Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CMAS??PADI?? CZY ............???????
Autor Wiadomość
seaway 

Stopień: trzy minus
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2006, 21:31   

martusia nie zgodze sie z toba.

zakres wiedzy na kursach nie stanowi o umiejtnosciach pozniejszych. liczyc jedynie, ze zakres wiedzy jaka ci "maja" dostarczyc na kursie, wystarczy ci zeby byc "miszczem" to blad. wiedze i doswiadczenie zdobywa sie przez lata. ot i tyle.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 17-10-2006, 00:02   

standardy kursowe są zwykle dość niskie - i jest w tym cel. Kwestią instruktora i studenta jest to czy ten materiał rozszerzą i przećwiczą odpowiednią ilość razy (nie tylko kursowy one-shot) aby być wystarczająco pewnymi że zakres tego do czego dany kurs upoważnia jest faktycznie opanowany...organizacja gdzie kurs jest robiony ma tu akurat najmniej do "powiedzenia" :)

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2006, 00:43   

seaway napisał/a:
zakres wiedzy na kursach nie stanowi o umiejtnosciach pozniejszych

Są różne podejścia. Jedni wolą wyjaśnienie "jak się zanurzasz i bolą uszy to się trochę wynurzasz" i nie chcą wiedzieć dlaczego. Inni wolą wiedzieć skąd się bierze ten ból.

Albo dlaczego np. na 27m kręci Ci się w głowie, odczuwasz podwyższony lęk.
Niektórzy wolą wiedzieć o zrozumieć co się dzieje z twoim ciałem na 10,20,30... metrach.

A np. jakie są przyczyny, jak uniknąć, jakie się podstawowe objawy barotraumy płuc to wolałbyś wiedzieć czy nie ?

seaway 

Stopień: trzy minus
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2006, 01:17   

jacek, ale nie wynika to z tego, ze jedna organizacja o tym mowi, a druga nie. to jest kwestia, nie gdzie sie tego uczysz, tylko, czy ktos ci to zechce i potrafi wyjasnic.

bo mozna jeszcze inaczej: czy i ilu z was przed rozpoczeciem kursu zaliczylo komore ? a ja tak mialem. ale czy znaczy to, ze mialem najlepszy kurs ? w zadnym wypadku tego nie twierdze.

dyskusja jest raczej o tym, czy ma znaczenie skad kto jest (tzn organizacja), wiec moje zdanie jest takie jest takie , ze absolutnie NIE. ale jesli ktos uwaza sie za lepszego, bo jest z ktorejs z organizacji, to jego sprawa, wedlug zasady: jedni lubia sliwki, a inni jedynie pestki i nic nikomu do tego.
uwazam ze mozna ewentualnie podyskutowac o konkretnych centrach, instruktorach, kto jak i czego uczy, ale czepianie sie nazw jest bezsensowne. podobnie zreszta jak i to, ze ktos zrobil kurs w egipcie, to jest be, bo my dopiero, brac wyszkolona na zimnych polskich jeziorach, my to dopiero potrafimy. :mrgreen:

a przede wszystkim, to nurkowanie ma sparwiac przyjemnosc i o to chyba w tym chodzi.
jesli ktos ma "glod" glebokosci, prosze bardzo, jesli natomiast ktos lubi sie nurac na 10 metrach, to co komu do tego ?
i prztypomina mi sie stare powiedzenie: nie zna zycia, kto nie sluzyl w marynarce :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 17-10-2006, 09:12   

Moze wyjasnie cokolwiek przedstawiajac punkt widzenia instruktora...

Otoz dobry kurs musi kosztowac. Olbrzymia konkurencja na rynku spowodowala ustabilizowanie sie cen na bardzo niskim poziomie. Niestety jest to cena za ktora nie da sie zrobic porzadnego kursu. Jak wiadomo instruktor na kursie chce zarobic, to nie praca charytatywna.

Efekt tego jest taki, ze zeby wyjsc na swoje obniza sie jakosc. Np. pozadny kurs P1/OWD powinien kosztowac ok 1200 zl, ale poniewaz wszyscy robia za 600 to instruktor bierze 6 kursantow zamiast 3. Suma sie zgadza, ale czas poswiecony kazdemu kursantowi z osobna juz nie... :arrow: spadek poziomu szkolenia.

Tak wiec pozadny kurs musi kosztowac, a jak sie chce tanio... to do Tesco :22:

Pozdrawiam

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 17-10-2006, 10:24   

Judas napisał/a:

Tak wiec pozadny kurs musi kosztowac, a jak sie chce tanio... to do Tesco :22:
Pozdrawiam

Proszę Cię nie strasz, wykraczesz i niedługo będziesz miał jak w banku Tesco OWD ;)
"nurkuj już za 299 PLN!" ;)

unknown44 

Stopień: PADI AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2006, 18:51   

Raczej TescoWaterDiver (TWD)
jacket i automat + pianka gratis za jedyne 399 zł.
A swoją drogą widziałem taką sytuację:
gość wychodzi przede mną z Teso z rowerkiem. Płaci kartą, staje po drugiej stronie kasy i niechcący odrywa dzwonek. Po przejechaniu kilkunastu metrów urywa mu się zderzak :)

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-10-2006, 20:14   

Zderzak w rowerze? wow! Nawet ja w swoim sfx700 nie mam :(

unknown44 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2006, 16:54   

Hehe, rzeczywiście. CHodziło mi o błotnik. Zawsze mi się myli... :) Jak będzie trochę czsau to dam fotę roweru ze zderzakiem ;)

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2006, 18:59   

Nie szkodiz błotnika tez nie mam :D

unknown44 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2006, 09:03   

Ja też nie, ale miałem :P Urwałem bo mnie ostro wkurzał. Tylko dodatkowa waga, a błoto twarzy i tak waliło... ;)

piotrm 

Stopień: AOWD IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2006, 09:46   

unknown44 napisał/a:
Raczej TescoWaterDiver (TWD)
jacket i automat + pianka gratis za jedyne 399 zł.

+ ksiazka "Nauka nurkowania w weekend". :mrgreen:

Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu