Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie na głębokość 201m
Autor Wiadomość
Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-10-2006, 11:39   

Gratulacje, zrobilo sie kozacko generalnie...

agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-10-2006, 23:09   

sie rowniez przylaczam, gratluacje!

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-10-2006, 12:24   

jcsjacekj napisał/a:
styx napisał/a:
mówisz że z owd nie zejde na 200m ?

Zejdziesz, tylko pytanie czy wrócisz cało na powierzchnie.

a zastanawiali sie Wszyscy Szanowni, ze nie zawsze to co jest napisane pod nickiem jako stopień, jest prawdą? ;-)

p.s. artykuł juz czytałam, fajnisty.
K.

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2006, 15:06   

styx napisał/a:

jcsjacekj napisał/a:
Zejdziesz, tylko pytanie czy wrócisz cało na powierzchnie.

KasiaK napisał/a:
nie zawsze to co jest napisane pod nickiem jako stopień, jest prawdą

Zbierając te wypowiedzi odpowiem. Tak można owd padi posłać na 200m i wyciagnąć całego zdrowego. Tylko to drogo kosztuje np w technologiach COMEX. Lub taniej i ryzykownie w wariancie Jurka Błaszczyka.
W rekordowych nurkowaniach Leszka Czarneckiego stać na dobre zabespieczenie, pozostali stosują z konieczności tańsze rozwiązania. W szybkim spręzaniu heliox jest mało miły (HPNS) więc tańszy trymix choć daje dłuższą dekompresję (więkrze stałe czasowe dla tkanek teoretycznych). To może mieszanina hel neon tlen piekielnie droga ze względu na cenę neonu.

Dlatego podziwiam śmiałków i cieszę się jak cało wrucą.

pozdrawiam rc

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2006, 17:18   

Smok napisał/a:

[

Zbierając te wypowiedzi odpowiem. Tak można owd padi posłać na 200m i wyciagnąć całego zdrowego. Tylko to drogo kosztuje np w technologiach COMEX. Lub taniej i ryzykownie w wariancie Jurka Błaszczyka.
W rekordowych nurkowaniach Leszka Czarneckiego stać na dobre zabespieczenie, pozostali stosują z konieczności tańsze rozwiązania. W szybkim spręzaniu heliox jest mało miły (HPNS) więc tańszy trymix choć daje dłuższą dekompresję (więkrze stałe czasowe dla tkanek teoretycznych). To może mieszanina hel neon tlen piekielnie droga ze względu na cenę neonu.

Dlatego podziwiam śmiałków i cieszę się jak cało wrucą.

pozdrawiam rc

Oj! Smoku prowokujesz tutejszych polonistów :22:

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2006, 18:37   

scaner napisał/a:
Oj! Smoku prowokujesz tutejszych polonistów

W zupełnie wolnym tłumaczeniu "Mea Culpa" (Tylko formalnie)
A tak na marginesie to doprowadziłem do rospaczy nauczycielkę z liceum tekstem "Prubna matura z rahunków" ale wtedy już miałem wstęp na studia bez egzaminów.

pozdrawiam rc

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-10-2006, 19:11   

Smoku,
nie wiem co ma wspolnego, "prawda pod nickiem" o ktorej wspomnialam, z Twoją wypowiedzią na temat wysokich kosztów nurkowań :)

K.

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2006, 19:31   

KasiaK napisał/a:
"prawda pod nickiem" o ktorej wspomnialam,

Smok napisał/a:
Stopień: Nie uwierzycie

KasiaK napisał/a:
Twoją wypowiedzią na temat wysokich kosztów nurkowań

Cena 1m3 Neonu to 1000Euro, 1m3 Helu N4 to 50zł. Dlatego SCR i CCR są tańszą alternatywą z krutszą dekompresją i szybkim sprężaniem w głębokim nurkowaniu.

Cytowane wypowiedzi rozpinają pewną przestrzeń (może być metryczna lub wektorowa nad C) moja odpowiedź jest wewnątzrz i odpowiadana na wypowiedzi.

pozdrawiam rc

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 22-10-2006, 22:02   

chyba temat był o czymś innym niż nurki owd na 200m ;)
Ja bym chciał zadać tylko pytanie osobom kompetentnym - jaki jest czas denny tego typu nurkowań i co się robi po osiągnięciu tego pułapu ? Rozgląda wokół ? strzela fotkę ? Weryfikuje runtime ? Chętnie bym się tego dowiedział, zanim zlezę tam są mając te owd ;)

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-10-2006, 23:01   

klepiesz cyfre i wracasz :mrgreen:

<- ---baaaardzo kompetenta :lol:

Fother 

Stopień: OC/CCR Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2006, 00:02   

KasiaK napisał/a:
klepiesz cyfre i wracasz

Dokładnie tak
Kasiu głowa na tym zdjęciu bardzo rozmazana :???:

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2006, 06:39   

Fother napisał/a:

Ale jak fajniutko bluzeczka odstaje :mrgreen:

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2006, 09:21   

styx napisał/a:

styx napisał/a:
chyba temat był o czymś innym niż nurki owd na 200m

styx napisał/a:
co się robi po osiągnięciu tego pułapu ?

Rachunek sumienia czy RGBM czy VPM jest dla mnie bespieczniejszy, to najostatniejszy moment na zmianę decyzji.

pozdrawiam rc

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2006, 09:55   

Fother napisał/a:
KasiaK napisał/a:
klepiesz cyfre i wracasz

Dokładnie tak

odwrócona boczkiem ;-)

[ Dodano: 23-10-2006, 09:55 ]
scaner napisał/a:
Fother napisał/a:

Ale jak fajniutko bluzeczka odstaje :mrgreen:

zboq Ty! ;-)

p.s. sorry za totalny off topic

Fother 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2006, 12:45   

styx napisał/a:
Ja bym chciał zadać tylko pytanie osobom kompetentnym - jaki jest czas denny tego typu nurkowań i co się robi po osiągnięciu tego pułapu ? Rozgląda wokół ? strzela fotkę ? Weryfikuje runtime ?

KasiaK napisał/a:
Fother napisał/a:
KasiaK napisał/a:
klepiesz cyfre i wracasz

Dokładnie tak

Przemyslalem sprawe jeszcze raz i doszedlem do wniosku ze to ciekawy temat.
Ja nie nurkuje na 200m, poki co nie mam takich ambicji. Nie robie tez wind w celu zaliczenia glebokosci. Moje najglebsze nurkowania oscyluja w okol 100+. Czasy denne od kilku do kilkunastu minut. Mysle ze to co sie czuje to sprawa bardzo indywidualna. Jurek pisał że czuł niesamowita radosc.
Swoje pobyty na tych glebokosciach kojarze z wielka koncentracja i mobilizacja, swiadomoscia dzialania narkozy. Staram sie wykonac jakis akcent klepnac dno, dotknac wraku. Mnie te czasy denne bardzo sie dłużą. Duzo zalezy tez od miejsca moze to smieszne ale generalnie to sa bardzo wzniosle odczucia.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2006, 23:15   

KasiaK napisał/a:

zboq Ty! ;-)

eeetam od razu zboq tak mi ta bluzeczka do glowy wlazla ze wsiadlem w auto pod domem na Śląsku i wylądowałem w Wawie dzis ale juz wszystko wrocilo do normy znow jestem w domq :mrgreen:

Leszek Nowak 

Stopień: TDI/SDI IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2006, 13:51   

Smok napisał/a:
W rekordowych nurkowaniach Leszka Czarneckiego stać na dobre zabespieczenie, pozostali stosują z konieczności tańsze rozwiązania. W szybkim spręzaniu heliox jest mało miły (HPNS) więc tańszy trymix choć daje dłuższą dekompresję (więkrze stałe czasowe dla tkanek teoretycznych).

Jesteś pewien? Według mnie im więcej masz helu w mieszaninie oddechowej tym masz dłuższą dekompresję. porównaj sobie w dowolnym decoplanerze plan dla np. tx 10/50 z planem 10/90.
PS. W chwili obecnej 200m to jest wyzwanie, ale raczej finansowe :)

Fother 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2006, 17:01   

Leszek Nowak napisał/a:
Jesteś pewien? Według mnie im więcej masz helu w mieszaninie oddechowej tym masz dłuższą dekompresję. porównaj sobie w dowolnym decoplanerze plan dla np. tx 10/50 z planem 10/90.
PS. W chwili obecnej 200m to jest wyzwanie, ale raczej finansowe

Dokładnie. :mrgreen:

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2006, 20:13   

Leszek Nowak napisał/a:
Jesteś pewien?

A mogę wejść w dekompresję tlenową na 15m ?
Zgadzam się z informacją że krucej dla krutkich czasów dennych dla trymixu, a co z długimi ?

pozdrawiam rc

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2006, 22:25   

jesoooo Smoku! błagam, pisz bardziej ortograficznie, bo jak Cie czytam to mi sie drobne w kieszeni nie zgadzają :???:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu