Cześć. Mam mały problem, podczas nurkowania w Egipcie miałam bliski kontakt z jakimś koralowcem , otarłam się nogą , trochę bolało , pozostał ślad ( bliznowate uwypuklenie) teraz po dwóch tygodniach zaczęło się to powiekszać , roznosić i nieznośnie swędzi. Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić domowymi sposobami ? wizytę u dermatologa mam dopiero w przyszłym tygodniu. Będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam , Magda
ja bym szybko pobiegła do zwykłego internisty chociazby,
jesli uzna ze to cos powaznego napewno pomoze Ci dotrzec do specjalisty we wczesniejszym terminie
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-08-2006, 01:38 Re: Oparzenie , help :)
maysarah napisał/a:
Cześć. Mam mały problem, podczas nurkowania w Egipcie miałam bliski kontakt z jakimś koralowcem , otarłam się nogą , trochę bolało , pozostał ślad ( bliznowate uwypuklenie) teraz po dwóch tygodniach zaczęło się to powiekszać , roznosić i nieznośnie swędzi. Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić domowymi sposobami ? wizytę u dermatologa mam dopiero w przyszłym tygodniu. Będę wdzięczna za rady. Pozdrawiam , Magda
To jest calkiem prawdopodobne. Warto przy okazji pamietac, ze "fire coral" nie jest koralowcem.
Tutaj troche o objawach i przyczynach...
http://www.mf.uni-lj.si/a...1/4-clanek.html
I...przestan...blagam...zaczynam czuc jak mi jakies larwy pod skora chodza....
Moj ojciec jak czytal encyklopedie zdrowia to mowil, ze odczuwa nawet objawy menstruacji
Mania
maysarah [Usunięty]
Wysłany: 23-08-2006, 15:02
Nie przyglĹĄdałam się zbytnio ale faktycznie to mógł być fire coral. PS. Wy mnie tu jakimi oczlikami, nicieniami nie straszcie póki co nic mi pod skórĹĄ nie wędruje Pozdrawiam i dzieki za pomoc , Magda.
[ Dodano: 23-08-2006, 15:07 ]
O fuj ale te fotki sa faktycznie okropne
To nie jest tak proste, jak ci się wydaje...
Wystarczy wipić wodę w restauracji, gdzie nie mają "ISO 9001" , tylko np. studnię.
Albo taplanie się dla ochłody...,a z tego co pamiętam, np. niektóre gatunki nicieni można spotkać w stojącej płytkiej, słodkiej wodzie, czy nawet w strumieniach, (w miejscach, gdzie woda wolniej płynie) ...
Czy może takie sobie chodzenie boso po plaży ...
P.
I
PS.
Kiedyś rozmawiałem z kobietą z Mauritiusa. Mówiła, że jak była dzieckiem, nicienie (albo coś w tym rodzaju) były standardową przypadłością dziecięcą. Bo ciągle biegały boso - dzieci oczywiście .
Trochę przeszło, jak ludzie się wzbogacili i buty stały się powszechne.
Ostatnio zmieniony przez I 23-08-2006, 15:58, w całości zmieniany 3 razy
maysarah [Usunięty]
Wysłany: 23-08-2006, 15:41
Styx co za dużo to nie zdrowo Stonefish'a zostawiłam sobie na kolejny wyjazd ,zeby zawsze jakies atrakcje były Pozdrawiam
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-08-2006, 09:46
maysarah napisał/a:
no do macania oczywi�cie stonefisha
dobrze że dodałaś stonefisha bo mógłbym coś sobie pomyśleć... ;p
Ty go złapiesz a ja go macne, dobrze ? Podobno niewiele sie wyrywa, będzie Ci łatwo.
[ Dodano: 24-08-2006, 14:41 ]
ah i przy okazji maysarah - wszystkiego dobrego, aby już nigdy żaden koral, zwierzę jadowite czy insza poczwara nie dotknęła Cię w żadne miejsce 100 lat!
maysarah [Usunięty]
Wysłany: 24-08-2006, 19:45
Oki , niech tak bedzie, plan juz jakis mamy teraz tylko stonefish potrzebna , jak nam sie spodoba to może na macanie osy morskiej się umowimy co ? ale to chyba jak nam sie życie znudzi PS. Dziekuje za życzenia , 24 lata piekny wiek Pozrawiam, Magda
Wysłany: 23-04-2007, 11:18
W Egipcie dotknęłam czegoś wierzchem dłoni (albo meduza, albo skala, albo koral), nie wiem co to było, bo z reguły nic nie dotykam, w każdym razie po wyjściu z wody pojawiły się dwie rózowe, piekące i swędzące plamy. Zeszły po posmarownaniu kremem typu Nivea, teraz tydzień po safari wyszły znowu. Swędzą i jak dotykam to bolą Czym je posmarować? Hydrocortisonum?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko