Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeszcze jedno pytanie o szkolenia
Autor Wiadomość
gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 10:50   Jeszcze jedno pytanie o szkolenia

Obejrzałem film prezentujący umiejętności uczniów tego pana: http://www.allaboutscuba.com/

i... szczęka opada. Nie ma co ukrywać, że kwestie dotyczące utrzymywania pływalności prezentowane przez Boba Sherwooda "nieco" odbiegają od tego, czego uczono na kursach :)

Czy gdzieś w Warszawie można poznać zasady i podstawy takiego pływania i utrzymywania pływalności? Frogkick, pływanie do tyłu, "helicopter" itp.?

Sorry, nie mogę znaleźć filmów poglądowych :(
Ostatnio zmieniony przez gladius 20-09-2006, 10:58, w całości zmieniany 1 raz  

Khoza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 10:53   

onegdaj forumowy ocn prowadził takie warsztaty. Mozesz też śmiało iść do Pawła Poręby.

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 20-09-2006, 11:10   

Khoza napisał/a:
onegdaj forumowy ocn prowadził takie warsztaty

wciąż zresztą prowadzi. baseny są w poniedziałki i środy. ale skontaktuj się z Ryśkiem w sprawie szczegółów

kacperek2231 

Stopień: Ołpen Łoter Dajwer
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 11:30   

Ja byłem na takich warsztatach u Pawła Poręby, polecam

gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 11:35   

Dzięki. Możecie podać jakieś bliższe namiary? Sorry, ale "Rysiek" póki co mało mi mówi :-D

Khoza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 11:52   

Khoza napisał/a:
forumowy ocn

;)

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 20-09-2006, 12:09   

oto profil OCNa : http://forum-nuras.com/pr...viewprofile&u=5
zaatakuj go via PW czy email, zapewne nie będzie miał nic przeciwko ;)

Torin 

Stopień: AOWD, NITROX
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 12:13   

gladius napisał/a:
Dzięki. Możecie podać jakieś bliższe namiary? Sorry, ale "Rysiek" póki co mało mi mówi :-D

http://nurkowanie.nekton.com.pl/

Tam masz namiary na Pawła Porębe - śmiało mogę polecić :)

Torin

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 12:13   Re: Jeszcze jedno pytanie o szkolenia

gladius napisał/a:
Czy gdzieś w Warszawie można poznać zasady i podstawy takiego pływania i utrzymywania pływalności? Frogkick, pływanie do tyłu, "helicopter" itp.?

Heja

Zapraszam do siebie na takie warsztaty. Mogą być basenowe, mogą być w wodach otwartych jak wolisz.

Pozdrawiam

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 12:42   Re: Jeszcze jedno pytanie o szkolenia

jtrembowelski napisał/a:
gladius napisał/a:

Heja

Zapraszam do siebie na takie warsztaty. Mogą być basenowe, mogą być w wodach otwartych jak wolisz.

Pozdrawiam

glaudius, na Twoim miejscu skorzystałabym z zaproszenia tego Pana powyżej :cool:

ocn 

Stopień: CMAS, SSI, IANTD
Wysłany: 20-09-2006, 18:27   

Miałem przyjemność niejednokrotnie uczestniczyć w warsztatach Pawła i Jacka i gorąco polecam.
Każdy na swoją specyficzną specjalność i swojego konika. :)
Idąc na warsztaty do Jacka wybierzesz autorytet przewyższający Pawła wzrostem.
Idąc do Pawła wybrałeś autorytet przewyższający Jacka wagą itp., itp.

jtrembowelski 

Stopień: IANTD Trimix Instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 18:59   

ocn napisał/a:
Miałem przyjemność niejednokrotnie uczestniczyć w warsztatach Pawła i Jacka i gorąco polecam.
Każdy na swoją specyficzną specjalność i swojego konika. :)
Idąc na warsztaty do Jacka wybierzesz autorytet przewyższający Pawła wzrostem.
Idąc do Pawła wybrałeś autorytet przewyższający Jacka wagą itp., itp.

Ryś za to jest propozycją centralną...Też ma konika... Jego autorytet jest równie przystojny jak pozostałych... a waga i wzrost jego autorytetu mieści się w słynnym, klasycznym i idealnym "złotym środku" :)

Nie należy także zapominac o propozycjach wagowo i wzrostowo skrajnych do wymienionych - czyli Roberta Kleina i Tomka Żabierka, w których kursach i warsztatach niejednokrotnie z przyjemnością uczestniczyłem.

Pozdrawiam :)

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 19:28   

Wy jestescie zdrowo porypani :mrgreen:

to ja jeszcze jeden argument...Jacek jest najprzystojniejszy, imho oczywiscie, ale nie wiem czy dla kolegi bedzie to najistotniejsze ;-)

gladius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 20:55   

W zasadzie nie, ale moja żona też wybrałaby się na takie warsztaty, więc kto wie - może mieć istotne znaczenie.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 22:51   

gladius napisał/a:
W zasadzie nie, ale moja żona też wybrałaby się na takie warsztaty, więc kto wie - może mieć istotne znaczenie.

ooo widzisz ;-)

a tak powaznie...ani Paweł, ani Rysio mnie nie uczyli....a jesli chodzi o Jacka to szczerze polecam :)
Jacek jest solidnym instruktorem, ktory z pasją i zamiłowaniem przekazuje swoja wiedzę. Jest ADV EAN INST IANTD oraz nurkiem trimiksowym ( a w krótce jeszcze SCR ;-) )i od ponad roku szkoli mnie i uczy, jak sie nie zabić pod wodą :) To wymagający facet, wysoko stawiajacy poprzeczkę swoim kursantom....a to procentuje ;-)

jesli masz jakies dodatkowe pytania - zapraszam na prv :)
pozdrawiam
K.

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-09-2006, 23:14   

Polecam Ryśka (OCN). Robiłem u niego OWD, aktualnie robię AOWD.
Na zajęciach nie będziesz się nudził.

mroczny 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-09-2006, 00:14   

KasiaK napisał/a:
a jesli chodzi o Jacka to szczerze polecam
Jacek jest solidnym instruktorem, ktory z pasją i zamiłowaniem przekazuje swoja wiedzę. Jest ADV EAN INST IANTD oraz nurkiem trimiksowym ( a w krótce jeszcze SCR )i od ponad roku szkoli mnie i uczy, jak sie nie zabić pod wodą To wymagający facet, wysoko stawiajacy poprzeczkę swoim kursantom....a to procentuje

aaah, UWAGA WAZELINA ! ŚLISKO ! :lol:

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 21-09-2006, 07:50   

Linki do filmow instruktazowych moze pomogą w samodoskonaleniu i wizualizacji:

http://www.divetekadventures.com/Images.htm

http://www.hogarthian.pl/?op=warsztat&xx=filmy

Co do instruktorów - na 100% warto posłuchac ,wziac udzial w warsztatach pocwiczyc pod okiem specjalistow. Jednak ja bym ich nie przecenial.Nie bylem na ani jednym warsztacie z plywalnosci i poruszania sie pod woda a plywam do tylu,mam neutralna plywalnosc i zawdzieczam to tylko sobie i filmikom oraz artykułom ktore pomogly mi zrozumiec trym oraz zasadnosc poruszania sie pod woda.

Popatrz na filmiki ktore Ci wysłalem w Wielkim Blekicie byly 2 artykuly o trymie.
Najpierw dowaz sie odpowiednio poznej zlap plywalnosc ktora pozwoli ci plywac do tylu.
Pamietaj na warsztatach nie dostaniesz czopka z back kickie'm po ktorym zrobisz sie gwiazda :)

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-09-2006, 08:50   

mroczny napisał/a:

aaah, UWAGA WAZELINA ! ŚLISKO ! :lol:

nie moj Drogi, rzetelna informacja o instruktorze....."wazelinić" nie musze....bo po co? :)

Nurofen...
wszystko pieknie, ale nie widzisz sie pod wodą....nie wiesz czy nie masz za nisko głowy, czy kupra...nie widzisz czy nie spadaja Ci kolana etc....
powiem na swoim przykladzie...mialam problemy z wypuszczaniem nadmiaru gazu z suchego skafandra, bo wydawało mi sie ze jak prostuje nogi, co by powietrze moglo sie swobodnie dostac do zaworu upustowego (w suchym jest na ramieniu), to prawie staje "dęba" - z nogami w dole- pionowo....a tu niespodzianka...wprawne oko instruktorskie patrzac z boku, stwierdziło ze ....tylko mi sie wydaje :) pozycje miałam poprawna , a odchylenie od poziomu było ok 30-40centymetrowe :) ....wiec jak widac.....ciwcząc sam nie mozesz sie skorygowac, ani sprawdzic czy oby napewno jest tak......jak Ci sie wydaje

pozdrawiam
K.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 21-09-2006, 15:37   

KasiaK napisał/a:
Nurofen...
wszystko pieknie, ale nie widzisz sie pod wodą....nie wiesz czy nie masz za nisko głowy, czy kupra...nie widzisz czy nie spadaja Ci kolana etc....
powiem na swoim przykladzie...mialam problemy z wypuszczaniem nadmiaru gazu z suchego skafandra, bo wydawało mi sie ze jak prostuje nogi, co by powietrze moglo sie swobodnie dostac do zaworu upustowego (w suchym jest na ramieniu), to prawie staje "dęba" - z nogami w dole- pionowo....a tu niespodzianka...wprawne oko instruktorskie patrzac z boku, stwierdziło ze ....tylko mi sie wydaje pozycje miałam poprawna , a odchylenie od poziomu było ok 30-40centymetrowe ....wiec jak widac.....ciwcząc sam nie mozesz sie skorygowac, ani sprawdzic czy oby napewno jest tak......jak Ci sie wydaje

jasne ze sie nie widze nie mam oka na wysiegniku ale tego nie potrzebuje

Rozumiem ze nurkujesz sama i nie mozesz zapytac partnera po nurkowaniu co bylo nie tak. Ja mam to szczescie ze mam partnera ktory potrafi obiektywnie stwierdzic czy mam pozioma pozycje ,jak zdejmuje maske to mnie asekuruje itd.Ty natomiast musisz miec do tego instruktora.Musisz placic aby przekonac sie ze albo jestes dobra i nie musialas przychodzic na warsztaty PŁATNE albo nadal musisz cwiczyć.

A jak nie bylo kamer to wszyscy źle nurkowali?

Nie chce wdawac sie w niepotrzebna dyskusje ale postaraj sie byc niestronnicza i obiektywna.Nie trzeba robic kursu idealnej plywalnosci nie trzeba uczestniczyc w warsztatach plywalnosciowych wystarczy po kazdym nurkowaniu na przystanku bezpieczenstwa zamiast 3 minuty postarac sie powisiec 10 min i zdrowo i plywalnosc po 10 nurkach bedzie idealna.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu