Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Książka nurkowa CMAS
Autor Wiadomość
Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 07-04-2006, 20:48   Książka nurkowa CMAS

Jak w temacie - czy poza CMAS mozna gdzies nabyc ?
pytanie prozaiczne, wiem- nie chodzi o podrobke ale np moze inne zrodla.
zmieniam organizacje a to jest podobno wymogiem do wpisow szkoleniowych
A moze to zwykly logbook? prosze o info

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2006, 23:23   

Chodzi o dokument - książeczkę płetwonurka KDP/CMAS? Organizację zmieniasz na KDP/CMAS? Pusta książeczka Ci na nic - potrzebujesz ją z wpisem stopnia, który zrobisz lub przepiszesz z innej organizacji. Ten stopień wpisze Ci instruktor z klubu KDP/CMAS i najlepiej stamtąd, przy tej okazji kupić książeczkę. Logbook jest jej częścią.

Najlepsze pozdrowienia.

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2006, 09:12   

Ponad 99% organizacji nie wymaga logowania nurkowań w jakimś ściśle określonym logu.

Naszym zdaniem, rozwiązaniem dającym najszersze możliwości jest dobrze oprawiony zeszyt.
Możesz tam wprowadzać wszystkie dane z mapkami, wykresami, zdjęciami a nawet z zasuszoną moczarką włącznie... ;)

Zakup loga z gotowymi "ramkami", tylko pozornie ułatwia sprawę - zazwyczaj jest to rozwiąznie małopraktyczne dające więcej ograniczeń, niż możliwości...

:wave:

gogolek 

Stopień: umiem pływać
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2006, 14:25   

witam ja tam mam zdanie takie że rejestr nurkowy to dobra sprawa i powinien być prowadzony ( takowy w kdp cmas ) zawiera myśle wszystkie info potrzebne do przypomnienia sobie nurka jest miejsce na swoje indiwidualne oczucia i podstawowe informacje o akwenie sprzencie itp itd. nic więcej nie jest potrzebne przecież nie będziemy pisać poezji ani opowiadań kilku tomowych na temat naszego nurkowania myśle że największe odczucia to zostaną w nas samych.

zeszyt myśle że złym pomysłem jest :P bo można zapomnieć o szczegółach a na gotowym blankiecie jest to łatwiejsze czytelniejsze :)

pozdrawiam :)

Łukasz 

Wysłany: 08-04-2006, 19:25   Logbook w zeszycie

Witam
Miałem kiedyś kumpla. Był instruktorem nurkowania i pracował 5 lat na Malediwach, w Tajlandii, w Meksyku, Grecji i Egipcie. Prowadził zeszyt A4 gdzie wpisywał nurkowania. Poza suchymi danymi wklejał czasami zdjęcia, mapki, rysunki, pocztówki itd. Jego konto przekraczało już 1000 nurkowań i obejmowało wiele miejsc których mnie pewnie nie będzie dane odwiedzić. Ze względu na sposób prowadzenia logbooka, był on bardzo ciekawą lekturą. Gdyby wypełniał tylko logbook KDP/CMAS to pewnie nie chciałoby mi się go przeglądać. Niestety trzeba mieć wizję jego prowadzenia i dyscyplinę by po roku jeszcze się chciało. Mówiąc szczerze mi po jakiś 120 nurkach się odechciało i prowadzę lookbook w komputerze. Zrzucam profile z Uwateca do firmowego programu, dodam gdzie, co i jak i najwyżej raz do roku robię wydruk jako back-up.
Co kto lubi.
Pozdrawiam

malek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2006, 20:09   Re: Logbook w zeszycie

Łukasz napisał/a:
Poza suchymi danymi wklejał czasami zdjęcia, mapki, rysunki, pocztówki itd. Jego konto przekraczało już 1000 nurkowań iam

chciałabym zobaczyć taki "logbook" - prawdziwe dzieło sztuki :)

sam logbook CMAS zawiera tylko ogólne dane i raczej nie opisuje się tam swoich wrażeń. no i cmasowcy prowadzą go ze względu na wymóg organizacji, chociaż znam takich, którym nie zależy specjalnie na wpisie nurkowania stażowego :)

logbook cmas tak jak napisał Tomek nabędziesz w klubie prowadzącym szkolenia cmas lub w KDP, ale uznawane są też inne "druczki" np. te kupione w sklepie nurkowym

gogolek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2006, 20:28   

malek kiedy jedziemy na nura :)

malek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2006, 20:46   

z tobą zawsze :)
tylko muszę jeszcze popracować, żeby mi tak jak tobie skrzela wyrosły ;-)

na razie leczę zatoki, a potem egipt, ale od maja jestem twoja bejbe ;-)

i żeby nie było, że nie na temat - dasz koleżance wpis do logbooka? :mrgreen:

gogolek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2006, 06:01   

pewnie że dam wpis :) ja też od maja bo dopiero ze szpitala wyszedłem :(

malek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2006, 08:37   

gogolek napisał/a:
pewnie że dam wpis :) ja też od maja bo dopiero ze szpitala wyszedłem :(

i co - spać o 6 nie możesz?
czy może zajrzałeś na forum przed wyjazdem na nurki? :mrgreen:

gogolek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2006, 10:23   

no nie moge :) w lanuy poniedziałek może jakiś "wpisik "zrobimy może na szczęśliwicach :) albo janówku albo garwolin to ostatnie chyba najczystrze :)

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 09-04-2006, 13:25   

Tomek Tatar napisał/a:
Chodzi o dokument - książeczkę płetwonurka KDP/CMAS?

Tomek Tatar napisał/a:
Organizację zmieniasz na KDP/CMAS?

chodzi o ten dokument z wpisami szkolenia przez insruktora
zmieniam na CMAS

rozumiem ze to obowiazkowe?

logbook prowadze od 1 nurka

malek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-04-2006, 13:39   

wpisy z nurkowań nie są obowiązkowe, ale wskazane:
- widać jaki z ciebie nurek tzn. gdzie nurkujesz i paramentry nurkowania
- w przypadku podwyższania kwalifikacji należy udokumentować wykonanie nurków stażowych

no i dochodzi oczywiście jeszcze własne zapotrzebowanie na prowadzenie pamiętnika :mrgreen:

z tego co wiem, dane o nurkowaniu w PADI i CMAS sa podobne, tak więc twoje dotychczasowe wpisy powinny być bez problemu uznane przy zmianie organizacji.

zakupić możesz też w sklepie na stronie SKLEPIKU KDP

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 13-04-2006, 20:52   

ta stronke znam ale dziekuje wszystkim za wyjasnienia :-D

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu