21-23.04.06 kurs na SCR prowadzony przez BCN Explorer na j. Powidz, doborowe towarzystwo i interesujące wykłady połączone z nurami na w/w sprzęcie.
Teoria bez problemów natomiast nurkowanie to zasadnicza zmiana nawyków co przerobiliśmy na sobie. pozdrawiam
Michal
mozesz napisac jak wyglal ten kurs? Tak z ciekawosci chcialbym wiedziec jak to wygladalo - wyklady, jakie wykonywaliscie cwiczenia, ile wykonano nurkowan i o jakich czasach ?
Witam! kurs rozpoczął sie w piątek około 17 wykładem na temat podziału urzadzeń SCR, SCCR, CCR oraz ich zalet i wad, później doładna budowa Delfina skaladanie o rozkładanie i również wady zalety i tak do późna w nocy, rano na świeżym powietrzu przygotowanie aparatu do nurkowania co zajmuje około 30 min. oczywiście planowanie nurkowania technika , sytuacje awaryjne, konsumpcja gazu, mieszaniny oddechowe, pomiary po2, obliczanie działania czasu ochronnego, aspekty medyczne i dopiero potem pierwszy nurek i tu okazało się że trzeba sie wyważyć od nowa powód- niemożnośc regulacji pływalności poprzez oddech , samo nurkowanie jest ok. ciepła i wilgotna mieszanina oddechowa co zauważyłem dopiero na drugim nureczku, i w zalezności od tego jaki mamy nitrox zmienia się czas nurkowania, najprościej im wyższa zawartość tlenu tym dłużej nuramy, w zasadzie to wszystko, gorzej że trzeba sporo kasy na zakup SCR około 2000 euro a to dopiero początek wydatków, SCR dobra rzecz dla filmowców i fotografów pozdrawiam Michał
Smok [Usunięty]
Wysłany: 12-08-2006, 20:44
michałP napisał/a:
wykładem na temat podziału urzadzeń SCR, SCCR, CCR oraz ich zalet i wad,
Czy dowiedział się pan o obiegach półzamkniętych o stałym ciśnieniu cząstkowym tlenu nie zależnie od głębokości i wentylacji ? Co wie pan o klasie o stałej masie dawki regenerującej ?
Czy dowiedział się pan o obiegach półzamkniętych o stałym ciśnieniu cząstkowym tlenu nie zależnie od głębokości i wentylacji ? Co wie pan o klasie o stałej masie dawki regenerującej ?
?
Kompensowane głębokością - zrzut jest pewnym procentem objętości wydechu nurka. Zmienia się odwrotnie proporcjonalnie do głębokości. Powierzchniowo zrzucają zwykle pomiędzy 20-33% każdego oddechu, jednak wraz wraz z głębokością współczynnik ten maleje utrzymując frakcję tlenu stałą i ograniczając wypływ gazów. Jeśli pod powierzchnią wyrzucane jest 33% wydechu na zewnątrz, to na głębokości 90m już tylko 3,3%. Układy te pozwalają utrzymać stały fO2 bez względu na głębokość. Przykładem tego typu rebreathera jest K2.
Ale jest to kurs bardziej upper passiv i nawet troche więcej...na pewno nie ma tego w programie SCR Dragon Drager
Co do drugiego pytania...nie wiem dokładnie o co biega?
A moze kolega pochwali sie własnymi sukcesami konstrukcyjnymi?
kurek
Smok [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2006, 11:18
kurek napisał/a:
A moze kolega pochwali sie własnymi sukcesami konstrukcyjnymi?
kurek
Zgłoszenie w UP P-377789 znacznie niższe dawkowania i korekcja osobniczego pułapu tlenoweg i jeszcze trochę.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 17-08-2006, 11:32 ]
kurek napisał/a:
Układy te pozwalają utrzymać stały fO2 bez względu na głębokość. Przykładem tego typu rebreathera jest K2.
Stała procentowa zawartość tlenu to przedszkole, ja idę krok dalej mam stałe ciśnienie cząstkowe tlenu czyli iloczyn zawartości procentowej razy ciśnienie absolutne.
Stała procentowa zawartość tlenu to przedszkole, ja idę krok dalej mam stałe ciśnienie cząstkowe tlenu czyli iloczyn zawartości procentowej razy ciśnienie absolutne.
Rozumiem ze uzyskałeś (konstrukcję na bazie scr...cokolwiek to w tym przypadku znaczy) bez dodatkowego wtrysku tlenu (na małych głębokościach). I masz stałe ppo2. Jeżeli tak to rzeczywiście warte opatentowania.
Moze wiecej na priv. Interesuje mnie Twoja idea budowy oraz jakie części wykorzystałeś?
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 18-08-2006, 10:18
Panowie, jak sie zaczyna robic ciekawie to wszyscy przechodza do podziemia. Smok. Jesli mozesz to pisz w watku, chyba ze to jakas tajemnica.
Pozdrawiam
J.
Smok [Usunięty]
Wysłany: 18-08-2006, 19:34
kurek napisał/a:
bez dodatkowego wtrysku tlenu (na małych głębokościach). I masz stałe ppo2.
Jak zrealizować ppO2=1at na małych głębokościach bez jechania na czystym tlenie nie wiem.
Problem z zawieszeniem opisu jest następujący. Ludzie z Polskiego wierzchołka którym to prezentowałem albo nic nie rozumieją albo giną. Są też tacy którzy rozumieją i nie są idiotami. Rozpoczołem nowy wątek tam przedstawie pewne elementy jeśli będzie zainteresowanie. Będzie to trudna droga dla uczestników ale korzystna w przyszłości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko