Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-09-2006, 21:01 Mam zapalenie ucha zewnętrznego - przyjmuję kondolencje
Witam,
Wyrok od laryngologa jest prosty: "Zapalenie ucha zewnętrznego prawego". Leczenie - tydzień, a poźniej _kilka_tygodni_ bez nurkowania.
Dwa dni próbowano mnie leczyć kropelkami, ale wydzielina skutecznie uniemożliwia prawidłowe działanie kropli, więc teraz jadę na antybiotyku.
Lekarz sam nurkiem nie jest, więc może nie dostrzegać siły tego wyroku.
Kondolencje przyjmuję na Forum i na priva.
P.S. A poziom azotu we krwi mi gwałtownie spada i spada... Nie wiem, jak to przeżyję. Może są jakieś gry jak za dawnych czasów typu "Scuba Diver", bo książki już wszystkie przeczytałem...
P.P.S. A może ktoś ma pozytywne doświadczenie odnośnie szybkiego powrotu pod wodę po takim malutkim, niewinnym, zewnętrznym zapalonku?
Też ci współczuję, ale z drugiej strony jeszcze nie masz, ani zapalenia ucha wewnętrznego, ani nawet zakładanych sączków.
Życie na szczęście ma też dobre strony .
W wolnych chwilach możesz jeszcze szydełkować ,
albo czytać, co ci grozi jakbyś miał wejść pod wodę (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, i takie inne.... )
Możesz np. :
- zrobić sobie latarkę typy groza (jak nie masz)
- zrobić latarkę LED (jak masz zwykłą)
- zaserwisować automaty
- wymienić węże na inne (dłuższe/krótsze)
- rozkręcić flaszkę i zobaczyć co w środku piszczy
- ściągnąć i pograć w jakąś grę związaną z woda (np. o łodzach podwodnych)
A może ktoś ma pozytywne doświadczenie odnośnie szybkiego powrotu pod wodę po takim malutkim, niewinnym, zewnętrznym zapalonku?
Ja mam, ale nie koniecznie po malutkim - pewnej soboty po nurach coś się przelewało w uszku, w niedzielę po jakichś amatorskich próbach "oczyszczenia" kanał słuchowy spuchł na tyle że już nic nie słyszałem, w poniedziałek lekarz zaordynował Dicortineff do ucha i serię antybiotykową doustną (Ospamox), we wtorek miałem wrażenie takiego nadciśnienia w uszku, że myślałem że mi wywali bębenek na zewnątrz, w środę zauważyłem pierwsze jaskółki poprawy, w sobotę bez żadnych już objawów zeżarłem ostatnią tabletkę i pojechałem nurać. Ucho żyje i ma się dobrze.
Naśladownictwo powyższego, ZAMIAST wsłuchiwania się w porady własnego lekarza - NIEWSKAZANE. Wszak każdy nur-pacjent jest inny, a zapalenie-zapaleniu nierówne.
a na przyszłość, jak już bedziesz zdrowy i nurkujący:
waciki na patyczku i spirytus salicylowy
po nurkowaniu rzecz jasna,
osuszyć przewody słuchowe zewnętrzne (wacikami oczywiście, nie żałując), przetrzeć następnie wacikami nasączonymi w spirytusie salicylowym.
dlatego bo: ten zakamarek naszego ciała ma to do siebie, że bakterie, grzyby i coś tam jeszcze, na widok tak wspaniałego miejsca (ciemno, cicho, ciepło, mokro) wykrzykuje: tu mi dobrze, tu się będę rozmnażał/a
p.s. jak się zupełnie nic nie dzieje - to przecieranie spirytusem salicylowym NIE SZCZYPIE
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-09-2006, 18:31
A ja to sobie poszedłem do konowała co się na zywa NFZ i kazałem se nawoskować te wszyskie kanały i tylko ucho znaczy głowę przechle, wszystko wycieka.
pozdr Jarek
waciki na patyczku SA ZAKAZANE do wkladania do ucha, tak wiec Hala nie dawaj blednych rad. A o uchu plywaka (bo to jest wlasnie to) bylo juz na ten temat sporo. TomM dawal przepis na magiczna miksture do stosowania po nurkowaniu.
Mania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko