Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
SOCZEWKI KONTAKTOWE I RURANIE?
Autor Wiadomość
bulgard88 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2006, 08:38   SOCZEWKI KONTAKTOWE I RURANIE?

Witam!
Mam soczewki kontaktowe i zastanawiam sie czy moge nurkowac i czy w przypadku zdjecia lub zciagniecia maski przez przypadek (bo i takie rzeczy sie zdarzania) zastanawiam sie co sie stanie z soczewka kontaktowa? Niby wszyscy mowia ze mozna nurkowac ale jeśli sie ma maske tzn ze nie mozna jej zdjac podczas nurkowania? Może nosi ktos soczewki i powie mi kilka swoich uwag? Bede bardzo wdzieczny!

mariulo 

Wysłany: 14-10-2006, 09:12   

Cześć
Kup maskę z właściwymi szkłami korekcyjnymi lub na tą co masz naklej (we właściwej firmie) szkła i nurkuj do bólu. :20:
:asthanos:

ol_marcino 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2006, 10:32   Re: SOCZEWKI KONTAKTOWE I NURANIE?

bulgard88 napisał/a:
Witam!
Mam soczewki kontaktowe i zastanawiam sie czy moge nurkowac i czy w przypadku zdjecia lub zciagniecia maski przez przypadek (bo i takie rzeczy sie zdarzania) zastanawiam sie co sie stanie z soczewka kontaktowa? Niby wszyscy mowia ze mozna nurkowac ale jeśli sie ma maske tzn ze nie mozna jej zdjac podczas nurkowania? Może nosi ktos soczewki i powie mi kilka swoich uwag? Bede bardzo wdzieczny!

Temat wałkowany wielokrotnie (śmiało możesz nurkować w soczewkach)
polecam funkcję "szukaj"

pozdrawiam:
ol_marcino

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2006, 10:35   

To pewnie troche zalezy od wady wzroku. Moja jest w sumie niewielkia (tylko -2), wiec nurkuje w soczewkach (jednodniowych). I zdarzylo mi sie juz, ze mi soczewka wyplynela, ale w przypadku wlasnie niewielkiej wady to nie robi jakiejs wielkiej roznicy (zwlaszcza w Polsce - widocznosc jest czesto mniejsza, wiec nawet bez szkiel dobrze widze :mrgreen: )
Jesli jednak masz duza wade to rzeczywiscie lepiej jest wstawic szkla korekcyjne do maski, jak polecal mariulo.
Mania

bell23 

Stopień: AOWD, EAN, Full Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2006, 15:56   

witam
nurkuje w soczewkach ( jednodniowych ) mimo silnej wady, trenowałem na początku pływanie bez maski w soczewkach na basenie, mimo kilkakrotnych prób nigdy mi soczewka nie wypłynęła, więc śmiało można

Grzegorz R45 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2006, 17:13   

Wkleiłem do maski szkła wadę +2,5 i nie zdały egzaminu pole potrzebne do obserwacji przyrządów zdecydowanie za małe po przygodzie z zerwaniem maski jedno "szkiełko " wybrało wolność i bardzo dobrze teraz nuram w kontaktach i jest OK. widzę to co trzeba i nie tylko.

nemo66 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2006, 17:35   

Podobno problemem może być zapalenie rogówki.Tak mówiła mi koleżanka okulistka gdy prosiłem ją o dobranie szkieł kontaktowych pod kątem nurkowania.Leczy się to podobno nieciekawie i pewnie też jest przerwa w nurkowaniu.
Znam osoby,które nurkują i nic się nie dzieje.Może problem dotyczy tylko tych soczewek wielodniowych :?:

Idziol
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2006, 23:19   

Ja nie potrafię nurkowac w soczewkach kontaktowych. Za każdym razem miały styczność z wodą, przypadkową lub zamierzoną i za każdym razem zmieniały swoje położenie na oku. Jakie są tego konsekwencje to każdy wie. Czytałem o maskach ze szkłami wymiennymi lub klejonymi. Każda ma jakąś wadę lub zaletę. Wybrałem coś innego i mimo zdawałoby się "szalbierstwa" - naprawdę działa. Efekt jest rzeczywiscie niesamowity! Polecam stronę: http://www.hydrooptix.com/ps_45dd_overview.html
Jest w Polsce przedstawiciel, od którego można pożyczyć i wypróbować. Sprawdź sam.

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2006, 09:44   

nemo66 napisał/a:
Może problem dotyczy tylko tych soczewek wielodniowych

Kiedys byla juz dyskusja na ten temat. jesli pamietam w wodzie morskiej sa rozmaite bakterie, ktorych plyny do czyszczenia soczewek wielodniowych nie likwiduja. I stad moze byc stan zapalny. Nie ma tego problemu w przypadku soczewek jednodniowych, bo te sie po prostu wyrzuca....

Mania

Łukasz M. 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2006, 22:26   

Mania napisał/a:

Kiedys byla juz dyskusja na ten temat

Owszem, w tym miejscu jest dosyć ciekawy post na ten temat.

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2006, 09:09   

Dzieki Lukasz, wlasnie o to mi chodzilo....

Mania

Kłosek 

Wysłany: 18-10-2006, 09:32   

Używam soczewek kontaktowych od ponad czterech lat, w tym czasie raz mi wypłukało soczewkę w okolicznościach około nurkowych - skok z górnego pokładu łodzi na główkę i za wczesne otwarcie oczu, pęd wody zrobił swoje. Na nurkowania oraz wszelkie wyjazdy zabieram jednodniówki (mniejsze koszta w razie straty, mniej zmartwień z zachowaniem higieny soczewek). Na co dzień noszę miesięczne B&L - pływam w nich na basenie. Jeśli chodzi o możliwość zapalenia wywołanego jakimś pierwotniakiem to jest płyn do soczewek Opti free (czy jakoś tak) firmy Alcon, reklamowany jest jako usuwający to żyjątko.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu