Wysłany: 14-10-2006, 08:38 SOCZEWKI KONTAKTOWE I RURANIE?
Witam!
Mam soczewki kontaktowe i zastanawiam sie czy moge nurkowac i czy w przypadku zdjecia lub zciagniecia maski przez przypadek (bo i takie rzeczy sie zdarzania) zastanawiam sie co sie stanie z soczewka kontaktowa? Niby wszyscy mowia ze mozna nurkowac ale jeśli sie ma maske tzn ze nie mozna jej zdjac podczas nurkowania? Może nosi ktos soczewki i powie mi kilka swoich uwag? Bede bardzo wdzieczny!
Wysłany: 14-10-2006, 10:32 Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE I NURANIE?
bulgard88 napisał/a:
Witam!
Mam soczewki kontaktowe i zastanawiam sie czy moge nurkowac i czy w przypadku zdjecia lub zciagniecia maski przez przypadek (bo i takie rzeczy sie zdarzania) zastanawiam sie co sie stanie z soczewka kontaktowa? Niby wszyscy mowia ze mozna nurkowac ale jeśli sie ma maske tzn ze nie mozna jej zdjac podczas nurkowania? Może nosi ktos soczewki i powie mi kilka swoich uwag? Bede bardzo wdzieczny!
Temat wałkowany wielokrotnie (śmiało możesz nurkować w soczewkach)
polecam funkcję "szukaj"
To pewnie troche zalezy od wady wzroku. Moja jest w sumie niewielkia (tylko -2), wiec nurkuje w soczewkach (jednodniowych). I zdarzylo mi sie juz, ze mi soczewka wyplynela, ale w przypadku wlasnie niewielkiej wady to nie robi jakiejs wielkiej roznicy (zwlaszcza w Polsce - widocznosc jest czesto mniejsza, wiec nawet bez szkiel dobrze widze )
Jesli jednak masz duza wade to rzeczywiscie lepiej jest wstawic szkla korekcyjne do maski, jak polecal mariulo.
Mania
witam
nurkuje w soczewkach ( jednodniowych ) mimo silnej wady, trenowałem na początku pływanie bez maski w soczewkach na basenie, mimo kilkakrotnych prób nigdy mi soczewka nie wypłynęła, więc śmiało można
Wkleiłem do maski szkła wadę +2,5 i nie zdały egzaminu pole potrzebne do obserwacji przyrządów zdecydowanie za małe po przygodzie z zerwaniem maski jedno "szkiełko " wybrało wolność i bardzo dobrze teraz nuram w kontaktach i jest OK. widzę to co trzeba i nie tylko.
Podobno problemem może być zapalenie rogówki.Tak mówiła mi koleżanka okulistka gdy prosiłem ją o dobranie szkieł kontaktowych pod kątem nurkowania.Leczy się to podobno nieciekawie i pewnie też jest przerwa w nurkowaniu.
Znam osoby,które nurkują i nic się nie dzieje.Może problem dotyczy tylko tych soczewek wielodniowych
Idziol [Usunięty]
Wysłany: 16-10-2006, 23:19
Ja nie potrafię nurkowac w soczewkach kontaktowych. Za każdym razem miały styczność z wodą, przypadkową lub zamierzoną i za każdym razem zmieniały swoje położenie na oku. Jakie są tego konsekwencje to każdy wie. Czytałem o maskach ze szkłami wymiennymi lub klejonymi. Każda ma jakąś wadę lub zaletę. Wybrałem coś innego i mimo zdawałoby się "szalbierstwa" - naprawdę działa. Efekt jest rzeczywiscie niesamowity! Polecam stronę: http://www.hydrooptix.com/ps_45dd_overview.html
Jest w Polsce przedstawiciel, od którego można pożyczyć i wypróbować. Sprawdź sam.
Może problem dotyczy tylko tych soczewek wielodniowych
Kiedys byla juz dyskusja na ten temat. jesli pamietam w wodzie morskiej sa rozmaite bakterie, ktorych plyny do czyszczenia soczewek wielodniowych nie likwiduja. I stad moze byc stan zapalny. Nie ma tego problemu w przypadku soczewek jednodniowych, bo te sie po prostu wyrzuca....
Używam soczewek kontaktowych od ponad czterech lat, w tym czasie raz mi wypłukało soczewkę w okolicznościach około nurkowych - skok z górnego pokładu łodzi na główkę i za wczesne otwarcie oczu, pęd wody zrobił swoje. Na nurkowania oraz wszelkie wyjazdy zabieram jednodniówki (mniejsze koszta w razie straty, mniej zmartwień z zachowaniem higieny soczewek). Na co dzień noszę miesięczne B&L - pływam w nich na basenie. Jeśli chodzi o możliwość zapalenia wywołanego jakimś pierwotniakiem to jest płyn do soczewek Opti free (czy jakoś tak) firmy Alcon, reklamowany jest jako usuwający to żyjątko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko