Wysłany: 11-05-2006, 14:48
martin napisał/a:
Cytat:
A ile czasu spędziłeś na placu manewrowym zanim wyjechałeś na miasto?
Tyle zeby obslugiwac auto na tyle pewnie, ze bezpiecznie moglem sie poruszac po miescie - IIRC pierwsza jazda po miescie byla po czwartej lekcji, autostrade mialem na 10 godzinie.
Ja na miasto wyjechałem na pierwszej lekcji.
Co nie znaczy, że jestem gorszym kierowcą. Tak samo z basenem.
Moim przyjaciele porwali się na kurs basenowy. Chodzili tam ze 2 miesiące.
Potem na Zakrzówek na weekend na egzamin.
Zrobili 4 nury na wodach otwartych, ostatnie nurkowanie na 20 m zakończone egzaminem.
Omal nie posrali się w pianki i już nigdy więcej nie zanurkowali.
Wysłany: 11-05-2006, 15:40
Ja robiłem czeÂć basenowĹĄ. Potem była częÂć na wodach otwartych któa trwałĹĄ tydzień i była taka sama dla tych co ukończyli basen i tych co go nie ukończyli (rózniła się tylko cenĹĄ). I wiesz co? Bardzo to sobie chwalę. Nieodsyć że zrobiłem na basenie dużo fajnych nurkowań (niby 4,60 m wydaje sie mało ale tez jest cool) ponadto na wodach otwartych nie musiałem uczyc się ncizego nowego, a jedynei szlifować swoje umiejętnoÂci i podziwiać piękno jeziora. No i wiedza teoretyczna się ugruntowałĹĄ dzięki podójnemu powórzeniu po 2 miesiĹĄcach. Słowem naprawdę warto!!
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 11-05-2006, 17:27
Cytat:
Jedynie nie podoba mi się ogólny ton wypowiedzi, że bez basenu to dupa zbita, nic nie będsziesz umiał i pewno się utopisz.
Nikt nie pisal ze napewno sie utopisz. Faktem jest natomiast, ze zaczynajac w wodach otwartych niepotrzebnie utrudniasz sobie zycie. Nauka pewnych rzeczy trwa w wodach otwartych dziesiec razy dluzej niz w basenie.
Moim przyjaciele porwali się na kurs basenowy. Chodzili tam ze 2 miesiące.
Potem na Zakrzówek na weekend na egzamin.
Zrobili 4 nury na wodach otwartych, ostatnie nurkowanie na 20 m zakończone egzaminem.
Omal nie posrali się w pianki i już nigdy więcej nie zanurkowali.
Q.
Jeśli ktoś chce zacząć przygodę z nurkowaniem to moim skromnym zdaniem trzeba mieć pewne obycie z wodą . Wiele osób po prostu większość swojego wolnego czasu spędza przed telewizorem zajadając się chipsami. Zamiast korzystac z basenu. Potem wstając z fotela uzmysławiają sobie że chcą nurkować . A taki kurs i tak zresztą zbyt któtki może w swojej końcowej fazie dla twoich przyjaciół i nie tylko twoich zakończyć się obstrukcją. Sam jestem ratownikiem od 12 lat i wiele godzin czasami przesiedziałem na plaży pilnując ludzi zamiast po prostu trenować. A kursy basenowe po prostu dały mi większą swobodę wykonywania ćwiczeń niż gdybym miał je wykonywać np w Zakrzówku.
Chociaż parafrazując . Ucząc swoją żonkę jazdy na snowboardzie wzięłem ją od razu na ścianę Szrenicy ha. I od tej pory nigdy juz nie zapięła deski. ha
Pozdrowienia.
Hm może troche się zagalopowałem z moim postem, no ale cóż mam zryty beret i nielubie do niczego się porzygotowywać. wszystko chce odrazu.
Myślałem ze wszyscy tak mają. Zawsze ide na harta do przodu.
Wysłany: 11-05-2006, 22:36
biernik napisał/a:
Myślałem ze wszyscy tak mają. Zawsze ide na harta do przodu.
My tez tak mielismy. I po jakims czasie doszlismy do tego, ze inni, majacy doswiadczenie jednak maja racje. Mysle ze gdzies po setce nurkowan tez inaczej na to spojzysz.
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 12-05-2006, 21:41
Gregorio napisał/a:
no dokladnie Rysiek Pokladnik
ciesze sie ze w koncu jakas obiektywna ocena
pozdro dla ekipy z egiptu w imieniu moim i Rafy
Klasyka forumowa Dobra odpowiedz to taka na jaką oczekuje pytajacy tak wiec zgodnie z moimy wielomiesiecznymi obserwacjami udzielam odpowiedzi na Twoje pytanie Rafa to najlepszy klub nurkowy a uczacy w niej instruktor jest najlepszy na swiecie tak wiec Ty w swojej całej mądrości oczywiscie wybrales najlepsze miejsce do nauki ..... uprzedzajac Twoje kolejne pytania podpowiem ze najlepszy sprzet robi firma Mares powodzenia!!
Klasyka forumowa Dobra odpowiedz to taka na jaką oczekuje pytajacy tak wiec zgodnie z moimy wielomiesiecznymi obserwacjami udzielam odpowiedzi na Twoje pytanie Rafa to najlepszy klub nurkowy a uczacy w niej instruktor jest najlepszy na swiecie tak wiec Ty w swojej całej mądrości oczywiscie wybrales najlepsze miejsce do nauki ..... uprzedzajac Twoje kolejne pytania podpowiem ze najlepszy sprzet robi firma Mares powodzenia!!
ty to od razu musiales dociupac a chodzilo tylko o to zeby potwierdzic jaka jest rafa i nikt tu nie wymagal odpowiedzi w stylu ze jest najlepsza,
nie wiem moze zal ci sie zrobilo ze ktos stwierdzil ze ten instruktor jest godny polecenia
a czytajac wiele twoich wypowiedzi sadze ze masz jakies kompleksy bo nic tylko potrafisz obrazac ludzi i dodawac uszczypliwe komentarze i zaloze sie ze wiekszosc sie ze mna zgodzi, czytajac to penie znowu napiszesz cos glupiego bo przeciez nie mozesz byc dluzny ale nie licz na to ze mam zamiarac wdawac sie z toba w jakas "płytką" konfrontacje
pozdro
Niewiem czy temat jeszcze aktualne ale wypowiem sie;]
prawie 3 lata temu robilem kurs OWD w Rafie, moim instruktorem byl Rafał Topolewski(moglem zrobic blad w nazwisku) i uwazam ze byl dobrym instruktorem mialem wtedy lat 13 i pierwsze wejscie do wody w sprzecie bylo dla mnie bardzo stresujaca ale pod woda czulem sie bezpieczny;] w Rafie jest tejsze instruktor wyzej juz wymieniony Ryszard Pokładnik tez bardzo dobry instruktor, tak przynajmniej twierdza jego kursanci
temat moze byc jak najbardziej aktualny moze inni tez tu trafia, zeby sie czegos dowiedziec no i odpowiedz beda juz mieli na tacy
a za niedlugo sam bede mogl wydac opinie bo kurs rusza od jutra
pozdro
nuras79 [Usunięty]
Wysłany: 22-05-2006, 10:39
Witam , czy w dobry czy w zły sposób szkolą w rafie tego nie wiem , ale Instruktor jest obiegany w tym co robi, wiec twoje zajecia basenowe razy 5 + wody otwarte razy 5+ egzamin naucza cie podstaw, tak naprawde zaczynając po kursie nurkowac to dopiero uczysz sie wszystkiego
Jeżeli ktoś chce rozpocząć kurs podstawowy zimą to jak najbardziej pierwszy etap powinien być robiony na basenie. W okresie letnim jestem zwolennikiem robienia części basenowej w warunkach tzw. basenopodobnych ( oczywiście nie w mule ale na platformach których głębokość jest zgodna ze standardami szkoleniowymi.).
Dla czego?
1. kursanci którzy zaczynali od basenów po wejściu w warunki wody otwartej ( nawet ci najbardziej opływani którym na basenie wszystko szło super ) odczuwają po raz drugi duży lub bardzo duży stres. Zaczynając w warunkach basenopodobnych w jeziorze ten stres jest na pierwszych zajęciach i przechodząc po pięciu sesjach na nurkowania szkoleniowe z modułu otwartej wody są rozluźnieni i czują się pewniej.
2. przeważnie na basenie używa się cienkich pianek i po ubraniu pianki na jezioro kursant odczuwa dyskomfort w zakresie wykonywanych ruchów co przyczynia się do wzmożenia odczucia niepewności ( pomijam obsługę sprzętu w rękawiczkach 5mm).
3. Robiąc kurs w centrum dysponującym własną bazą czas przebywania w wodzie jest limitowany tylko zawartością powietrza w butli bo nie ma pośpiechu.
4. Co najważniejsze robiąc kurs stacjonarnie na bazie mamy kontakt z instruktorem i obsługą bazy od rana do wieczora i wszystkie problemy teoretyczne i praktyczne można rozwiązać na pniu.
Ale jest to tylko moje zdanie wynikające z wnikliwych obserwacji zachowań kursantów.
I to czy z basenem czy bez to "dno" to tylko zależy od czasu spędzonego w wodzie bo w pierwszym i drugim przypadku ten czas powinien być taki sam.
Wysłany: 05-06-2006, 09:50
Ad1) Stress "wejscie do ciemnej wody" wystepuje w obu przypadkach. Majac wczesniej zrobiona basenowke, odpada polaczenie go z stressem zwiazanym z nieznajomoscia sprzetu, bycia pierwszy raz w piance etc.
Ad2.) To tylko zalezy od instruktora. Gruba pianke mozna zalac, rekawiczki uzywac w basenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko