Wysłany: 24-10-2006, 20:31 Re: Suchy skafander Bare XCD2 Pro Dry
marekhtk napisał/a:
... czy ktoś go testował? Jakie są wasze opinie???
Nie testowałem, ale używam od stukilkudziesięciu nurkowań.
1. Przy kupnie uważaj na rozmiarówkę. Z tabeli raczej nie dobierzesz. Musisz przymierzyć.
2. Jeśli zamierzasz kupować nowy, to nie ma problemu z grubymi butami, jesli używany (może mieć starszą wersję buta), to upewnij się, że dostaniesz płetwy, które założysz na te buty.
3. Po około 100 nurkowaniach pękła manszeta (nie świadczy to jednak automatycznie o tym, że te manszety są jakieś gorsze,)
4. Do dzisiaj nigdzie nie cieknie.
5. Neoprenowa kryza szyjna trzyma się nieźle (lekkie przetarcia gładkiej powierzchni w miejscu zagięcia nie wpływają na funkcjonalność). Jest wygodna i ciepła.
6. Z zamka wyłażą farfocle, co nie wygląda elegancko, jednk nie powoduje jak na razie jakichkolwiek nieszczelności. Sam zamek wydaje się dość trwały (przechowywany i transportowany w stanie otwartym bez specjalnej dbałości, nie uległ uszkodzeniom).
7. Zwróć uwagę na kieszenie na udach. Warto by były dwie (po jednej z każdej strony) w wersju "cargo" czyli o dużej pojemności.
8. Kupuj z wklejonymi szelkami (opcja).
9. Zawór spustowy Si-Tech mógłby mieć nieco niższe nadciśnienie otwarcia.
10. W okolicach przedniej cześci cholewy butów pod napisem firmowym pęka guma (wada konstrukcyjna, bo nie jest to miejsce wybitnie obciążone). Nie powoduje to jednak nieszczelności skafandra.
11. Zewnętrzna powłoka, naklejki odblaskowe, łaty wmacniające trzymają się bardzo dobrze, tylko farba z napisu XCD2 Pro Dry czasami złazi już na początku użytkowania.
Gdybyś kupował drugi raz to biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia wybór byłby taki sam ?
Tego nie wiem. Nie próbowałem innych skafandrów. Gdybym teraz kupował, to zapewne chciałbym sprawdzić kilka różnych. Niemniej, nie znajduję powodów do niezadowolenia z dotychczasowego zakupu.
Smok [Usunięty]
Wysłany: 26-10-2006, 17:52
kjar napisał/a:
Z zamka wyłażą farfocle, co nie wygląda elegancko, jednk nie powoduje jak na razie jakichkolwiek nieszczelności.
Bardzo ostrymi nożyczkami przytnij strzępiącą się tkaninę zamka przedłuży to jego działanie, można stosować przypalenie nitek zapalniczką gazową zamek trzymamy na dole i lekko płomieniem topimy włukna.
przycinanie - nie
nozyczkami spowodujesz tylko dalsze strzepienie sie, a za ktoryms razem przytniesz zamkiem luzny kawalek gumy - dalszy ciag kazdy zna
smaruj zamek jak najczesciej, a nawet z farfoclami bedzie dzialal jak nalezy
Smok [Usunięty]
Wysłany: 26-10-2006, 19:50
bann napisał/a:
a nawet z farfoclami bedzie dzialal jak nalezy
Zostawiając fredzle wyszarpujesz przy każdym zamykaniu z coraz głębszych warstw.
Po przycięcu nie masz jak po zatopieniu nitek nie sterczy nic. Nie jest to mój wymysł tylko doswiadczenie naprawiacza skafandrów.
Zostawiając fredzle wyszarpujesz przy każdym zamykaniu z coraz głębszych warstw.
Po przycięcu nie masz jak po zatopieniu nitek nie sterczy nic. Nie jest to mój wymysł tylko doswiadczenie naprawiacza skafandrów.
pozdrawiam rc
coz, regularne strzyzenie doprowadzilo do wymiany mojego zamka Dynat
Smok [Usunięty]
Wysłany: 27-10-2006, 09:25
bann napisał/a:
coz, regularne strzyzenie doprowadzilo do wymiany mojego zamka Dynat
Jest to poglą dokładnie odwrotny do tego co wie Mysłowski W-wa, Gałach Łódź i ja.
Poniweaż każdy z nich wymienił więcej zamków niż ty, a ja naprawiam suwaki które dla Gałacha są popsute (dzięki temu mam bardzo tanie skafandry 4 suche) zostaję przy wersji obciąć i opalić nitki, nic nie sterczy więc spowalniam destrukcję zamka gazoszczelnego.
Ja poprosił bym o zdjęcia jak to zrobić.
Jest to poglą dokładnie odwrotny do tego co wie Mysłowski W-wa, Gałach Łódź i ja.
nie oczerniajac, R.Galach dorabial kryze neoprenowa do mojego skafandra - dorobil ja tak, ze po kilku nurkowaniach rozciagala sie na tyle ze chlustalo do srodka skafandra
o innych wynalazkach z tego warsztatu przez grzecznosc nie pomne
okazuje sie ze jestes specjalista od wszystkiego - od zamkow tez, uznajmy ze kazdy wie swoje, ja nie wnikam ile zamkow wymieniles, naprawiles a ile popsules - ty nie kompromitujesz sie dyskutujac z faktami...
Smok [Usunięty]
Wysłany: 27-10-2006, 22:18
bann napisał/a:
naprawiles a ile popsules
Z nowych żadnego, z popsutych kilka i kilka które zostały usuniete naprawiłem i są w piankach 5mm i 9mm. Nie domykały się i w jednym skafanderku zrobiłem nowy port w suwaku dynat przy pomocy elementów z BDM. (Poseidon bez obrzydzenia wkleja oba typy zamków.) Dzięki temu kolega ma poseidona za mały pieniądz.
bann napisał/a:
okazuje sie ze jestes specjalista od wszystkiego
Z przykrością zawiadamiam że nie jestem specjalista od wszystkiego.
Natomiast miło mi zaprosić do problemu w ekstremalnym " Nurkowanie na głębokość 201m" czy dekompresja helixowa jest krutsza od trymiksowej. Do odważnych świat należy ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko