Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
DIR jak z tym zyc?
Autor Wiadomość
lobster 

Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 20-05-2003, 19:27   

simar napisał/a:
gumka ma zapobiegac wypadnieciu automatu z ust

??? Glowna funkcja gumki jest trzymanie automatu pod broda tak, zeby mozna go bylo wziasc do ust bez uzywania rak, a nie zapobieganie wypadnieciu z ust. Zapobieganie wypadnieciu z ust to szyty przekombinowany argument zeby jeszcze lepiej przekonywac niewiernych. Jak dla mnie bzdura. Backup i tak uzywa sie tylko w sytuacjach awaryjnych

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 20-05-2003, 19:41   

lobster napisał/a:

Za te spluczki to zdaje sie ja jestem odpowiedzialny. Mialem na mysli jedynie zawor na ramieniu, ktory uruchamiamy pociagajac waz inflatora. Te konstrukcje maja duza awaryjnosc i zdarza sie, ze ludzie po prostu je wyszarpuja z pecherza. Zawor na dole skrzydla mi sie ze spluczka nie kojarzy. Zanurzanie i wynurzanie odbywa sie zawsze w pozycji horyzontalnej i tego wlasnie zaworu uzywa sie.

no dobra, ale myslalem ze szkoli sie ludzi po to zeby nie popelniali bledow, a nie, barykaduje "wyjscie awaryjne"
simar napisał/a:

co prawda kiedys zrobilismy sobie zabawe z kumplami nad woda (wiekszosc LOK), nabic jacket na full na powierzchni i wbic sie w tym pod powierzchnie, polecam nurkom DIR, w ramach dbania o sprawnosc i wydolnosc fizyczna...

A ja polecam jazde na rowerze 3 razy w tygodniu po 40 minut :) . Moze mniej spektakularne, ale dziala.
a potrafisz to zrobic niespektakularnie, tzn bez machania pletwami w powietrzu? nie tylko sila, ale i technika....

To ja :) Chodzi o to, zeby instrumenty takie jak glebokosciomierz i kompas, ktore sa czesto ogladane miec przed oczami a manometr na krotkim (....) Ale umowmy sie, ze mowimy o nurkowaniu bez stage'u.

A jak trafi ci sie konsola z glebokosciomierzem na jednej stronie a kompasem na drugiej, to sie zakrecisz na smierc :) .
to lepiej zeby sie nie trafila, nurkuj w sprzecie ktory znasz....

Manometr dlatego jest na biodrze i schowany, bo na gaz sie nie patrzy zbyt czesto. Jedna z uwypuklanych umiejetnosci jest ocena wlasnego i partnera zuzycia w dowolnym momencie z dokladnoscia do 15 bar. Waz do manometru ma ~53cm.
czy bledem jest umieszczenie manometru w konsoli? problem sam odpada

A co przekladasz na lokiec jak nie ma opustowki, bo was na przyklad zdmuchnelo?
wtedy mam jeden problem mniej, zawsze moge go zlapacpod ramionami jacketu ta sama reka co na lokciu mam konsole
Nikt DIR nie bedzie sie wynurzal glowa do gory i trzymajac sie liny opustowej, tylko bedzie wisial w toni obok opustowki twarza w twarz z partnerem
pokaz mi nurka ktory potrafi zachowac pozioma pozycje pod woda nie wykonujac zadnych dziwnych manewrow, jest takich niewielu..., chyba ze mamy prad, ale wtedy wszyscy jak choragiewki wiszaz po tej samej stronie

W sytuacji awaryjnej zespol ma byc w stanie wykonac takie manewry jak dzielenie sie gazem bez utraty plywalnosci. Opustowka jest jedynie mila referencja, nie jest czyms na czym sie polega.
oczywiscie, ale przygotowujac nurkowanie przygotowujesz tez line opustowa, ja mowie o ekstremalnym przypadku, kiedy np jest duzo rzeczy do zrobienia a malo raczek i trzeba sobie radzic
Ostatnio zmieniony przez bann 20-05-2003, 19:49, w całości zmieniany 2 razy  

bann 
Moderator Grupy

Kraj:
Germany

Wysłany: 20-05-2003, 19:45   

lobster napisał/a:
Glowna funkcja gumki jest trzymanie automatu pod broda tak, zeby mozna go bylo wziasc do ust bez uzywania rak, a nie zapobieganie wypadnieciu z ust. Zapobieganie wypadnieciu z ust to szyty przekombinowany argument zeby jeszcze lepiej przekonywac niewiernych. Jak dla mnie bzdura. Backup i tak uzywa sie tylko w sytuacjach awaryjnych

nazwij to jak chcesz dla mmnie jest to argument przeciw

lobster 

Wysłany: 20-05-2003, 20:07   

simar napisał/a:
lobster napisał/a:
Glowna funkcja gumki jest trzymanie automatu pod broda tak, zeby mozna go bylo wziasc do ust bez uzywania rak, a nie zapobieganie wypadnieciu z ust. Zapobieganie wypadnieciu z ust to szyty przekombinowany argument zeby jeszcze lepiej przekonywac niewiernych. Jak dla mnie bzdura. Backup i tak uzywa sie tylko w sytuacjach awaryjnych

nazwij to jak chcesz dla mmnie jest to argument przeciw

Nie rozumiemy sie :) . Nie sugeruje, ze ty przekombinowujesz i mowisz bzdury, tylko ten, kto ci to powiedzial albo gdzies napisal przekombinowuje i mowi bzdury.

simar napisał/a:

no dobra, ale myslalem ze szkoli sie ludzi po to zeby nie popelniali bledow, a nie, barykaduje "wyjscie awaryjne"

Spluczka wypada nie w skutek bledow ludzkich tylko ze zuzycia. Nie da sie wyszkolic niewypadania spluczki, tak samo jak nie da sie wyszkolic niegwizdzacych o-ringow i niezniszczalnych wezy.

simar napisał/a:

?? Przeciez wlasnie manometr jest na wezu w obu konfiguracjach. Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.

simar napisał/a:

pokaz mi nurka ktory potrafi zachowac pozioma pozycje pod woda nie wykonujac zadnych dziwnych manewrow, jest takich niewielu...,

DIRoklon oczywiscie. To jest podstawowa umiejetnosc, na ktorej cala reszta systemu sie opiera.

simar napisał/a:

oczywiscie, ale przygotowujac nurkowanie przygotowujesz tez line opustowa, ja mowie o ekstremalnym przypadku, kiedy np jest duzo rzeczy do zrobienia a malo raczek i trzeba sobie radzic

Konsola ma to do siebie ze jedna z raczek zajmuje, a w sytuacji awaryjnej glebokosc jest jednym z najwazniejszych parametrow i trzeba ta konsole w lapie miec.

A teraz argument nie fair :)
Sprobowales choc raz DIRowej konfiguracji? Bo ja sprobowalem konsoli w rekawie. Taki test na mokro prawde mowiac lepiej przekonuje niz cala rzeka slow jak tu wylejemy.

bann 
Moderator Grupy

Kraj:
Germany

Wysłany: 20-05-2003, 20:31   

Nie rozumiemy sie :) . Nie sugeruje, ze ty przekombinowujesz i mowisz bzdury, tylko ten, kto ci to powiedzial albo gdzies napisal przekombinowuje i mowi bzdury.

vide: nurkowanie numer styczen/luty/marzec (nie pamietam dokladnie, artykul o DIR)

Spluczka wypada nie w skutek bledow ludzkich tylko ze zuzycia. Nie da sie wyszkolic niewypadania spluczki, tak samo jak nie da sie wyszkolic niegwizdzacych o-ringow i niezniszczalnych wezy.
ale mozna regulrnie sprawdzac sprzet, czy tak?

simar napisał/a:

?? Przeciez wlasnie manometr jest na wezu w obu konfiguracjach. Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.,
o nie sieganie co chwila podczas wynurzania, itp, podczas plyniecia, konsola w reku, pod brzuchem, jak na filmie padi

simar napisał/a:

pokaz mi nurka ktory potrafi zachowac pozioma pozycje pod woda nie wykonujac zadnych dziwnych manewrow, jest takich niewielu...,

DIRoklon oczywiscie. To jest podstawowa umiejetnosc, na ktorej cala reszta systemu sie opiera.
sory ale nie znam wielu takich nurkow, a u szkolonych przez PADI/SSI to raczej rzadkosc (mowie o OWD), nuie mowiac o programach szkoleniowych, a wydawac sie powinno ze DIR jest dla zaczynajacych, zeby im pokazac wlasciwa droge, bo starych mozna juz nie przekonac...

Konsola ma to do siebie ze jedna z raczek zajmuje, a w sytuacji awaryjnej glebokosc jest jednym z najwazniejszych parametrow i trzeba ta konsole w lapie miec.
no fakt, dlatego lepiej miec konsole +manometr na reku

A teraz argument nie fair :)
Sprobowales choc raz DIRowej konfiguracji? Bo ja sprobowalem konsoli w rekawie. Taki test na mokro prawde mowiac lepiej przekonuje niz cala rzeka slow jak tu wylejemy
faKT, ODBIJAC PILECZKE MOZEMY W NIESKONCZONOSC,, do zobaczyska za tydzien

t0m1 

Kraj:
Puerto Rico

Wysłany: 20-05-2003, 21:17   

Jak mozna zyc z DIR?

Najlepiej w zgodzie :)

maretzky 

Stopień: TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-05-2003, 01:31   

Lobster, jak bedziesz chcial na chwilę przekazac pałeczkę to daj znac. Na razie dajesz rade ale jakbys sie zmachał... ;o)

Od siebie wrzucam kilka luźnych komentarzy:
Cytat:
calkowicie teoretyczna sytuacja, nurkowanie w suchym skafandrze, nurek w jackecie bez spluczek, przypadkowe, ale "nagle i bolesne" ustawienie nurka glowa w dol, powietrze idzie w nogi, jak sie od tego uwolnic, majac taki jacket, i np. dodatkowo zlapanie dodatniej plywalnosci...., fundowanie sobie petli na szyje hm lamiglowka....

Tak sama łamigłówka jak stanie w sucharze nogami na lodzie od spodu. Masz pełno w skarpetach i musisz zrobić prosty myk - a na pewno do tego nie uzywasz worka KRW...
Cytat:
przypomnialo mi sie ze ktos wytykal tu jeszcze bledy konsoli wlozonej przez dziure w jacekecie

Nie wiem jak pozostali ale ja tam w jackecie dziur nie mam.
Cytat:
przy wynurzazniu sie przy linie opustowej jest fajnie milo i przyjemnie, tzn, lewa reka kontroluje zeby nie odpasc od opustowki (ale sie na niej nie wieszajac) a konsole klade na nadgarstku, prawa natomiast kontroluje inflator (niestety mam jacket ze spluczkami do czego sie przyznaje inaczej byloby to niewykonalne), w razie sytuacji awaryjnej zblizam sie do opustowki, przekladam ja na lokiec, inflator w lewa reke, konsola miedzy opustowke a lokiec, ciagle na reku i prawa mam wolna, zazwsze moge zlapac partnera, i "cos mu zrobic" .... ,

Przy wynurzaniu i deco przy opustówce mam obie ręce zawsze wolne i trzymam je przed soba mając na oku czas a głębokość kontroluję również optycznie tym co mam przed nosem czyli opustówką.
Cytat:
kontrolowac jego inflator, lub nawet przez specjalny chwyt zlapac go za jacket, dociskajac automat do ust (w razie utraty przytomnosci), spuscic powietrze z jego jacketu i wynurzyc sie na moim, zle??? niech ktos poda lepsze rozwiazanie....

Może jestem cienki nurek ale nie spotkałem sie z wypadkiem tego typu podczas wiszenia na deco...
Cytat:
gumka ma zapobiegac wypadnieciu automatu z ust

Nie. Guma jak sam nazwa wskazuje to środek antykoncepcyjny do żucia o różnych smakach - głównie tzw. guma arabska. To równie rzeczowe wyjaśnienie świadczące o znajomości zastosowań gumy i nieznajomości DIR.
Cytat:

Oczywiście że nie. Błędem jest przylepianie całego tego szajsu do manometru...
Cytat:
pokaz mi nurka ktory potrafi zachowac pozioma pozycje pod woda nie wykonujac zadnych dziwnych manewrow

Hm. Wydawało mi sie że dla każdego DM to pikuś... Mogę Ci pokazać dziesiątki takich nurków.

Huh - a tak poza tym to 3majcie sie cieplutko, dyskutanci ;)
Ostatnio zmieniony przez maretzky 21-05-2003, 02:06, w całości zmieniany 1 raz  

lobster 

Wysłany: 21-05-2003, 01:38   

simar napisał/a:

vide: nurkowanie numer styczen/luty/marzec (nie pamietam dokladnie, artykul o DIR)

To ze to wydrukowano, nie znaczy jeszcze ze to prawda :) Dalej podtrzymuje, ze argument o niewypadaniu jest na sile i wiecej robi szkody niz pozytku. Przypominam: gumka trzyma automat pod szyja i nic wiecej. Widzisz jakis problem w tej funkcji?

simar napisał/a:

lobster napisał/a:

ale mozna regulrnie sprawdzac sprzet, czy tak?

Widziales jak ten zawor jest skonstruowany? Calosc trzyma sie na takiej stalowej zawleczce grubosci spinacza do papieru. Zeby go sprawdzic, trzeba zawor rozkrecic i zajrzec do srodka i dalej nie wiesz, czy nastepne pociagniecie jej nie peknie. To chyba zreszta nie do konca jest standardowa czynnosc przy LOK czy tez PADI BWRAF?

Anyway. Ten zawor niczego nie wnosi JESLI plywa sie w pozycji horyzontalnej. Dlatego go nie ma - jedna mniej rzecz, ktora sie moze zepsuc.

simar napisał/a:

simar napisał/a:

lobster napisał/a:

?? Przeciez wlasnie manometr jest na wezu w obu konfiguracjach. Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.,

o nie sieganie co chwila podczas wynurzania, itp, podczas plyniecia, konsola w reku, pod brzuchem, jak na filmie padi

Dalej cie nie rozumiem. Po co mam siegac do manometru podczas wynurzania jesli mam glebokosciomierz na prawym nadgarstku? W jaki sposob to ze masz zajeta jedna reke jest wygodniejsze od mienia obu rak wolnych? Do manometru w normalnym nurkowaniu siegam moze 3 razy podczas nura, a na kompas i glebokosciomierz gapie sie praktycznie co 10 sekund.

simar napisał/a:

lobster napisał/a:

sorry ale nie znam wielu takich nurkow, a u szkolonych przez PADI/SSI to raczej rzadkosc (mowie o OWD), nie mowiac o programach szkoleniowych, a wydawac sie powinno ze DIR jest dla zaczynajacych, zeby im pokazac wlasciwa droge, bo starych mozna juz nie przekonac...

No i dobrze. Niech sobie plywaja jak chca. Nikt nikogo do DIR na sile nie ciagnie. Jak ktos nie jest sam zmotywowany to sie DIRu nie nauczy. Pozycja horyzontalna minimalizuje opory, jest efektywniejsza przy plynieciu pod woda i zmniejsza zuzycie gazu. Jak ktos woli inaczej, jego sprawa. Ze nie wspomne o bardzo przyjemnym uczuciu zawisniecia w kompletnym bezruchu twarza w twarz z barakuda.

PS.
Jak tam choroba kol. Maretzky? Bo widze w podgladzie ze tez sie do zabawy wlaczasz.

maretzky 

Stopień: TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-05-2003, 01:45   

Cytat:
na kompas [...] gapie sie praktycznie co 10 sekund.

Musisz mieć niemożebnie ciekawy kompas. Mój pokazuje tylko kierunki. Buuuu :smcry:
A na serio to własnie sobie pracuje nad błędnikiem - żeby płynąć kurde bez sprawdzania kursu prosto i lookać na kompas raz na minute...
Cytat:
Jak tam choroba kol. Maretzky? Bo widze w podgladzie ze tez sie do zabawy wlaczasz

Dostała bęcki (czytaj bateria "Fervex + Bayer Aspirin + Rutivit + Ca300" 3 x dziennie przez 2 dni) i juz jest OK. Tak kombinuje kiedy by do 3miasta zawitać...

kubik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-05-2003, 14:54   

maretzky napisał/a:
A na serio to własnie sobie pracuje nad błędnikiem - żeby płynąć kurde bez sprawdzania kursu prosto i lookać na kompas raz na minute...
:lol: Use your force Luke DIRwalker! :lol: Czas sobie zliczam w myślach, a głębokościomierz mam w uszach. Aha, i jeszcze świecę oczami :)
Ale piękny miałem sen...

pzdr
kubik

bann 
Moderator Grupy

Kraj:
Germany

Wysłany: 27-05-2003, 17:37   

ehh nie mam ddzisiaj czasu na odpowiadanie, sory szanowni dyskutanci, szkoda.... moze innym razem (tzn za tydzien)

anton 

Stopień: P2
Wysłany: 25-09-2003, 19:06   

po przesledzeniu zamieszczonej dyskusji nasunelo mi sie kilka pytan zwiazanych z konfiguracja sprzetowa w DIR.
mam na mysli poruszany juz temat zaworow upustowych. wiadomo ze dopuszczaja jeden na dole. i tu mam watpliwosci. przy normalnie przebiegajacym nurkowaniu wszystko jest ok, bo zmiana glebokosci nastepuje w pozycji poziomej nurka. co jednak jesli istnieje nagla potrzeba szybkiego wynurzenia w pozycji pionowej. czy wypuszczanie powietrza z inflatora (powietrze bedzie sie bardziej gromadzic w gornej czesci pecherza) zda w tym przypadku egzamin? normalnie gdy za szybko rozpreza sie powietrze to wystarczy pociagnac za inflator - w DIR nie ma takiej mozliwosci?
druga kwestia nie poruszana jak dotad to uchwyt goodman. gdzie o nim czytam to dowiaduje sie ze dzieki niemu ma sie wolna reke. ogladalem to na zdjeciach, zarowno samych latarek jak i nurkow pod woda i nie moge pojac jak to sprawia ze reka jest wolna. na zdjeciu widzialem jak gosc trzyma palcami ten kwadratowy uchwyt. bylbym wdzieczny gdybby ktos mnie oswiecil w tej kwestii, to moze sobie sprawie taki uchwyt do konstruowanej latarki. z gory dzieki.
pozdrawiam,

lobster 

Wysłany: 25-09-2003, 19:28   

anton napisał/a:
co jednak jesli istnieje nagla potrzeba szybkiego wynurzenia w pozycji pionowej. czy wypuszczanie powietrza z inflatora (powietrze bedzie sie bardziej gromadzic w gornej czesci pecherza) zda w tym przypadku egzamin?

To jak ma byc szybko, to po co spuszczac? A jak nie ma byc az TAK szybko, to czemu nie poziomo zeby zachowac lepsza kontrole nad predkoscia wynurzania?

Abstrahujac od zasadnosci samej sytuacji, inflator bardzo ladnie spuszcza w tej pozycji. W lapke, guzik, lekko uniesc i bul bul bul. W OWD chyba tego nawet ucza w ten sposob :22: .

anton napisał/a:

druga kwestia nie poruszana jak dotad to uchwyt goodman. gdzie o nim czytam to dowiaduje sie ze dzieki niemu ma sie wolna reke.

Goodmana reguluje sie tak, ze wsuwasz w niego dlon na tyle gleboko, ze obejmuje ci ja na poziomie miedzy osadzeniem kciuka i wskazujacego. Powinno to byc na tyle na wcisk, ze calosc sie nie przesuwa nigdzie. W ten sposob masz wolne wszystkie palce i w tym sensie masz reke wolna.

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2004, 16:50   Re: Ja i DIR

pitt napisał/a:
Do wiekszości nurkowań rekreacyjnych naprawde wystarczy zestaw z 1x15l nabity na 200-220 atm. i doby sprawdzony jacket lub skrzydło.
najlepiej dwa niezależne automaty.
Najważniejsze to zdrowy rozsądek (niezależnie od filozofi),
partner na którym można polegać i jak najwiecej praktyki.
Po co dorabiać do tego filozofie, konfiguracje (i to jakie i za ile).
Tyle ja. :cool:

DIR wymyslili producenci sprzetu nurkowego. W pewnym sensie jest to dobra reklama dla nich bo Ci ktorzy nie przemysla do konca kupia "cos" (np. jacet) bo DIRowy, automat kupia np. ......... bo DIRowy, itd.
Moim zdaniem DIR to raczej religia i reklama anizeli praktyka.
Posluze sie przykladem: automat ktory jest prosty w budowie i mozna go rozkrecic pod woda jest DIR, czyli rozumujac wg DIR nawala nam automat, rozkrecamy go, naprawiamy i ...... kontynuujemy nurowanie ???
Wg mnie to nie jest sluszne ale wg DIR chyba tak.
Moja ideologia jest inna i nie DIRowa. Nawala mi automat, odcinam zawor, przechodze na drugi automat lub na automat partnera i rozpoczynam wynurzanie.
Nie bede sie wiecej rozpisywal na temat DIR bo wiele w nim bezsensu.
Nie znaczy to ze ja np. nie klade nacisku na bezpieczenstow nurkowania. Wrecz przeciwnie, staram sie zachowac wszystkie wymogi bezpieczenstwa nie poparte zadnymi ideologiami DIR, a zdrowym rozsadkiem.

lobster 

Wysłany: 10-02-2004, 18:36   

DarekS napisał/a:

DIR wymyslili producenci sprzetu nurkowego.

Prowokator :) .

Polecam kurs Fundamentals na Hanczy. Sprzet stanowi moze 10% bycia DIRoklonem, 90% to godziny spedzone w wodzie na samotresurze.

Marcin_alien 

Stopień: IANTD Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2004, 23:22   

"Moim zdaniem DIR to raczej religia i reklama anizeli praktyka"

zawsze myslalem, ze jest odwrotnie :-D

"Posluze sie przykladem: automat ktory jest prosty w budowie i mozna go rozkrecic pod woda jest DIR, czyli rozumujac wg DIR nawala nam automat, rozkrecamy go, naprawiamy i ...... kontynuujemy nurowanie ???
Moja ideologia jest inna i nie DIRowa. Nawala mi automat, odcinam zawor, przechodze na drugi automat lub na automat partnera i rozpoczynam wynurzanie"

wszystko pieknie i prawdziwie, ale co jak nawali automat przy stage'u? :mrgreen:

Falthor 

Stopień: adv. kamieniełomowy
Wysłany: 15-03-2004, 18:31   

Cytat:
Posluze sie przykladem: automat ktory jest prosty w budowie i mozna go rozkrecic pod woda jest DIR, czyli rozumujac wg DIR nawala nam automat, rozkrecamy go, naprawiamy i ...... kontynuujemy nurowanie ???
Moja ideologia jest inna i nie DIRowa. Nawala mi automat, odcinam zawor, przechodze na drugi automat lub na automat partnera i rozpoczynam wynurzanie.

And what if... nawala Ci glowny AO a jestes w jaskini na gl. 66 metrow i nie mozesz sie wynurzyc? tracisz go! DIR do tego nie dopuszcza ;-)
Mozna , jesli sie czlowiek uprze, powiedziec ,ze zawsze jest drugi AO i partner, a AO na stage'ach rzadko nawalaja, ale diabel tkwi w szczegolach ,ktore sa najbardziej niebezpieczne a przeciez latwo je wyeliminowac (DIR).

Ja osobiscie akceptuje DIR za to m.in. ,ze daje optymalna konfiguracje , ktora jest bezpieczna ,przejrzysta i wygodna.

MRP 

Stopień: internet diver
Kraj:
United States

Wysłany: 25-03-2004, 17:23   

Cytat:
DIR wymyslili producenci sprzetu nurkowego. W pewnym sensie jest to dobra reklama dla nich bo Ci ktorzy nie przemysla do konca kupia "cos" (np. jacet) bo DIRowy, automat kupia np. ......... bo DIRowy, itd.

Niezupelnie. Koncepcje stosowane w nurkowaniu DIR zostaly rozwineite w oparciu o lata prob i bledow grupy nurkow skupionych wokol projeku WKPP. Nikt nie mial w tym finansowego interesu a jedynie podniesienie bezpieczenstwa i efektywnosci nurkowan we wlasnym zespole. W owym czasie sprzet odpowiadajacy wymaganiom WKPP byl produkowany wylacznie metoda chalupnicza przez grupe zapalencow, ktorzy pozniej, w odpowiedzi na zapotrzebowanie, stworzyli firme Halcyon. Inne firmy podazaja sladem Halcyona z lepszym lub gorszym skutkiem. Co jest wazne to to, ze wcale nie musisz miec sprzetu Halcyona aby byc DIR.

Cytat:
Moim zdaniem DIR to raczej religia i reklama anizeli praktyka.

Popatrz na WKPP. Potrzebujesz wiecej praktyki?

Cytat:

Nie, sa inne opcje. Zobacz ponizej. Zanim zaczniesz krytykowac upewnij sie, ze rozumiesz to co chcesz krytykowac i, ze posiadasz kompletna wiedze na temat danego zagadnienia, a nie wyrwane z kontekstu stwierdzenia.

Cytat:

I masz absolutnie racje ... jezeli to jest mozliwe. Cytuje co napisalem na ten temat w watku "zamarzanie" na pl.rec.nurkowanie:

"[DIR] Dopuszcza otworzenie puszki 2 stopnia i odblokowanie membrany wydechowej jezeli
sie podwinela lub dostal sie tam jakis syf i pijesz wode, to wszystko. Taka
potrzeba nie zajdzie nigdy u nurka OW rekreacyjnego, dla ktorego zawsze lepsza
opcja bedzie po prostu wynurzenie. Nawet w sytuacjach nurkowan ekstremalnych sa
inne opcje, zarowno szybsze jak i wygodniejsze, zanim zaczniesz cokolwiek
otwierac. Czasami niestety nie ma wyjscia i otwarcie puszki jest ostatnia deska
ratunku. Ale zanim do tego dojdzie mozesz oddychac z backup'u, automatu
partnera, zamienic defektywny 2 stopien ze stopniem ze staga itd. Specificzna
kombinacja warunkow (zaciski, odleglosc do wyjscia, posiadanie lub nie staga,
ilosc osob w zespole) zadecyduje o rozwiazaniu gwarantujacym najmniejsze ryzyko
dla calego zespolu. Dla przykladu jezeli zespol jest 2 osobowy, bez stagy,
daleko od wyjscia i nawali twoj glowny automat na dlugim wezu (woda w 2
stopniu) to warto spedzic pare minut nad odblokowaniem membrany wydechowej,
zamiast ryzykowac sytuacje, w ktorej twoj partner straci caly gaz daleko od
wyjcia, a ty nie bedziesz mial mu co podac. Jezeli macie stage to szybciej i
latwiej bedzie zamienic 2 stopnie na dlugim wezu i stagu, itd itp. W OW o
rozbieraniu czegokolwiek nie ma mowy. Ten element DIR powinien byc naprawde
zostawiony dla osob robiacych b. powazne nurkowania i odpowiednio do nich
przygotowanych. 99% nurkow nie powinna sobie tym zaprzatac glowy.

Cytat:
Nie bede sie wiecej rozpisywal na temat DIR bo wiele w nim bezsensu.

Mysle, ze raczej to twoja niewiedza. Zapraszam na prezentacje i kursy GUE w sierpniu.

Pozdrawiam,

Maciej Robert Pawlak (MRP)
Cytat:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu