ale w jego programie nie ma nurkowania ze stagem i zmiany gazow, a umiejetnosci tych mozna sie nauczyc na "rekreacyjnym" Adv. Nitrox w IANTD, to dla mnie jako potencjalnego kursanta jest to duza zagwostka
Sorki ale jesli interesuje Cie wiedza a nie plastik to juz sobie odpowiedziales na pytanie
Wszystko zależy do kogo kierowany jest kurs. W TDI kurs adv nitrox jest kierowany do osób, które posiadają tylko kurs podstawowy nitrox (lub w przypadku combo nie posiadają w ogóle uprawnień nitrox). Takie osoby przewaznie nie maja jeszcze chociazby podstawowego sprzetu technicznego: twinset i kamizeka techniczna, bądź dopiero zaczynają nurkowąć na tym sprzęcie. Wrzucenie takiej osoby od razu w sprzęt techniczny, nurkowania dekompresyjne i pływanie ze stage to według mnie trochę za dużo jak na jeden kurs. Korzystanie ze stage przy nurkowaniach, które wymagają tylko kilkuminutowej dekompresji to również niepotrzebna komplikacja nurkowania. Zyskujesz kilka minut, a musisz zabierać dodatkowy sprzęt.
Dla osób, które chcą nurkować na duże głębokości z rozsądnym czasem dennym, tak żeby coś tam jeszcze zobaczyć, a nie tylko zanurzyć się i wynurzyć, jest przewidziany w TDI kurs Extended Range i kursy trimix. Na tego typu kursach nauczysz się nurkować z wykorzystaniem wielostopniowej dekompresji i z wykorzystaniem różnych mieszanin dekompresyjnych, czyli faktycznie wykorzystasz zalety gorących miksów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko