Hmm, to wszystko nic. Zerknijcie proszę na poniższą naklejkę z butli z Helem 4.6
Ciekawe dlaczego nie wdychać ? Pewnie z tego powodu, że zanieczyszczenia w ilości 0,004 % mogą zabić.
Chyba jednak nieco inaczej wygląda oddychanie "tym" gazem a mieszaniną z nim ? Na butli musi być takie ostrzeżenie żeby żaden idiota nie wpadł na taki pomysł.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2012, 19:06
KowiKowi1979 napisał/a:
w świetle prawa w PL nie uprawniają do sporządzania sztucznych mieszanin oddechowych.
Być może. Ponieważ w necie nie znalazłem odpowiedzi to wieczorem odgrzebię kwity i zobaczę dokładnie co tam nabazgrali
[ Dodano: 09-01-2012, 19:14 ]
md1974 napisał/a:
Ciekawe dlaczego nie wdychać ?
Jak to nie wiesz
Na butli z czystym Azotem będzie dokładnie takie same ograniczenie choć mamy go w koło 78%
Tylko na czystym tlenie nie należy spodziewać się takiego opisu
Też nie wiem dlaczego ale się domyślam
Hmm, to wszystko nic. Zerknijcie proszę na poniższą naklejkę z butli z Helem 4.6
Ciekawe dlaczego nie wdychać ? Pewnie z tego powodu, że zanieczyszczenia w ilości 0,004 % mogą zabić.
Chyba jednak nieco inaczej wygląda oddychanie "tym" gazem a mieszaniną z nim ? Na butli musi być takie ostrzeżenie żeby żaden idiota nie wpadł na taki pomysł.
Wiem, ale jak już posiłkujemy się przepisami itd, to przytoczyłem .
Dopytywalem sie znajomego gdzie na slasku nabic nitrox
Gdzies o uszy obil mi sie jakis Kuba, ale zostalem ostrzezony przez znajomego ze on laduje hel techniczny czy to prawda?
nitroks- i hel techniczny- drodzy forumowicze poczytajcie co wypisuje kolo za bzdety
i na dodatek słyszał jeszcze że ponoć jakiś......
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2012, 19:34
Kurierex napisał/a:
ostrzeżenie żeby żaden idiota nie wpadł na taki pomysł.
Wiem, ale jak już posiłkujemy się przepisami itd, to przytoczyłem .
Tekstem jest dla idiotów ale tylko tych którzy umieją czytać
Cyferki i literki określają właściwości chemii która jest w środku. Stosuje się w szybkim rozszyfrowywaniu jakiej szkodliwości się spodziewać np. podczas akcji ratowniczej.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 09-01-2012, 20:08
No bo samego helu raczej nie należy wdychać
A Włodku, z tego co słyszałem, wg UDT przetaczanie gazu ze zbiorników przenośnych do zbiormików przenośnych jest nielegalne. Ktoś nawet pisał chyba o tym na forum. Przyznaję, że jak się dowiedziałem, też mi szczęka opadła...
[ Dodano: 09-01-2012, 20:12 ]
Trajter napisał/a:
Wracając do dyskusji na temat czystości helu. Wydaje się ona wobec problemu zanieczyszczeń pochodzących z powietrza zwykłym biciem piany. Trochę jakby dyskutować o czystości wody destylowanej, którą dodajemy do gnojówki, chcąc otrzymać napój orzeźwiający.
Miałem to już wcześniej napisać. Tutaj trafiłeś w sedno.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 09-01-2012, 20:22
Cytat:
A Włodku, z tego co słyszałem, wg UDT przetaczanie gazu ze zbiorników przenośnych do zbiormików przenośnych jest nielegalne. Ktoś nawet pisał chyba o tym na forum. Przyznaję, że jak się dowiedziałem, też mi szczęka opadła...
Jest wiele rzeczy które się ludziom nie śniło. Tylko że w PL sny rządzą na jawie.
Wysłany: 10-01-2012, 09:56
hubert68 napisał/a:
Miałem to już wcześniej napisać. Tutaj trafiłeś w sedno.
To czy nie lepiej jest robić tri mix, zgodnie z jego podstawową definicją, czyli mieszając tlen, azot, hel z poziomem czystości 5.0? Oczywiście głównie w zastosowaniach głębokich nurkowań – mam na myśli >80. Do poziomu 80 bez najmniejszego problemu można stosować 4.6, a do 60 m 4.0. przy uzupełnianiu powietrzem atmosferycznym. Przecież najgroźniejszym czynnikiem narkotycznym będzie tutaj argon. Z praktycznego punktu widzenia obecność CO jest pomijalna.
Oczywiście proces mieszania jest dość kosztowny, ale to inna sprawa.
scuba napisał/a:
Jeśli sobie ktoś życzy to można wraz z ładowaniem gazu wykupić sobie dokładną analizę gazu przeprowadzoną przez laboratorium.
Mógłbyś podać co dokładnie obejmuje taka analiza? Jakie gazy i związki?
Wysłany: 10-01-2012, 16:48
Trajter napisał/a:
hel z poziomem czystości 5.0? Oczywiście głównie w zastosowaniach głębokich nurkowań – mam na myśli >80. Do poziomu 80 bez najmniejszego problemu można stosować 4.6, a do 60 m 4.0. przy uzupełnianiu powietrzem atmosferycznym. Przecież najgroźniejszym czynnikiem narkotycznym będzie tutaj argon. Z praktycznego punktu widzenia obecność CO jest pomijalna.
Oczywiście proces mieszania jest dość kosztowny, ale to inna sprawa.
To może kilka rozważań teoretycznych dla przećwiczenia umysłu zaproponuje ze swojej strony.
Weźmy sobie takie nurkowanie na 150 metrów. Na tej głębokości, po drobnych obliczeniach, wychodzi mi ciśnienie otoczenia 16 atm. (1 atm na każde 10 metrów głębokości plus 1 atm powietrza).
Zakładając, że oddychamy czystym helem (całkowita abstrakcja, ale chodzi o uzyskanie maksymalnego ciśnienia parcjalnego - tak teoretycznie do obliczeń) i przy jego zanieczyszczenia helu na poziomie:
Biorąc pod uwagę, że zanieczyszczeniem jest CO (tlenek węgla), który przy ciśnieniu parcjalnym 0,16 atm po 2 godzinach oddychania mieszanką o takim składzie zapewnia zgon.
Pytania:
Czy wyobrażacie sobie jako zanieczyszczenie coś bardziej toksycznego (trującego, rakotwórczego - mającego fatalny wpływ na nurka) niż CO (tlenek węgla)?
Jak zrealizować nurkowanie z czasem dennym 2 godziny na głębokości 150 metrów?
Jak ?
To proste. Wystarczy wlasciwie policzyc to, co zle policzyles.
I okaze sie ze mozna nurkowac i nic nie zagraza
Przy gazie o cisnieniu calkowitym 16 ata dla odpowiedniej czystosci helu :
0,01% (hel 4.0) - Ciśnienie parcjalne zanieczyszczeń wyniesie 0,0016 ata
0,004% (hel 4.6) - Ciśnienie parcjalne zanieczyszczeń wyniesie 0,00064 ata
0,001% (hel 5.0) - Ciśnienie parcjalne zanieczyszczeń wyniesie 0,00016 ata
Wysłany: 10-01-2012, 22:46
scuba napisał/a:
Różnica w tlenie rzeczywiście jest subtelna.
Problem polega na tym iż zbiorniki (butle) do przechowywania tlenu technicznego są myte tanim środkiem, który ma właściwości rakotwórcze, i to już nie jest takie subtelne.
Radzę używać tlenu medycznego.
pl
Czyli hel tez bedzie rakotworczy, bo watpie zeby do gazu technicznego uzywali drogiego srodka
martin napisał/a:
Wszystkie flachy sa traktowane identycznie - spuszczane do zera i ladowane gazem. Tlen techniczny i medyczny pochodzi z tego samego zrodla. W butlach "technicznych" istnieje ryzyko, ze do flachy dostal sie acetylen lub inne swinstwo na skutek przebicia.
czyli w helu moga sie znajdowac substancje trujace-w niejszym lub wiekszym stopniu
Wysłany: 11-01-2012, 01:21
jacekvw napisał/a:
czyli w helu moga sie znajdowac substancje trujace-w niejszym lub wiekszym stopniu
tak samo jak i w szynce z mięsnego bo świnka na mączce rybnej z okolic Japonii lub Chin, tak i w powietrzu wdychanym jadąc rowerem do pracy przez park nie opodal dwupasmowej drogi
a jaka jest gwarancja że nowy proszek do prania który właśnie został zakupiony do domu nie jest rakotwórczy????.....
takich pytań są tysiące.
musicie sobie zdać sprawę z faktu że więcej świństwa wciągniecie na niedzielnym spacerku z rodzinką niż po nurkowaniu na "technicznym"helu
Wysłany: 11-01-2012, 06:37
jacekvw napisał/a:
Czyli hel tez bedzie rakotworczy, bo watpie zeby do gazu technicznego uzywali drogiego srodka
Pewnie nawet jest, jakies 10 000 000 razy mniej niz palenie i 100 000 razy mniej niz wdychanie powietrza na stacji benzynowej... /wartosci szacowane, nie z badan naukowych/.
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 11-01-2012, 10:38
kangur napisał/a:
Jak ?
To proste. Wystarczy wlasciwie policzyc to,
Zawstydziłeś mnie!
Przeczytałem, z góry założyłem że jest poprawnie i nawet nie pomyślałem aby liczyć wyniki!
Wstyd mi osobiście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko