Myśle o zrobieniu kursu w CMASie P2 i napisze mi ktoś może jakie ćwiczenia pod wodą są robione podczas takiego kursu? Ile jest tych nurkowań dziennych, nocnych i jakie ćwiczenia są
robione podczas tych nurkowań. Za wszelkie odpowiedzi bede bardzo wdzieczny
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 21-07-2006, 18:28
Wiesz, to jest tak. Sa cwiczenia wymagane regulaminem, czyli tzw. minimum ale jak trafisz do dobrego instruktora to robisz duzo duzo wiecej.
Co do cwiczen to z tego co pamietam bylo pare technik ratowniczych (np. wychodzenie na jednym automacie, wychodzenie z nieprzytomnym, wychodzenie na pletwach z nieprzytomnym nurem)
Byla mila prawdy, byla czterdziestka, bylo duzo teorii, bylo... hmm... duzo rozszezen z P1, troche techniki (budowa automatu I i II stopien, troche na temat plyt, uprzezy, twinow i pojedynczych butelek) i w cholere innych rzeczy. Nocne tez bylo.
Aha byly jeszcze podstawy technik prowadzenia grupy.
Byla tez nawigacja, ja robilem plywanie po prostej i po trojkacie, bylo puszczanie bojki ... i wiecej grzechow nie pamietam
Pozniej bylo ostre lanie pletwa po dupie. Tydzien nie moglem na niej normalnie usiasc
Wysłany: 21-07-2006, 19:51
Ramory program masz tutajopis ćwiczeń reszta tak jak napisał Agrest. Dodam tylko od siebie, im bardziej dostaniesz w kość tym lepiej dla Ciebie w dalszej zabiewie z nurkowaniem. Takie jest moje skromne zdanie.
Ja nawet mialem sesje bez maski z boja i poręczowka.Najtrudniejsze okazaly sie jednak moduly ratownicze a dokladnie zachowanie odpowiedniej predkosci wynurzania przy wydobyciu nieprzytomnego nurka,w toni.Ale wszystko jest do zrobienia.Wogole moduly ratownicze sa niezla praca fizyczna.Holowanie i rozbieranie mnie wykonczylo.
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 21-07-2006, 21:14
D@rek napisał/a:
polecam kownatki i strugala naprawde dobry kurs
Jaja sobie robisz czy co, czy alkohol Ci do glowy uderzyl?
Jesli juz ktos tam robi dobrze kursy to napewno nie strugal. Sa mlodzi kolesie ktorzy tam sobie dorabiaja. W to uwierze, no ale zeby odrazu polecac...
jakie ćwiczenia pod wodą są robione podczas takiego kursu? Ile jest tych nurkowań dziennych, nocnych i jakie ćwiczenia są
robione podczas tych nurkowań.
Jesli juz ktos tam robi dobrze kursy to napewno nie strugal. Sa mlodzi kolesie ktorzy tam sobie dorabiaja. W to uwierze, no ale zeby odrazu polecac...
Strugal jest swietnym wykladowca - potrafi ciekawie i przystepnie przekazac niezbedna wiedze - natomiast wody raczej unika
jesli chcesz robic tam kurs, licz sie z tym, ze cwiczenia bedzie prowadzil nurek P3 - pomijajac kwestie formalne, wielkiego wplywu na kurs to nie ma...
rownie dobrze moglbys w innej bazie trafic na dupowatego instruktora z 20-letnim stazem i niczego sie nie nauczyc...
Wysłany: 21-07-2006, 23:19
Powodzenia
Artee [Usunięty]
Wysłany: 22-07-2006, 08:44
Jeśli chcesz spróbować ćwiczeń spoza podstawowego zakresu P2 w tym trym + pływalność, a przy okazji ponurać w Bałtyku i na wrakach to polecam Pawła Porebę kurs w Jastarni będzie z ciekwaszy niż na jeziorkach.
Ja miałem m.in.:
pływanie bez maski na "użyczonym" automacie na długim wężu wzdłuż poręczówki
wyciąganie "nieprzytomnego" partnera w różnych konfiguracjach
procedury OOA - to juz do znudzenia
posługiwanie sie bojką i kołowrotkiem
a koncowy egzamin (przeprowadzany przez M3) polegał na realizacji zadania: zaplanuj i przeprowadz nurkowanie z łodzi na głebokość 30m z zachowaniem wszelkich procedur, a Ja Ci bede przeszkadzał. No i przeszkadzał - a to odłączył się od pary, a to nie zatrzymał sie na przystanku (symulowaliśmy dekompresje) etc.
Na kursie mialem tez okazje polywac w plycie. W efekcie mój HEXAGON zmienił właściciela.
Wysłany: 21-07-2007, 20:11
Piotr Wozniak napisał/a:
graba napisał/a:
Piotr Wozniak napisał/a:
Ja miałem m.in.:
......
Rozumie, że mówisz tutaj o kursie P2 u Pawła Poręby? czy tak?
Nie, u Krzysia Janickiego na Powidzu
O matko! Szumi miał rację! Od jutr będę płakał
Broco [Usunięty]
Wysłany: 29-07-2007, 19:37
Tak, Poręba to zawodowiec. Tydzień temu między główkami wyjścia z portu na Helu puscił kretyn bojkę. Bosmanat dostał szału. Ten niurek juz raz pokazal akcje na tamie, ze musieli go odspawac... a gubienie ludzi pod woda to po prostu rutyna.
W samym porcie na Helu są dwie bazy, polecam obie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko