Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Blender??
Autor Wiadomość
dżygita 

Stopień: DM-Padi
Wysłany: 13-05-2006, 20:28   Blender??

Jak i gdzie mozna zrobic uprawnienia blendera?? Czy do tego potrzebny jest jakis kurs? Jesli tak to ile on trwa?

Łukasz M. 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2006, 20:50   

W PADI można zrobić kurs Blenderski - powinieneś posiadać certyfikat Nitroxowy, lecz niekoniecznie, bo można zrobić kurs combo :22:

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2006, 21:33   

W CMAS też jest kurs przygotowywania mieszanin oddechowym,nie słyszałem żeby można było robić combo.

Łukasz M. 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2006, 22:08   

The_PiotREX napisał/a:
nie słyszałem żeby można było robić combo.

Przyznam, że mnie to również zdziwiło, lecz taką informację znalazłem na pewnej stronie internetowej.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 13-05-2006, 23:41   

Do kursu blenderskiego IIRC nie potrzebujesz plastiku z nitroxu.

The_PiotREX 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2006, 10:09   

Martin, to zależy gdzie! w PADI i CMAS potrzebujesz...

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 14-05-2006, 10:39   

Musze sie przyznac, nie sprawdzalem w KDP. W VDST - CMAS nie potrzebujesz. Pytanie jest, jaki sens ma koniecznosc robienia Nitroxu przed Blenderem.

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2006, 11:56   

Cytat:
Pytanie jest, jaki sens ma koniecznosc robienia Nitroxu przed Blenderem.

Żadnego. Blender nie musi być nurkiem.
"Szewc może bez butów chodzić" ;)

Sandii

The_PiotREX 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2006, 12:38   

Myślę, że chodzi tu znajomość tematu. Może KDP wyszło z założenia że blender będący nurkiem nitroxowym będzie lepiej rozumiał jak ważne dokładne przygotowywanie mieszanki (ze względu na np. oxytox) i zrobi to zwiększą starannościa niż ktoś kto nie ma pojęcia o nurkowaniu i machnie ręką na "1% tlenu wte czy wewte" :roll:

Wiem że może troche naciągana teoria,ale jakośt łumaczyłaby potzrebe posiadania stopnia nitroxowego. ;-)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 14-05-2006, 12:42   

The_PiotREX napisał/a:
Wiem że może troche naciągana teoria...

Nawet bardzo. Jedynym "sensownym" wytlumaczeniem jest mozliwosc ominiecia paru tematow na kursie (bo niby majac Nitrox trzeba je znac).

The_PiotREX 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2006, 12:44   

O chociażby to! Poza tym wiedza powtórzoanpodójnie i podójnie sprawdzona jest pewniejsza. :-D

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 14-05-2006, 12:51   Re: Blender??

dżygita napisał/a:
Jak i gdzie mozna zrobic uprawnienia blendera?? Czy do tego potrzebny jest jakis kurs? Jesli tak to ile on trwa?

Do czego potrzebne są takie uprawnienia?
Kto ich wymaga i na jakiej podstawie?

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 14-05-2006, 13:12   

Konrad Dubiel napisał/a:
Kto ich wymaga i na jakiej podstawie?

Konrad, chcesz oficjalna czy praktyczna odpowiedz? ;-)

I jeszcze maly PS.

The_PiotREX napisał/a:
i zrobi to zwiększą starannościa niż ktoś kto nie ma pojęcia o nurkowaniu i machnie ręką na "1% tlenu wte czy wewte"

1.) W 99.99999%, gdy odbierasz flache od blendera analizujesz na miejscu, wpisujac do potwierdzenia odbioru sklad i MOD.

2.) Podpisujesz ze wiesz co robisz i blender nie jest odpowiedzialny za to co namieszal.

3.) 1% dokladnosci przy mieszaniu gubi sie w dokladnosci aparatury pomiarowej (zazwyczaj 3...5%).

4.) Tolerancja tlenowa i bledy w liczeniu deco sa zdecydowanie wieksze niz 1%.

The_PiotREX 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2006, 17:14   

Przeapraszam, już się nie będę odzywał :sad:

Marcin Kaczmarek 

Stopień: Resc.;Nit.;Podl.;Su.
Wysłany: 14-05-2006, 21:15   

Dużo treści, nie konieczenie na temat. Kwity blendera możesz zrobi w wielu miejscach np. 603632737.

Pozdrawiam

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 15-05-2006, 09:33   

martin napisał/a:
3.) 1% dokladnosci przy mieszaniu gubi sie w dokladnosci aparatury pomiarowej (zazwyczaj 3...5%).

3-5% to ja takiej aparaturze już nie wierze!
NIgdy nie dałbym komuś mieszanki z taką dokładnością szczególnie "deep diverom"

[ Dodano: 15-05-06, 09:35 ]
W kontekście kto - kiedy tego wymaga zwróć uwagę dżygita, że aby zgodnie z prawidłami prawnymi nabijać mieszanki potrzeba Ci jeszcze uprawnień do obsługi urządzeń wysokoćiśnieniowych czyli popularnej sprężarki.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 15-05-2006, 10:12   

Cytat:
3-5% to ja takiej aparaturze juz nie wierze!
NIgdy nie dalbym komus mieszanki z taka dokladnoscia szczególnie "deep diverom"

Nie czarujmy sie:

Czujnik w.g. notki aplikacyjnej 1% abs + 1% linearnosc.
Miernik w.g. notki aplikacyjnen 0.5% + 1 digit.

i juz mamy "worst case 2.5%". Do tego dochodza drobne bledy w skutek:
dokladnosci kalibracji - zakladamy ze powietrze ma 20.8% O2,
roznicy cisnien podczas kalibracji i "przy zaworze",
linearnosci wzmacniacza,
....

Sandii 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2006, 12:20   

Tomasz-Szeryf napisał/a:
3-5% to ja takiej aparaturze już nie wierze!

opisał to Martin więc nie będe powtarzał ale coś dodam ;)

Przecietny "humanista" wierzy wskaźnikom bezgranicznie nie biorąc pod uwagę błędu pomiarowego (np. manometr wskazuje "dokładnie" 200bar ... orietacyjnie) - mimo że na przyrządach często jest podana dokładność pomiaru.
Odruchowo wszystko zaokrąglamy do pełnych liczb (np. tlenu 21% zamiast 20.8% to błąd 1%).
Błąd podany wartościowo +- 0.5% O2 w mieszaninie, wygląda na mały błąd ale błąd +-1.5% odchylenia od wartości 32% O2 w mieszaninie brzmi gorzej - a to, dokładnie to samo.

zawartość tlenu (helu) mierzymy najczęściej przepływowo ... jak dokładnie ustawiamy przepływ? (odpowiedź poprawna: na oko ;) ).

No i jeszcze jeden drobiazg ... wartość błędu zależy od wielkości mierzonej ... błąd wskazania manometru (standardowy przy butli 300bar) dla ciśnienia 200bar jest mniejszy niż dla ciśnienia 30bar - wartość błędu jest nieliniowa i niesymetryczna (np. +5% -2%) - to znaczy że aby dokładnie mierzyć małe ciśnienia trzeba mieć manometr do małych ciśnień.

I tak na koniec mącenia ;) Jak ktoś ma wskaźnik ciśnienia powietrza w kompie (przekażnik z butli) to wcale nie ma dokładniejszego pomiaru. Cobra czy Vytec podają ciśnienie w wygodniejszej "cyfrowej" formie ale bład pomiarowy jest tak samo duży jak w przypadku manometru analogowego (polecam przeczytać instrukcje ;) ).

Sandii
ps mogę siegnąć do podręczników ze studiów ale chyba nikt by tego nie strawił ;)

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 15-05-2006, 14:57   

OK! Panowie zgadzam się w pewnej mierze z Wami co do zmiennych calibracji i pozostałych.

Jednak z mojego toku myślowego po przeczytaniu postu tak jak
go przeczyta pewnie osoba na początku drogi blendera to dojdzie do wniosku że jak mu miernik poda (zakładając poprawnośc pomiaru) 32% czy 37% to jedno i to samo, a tak nie jest.

Trzecią zasadą dla mnie jest zawsze powtórzeniowy pomiar w bardzo zbliżonych parametrach czynnika tj. temp. ciśnienia itd.
Jeśli potwierdzi mi pierwszy odczyt uznaje go za prawidłowy.

Druga sprawa to prawidłowość pomiaru zgodna z wiedzą i instrukcją miernika!

Pierwszą to stan przyrządu pomiarowego - jego sensorów, czujników itd. - nie jestem człekiem z branży elektronicznej także pewnie jeszcze wiele się od Was naucze, jednak aby złapać wymiar nominalny trzeba go na czymś oprzeć, a przy gazach życiopotrzymujących lepiej opierać się na sprawdzonych danych.

Sandii napisał/a:
I tak na koniec mącenia Jak ktoś ma wskaźnik ciśnienia powietrza w kompie (przekażnik z butli) to wcale nie ma dokładniejszego pomiaru. Cobra czy Vytec podają ciśnienie w wygodniejszej "cyfrowej" formie ale bład pomiarowy jest tak samo duży jak w przypadku manometru analogowego (polecam przeczytać instrukcje ).

Możesz to odrobinę rozwinąć???

Sandii 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2006, 19:02   

Tomasz-Szeryf napisał/a:
powtórzeniowy pomiar w bardzo zbliżonych parametrach czynnika

Robiąc trimiksa metodą ciśnień parcjanych w warunkach polowych (przetaczanie pomiędzy butlami) nie da się oprzeć na wskazaniach pomiaru zawartości tlenu i helu jako wiarygodnych. Zaraz po zmieszaniu dostajemy odczyty z sufitu (typu 40% O2 zamist realnych 26%) dopiero jak sie wszystko zmiesza (przez noc regularnie przekręcając butelki) to zaczynamy się we wskazaniach zbliżać do rzeczywistości (juz 28% zamiast 26%) a jeśli mamy mozliwość i cierpliwość to po kolejnych 12h może uzyskamy prawdziwy wynik. Opieram to na realnych działaniach na hańczy pod okiem odświadczonych blenderów.

Tomasz-Szeryf napisał/a:
Możesz to odrobinę rozwinąć???

Czujnik działa na innej zasadzie niż rurka Bourdona w manometrze analogowym ale to tez element analogowy posiadający opóźnienie (histerezę) i błąd wskazania zmienny w całym zakresie działania (trudno mi powiedzieć do jakiej klasy pomiarowej należą te czujniki cisnienia).
Kompy typu Vytec bardzie opierają się na zmianach ciśnienia niz na jego rzeczywistej wartości (sposób obliczania zuzycia powietrza) - wartość wzorcowa jest tylko podczas kalibracji. Do tego dochodzi założenie liniowości (lub założonej funkcji nieliniowej) zmian wartości wskazań czujnika (w Voltach lub Ohm-ach) pomiędzy 0 a 200Atm (lub 300 czy 400Atm) - owzorowującej rzeczywistość z pewnym przybliżeniem.
Dodatkowo dochodzi zmienna temperatura wpływająca zarówno na rzeczywiste ciśnienie w butli jak i na wskazania czujnika (materiał czujnika na pewno nie ma stabilnych liniowych parametrów w całym zakresie temperatur).

Sandii
PS
A tak w ogóle to mamy układ SI i nie ma żadnych atmosfer i barów (teraz są puby ;) ) tylko Pascale i moje butle są na 20MPa ;) a jak nurkuje na 20m to mam dookoła 0,3Mpa (hmmm tez w przybliżeniu zależnym od słodkiej lub słonej wody i od tego że 0,1MPa = 1,019716Atm ;) ;) ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu