Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie - Sri Lanka fotostory
Autor Wiadomość
smk 

Stopień: AOWD
Wysłany: 19-03-2006, 23:49   Nurkowanie - Sri Lanka fotostory

Witam ponownie wszystkich. Tak jak obiecałem wrzucam pare fotek z wyjazdu objazdowo/ pobytowo/ nurkowego na Sri Lance.

Pare słów o tym co tam można zobaczyć...
No więc podobno najlepiej tam ponurać na wrakach. Podobno bo mi to nie było dane.
Nie wiedziałem do końca w jakiej miejscowości będe więc zapakowałem liste wszystkich możliwych centrów nurkowych i dive siteów w okolicy. Zaplanowałem sobie kurs wrakowy, wraki jakie chce zobaczyć. Przygotowałem się też pod względem sprzetowym, zakupiłem automat cressi elipse titanium z octopusem, sprzęt ABC, skafander S-TEKa, zmieniłem aparat na olimpusa C-7070 i dokupiłem do niego obudowe podwodną.
Trafiłem w końcu do Beruwelli / Bentata i ucieszyłem się bo wiedziałem że w pobliżu jest centrum nurkowe LSR. Poleciałem do nich się umówić na wrakowe a oni do mnie że to może być trudne bo w pobliżu są 2 wraki i takie psie że nawet nie ma co się tym przejmować. Jak wyciągnąłem im liste z wrakami to powiedzieli że tak ale to w Hikuduwie i że to daleko bo... 20km. Okazało się że na nurkowanie tam wyjezdza się małymi łódeczkami i po każdym nurze wraca się do bazy. Pomyślałem sobie że co tam - zanurkuje z nimi dzień może dwa i najwyżej potem kopne się do Hikuduwy do tamtego centrum nurkowego. Tym bardziej że mieli całkiem fajnego divemastera (zobaczycie na fotkach o co mi chodzi hehe).
Większość siteów nurkowych była na głębokości 25-32m i jeśli ktoś się spodziewał drugiego Egiptu to się srodze zawiódł. Były to głównie skałki, nawisy tworzące małe grotki, wszystko obrośnięte gąbkami, trochę korali twardych z rodziny brain coral i bardzo dużo ładnych gorgonii. Oczywiście było sporo ryb, szczególnie żywiących się gąbkami (angelfish, chetoniki itp). Pierwszy raz widziałem też makrele królewską - bardzo duża, podobna do barakudy. W konserwach wyglądała mniej groźnie :) . Sporo było też życia dla fotografii makro - szczególnie ślimaków nagostrzelnych. Jednak fotografia makro z powodu sporych prądów nie była najłatwiejszym zadaniem. Widoczność była dobra ale nie powalająca - w zależności od miejsca od 15-25m. No może nie licząc okolic w poblizu wysp i plaż gdzie osiągała zawrotne 0,5metra, prądy przybrzeżne były wyjątkowo podstępne i silne (tydzien przed nami utopił się jeden gość z wycieczki zwyczajnie skaczący sobie przy plaży na fale).

Na rafie (no powiedzmy) Mundun spotkała mnie dość zabawna/ pouczająca sytuacja. Latałem sobie jak szalony z aparatem od jednego obiektu do drugiego (to też bary leciały szybko w dół), przykucnąłem sobie obok ładnego pomarańczowego ukwiała żeby go ładnie pstryknąć i wpewnym momencie czuje jak ktoś mnie szarpie za płetwe. Myślałem że to mój buddy cce mi coś innego do sfotografowania pokazać. Obracam się a tam nikogo nie ma. No to robie dalej zdjęcie. A tu jak mi nie zacznie noga coś szarpać! Obracam się a tam ogromna 60cm rogatnica wbiła zębiska w moją piękną nową płetwę i szarpie ją jak szalona. Sytuacja mnie trochę zaskoczyła i rozbawiła bo mam prawie taką samą w swoim akwarium tyle że 4cm, ale zębiska jej "kuzynki" ze sri lanki uświadomiły mi że najlepszym pomysłem byłoby się oddalić. Czmychając nie mogłem sobie odmówić pyknięcia zdjęcia.
Na łodzi usłyszałem potem "Taaa to Manfred, zawsze szarpie nowych za płetwy jak się zbliżą do jego gniazda" :)

Suma sumarum nurkowanie było fajne i pouczające (szczególnie dla mnie akwarysty morskiego), ale po 3 nurkowaniu wydawało mi się że te sitey wyglądają wszystkie praktycznie tak samo. Więc postanowiliśmy wyruszyć następnego dnia do Hikuduwy, jednak nieoczekiwanie staneła przed nami mozliwość wyskoczenia na 3dni na Malediwy (to tylko godzina lotu ze Sri Lanki)... ale o tym w osobnym topicu :)

Co do cen - wyjazd to koszt ok 4tyś zł za cały pakiet z przelotem i jedzeniem, nurkowanie to 30$ za nura w cenie sprzęt, jak masz swój to twoja brocha, nie odliczają nic.
Kurs OWD drogi - 380euro. Ze specjalizacji to nitrox, głębokie, fotografia mieli w ofercie, reszta na dogadanie się.
Stan sprzętu nurkowego oceniam na średni. Biorąc pod uwagę że dopiero co podnieśli się po tsunami to nie jest źle, ale lepiej wziąć swoje klamoty.
Dobrym pomysłem jest wziąć długi mokry skafander bo przy powierzchni pływa sporo parzącego planktonu. Ale nie polecam targania ze sobą 7mm morkego (tak jak ja zrobiłem jak mi poleciliście na forum w myśl zasady że "nigdy za ciepło"). 3mm to max. Woda tam ma 28-29st prawie cały rok.

najpierw kilka fotek z samej wyspy

flaga Sri Lanki i ja :)

Zlota świątynia buddy

Freski na górze sigirija - czyli starożytny playboy :)

pokaz fakirów w Kandy - powieszeni na hakach za skóre!!!

Połykacz ognia

Jedna z setek orchidei jakie sfotografowałem w ogrodzie botanicznym - nie jestem wielbicielem chwastów :) ale to było coś przepięknego

jedna z łodzi rybackich - trochę starsza

i nowsza :)

widok z basenu w hotelu z sieci małych luksusowych hoteli - tak przepięknych że nie mają żadnej kategori gwiazdkowej. Noc za "jedyne" 800$, za to dostaniecie domek na 2 piętrach z jackuzzi wewnętrzynm, zewnętrznym (SPA) i prywatnym basenem no 2 plazmami jakby komus się znudziły widoki

A to bajeczny widok z penthouse'u hotelu Taj Exotica. Koszt troszkę niższy niz poprzedniego hotelu, a widok dużo lepszy. Dziwne jest że mieszkałem w hotelu 100m dalej też z widokiem na tą piękną wyspę i jakoś wyglądał dużo gorzej z mojego hotelu, a niby ta sama :)

2 metrowy waran w lesie mangrowym - fotka zrobiona z narażeniem życia z 30cm :) - nie kituje

Widzicie jak się poświęcam żeby wam fotki robić - tu walcze z krokodylem :) Prawie jak ten czubek z animal planet, tylko troche mniejszy krokodyl (w końcu początkujący crocodile hunter ze mnie hehe). Acha, uprzedzam pytania - to nie moja pani, mam ładniejszą :) Choć Aneta ze zdjęcia to bardzo w porządku dziewucha.

Zaklinacz węży. Kobra mu spitoliła z koszyka to ją po prostu złapał i wepchnął do kosza.

Sierociniec dla słoni w pinawela. Ok 60 słoni w kompieli łącznie z maluszkami. Można było sobie je pogłaskać i poczyścić łupiną kokosa. Super sprawa. Naprawde cudowne zwierzaczki.

Tu ujezdzam wielkiego samca słonia indyjskiego. W odróżnieniu od afrykańskich tylko samce i tylko niektóre mają kły. Ten był juz bardzo stary - ponad 70 lat. W odróżnieniu od wielbłądów, nie śmierdzą, są bardzo wygodne i łagodnie jak motylki poruszają się po drodze.

To najbardziej niesamowite zdjęcie ze sri lanki. Po baletach o 3 w nocy poszliśmy się przejść ze znajomymi na plaże... a tu wielki żółw morski na plaży składa jajka. Szok.

No to teraz cos milego dla oka kazdego morszczaka - zwierzaczki morskie i nurkowanie.

Briefing przed nurkowaniem :) hehe - nie nie zartuje. To na zakonczenie kursu Rescue Diver szwajcarka zrobila impreze po ciezkim nurkowym dniu

A to nasz divemaster - Vero z Francji, która razem z Fredo prowadzi LSR Diving w Bentata. Moze byc, nie? :)

Tu przystanek dekompresyjny po glebokim nurkowaniu - oczywiscie jak to po glebokich z aparatem gdzie ganialem ostro pletwami za zwierzakami, wychodzilem na resztkach powietrza i musialem korzystac z octopusa Vero

Przytulam sie do jednej z wielu ladnych gorgonii

różowa gorgonia częściowo otwarta

to chyba żółta gorgonia

fioletowa gorgonia

Piekna zielona feather star

i kolejna

i jeszcze kolejna

szescioramienna rozgwiazda

jeden z niewielu gatunków korali których akurat na srilance jest pod dostatkiem

I kolejna odmiana tubastrei

ładny LPSik - brain corali było też całkiem sporo

Klęknąłem na piasku żeby zrobić zdjęcie temu ukwiałkowi i...

I ta 60cm rogatnica mnie ostro poszarpała za płetwy. Jak się okazało broniła jajeczek w gnieździe które miała niedaleko na piasku. Rogatnice potrafią być naprawdę agresywne gdy bronią gniazda. Widziałem małego 20cm odonus niger jak pogoniła prawie metrowego gruppera jak podpłynął za blisko jej gniazda.
Rogatnic tam były setki - śmiesznie uciekały przed nurkami do wcześniej upatrzonych szpar skąd wystawał im tylko ogon, a one blokowały się w szczelinie płetwami tak że nie można ich było wyciągnąć (wierzyłem im na słowo - nie szarpałem rybek, żeby nie było zaraz że jestem okrutny :) )

Spora langusta ukrywa się pod szczeliną. Zauważyłem ją przypadkiem

makro ślimaczka - trochę się namęczyłem bo prąd był dość silny i 3 razy musiałem do fotki podejść zanim wyszła w miarę ostra

myślałem że to jakaś gąbka ale divemasterka wyjaśniła mi (wieczorem oglądaliśmy zawsze w hotelowym barze zdjęcia z nurkowania przy drinku :) ) że to są jajeczka ślimaka. Inne zazwyczaj składają je w spiralke a ten akurat w takie fałdy.

całkiem spora i ładna ostryga

krab porcelanowy (jesli sie nie myle) w ukwiale entacmaea quadricolor - tez sie z tym makro namęczyłem i 2 podejścia robiłem

a tu zaraz obok siedział sobie błazenek troche przerazony wszystkimi tymi bombelkami jakie robilem

Piękne 2 blue ringed angelfish

i jeszcze jedna - bardzo duzo ich bylo. Podczas 1 nurkowania, kilkanaście, kilkadziesiąt. Tak samo idolków, banerfishy jak i innych ryb które żywiły się gąbkami - bo gąbek po prostu było tak jak korali w egipcie

Dorosły imperator - na fotkach z malediwów pokaże wam imperatorka którego sfotografowałem w stadium zmiany koloru z dzieciecego na dorosły - niezle mi się trafiło :)

bardzo towarzyskie rybki - ta akurat pływała chyba obok mnie z 10min zanim się znudziła. Dała się obfotografować pod wszystkimi kątami :)

Chetoników było sporo rodzaji , ale były dość szybkie i nie porobiłem im za dużo udanych zdjęć. Już lepiej mi poszło z idolkami które też były dość szybkie i płochliwe - może się po prostu bardziej przyłożyłem hehe

No i właśnie idolek. Troche rozmazana fotka bo uciekały dość sprawnie przed aparatem, ale na fotkach z malediwów są dużo lepsze.

Trafiliśmy na kilka naprawdę ogromnych makreli królewskich. Wstrzymując oddech żeby nie robić bąbelków robiąc zdjęcie makreli wiszącej ze 3m nade mną prawie się nie udusiłem :) - no prawie. Nie zdawałem sobie sprawy że makrela tak wygląda i jest taka dużo. Rewelacyjne przeżycie pływać obok tak dużej ryby.

Tu lawica (chyba) ostroboków.

ławice rybek z grupy sweetlips i snappers

Fredo w ławicy rybek

jakies tam rybki

"Rafka" mondun - całkiem fajna jak na Sri Lanke (jak ktoś oczekiwał powtórki z Egiptu to się srodze zawiódł)

Sweetlips w dorosłych barwach. Mlode rybki maja dużo ciekawsze ubarwienie w takiego żółto czarnego lamparcika - mam na fotce z malediwów

spory grouper i wargatek czysciciel

chyba najmniejsza skrzydlica jaka w zyciu widziałem. Miała ze 10-15cm

Na Sri Lance te skrzydlice jakies takie małe i wypierdkowate były w porównaniu do Egiptu. Tam to były wielkie bydlaki. A tu jakieś tak malutkie że jeden z nurkujących o mało na 2 nie kucnął :)

Dosyć spore (ok 40cm) - jak się potem okazało - płaszczka elektryczna

ukusek 

Stopień: Aowd + deep i suchi
Wysłany: 20-03-2006, 22:37   

świetne fotostory. Gratuluję wyprawy

Mateusz 

Stopień: Tec 45
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2006, 18:32   

Jeśli to nie tajemnica jakim aparatem robione zjdęcia???

smk 

Wysłany: 21-03-2006, 19:57   

@ukusek - thx. dopiero co się uczę fotografii podwodnej więc to raczej wybrane trafione ujęcia ze 600 zdjęć zrobionych pod wodą. Choć nie są one w stanie oddać tego co tam było. A wyprawa jak wyprawa - teraz trzeba zacisnąć pasai zęby w ziemie :)

@mateusz - Te ze Sri Lanki jak i te z Malediwów Olympusem C-7070 z obudową olympusa na wbudowanej lampie błyskowej.

EcikHel 

Stopień: AOWD P2 PN1 SS1 ILOk
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-03-2006, 17:42   

wow ale masz dobry sprzęd
też taki chce:P:P haha :-D

smk 

Wysłany: 22-03-2006, 22:32   

Sprzęt jak sprzęt - lampę się dokupi w praniu, a na lustrzankę na razie nie mam ani ambicji ani funduszy. Olek 7070 jak do moich umiejętności fotogarafowania jest aż nadto dobry. Jak na razie to za dużo popłynąłem na te wyjazdy i osprzęt do nurania.

EcikHel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-03-2006, 16:51   

no spoko spoko zartowałem ja sie nie znam na sprzęcie taki :P :P
no ale chciałbym mieć taki :D :D :lol:

? 

Stopień: DM,P**
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2006, 13:43   

Zdjęcia są niezłe.Nie musisz się wstydzić swoich umiejętności.Jest O.K.

EcikHel 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2006, 09:23   

no pewnie spox są te zdjęcia :mrgreen:

Borszczuk 

Stopień: 4-
Kraj:
Madagascar

Wysłany: 09-04-2006, 20:22   Re: Nurkowanie - Sri Lanka fotostory

smk napisał/a:
Tak jak obiecałem wrzucam pare fotek z wyjazdu objazdowo/ pobytowo/ nurkowego na Sri Lance.
Ale nie katuj ich tak okrutnie kompresją na zaśke ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu