Bove AA. The basis for drug therapy in decompression sickness. Undersea
Biomed Res 1982; 9(2): 91-111
Ward CA, McCullough D, Fraser WD. Relation between complement activation
and susceptibility to decompression sickness. J Appl Physiol 1987; 62(3):
1160-1166
Ward CA, McCullough D, Yee D, Stanga D, Fraser WD. Complement activation
involvement in decompression sickness of rabbits. Undersea Biomed Res 1990;
17(1): 51-66
Kayar SR, Aukhert EO, Axley MJ, Homer LD, Harabin AL. Lower decompression
sicness risk in rats by intravenous injection of foreign protein. Undersea
Hyperbar Med 1997; 24(4): 329-335
Shastri KA, Logue GL, Lundgren CEG, Logue CJ, Suggs DF. Diving
decompression fails to activate complement. Undersea Hyperbar Med 1997;
24(2): 51-57
Brubakk AO, Duplancic D, Valic Z, Palada I, Obad A, Bakovic D, Wisloff U,
Dujic Z. A single air dive reduces arterial endothelial function in man. J
Physiol. 2005 Aug 1;566(Pt 3):901-6. Epub 2005 Jun 16.
Nossum V, Hjelde A, Brubakk AO. Small amounts of venous gas embolism
cause delayed impairment of endothelial function and increase
polymorphonuclear neutrophil infiltration. Eur J Appl Physiol. 2002
Jan;86(3):209-14.
Nossum V, Hjelde A, Bergh K, Brubakk AO. Lack of effect of anti-C5a
monoclonal antibody on endothelial injury by gas bubbles in the rabbit after
decompression. Undersea Hyperb Med. 2000 Spring;27(1):27-35.
Nossum V, Koteng S, Brubakk AO. Endothelial damage by bubbles in the
pulmonary artery of the pig.
Undersea Hyperb Med. 1999 Spring;26(1):1-8.
Brubakk AO, Neuman TS
(eds). Bennett & Elliott’s The Physiology and Medicine of Diving. Saunders,
London. 5th edition 2003.
Cyt: Dr. JK "Wymienione pozycje nie wyczerpuj tematu, ale pozwalaj si w
nim zorientowa."
Dziwne, ze nie widzicie roznicy pomiedzy pomoca a lenistwem.
Pomoc - i po to jest forum - jest na przyklad odpowiedzia na pytanie "jaki mam kupic komputer", "jak cwiczyc trym" itd...
Natomiast pytanie o info na temat subklinicznej dcs jest po prostu lenistwem - samemu sie nie chce poszukac.
a jak juz napisalam informacji na ten temat jest mnostwo. Wystarczy tylko CHCIEC poszukac.
I tylko o to mi chodzi. O lenistwo umyslowe, ktore w tym kraju staje sie coraz powszechniejsze.
Mania
Wysany: 14-09-2006, 17:08
agrest napisa/a:
qzwa, same trole. czepiacie sie mani a co zrobiliscie zeby pomoc (pomijam tych ktorzy pomogli). Pieprzycie bez sensu, dowalacie sie do mani a sami nic, zero
W tym watku to mania jest trolem
C za stek bzdur !
Droga Maniu jak nie masz ochoty pomagac koledze to wstrzymaj sie od wyrazania swoich sdw.Kolega moze jest 200 razy bardziej pracowity od ciebie a ty go od leni....
Wiele razy zadalem banalne pytanie na forum nie dlatego ze nie wiedzialem ale dlatego e czesto ludzie przedstawiaja mi inny punkt widzenia.Nie uwazam sie za omnibusa w adnej dziedzinie i czesto zdanie bardziej doswiadczonych nurasow pomagalo mi obrac odpowiednia droge.
Nurofen
No i zrobiles dokladnie to, o czym ja mowilam. Tyle tylko, ze wrzucenie hasla w google naprawde nie wymaga pomocy ludzi z FN.
Mozna to zrobic samemu, przejrzec, a dopiero potem - jesli sie czegos nie znalazlo -zapytac.
Wysany: 15-09-2006, 09:33
Maniu, skd wiesz e tego nie zrobi ?
To na googlu - wanie dlatego ze jest tego tak duo, jest mao informacyjne, wikszo to tylko wystpienie tego sowa w tekcie czego bardziej oglnego a take niemajcego z nurkowaniem nic wsplnego (kwestie awiacji)
Oczywiscie nie wiem tego. Ja bym po prostu napisala tak:
"Poszukuje info na ten i ten temat. Przejrzalam to co mi wyrzucily google, ale nie znalazlem takich i takich informacji, ktorych mi brakuje....."
Nie wiem jak Ty, ale ja widze istotna roznice miedzy takim sformulowaniem a postem xdivera.
Poza tym nie zgadzam sie z tym, ze nie ma informacji - praktycznie wszystko jest. Trzeba tylko byc w stanie poslugiwac sie innymi jezykami niz tylko nasz ojczysty.
Nigdzie nie napisalam, ze durniem. A leniem tak - bo jak wlozy troche pracy to sie nauczy....To wcale nie jest takie trudne. Trzeba tylko chciec.
No i generalnie, zwlaszcza w nurkowaniu, przydaje sie znac przynajmniej tak zwany langlydz.....
Mania
Wy wszyscy porypani jestescie
szczerze? jesli znalazabym tyle czasu, aby wypowiedziec sie w tym wtku, zupelnie nie na temat po pi razy, to predzej bym chopaczynie te teksty znalaza
poza tym zabrako mi tu jednej waznej wypowiedzi, zawsze obecnej przy tego typu ktniach...."TO IDZ NA KURS"
Kasiu, Xdiver zada pytanie. Dosta namiary na artykuy. Dosta porad by sobie jeszcze poszuka w google. Wyglda na to e jest usatysfakcjonowany, gdy nie zgasza adnych pretensji. Nie widz powodu aby w ten sposb komentowaa zdryfowanie tematu po jego wyczerpaniu.
Wy wszyscy porypani jestescie Mr. Green
szczerze? jesli znalazabym tyle czasu, aby wypowiedziec sie w tym wtku, zupelnie nie na temat po pi razy, to predzej bym chopaczynie te teksty znalaza
Kasiu, jeste inteligentn osob, ale Twoja tendencja do pouczania wszystkich jest mczca.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, e nie ponosi odpowiedzialnoci i w aden sposb nie ingeruje w tre wypowiedzi umieszczanych przez uytkownikw na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w cigu 24 godzin, postw o treci reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywajcych do nienawici rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujcych przemoc oraz treci powszechnie uznanych za naganne moralnie, spoecznie niewaciwe i naruszajcych zasady regulaminu.
Przypominam, e osoby zamieszczajce opinie, o ktrych mowa powyej, mog ponie za ich tre odpowiedzialno karn lub cywiln.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, ktre s zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam okrela zachowania uytkownikw na stronie, dostarcza im odpowiednie treci oraz reklamy, a take uatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcj automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy wczonej obsudze plikw cookies jest przez nas traktowane, jako wyraenie zgody na zapisywanie ich w pamici urzdzenia, z ktrego korzystasz.
Jeeli si na to nie zgadzasz, moesz w kadej chwili zmieni ustawienia swojej przegldarki. Przeczytaj, jak wyczy pliki cookie i nie tylko