Strona G³ówna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj±cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Chorwacja baza Abyss Adventure J.Maciejewski-KU PRZESTRODZE!
Autor Wiadomo¶æ
Pawe³ Ma³ecki 

Stopieñ: HELIAIR NAUI
Kraj:
Poland

Do³±czy³: 01 Sie 2006
Sk±d: Piaseczno
Wys³any: 13-08-2006, 22:46   Chorwacja baza Abyss Adventure J.Maciejewski-KU PRZESTRODZE!

Chorwacja wyspa Braæ – KU PRZESTRODZE ...
...d³ugo dojrzewa³em do tego tematu. Po ok. miesiÅ¡cu od pobytu w Chorwacji. Piszê KU PRZESTRODZE poniewa¿ nie ¿yczê Wam spêdzania urlopu tak jak ja i moi znajomi.
Zaczê³o siê od zapewnieñ i rozmów telefoniczych (jeszcze przed wyjazdem). Mia³o byæ piêknie – cudowne kwatery (okaza³o siê poŸniej, ¿e dwukrotnie dro¿sze ni¿ „normalnie”), nurkowania zapierajÅ¡ce dech, najlepsze miejsca (gdzie nie p³ywa konkurencja) i w ogóle wszystko mia³o byæ wyjÅ¡tkowe. I by³o – by³o arcy wyjÅ¡tkowe ...
Zaczê³o siê ju¿ zaraz po przybyciu na wyspê – sobota – mamy za sobÅ¡ ponad 14 godzin jazdy i znajomi (z trójkÅ¡ ma³ych dzieci) dostajÅ¡ kwaterê w piwnicy (zap³acili za to jakšœ chorendalnÅ¡ zaliczkê, która oczywiœcie przepad³a-jak znaleŸli kwaterê za która zap³acili znacznie mniej ni¿ wynosi³a sama zaliczka za „piwnicê”).
Sobota minê³a, niedziela mija – obiecanej odprawy w bazie nadal nie ma – czas leci. Do piÅ¡tku mamy wykonaæ 10 zap³aconych nurkowañ. W poniedzia³ek po po³udniu okazuje siê, ¿e mamy za sobÅ¡ 1 nurkowanie - intro. We wtorek szef bazy p. Maciejewski zarzÅ¡dza przerwê w nurkowaniach – wspó³w³aœciciele wybrali siê po ³odŸ. Zapytaliœmy czy zdÅ¡¿ymy wyko¿ystaæ ca³y zap³acony pakiet – OdpowiedŸ przesz³a nasze najœmielsze oczekiwania; „jak zostaniecie jeszcze tydzieñ to mo¿e zdÅ¡¿ycie. Ha, ha ...”
ÂŒroda – wyp³ywamy nie sprawdzonÅ¡ ³odziÅ¡ na wrak. Nurkujemy (wrak piêkny, sporo ludzi bo przecie¿ konkurencja nie p³ywa). Napisa³em, ¿e nie sprawdzonÅ¡ ³odziÅ¡ bo powrót z jedynego w tym dniu nura zajÅ¡³ nam ponad 6 godzin. Nastêpny dzieñ to 2 nurki i ca³y dzieñ z g³owy (³ódŸ nie daje rady) – próbujmy ratowaæ sytuacjê doje¿d¿ajÅ¡c do dalszych miejsc w³asnymi samochodami.
Nasze rodziny zaczynajÅ¡ mieæ do nas pretensje – ciê¿ko wyt³umaczyæ siê, ¿e powodem ogromnych opóŸnieñ jest totalny brak organizacji w po¿al siê Bo¿e pseudo bazie.
Z góry zap³acony pakiet nie gwarantuje w zasadzie niczego-kolega Rafa³ jak przed nurkowaniem stwierdzi³ , ¿e nie znalaz³ kostek balastu w bazie, szef bazy odpowiedzia³: -Twój problem...
Koledzy i kolezanki nurkowie!¯enada!
Ca³a baza znajduje siê jakies 3m od toalety hotelowej(Urynolandia)
Poza tym nurkowanie na wraku(które dosz³o cudem do skutku) odby³o sie bez przewodnika,a poza tym skoñczy³o sie pytaniem -Nie swêdza Was w³osy?-Czy to jest pytanie J.Maciejewskiego Course-Directora?
KU PRZESTRODZE-nie ¿ycze Wam takiego spêdzenia zaplanowanego urlopu....
„3majcie siê g³êboko”

widmoboy 

Stopieñ: CMAS +
Kraj:
Poland

Do³±czy³: 17 Lip 2005
Sk±d: Dobrzeñ Wielki
Wys³any: 13-08-2006, 23:11   

dlaczego mnie to nie dziwi, tylko Polak Polakowi mo¿e zgotowaæ taki los, znajomy mia³ podobne perypetie w bazie u ziomali w Chorwacji, wstyd :cry:

asiulkaa 

Stopieñ: ***
Do³±czy³a: 28 Lip 2006
Sk±d: Poznañ
Wys³any: 14-08-2006, 08:13   

Mia³am okazjê skorzystaæ z ich us³ug. Co do nurkowania to nie mogê narzekaæ, ale faktycznie pod wzglêdem finansowym trzeba ich pilnowaæ. My musieli¶my jechaæ rano do bazy i pakowaæ butle na samochód, a po nurkowaniu rozpakowaæ, a wydawa³o by siê ¿e to powinien robiæ organizator.
No i my zawsze p³acimy na koniec nurkowañ wtedy mamy pewno¶æ, ¿e jak co¶ bêdzie nie tak to nie zap³acimy.

Tomek P. 

Stopieñ: Rescue
Do³±czy³: 17 Lut 2005
Sk±d: Rz-ów
Wys³any: 14-08-2006, 10:43   

Ja te¿ by³em "go¶ciem" tej bazy. Noszenie butli na ³ód¼ i z powrotem, ci±g³e problemy z organizacj±, kombinowanie ze znikaj±cym np. balastem, dojazdy we w³asnym zakresie na miejsca nurkowe, to tylko kilka z wielu rodzynków-atrakcji czekajÅ¡cych na Was w pseudobazie nurkowej Abyss Adventure na wyspie Braæ w Chorwacji.
Niezwyk³a pazerno¶æ na pieni±dze i totalny brak pomys³u jak wywi±zaæ siê z danych obietnic swoim by³o nie by³o go¶ciom - to bardzo krótka charakterystyka wspólników.
Ustawili siê na szybki zysk - nie dajcie siê im wysterowaæ.

Tomek

Krzysiek W 

Stopieñ: AOWD+NITROX
Do³±czy³: 14 Sie 2006
Sk±d: Rz_ów
Wys³any: 14-08-2006, 18:55   Â„NURKOWANIE TO NOSZENIE BUTLI”

Witam;

Jeżeli usłyszycie, że „NURKOWANIE TO NOSZENIE BUTLI” – uważajcie! Właśnie wtedy możecie być pewni, że znaleźliście się w NIEODPOWIEDNIM MIEJSCU, czyli w bazie Abyss Adventure J.Maciejewskiego na wyspie Brać. Mnie również spotkała wątpliwa przyjemność nurkowania w tej bazie. Niech was nie zwiedzie to, co możecie przeczytać na stronach WWW – oczywiście, jeśli chodzi o ekipę bazy. Zaczytuję „ Â…jest świetnym przewodnikiem, zna wszystkie ciekawe miejsca nurkowe w okolicy i wie, kiedy można je zobaczyć …” ha, pod warunkiem, że nie zapomni wziąć ze sobą pianki do nurkowania (uwierzcie mi: zapomniał!!)
Nie będę się powtarzał i pisał o tym, co możecie przeczytać w komentarzu Pawła – wszystko to przeżyłem i na własne oczy widziałem. Jakby na domiar wszystkiego było mało to łódź, o której pisał Paweł była „rzecząÂ” najważniejszą dla naszego dzielnego przewodnika do tego stopnia, iż cały sprzęt – oczywiście nasz sprzęt nurkowy, który szanujemy i który jest gwarancją naszego zdrowia i życia, – o który w innych bazach gospodarze dbają – dla naszych akurat stanowił chyba spory problem gdyż mógł porysować świeży lakier na łodzi. Ciągłe pouczanie jak ma leżeć, gdzie ma leżeć, że tak nie może, tak też nie - było dość denerwujące. Łódka nie przystosowana zupełnie do prowadzenia nurkowań. Pomimo świetnego opisu na stronie www: „…Na nurkowania pływamy naszą dzielną, 130-sto konną aluminiową motorówką, która zapewnia nam szybki i bezpieczny transport do wszystkich naszych pozycji nurkowych w czasie nie dłuższym niż godzinę” – to jest dowcip – uwierzcie! W godzinę zapewne kajakiem dopłynęlibyście dokładnie w to samo miejsce!
I nie myślcie sobie, że oczekiwałem luksusu i narzekam. Nie! To nie prawda! Jak większość nurków rozpoczynających podwodną przygodę w naszym kraju na śródlądziu wiem, co to znaczy przygotowanie się do wyprawy nurkowej, wiem ile waży butla itd., ale zawsze chętnie je noszę, bo wiem, że czeka mnie wspaniały dzień z przyjaciółmi.
Jednak w tej bazie poznałem „nowe – inne” oblicze nurkowania.

Krzysiek

luna 

Stopieñ: PADI AOWD
Do³±czy³a: 15 Sie 2006
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 16-08-2006, 23:06   

Niestety na stronie internetowej zawsze wygl±da to piêknie i ró¿owo, a pó¼niej rzeczywisto¶æ bywa bolesna :(
Dziêki za przestrogê - im wiêcej takich opinii, tym lepiej dla kolejnych potencjalnych zainteresowanych.

Pawe³ Ma³ecki 

Kraj:
Poland

Wys³any: 18-08-2006, 11:57   

Nie ma za co Luna.
Chodzi o to aby kazdy planuj±c urlop, wypoczynek nie fiksowa³ po jego zakoñczeniu, a tak by³o w moim przypadku, bo jest zawsze conajmniej kilka baz nurkowych do wyboru, a ja wybra³em chyba najgozej jak mog³em.
Po zap³aceniu przewa¿nie wychodzi "szyd³o z worka"
Pozdrowionka :)

Sarenka 

Kraj:
Algeria

Do³±czy³a: 16 Mar 2005
Sk±d: El-Djazair
Wys³any: 18-08-2006, 15:58   

ale historia... wspó³czujê... widzê, ¿e przy tym, moje ostatnie nieciekawe do¶wiadczenia z baz± na Korsyce nabieraj± pozytywnych aspektów :???: . dziêki za przestrogê

Bigas
[Usuniêty]

Wys³any: 22-08-2006, 12:52   

S³ysza³em kiedy¶ co¶ takiego:

Co ró¿ni siekierkê od ziomala (rodaka) na obczy¼nie?
Siekierkê trzeba ostrzyæ, a ziomala têpiæ.
:22:

Ciekaw jestem kiedy populacja Polaków spadnie do 0 ? Bo niestety wszystko idzie w tym kierunku. Dlaczego tak siê dzieje, ¿e ka¿dy ka¿demu jest wrogiem ? Echhhhh......

Wysysacz 

Stopieñ: AOWD
Do³±czy³a: 21 Sie 2006
Sk±d: Rzeszów
Wys³any: 24-08-2006, 20:47   

Obieca³em mojej rodzinie niezapomniany wyjazd do Chorwacji, no i uda³o siê dotrzyma³em s³owa.
Podziêkowaæ za to chcia³em mistrzowi nad mistrze i jego super ekipie z bazy nurkowej ABYSS ADVENTURE
niejakiemu panu Jarkowi Maciejewskiemu i jego niezwyk³emu przyjacielowi i wspólnikowi Zbyszkowi (nazwiska
niestety nie pozna³em).
Zaczê³o siê do¶æ "banalnie" - od wp³aty ogromnej zaliczki i setki obietnic. Po przejechaniu 1200 km z trójk± ma³ych dzieci
próbuj± wpakowaæ nas do super-hiper "apartamentu" ... w piwnicy. ¯eby by³o ¶mieszniej "apratamentu" nie zamykanego
praktycznie wogóle. T³umaczenie ... "po co Ci zamki - jak co¶ tu Polak nie ukradnie to Chorawat napewno nie " ... jako¶ ma³o
do mnie trafia.
Dalszy wypoczynek, mój i mojej rodziny to pasmo cudów nad cuda. Wp³acona zaliczka przys³owiowo posz³a siê
pa¶æ bo nie u¶micha³o nam siê mieszkaæ w w/w apartamencie przez nadchodz±ce 2 tygodnie i na prêdce
zorganizowali¶my sobie lokum zastêpcze. ¯eby by³o ¶mieszniej - za 30% ceny, bez ³aski.
O nurkowaniach i nurkowiskach pisali ju¿ koledzy wcze¶niej. Ja tylko dodam, ¿e za cyrk na wiecznie psuj±cej siê ³odzi, byle jak± organizacjê
i brak podstawowego sprzêtu w razie "W" (choæby tlenu) zamkn±³ bym to w cholerê i kijem drzwi podpar³.
Na szczê¶cie nie da³em siê utopiæ choæ mo¿liwo¶ci by³o sporo; choæby nurkowanie na wraku na 44 m bez przewodnika bo zapomnia³
pianki, czy nurkowanie nocne na torze wodnym promów obs³uguj±cych transport na wyspê w asy¶cie b³yskacza na 5-ciu metrach.
Mo¿naby tak jeszcze d³ugo - ale szkoda s³ów ....
NIE JED¬CIE TAM BO WCZE¦NIEJ CZY PÓ¬NIEJ DOJDZIE TAM DO TRAGEDII.
Pozdrawiam Rafa³

Habibi 

Stopieñ: **CMAS
Kraj:
Germany

Do³±czy³: 11 Mar 2006
Sk±d: Aachen-Krapkowice
Wys³any: 29-08-2006, 22:26   

No tak czasami bywa,najlepiej jak kazdy z nas opisze swoje negatywne doswiadczenia
w takich pseudo bazach bo w koncu nie poto sie placi zeby pozniej taki KOSZMAR
przejsc.A reklama miedzy nami robi wrarzenie i wlasnie w ten sposob mozemy te
CZARNE OWCE wyeleminowac.
Pozdrawiam!!!!

WW 

Stopieñ: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Do³±czy³: 07 Gru 2004
Sk±d: £ód¼
Wys³any: 01-09-2006, 14:48   

Szczerze wspó³czuje

Mam pytanie.
Czy p. Jarek nie jest przypadkiem z £odzi.
Razem z p.Jaros³awem Maciejewskim robi³em stopnie w klubie i wiem, ¿e pracuje w Chorwacji.
To do jego bazy mam jechac, ale nazywa sie Amber Dive Center, i tez jest na wyspie Baræ :sad:

Wysysacz 

Do³±czy³a: 21 Sie 2006
Sk±d: Rzeszów
Wys³any: 01-09-2006, 23:33   

CzeϾ!

Amber Dive Center – to byli wspólnicy Maciejewskiego ale niechcÅ¡ go znaæ
a rozstali siê z nim z takich samych powodow jak ju¿ czyta³eœ.Baza znajduje siê na terenie
hotelu KAKTUS .SÅ¡ OK.!!!
Pozdrawiam

WW 

Kraj:
Poland

Wys³any: 02-09-2006, 12:06   

Dziêki za info.
Zastanowie sie nad wyborem bazy.

mroczny 

Kraj:
Poland

Do³±czy³: 21 Lip 2006
Sk±d: Szczecin/Berlin
Wys³any: 02-09-2006, 13:51   

Wydaje mi siê ¿e baza nurkowa Amber Dive Center * link * gdzie
p. Maciejewski widnieje jako jeden z wspó³w³a¶cicieli a baza
Abyss Adventure Dive Center * link * to dok³adnie to samo...

WW 

Kraj:
Poland

Wys³any: 02-09-2006, 14:59   

Chyba masz racje :angryfire:

Piterek 

Kraj:
Israel

Do³±czy³: 23 Sie 2004
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 03-09-2006, 22:20   

A t± bazê mogê Wam spokojnie poleciæ (wprawdzie to Istria) a baza jest Chorwacka
www.krnica.com

i nie do koñca zgadzam siê, ¿e wszêdzie trzeba uciekaæ od naszych rodaków...

Pawe³ Ma³ecki 

Kraj:
Poland

Wys³any: 04-09-2006, 09:35   

Dok³adnie,
Amber i Abyss Advenrture to ta sama baza, i Ci sami w³a¶ciciele.
Pozdrawiam.

piotr_by
[Usuniêty]

Wys³any: 05-09-2006, 19:08   

:angryfire: Szanowni panowie "WYSYSACZE". Przeszyta³em z wasz± opiniê na temat bazy ABYSS ADVENTURES pana Jarka Maciejewskiego i w 100% siê z ni± NIE ZGADZAM. Poniewa¿ korzysta³em z ich us³ug w roku 2004 i by³em bardzo zadowolony ponownie w tym roku odwiedzi³em ich na 2 tygodnie.

Uwa¿am po pierwsze, ¿e organizacja bazy jest bardzo dobra. Wszystkie zbiórki przed wyp³yniêciem odbywa³y siê bardzo punktualnie zgodnie z dzieñ wcze¶niej ustalonym grafikiem. Po drugie panowie Wysysacze zapomnieli dodaæ, ¿e baza korzysta z 2 ³odzi motorowych p³ywaj±cych w rózne miejsca zaleznie od prowadzonych grup oraz to, ¿e pownie z 90% sprzêtu do wypo¿yczenia jest nowe.

Nigdy nie zdarzy³o siê by jakakolwiek osoba szuka³a sprzêtu, balastu itp. - to wierutne k³amstwo. Sprzêtu jest dosyæ i w doskona³ym stanie. Dodatkowo zauwa¿y³em nowy kompresor, który na pewno kosztuje "kilka z³otych" wiêc sugestia, ¿e w³a¶ciciele pracuj± na
szybki zysk jest nietrafiona. Przeciwnie, uwa¿am, ¿e s± bardzo zaanga¿owani w swoj± pracê i staraj± siê ka¿demu wzglêdem potrzeb lub zdolno¶ci cos ciekawego pokazaæ - ja zobaczy³em kolejne nowe miejsca. Przed ka¿dym nurkowaniem pan Maciejewski na planszy przedstawia³ opis nurkowania z wyrysowan± topografi± terenu, ciekawymi miejscami i wszystko szczegó³owo omawia³ - ciekawe czy tak jest we wszystkich bazach?

Analizuj±c wasze sarkastyczne wywody ciekawi mnie czy panowie zawsze nurkuj± z obs³ug± z Hiltona? Ponadto widzê, ¿e co niektórzy na forum s± podatni na choæby 1 g³os krytyki i niesprawdziwszy prawdy do³aczaj± siê do g³askania "pokrzywdzonych". Ju¿ teksty typu "Ca³a baza znajduje siê jakies 3m od toalety hotelowej(Urynolandia)" ¶wiadcz± o z³o¶liwo¶ci panów Wysysaczy i powinno wystarczyæ na forum, ¿e co¶ z t± opini± jest nie do koñca tak - z daleka widaæ z³o¶liwo¶æ. Broñ mnie Bo¿e od spotkania was gdzie¶ wiecznie marudz±cych na nurkowym urlopie. Je¿eli cos by³o nie tak trzeba by³o mówiæ im od razu a nie s±czyæ jad po wyje¼dzie. Co do waszej kwatery siê nie wypowiadam - ja mia³em nocleg b. wygodny i nikt nie wo³a³ kasy "z góry".

¦miesz± mnie równie¿ opinie dotycz±ce noszenia butli etc. Po pierwsze jak ja przychodzi³em do bazy butle sta³y na pomo¶cie do za³adowania do ³odzi i to pracownicy wozili je kilkana¶cie metrów na wózku. Po drugie je¿eli jeste¶cie tacy wra¿liwi na wysi³ek fizyczny to zapraszam na chorwack± bazê na Bolu gdzie widzia³em jak nurasy ¶migaj± ze 120 metrów pod górê i tachaj± swój kompletny sprzêt - jako¶ nikt nie marudzi. Co do waszej kwatery siê nie wypowiadam - ja mia³em nocleg b. wygodny i nikt nie wo³a³ kasy "z góry".

Po prostu WSTYD - sami o sobie wydajecie opiniê a kto by³ u nich na pewno wróci³ zadowolony - no chyba, ze by³ z krêgu jaki wy reprezentujecie.

Kochani - nie wierzcie Wysysaczom - ich problemy wynikaj± mo¿e po prostu ze z³ego wyboru formy i miejsca wypoczynku a mo¿e maj± je po prostu z sob±. Myslê, ¿e jeszcze wiele osób do³±czy siê do moich s³ów poparcia tej bazy a na jednostkowe i z³o¶liwe teksty w tym przypadku nie zwraca³bym uwagi.

D@rek 

Stopieñ: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Do³±czy³: 08 Lis 2004
Sk±d: Piotrków T
Wys³any: 05-09-2006, 19:27   

hEJ
nie by³em w tej bazie ale wiele dobrego s³ysza³em o w³a¶cicielu .
Wiecie jak to jest z turystami niezale¿nie z jakich krajów pochodz± poprostu czasami ludzie
to marudy naprawde nie potrafi± okresliæ swoich oczekiwañ a do tego stres na wakacjach mo¿e z wydanych pieniedzy i ju¿ gotowy temat na forum.
pozdrawiam D@rek

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Dodaj do: Wypowied¼ dla Wykop  Wypowied¼ dla Facebook  Wypowied¼ dla Wyczaj.to  Wypowied¼ dla Gwar  Wypowied¼ dla Delicious  Wypowied¼ dla Digg  Wypowied¼ dla Furl  Wypowied¼ dla Google  Wypowied¼ dla Magnolia  Wypowied¼ dla Reddit  Wypowied¼ dla Simpy  Wypowied¼ dla Slashdot  Wypowied¼ dla Technorati  Wypowied¼ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: