Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
nurkowanie i wysokość n.p.m.
Autor Wiadomość
Chopin 

Stopień: spiryt blender 99%
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-11-2006, 11:00   nurkowanie i wysokość n.p.m.

W przyszłym tygodniu wybieram się służbowo na Cypr i chciałbym zanurać na Zenobii. Jest niestety dość poważny problem. Mój hotel będzie w górach Troodos na wysokości 1000m n.p.m. - oczywiście oficjalnie nie powinienem po nurkowaniu przebywać wyżej niż 500m n.p.m. do 12h po nurkowaniu. Jak to wygląda od strony praktycznej. Załóżmy, że nurkowanie nie byłoby głębiej niż 30m - ile powinienm odstać na 0m - zastanawiam się nad różnymi opcjami: wynajęcie hotelu w pobliżu bazy na 1 noc, siedzenie w barze i picie całą noc - sam nie wiem. Poradźcie coś.

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 17-11-2006, 11:17   

Zaplanuj nurkowanie tak jakbys nurkowal na wysokosci 1000 m npm....

Chociaz noc w barze to tez niezly pomysl :)

Pozdrawiam

Ps. Kiedy wracasz, bo musimy sie w koncu spotkac....

Chopin 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-11-2006, 12:04   

no zanurkować na 1000m będzie ciężko hehe

wracam 27 i od 28 list jestem do dyspozycji

czekam też na inne pomysły rozwiązania mojego problemu wysokościowego :)

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 17-11-2006, 12:15   

Nie wiem czy rozumiem Cię dobrze - stacjonujesz na 1000m npm a nurkować zamierzasz na poziomie morza, po czym obawiasz się powrotu na swoją kwaterę, znajdującą się na tejże wysokości ?

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 17-11-2006, 12:16   

ale ja powaznie mowie... przestaw kompa na nur na wysokosci 1000 m npm. lub uzyj odpowiednich tabel np http://www.nurkomania.pl/tab003.htm i powinno byc ok... dla porownania tabele "normalne" http://www.nurkomania.pl/tab001.htm

pozdroofki

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 17-11-2006, 12:29   

Chopin napisał/a:
czekam też na inne pomysły rozwiązania mojego problemu wysokościowego

Masz rozwiazany. Nurkujesz z docelowym wynurzeniem na 1000m n.p.m. (hotel) i w ten sposob liczysz deko. Czas miedzy wynurzeniem a dojazdem do hotelu to nic innego jak plywanie na parudziesieciu cm - przed ostatecznym wynurzeniem - znaczy sie wejsciem do lozka ;) .

Ewentulanie jeszcze mozesz w celach bezpieczenstwa uzyc gazu z frakcja helu (szybciej pozbywasz sie go na powierzchni) i przeprowadzic przedluzona deko na O2 - pytanie czy jest to oplacalne mozna przedyskutowac jak podasz plan nurkowania.

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2006, 13:46   

martin napisał/a:
Nurkujesz z docelowym wynurzeniem na 1000m n.p.m

Tak.
martin napisał/a:
jeszcze mozesz w celach bezpieczenstwa uzyc gazu z frakcja helu

Nie koniecznie hel da szybciej konieczność dekompresji dla 30m niż nitrox.
martin napisał/a:
przeprowadzic przedluzona deko na O2

Rozsądny wariant, piloci SR stosują przed lotem oddychanie czystym O2 przez 2h żeby wypłukać azot i po gwałtownej dechermetyzacji skafandra nie było problemów dekompresyjnych.

pozdrawiam rc

Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-11-2006, 13:53   Re: nurkowanie i wysokość n.p.m.

Chopin napisał/a:
Mój hotel będzie w górach Troodos na wysokości 1000m n.p.m. - oczywiście oficjalnie nie powinienem po nurkowaniu przebywać wyżej niż 500m n.p.m. do 12h po nurkowaniu. Jak to wygląda od strony praktycznej.

a co powiedzieli w Gdyni?

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 17-11-2006, 14:25   

Smok napisał/a:
Nie koniecznie hel da szybciej konieczność dekompresji dla 30m niż nitrox.

Cos za cos. Masz ewtl. szybsza koniecznosc deko w wodzie - za to zyskujesz szybsze oczyszczeniez H2 po wyjsciu z wody i mniejsza saturacje N2.

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 17-11-2006, 17:15   Re: nurkowanie i wysokość n.p.m.

Chopin napisał/a:
W przyszłym tygodniu wybieram się służbowo na Cypr i chciałbym zanurać na Zenobii

sluzbowo, na statek! :mrgreen:

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2006, 19:38   

martin napisał/a:
Cos za cos.

Idąc tą drogą dalej lepiej odrazu pojechać na Helioxie, bo przez całe nurkowanie wypłukjemy azot z organizmu, po zastosowaniu przyspieszonej dekompresji helioxowej i tlenowej, najszybciej wrucimy na 1000m.
Chopin napisał/a:
Poradźcie coś.

Możemy radzić jest jeszcze troche droższych rozwiązań.

pozdrawiam rc

Chopin 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 17-11-2006, 21:00   

W Gdyni nic konkretnego nie powiedzieli - raczej asekuracyjnie, aby nie nurkować od 12 do 24h.

Rozwiązanie z helem będzie zbyt drogie, pozatym niewiadomo czy będą mieli ten gaz w bazie. Bardziej prawdopodobne będzie zastosowanie nitroxu lub deko na O2.

Dziwi mnie tylko stanowczy sprzeciw instruktora z bazy. który twierdzi że jeśli pojadę w góre wyżej niż 500m to muszę odczekać minimum 12h. Sam nie wiem czy negocjować z gościem czy znaleźć inną bazę. Niechcę pchać się w koszty i wynajmować hotelu - bardziej myślę o wynajęciu auta - tak żeby się ew. tam przekimać trochę i wracać do hotelu.

Z tego co mówicie sprawa wygląda raczej lajtowo i spokojnie mogę trzaskać lekkie nurki w tym może jeden trudniejszy właśnie na Zenobii - może tym gosciom z bazy chodziło właśnie o zdarcie kasy jeszcze za spanie ;)

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2006, 21:41   

Chopin napisał/a:
Bardziej prawdopodobne będzie zastosowanie nitroxu lub deko na O2.

Nitrox i O2.
Chopin napisał/a:
tak żeby się ew. tam przekimać trochę i wracać do hotelu.

Spanie napewno nie przyspieszy dekompresji, ale gdybyś jadąc do hotelu oddychał 100% O2, to niezły pomysł. Podstawa to profil dekompresji jak na wysokości 1000m (przeliczony w ciśnieniach absolutnych) .

pozdrawiam rc

Chopin 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 30-11-2006, 10:23   

No i właśnie wróciłem. Nurkowanie robiłem z jakiejś łodzi z mariny w Larnace (50 cyp za 2 nury z przewodnikiem i lunch). Pierwszego nura daliśmy do dna na 42m odbyło się bez deko. Drugi nur na 30m ze zwiedzaniem wnętrza (ładownie, mostek, restauracja - była niestety zamknięta ;) Robiliśmy zdjęcia i takie tam i jakoś nam wyszło 7 min. deko. Przed nurkowaniem po konsultacjach z wieloma osobami i waszymi podpowiedziami zdecydowałem, że wracam w góry (1200mnp). Jednak nieco głębszy pierwszy nur i małe deco podczas 2 spowodowało, że zdecydowałem się jednak zostać na wybrzeżu. Co było dobrym posunięciem bo następnego dnia jeździliśmy po tych górach nawet do wysokości 2000mnp. Poprostu robiłem dokładnie to co mówił Vyper - nuranie skończyłem ok 13 i pokazał mi nofly przez 20h. Dokładnie o 9 następnego dnia byłem na 1200m. Aha nury na powietrzu. O helu, a nawet nitro można było tylko pomarzyć :)

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 30-11-2006, 10:56   

Chopin napisał/a:
No i właśnie wróciłem. Nurkowanie robiłem z jakiejś łodzi z mariny w Larnace

fotki Panie, fotki !

Cytat:
Pierwszego nura daliśmy do dna na 42m odbyło się bez deko.

hm a masz profil tegoż ?

snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 30-11-2006, 11:13   

Hej Chopin a z kim wyjechałeś na Zen? Czy był to może Nicos? (niestety nazwy łodzi nie pamiętam) Czy może startowałeś z dużej mariny? Pytam z czystej ciekawości.

Chopin 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 30-11-2006, 12:37   

Panowie - no właśnie z fotkami jest problem, robił to jakiś DM Anglik tak po 50-tce, był na łodzi normalnie jako klient (to dziwne bo miał 200 nurów na Zenobii) - i twierdzi, że nie ma maila, bo nie umie obsługiwać kompa... sic! No ale może ktoś mu tam pomoże i prześle, a zdjęcia były zajeśmieszne, gość wziął ze sobą maskę jakiegoś potwora i ją założył na Zenobii (hehe Zenobia's monster).

Profil nurania mam, ale niestety w Vyperze, a kabla brak.

Startowałem z tej dużej mariny - łódź się zwała Dmiditrios czy jakoś tak - ogólnie spoko, ale bez rewelacji, sternik był Cypryjczykiem, reszta załogi Rosjanie w tym instruktorka z którą nuraliśmy - jakoś średnio zorientowana (jeśli chodzi o te sprawy wysokości) i strasznie nerwowa. Najpierw coś gadała o tym, że 42m nie było w planie, a ja poprostu płynęłem sobie nieco niżej ona miała max 37m. Później miała pretensję o to deko, a miała taki sam komp i jak widziała, że mamy O min CBT mogła pokazać do góry, a robiła sobie z nami fotki na szalupie ratunkowej.

snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 30-11-2006, 14:17   

Hmmmmmm mam łącznie około 30 nurków na Zenobii ale Dimitriosa to ja nie widziałem :( hmmm może dlatego, że my tylko we wtorki i piątki nurkowaliśmy.
Co do deco na wraczku to żaden problem się o nie otrzeć. Zwłaszcza jak się te 175 metrów płynie przy dnie albo na przedziały samochodowe wchodzi.

Zenobia divers, ze statku Queen of Zenobia (właściciele wraku) organizują przepiękne nurkowania nocne na Zen. To dopiero frajda :)

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-11-2006, 14:27   

Wykonanie nurkowania w oparciu o tabele wysokościowe to jeszcze nie wszystko, ponieważ przed zanurzeniem na wysokości morza, jesteśmy bardziej nasyceni azotem, niż przed nurkowaniem na wysokości.
W celu prawidłowego zaplanowania profilu nurkowania na wysokości morza, z poźniejszym wyjazdem w góry, należałoby zastosować profil dla nurkowania powtórzeniowego na wysokości (odpowiadającej górom, w które wjeżdżamy), które uwzględniałoby większe nasycenie wstępne, jako azot zalegający.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 30-11-2006, 14:57   

waldo napisał/a:
Wykonanie nurkowania w oparciu o tabele wysokosciowe to jeszcze nie wszystko, poniewaz przed zanurzeniem na wysokosci morza, jestesmy bardziej nasyceni azotem, niz przed nurkowaniem na wysokosci.

Teoretycznie masz racje. W praktyce oznaczalo by to, ze przed nurkowanien na wysokosci nalezy odbyc cos w stylu aklimatyzacji na wysokosci na ktorej znajduje sie nasz objekt nurkowy przed pierwszym wejsciem do wody - wskazowek tych jednak w znanych mi tabelkach brak. Wnioskuje z tego, ze profile "gorskie" uwzgledniaja nasycenie azotem przed nurkowaniem.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu