Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-08-2006, 11:04
TomM napisał/a:
styx napisał/a:
mówisz o 42 metrach i 18minutach czasu dennego z 1600l ?
Tak. Policz sobie. Przy ciśnieniu 5,2 bara zużywasz 83 l /min (przy SAC 16). Czyli masz zapas gazu (przy regule 1/3) na 19 minut.
Oczywiście kwestia planowania gazów deko i rezerwy deko jest sprawą osobna i pozwól, że nie będę tu rozwijał tego tematu. Ale podane nurkowanie mozna spokojnie zrobić z singlem 12 l na plecach i średnim zużyciem.
no właśnie, planowanie gazów to jest to. Oczywiście rozumiem, pytam stąd że właśnie sobie to policzyłem przy założeniu mniej optymistycznego SACu (podanego przez Ciebie 16 nie nazwałbym "średnim"...) i doliczeniu deco i czego tam jeszcze ;>
Jako że nie wątpie iż orientujesz się w tej kwestii nader dobrze to faktycznie zostawmy temat, który notabene odbiegł od wątku "jacketu technicznego" - jednak czytających ten temat i nie orientujących się w ww. kalkulacjach (i innych tutaj nie podanych) raczej przestrzegałbym przed zejściem na podane głębokości i czasy z podanymi ilościami gazów.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 22-08-2006, 11:32
styx napisał/a:
podanego przez Ciebie 16 nie nazwałbym "średnim"...
Uwierz mi, że jest taki. Są tacy, co mają SAC 9-11 l/min. Ja przyjmuję do planowania na średnie głebokości 16 denny, 18 deko. Jak masz dużo wiekszy, to znak, że trzeba popracowac nad stresem i pływalnością. Gazy deko to osobna sprawa i liczysz inaczej, oddzielnie.
KasiaK napisał/a:
powrót z partnerem "do domu"
1/3 wystarcza na styk na RB do 21 m. Zapas deko 100%. Gra?
W razie fakapu 1 min+2 min wynurzenia przy SAC stresowym 100% dla dwóch co daje 330 l + 530 l na wynurzenie, w sumie 860 l. Trochę na styk, ale się zamyka. Jeśli zamyka się na ciasno, może przecież być 42 m 17 minut
Oczywiscie masz racje, jedak jak to mowia dobry nurek caly czas sie rozwija, a te plastiki i kursy sa po to aby powoli wiedze rozszezac.
Doswiadczenie rozwijasz nurkujac - do bardziej skomplikowanych nurkowan jest potrzebne odpowiednie wczesniejsze wyszkolenie, wiec taka osoba moze byc super opanowana w zakresie glebokosci i warunkow na ktorych miala okazje do tej pory nurkowac, natomiast z nowymi warunkami musi sie obyc i trzeba posiasc wiedze, ktora umozliwi nie tylko zanuzenie, ale rowniez bezpieczny powrot :)
Dlatego nurkowi bez odpowiedniego plastika raczej (nie pisze tu o chorych centrach) nie nabija flaszki nitroxem czy trimixem, a nawet powietrzem (jesli w ogole nie przeszedl treningu).
Na upartego mozna i na AOWD latac z twinem i butlami bocznymi, tylko po co ?
Dobor sprzetu zalezy od typu nurkowania i planu, a nie od tego czy sprzet jest w danej chwili modny IMO :)
A krecenie zaworami w singlu to jedna z technik autoratowniczych, wiec warto sie z nia zaznajomic (nurkowanie w warunkach bardzo zimnej wody, wrecz zaleca uzycie 2 osobnych 1-wszych stopni, w przypadku gdy jeden zamraznie trzeba sobie jakos z tym poradzic i tu ponownie twin nie jest panaceum).
Mi caly czas chodzi o to, aby uzywajac sprzetu wiedziec co sie robi i dobierac go pod katem danego typu nurkowania (szkoleniowe / rekreacyjne / techniczne) i planu, a nie wg mody.
Mi caly czas chodzi o to, aby uzywajac sprzetu wiedziec co sie robi i dobierac go pod katem danego typu nurkowania (szkoleniowe / rekreacyjne / techniczne) i planu, a nie wg mody.
CZACHO napisał/a:
styx napisał/a:
btw, nie wiedziałem że twiny są w modzie
sa tak samo jak caly szpej DIRowy
wedle tego co napisałes.....moze DIRowcy wlasnie wiedzą co robią?
Wysłany: 23-08-2006, 19:15
Wszystkim dziekuję za wzięcie udziału w dyskusji i obszernego opisu technicznego.
Ja planuję kupić jacket typu skrzydło do cyt: LATANIA z jedną butla i w swoich limitach głębokości. Do nurkowan technicznych jak juz było wspominane trzeba mieć pojecie i odpowiednie wyszkolenie. Z wyrazami szacunku pozdrawiam MISTRET.
Na Cratosie zrobiłem dopiero klka nurkowań. Mam go od niedawna.
Jak dotąd nurkowałem tylko w zwykłych jacketach. Wyglądam raczej jak kij od szczotki, więc nigdy nie mogłem się dobrze dopiąć.
W pozycji "na konika" wszystko było OK, ale gdy ustawiałem się poziomo, butla przekręcała się na prawo i lewo.
Myślę sobie, że trzeba na płytę zbierać, a tu pojawił się taki Cratos za połowę ceny tradycyjnej kamizelki.
Największą dla mnie zaletą jest możliwość dobrego zapięcia się.
W czasie pompowania worka nie następuje też wynaczynianie gałek ocznych
Teraz konkrety:
13 stalowych D-ringów w różnych miejscach
worek można odlączyć
2 kieszenie na balast
kieszeń na pasie brzusznym
2 spłuczki po obu stronach worka, obie na dole
inflator ma trochę mniejszą wydajność niż to, w czym dotąd pływałem
przyłącze LP inflatora ma trochę większą średnicę. (był dołączony odpowiedni wąż)
Pas brzuszny z kieszeniami na balast może fajnie wygląda, ale obciążony balastem niemiłosiernie zwisa.
Na szczęście można go usunąć - jest mocowany na rzep. Ja tak zrobiłem i w to miejsce wstawiłem zwykły pas balastowy.
W przyszłości dokupię kieszenie balastowe mocowane na pas. Na razie mam balast podzielony -6kg na stałę w różnych miejscach jacketu i 6 na drugim pasie do zrzucenia w ostateczności.
Na plecach jest poduszka mocowana na rzepy - wywaliłem.
Worek - w górnej części prawie go nie ma, za to na dole rozrasta się strasznie.
Mam wrażenie, że trochę za bardzo mnie na twarz kładzie na głębokościach 3-4 metry. Wiem, że to głównie wina pianki, ale mam zamiar poskromić worek jakimiś gumami.
Myślę jeszcze nad wstawieniem czegoś na kształt adaptera do pojedyńczej butli. Jacket ma na plecach 3 nity z dużymi otworami, więc chyba dam radę coś tam przykręcić. To już prawie płyta będzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko