Czy ktos moze mi udzielic informacji na temat kursu patofizjologii - jaki jest zakres materialu i gdzie mozna go zrobic.
Artee [Usunięty]
Wysłany: 25-07-2006, 11:00
Kursy honorowane przez KDP organizowane są przez Krajowy Osrodek Medycyny Hiperbarycznej w Gdyni, koszt zwykle 500 zł, trwa zwykle 3 dni ale nie w weekendy. Najbliższe kursy zapewne jesienią. Zobaczna stronie KOMH . W ramach szkolenia rozmawia się dużo o medycynie nurkowej, ratownictwie "nurkujesz" w komorze deko. Polecam.
Kursy robi Krajowy Ośrodek Medycyny Hiperbarycznej w Gdyni (KOMH)
kontakt: Sekretariat KOMH hyperbar@acmmit.gdynia.pl
koszt ok 500zł + noclegi (kurs trwa 3 dni i to w środku tygodnia)
zakres materiału...
- pierwsza pomoc - ćwiczenia z fantomami,
- używanie tlenu przy wypadkach nurkowych (i nie tylko)
- bardzo dużo fizjologii układu krążenia i układu oddechowego i jak to się ma do nurkowania i gazów w nim uzywanych i do naszego zdrowia
- zwiedzanie KOMH (bardzo ciekawe)
- 2 sprężenia w komorach hiperbarycznych
Uczestniczyłem i bardzo polecam każdemu nurkowi, zaczyna sie zwracac uwagę na obecność tlenu w bazach i na łodziach no i wychodzi się z silnym wewnętrznym przekonaniem o potrzebie zakupienia własnego zestawu tlenowego
Można tez poprosić dr J.Krzyzaka (tez Gdynia) o cykl wykładów. Dr Krzyżak, który podobnie jak dr Sićko i dr Kot z KOMH-u od lat "jest w temacie". Niestety te wykłady nie sa traktowane przez KDP jako "kurs patofizjologii" mimo że zakres materiału bardzo podobny, chociaż bardziej medycznie i naukowo (brak przeszkolenia z I pomocy). W KOMH celowo mówi się jak najprostszym językiem by kurs był zrozumiały dla przeciętnego odbiorcy.
Niestety te wykłady nie sa traktowane przez KDP jako "kurs patofizjologii" mimo że zakres materiału bardzo podobny, chociaż bardziej medycznie i naukowo (brak przeszkolenia z I pomocy).
a to nie chodzi o to, zeby umiec? tylko o to, zeby miec "plastik" ?
Nie bardzo Cię rozumiem Kasiu - oczywiście ze o to aby umieć/wiedzieć mieć pojęcie/przypomnieć sobie - właśnie po to w nich uczestniczyłem i po to o nich napisałem. Plastik niestety tez bywa potrzebny, więc jeśli chodziło o kurs uprawniający do zdawania na P3 to wyrażnie zaznaczyłem, że ten u dr Krzyzaka niestety nie bedzie honorowany przez KDP - miałem to przemilczeć zeby nie byc przypadkiem posadzonym o kolekcjonowanie plastików za wszelką cenę? Nie róbmy tu nagonek nie na temat pliz
Nie bardzo Cię rozumiem Kasiu - oczywiście ze o to aby umieć/wiedzieć mieć pojęcie/przypomnieć sobie - właśnie po to w nich uczestniczyłem i po to o nich napisałem. Plastik niestety tez bywa potrzebny, więc jeśli chodziło o kurs uprawniający do zdawania na P3 to wyrażnie zaznaczyłem, że ten u dr Krzyzaka niestety nie bedzie honorowany przez KDP - miałem to przemilczeć zeby nie byc przypadkiem posadzonym o kolekcjonowanie plastików za wszelką cenę? Nie róbmy tu nagonek nie na temat pliz
Konrad
spoks
ja po prostu nie wiedzialam o wymaganiach na p3
ta organizacja jest mi obca
zeby bylo on topic: na warsztaty KOMH-u sie szykuje i sie wybrac nie moge, jedyny powod- w srodku tygodnia
Dzieki Artee & Aronax za komplet informacji. Coz, moze nie predko bede robic p3, jeszcze duzo treningu hehe..., ale info o wymaganych uprawnieniach tez wazne.
Wysłany: 26-07-2006, 10:27
Osoby zainteresowane odbyciem kursu patofizjologii w KOMH, chciałbym poinformować iż najbliższe kursy dopiero w przyszłym roku. Taką odpowiedz otrzymałem od p. Zdzisława Sićko. Szkoda bo chciałem zrobić go w tym roku.
to nie ma znaczenia-ten kurs po prostu trzeba zrobić,im szybkiej tym lepiej
Wysłany: 27-07-2006, 11:44
Rafi napisał/a:
Osoby zainteresowane odbyciem kursu patofizjologii w KOMH, chciałbym poinformować iż najbliższe kursy dopiero w przyszłym roku. Taką odpowiedz otrzymałem od p. Zdzisława Sićko. Szkoda bo chciałem zrobić go w tym roku.
ja od pana Sicko dostalem takie info:
"Należy korzystać z planowanych kursów. Odwołaliśmy w tym roku dwa kursy z powodu braku chętnych.
Następna edycja od 01.01.2007."
a moze bysmy zrobili "liste obywatelska", zeby pokazac, ze jest zapotrzebowanie na kurs w tym roku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko