Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie natury...organizacyjno-prawnej o uprawnienia!!!
Autor Wiadomość
conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2004, 20:42   Pytanie natury...organizacyjno-prawnej o uprawnienia!!!

Witam

post bedzie troche przydlugi ale...

temat troche dziwny ale nie bardzo wiem jak inaczej to ujac otoz meczy mnie od dluzszego czasu pewne pytanie

otoz zastanawiaja mnie dwie sytuacje dotyczace uprawnien oraz jak to wyglada w praktyce

chodzi mi o sytuacje gdy mamy dwie osoby

pierwsza to AOWD + deep (ma uprawnienia do 40 metrow zgodnie z przepisami) powiedzmy z 20 nurkami na koncie

druga to instruktor ktorego nie interesuja glebokie nurkowania (nie ma deepa) i ktory nie ma zadnych uprawnien technicznych co skutkuje tym ze teoretycznie taki ktos ma uprawnienia tylko do 30 metrow -teoretycznie jest to mozliwe-zgadza sie?? czy moze cos przeoczylem (oczywiscie instruktor znacznie bardziej doswiadczony i oplywany co jest oczywiste)

zakladamy ze oboje jada nurkowac na wraki polozone ponizej 30 metra
co sie dzieje w takiej sytuacji wedlug mnie dosc dziwnej instruktor przeciez nie ma uprawnien na takie nurkowanie ale ma znacznie wieksze doswiadczenie i wiedze
czy osoba odpowiedzialna za dopuszczenie do nurkowania (np skiper lodzi) moze instruktora niedopuscic do nurka
co by sie stalo (mam na mysli konsekwencje prawne wyciagniete w stosunku do skipera) ktory dopuscilby instruktora do nurka w razie wypadku

troche zamieszale w tym poscie ale mam nadzieje ze sie polapiecie o co chodzi

zaznaczam ze wzorowalem sie na uprawnieniach PADI (bo te znam-mam nadzieje ze czegos nie przeoczylem)

no i oczywiscie te moje rozwazania sa teoretyczne i nie maja na celu wywolanie zadnej wojny miedzy federacjami po prostu jestem ciekawski

p.s. i jeszcze jedno PADI zaleca nurkowanie partnerskie no ale czy kursanta ktory jest pod woda po raz pierwszy mozna nazwac partnerem dla instruktora (jesli nie to instruktor nurkuje sam) a co za tym idzie aby spelnic wymog powinien nurkowac co najmniej z wyszkolonym juz nurkiem

no i ostatnie
kto podbija instruktorowi kolejne nurkowanie-czy moze sobie sam podbic??

zaznaczam ze pytania sa czysto teoretyczne i pytam tylko z ciekawosci

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2004, 20:59   Re: Pytanie natury...organizacyjno-prawnej o uprawnienia!!!

conan napisał/a:
no i ostatnie kto podbija instruktorowi kolejne nurkowanie-czy moze sobie sam podbic??

Można samemu zalogować sobie nurkowanie, a może podpisać partner - w przypadku kursu będzie to student.
Ostatnio zmieniony przez waldo 21-06-2004, 23:20, w całości zmieniany 4 razy  

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2004, 22:04   

conan napisał/a:
Witam
pierwsza to AOWD + deep (ma uprawnienia do 40 metrow zgodnie z przepisami) powiedzmy z 20 nurkami na koncie

druga to instruktor ktorego nie interesuja glebokie nurkowania (nie ma deepa) i ktory nie ma zadnych uprawnien technicznych co skutkuje tym ze teoretycznie taki ktos ma uprawnienia tylko do 30 metrow

Cześć Conan!

Dobrze zaznaczyłeś, że to teoria...

Tzw. "uprawnienia" są raczej swego rodzaju przypomnieniem typu:

"robiłeś kurs w takich warunkach, na takiej, a nie innej głębokości - więc nie nurkuj głębiej i w gorszych warunkach - bo kto wie jak to się może skończyć. Jesteś nurkiem, masz głowę na karku, więc wiesz o czym mowa..."

niż uprawnieniami we właściwym tego słowa znaczeniu. To czy AOWD nurkuje wyłącznie do głębokości 15 metrów, a OWD robi 50-tki - to sprawa wyłacznie tych osób...

Z zastrzeżeniem typu: chyba, że lokalne prawo stanowi inaczej.

Oczywiście sprawa komplikuje się znacznie w sytuacji wypadkowej, kiedy dana osoba odpowiedzialna jest za inną - wówczas na wokandzie pojawia się zazwyczaj pytanie: "...czy byłeś odpowiednio przygotowany do takich czy innych nurkowań? Czy możesz swoje przygotowanie udokumentować świadectwem ukończenia stosownego kursu i wpisów w logbook'u potwierdzających twoje doświadczenie?..."

Naszym zdaniem warto zerknąć tu:
http://www.forum.jds.pl/viewtopic.php4?t=1532

Natomiast sporo różnych sytuacji "prawno - nurkowych" może przytoczyć Lobster... W jego okolicy lubią rozmawiać ze sobą za pośrednictwem sądów... ;-)

:wave:

Hubert Mazurek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2004, 10:05   

Czegoś tu nie rozumiem :confused:
Czy w PADI jest możliwe certyfikowanie instruktora nie posiadającego
uprawnień do nurkowania głębokiego (do 40 m) :?: :?: :?:
Czy to jakieś przekłamanie :?:

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2004, 10:28   Re: Pytanie natury...organizacyjno-prawnej o uprawnienia!!!

conan napisał/a:
Witam

troche zamieszale w tym poscie ale mam nadzieje ze sie polapiecie o co chodzi

zaznaczam ze wzorowalem sie na uprawnieniach PADI (bo te znam-mam nadzieje ze czegos nie przeoczylem)

zaznaczam ze pytania sa czysto teoretyczne i pytam tylko z ciekawosci

Troszkę jeszcze musisz poświęcić czasu na dokładniejsze poznanie uprawnień i związanymi z nimi przywilejami tudzież obowiązkami .
Jeśli prześledzisz drogę od OWD do OWSI - najlepiej empirycznie to już na poziomie DM nie będziesz miał wątpliwości co możesz , co musisz a co wypada .
Pzdr- Kriss.
PS. Napisałbym jaśniej ale nie wypada przed DiW , a wnioski i tak będą podobne do przedstawionych wyżej .

Tommy222 

Stopień: P 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2004, 12:13   

Co do pierwszego pytania moim zdaniem sprawa jest jasna instruktor musi miec uprawnienia do nurkowania do 50 m. Ciekawsze jest pytanie drugie czy skiper może i czy powinien dopuścić do nurkowania osobę bez uprawnień do głebokiego nurkowania lub rozbudowana wersja tego pytania czy może puscic na wrak osobe bez uprawnien wrakowo-morskich? Moim zdaniem może ale co z instruktorem który również znajduje sie na łodzi - jako partnera chyba nie moze zabrac osoby bez uprawnien bo w razie wypadku odpowie "swoją głowa"?

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 22-06-2004, 12:58   

Pozwole sobie zacytowac.....

lobster napisał/a:
Ogladaliscie taki film, "Pirates of the Caribbean"?
Tam maja super wazny i podniosly kodeks piracki, ale jak co do czego przychodzi to okazuje sie, ze "to nie jest wlasciwie kodeks, ale zestaw rekomendacji".

To samo dotyczy wszystkich regul i limitow ustalanych przez organizacje nurkowe. To sa rekomendacje a nie prawo. Nie ma obowiazku sie do tego stosowac, tak samo jak stosowanie sie do tego nie gwarantuje absolutnie nic. Stosowanie sie do limitow nie zwalnia z uzywania wlasnego rozumu i tylko my jestesmy odpowiedzialni za swoje bezpieczenstwo.

conan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2004, 15:43   

tommy czy sprawa jest jasna no powiedzialbym ze dyskusyjna

w Padi maksymalna glebokosc nurkowania to 40 metrow i ani metra wiecej ponadto wyczytalem na stronce padi ze aby zdobyc instruktora nie musi miec sie specjalizacji deep (stronka jest po angielsku moj angielski nie jest najlepszy ale tak wywnioskowalem-prosze o korekte w razie czego) co oznacza ze instruktor moze miec uprawnienia tylko do 30 metrow

w Cmasie natomiast P3 moze nurkowac do 50 metrow

wiec skad te roznice??
przeciez 20 metrow to juz jest bardzo duzo (tak sadze)
o ile 30 metrow mozna jeszcze zaliczyc do rekreacji to 50 juz raczej nie jest rekreacja (to prywatna opinia)

pytanie do DiW

domyslam sie ze te wartosci sa tylko umowne ale zastanawia mnie jedno czy cmas uwaza ze nurkowanie na 50 metrow jest jeszcze rekreacyjne a Padi jest w tym wzgledzie bardziej rygorystyczne i dlatego taka roznica czy moze jest jakis inny powod

pytam poniewaz jestm z natury ciekawski

i zaznaczam jeszcze raz ze ten post nie ma na celu wywolanie zadnej nowej wojny miedzyfederacyjnej ani nie jest prowokacja
po prostu ciekawi mnie skad takie duze roznice

Krzysztof Dębski
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2004, 16:53   

Hubert Mazurek napisał/a:
Czegoś tu nie rozumiem :confused:
Czy w PADI jest możliwe certyfikowanie instruktora nie posiadającego
uprawnień do nurkowania głębokiego (do 40 m) :?: :?: :?:
Czy to jakieś przekłamanie :?:

Nie jestem z PADI, ale to chyba niemożliwe. Z tego co wiem
wszystkie poważne organizacje wymagają już na stopniu wyższym
głębokich nurkowań. Może ktoś lepiej zorientowany to wyjaśni.
Najlepiej z PADI.

Kainka i Robert

Wysłany: 22-06-2004, 17:09   

W PADI jest to wszystko skomplikowane chyba dlatego, że jest zbyt wiele tych kursów "dodatkowych". Tam wszystko robi się osobno... nawigacja - osobny kurs, nury głębokie - osobny kurs... itp. Pogubić się można. A swoją drogą jesteśmy ciekawi jak to jest, bo w CMAS-ie mając ** mamy uprawnienia do 40m i nie wyobrażamy sobie sytuacji, kiedy instruktor mialby mniejsze uprawnienia niż my. To trochę dziwne ale rzeczywiście powinien wypowiedzieć się ktoś z PADI, kto dokładnie to może wyjaśnić.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2004, 18:40   

Nie chcę wchodzić w kompetencje WP instruktorów, ale ostatnie posty sprowokowały mnie do odpowiedzi. PADI zakłada, że szkoli nurków do nurkowań bezdekompresyjnych, dlatego w zasadzie "uprawnienia" w każdym stopniu niezawodowym są do 30m (po OWD do 18 m). Pewnie wpływ na takie właśnie limity mają także statystyki wypadków, zwiększone prawdopodobieństwo narkozy azotowej itp. powyżej 30 m. Po kursie AOWD można "zrobić" specjalizację "nurkowanie głębokie" podnoszącą limit do 40 m. Ale wg PADI 40 m jest nieprzekraczalną granicą nurkowania rekreacyjnego, tym samym federacja stoi na stanowisku, że nurkowania głębsze są "ponadrekreacyjne".
CMAS ma inną filozofię uprawnień, nie ma zasady, że "bezdekompresyjne=rekreacyjne", już od P2 planuje się nurkowania powyżej 40 m.
Stopnie zawodowe PADI nie zmieniają sensu rekomendacji PADI - instruktor także nurkuje w zasadzie do 40 m. Należy jednak wziąć pod uwagę, że instruktor PADI może też być certyfikowany w innych federacjach (niekoniecznie na stopnie instruktorskie), może wręcz być nurkiem technicznym (niezaleznie od instruktora PADI).
To nie jest tak, że w PADI jest "wszystko osobno" a np. w CMAS jest "wszystko razem". Federacja PADI przewiduje tzw. specjalizacje, np. nurkowanie głębokie, nitroks, suchy skafander, poszukiwanie i wydobywanie itp. CMAS też ma takie kursy "międzystopniowe" np. SS1, WM1. Nawigacja jest integralnym elementem kursów OWD i AOWD, ale jest też taka specjalizacja rozszerzająca np. wzory nurkowań (standardowo są tam i z powrotem, trójkąt kwadrat). Prawdą jest, że niektóre specjalizacje PADI mogę wywoływać (i wywołują) w naszych warunkach uśmieszek (np. Aware, znawca ryb itp), ale w warunkach Malediwów czy Tajlandii nikogo nie śmieszą.

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2004, 19:12   

Oto określone standardami PADI limity głębokości (głębokości nieprzekraczalne w trakcie prowadzenia różnych kursów - bez kursów w wersji "junior"):

12m scuba diver
18m owd
30m aowd
40m deep diver
50m tec deep diver
75m trimix diver

Za nurkowanie głębokie uważa się każde nurkowanie poniżej głębokości 18m (pod czym podpisujemy się wszystkimi naszymi czterema kończynami ;-) )

Za maksymalny limit głębokościowy "bezdekompresyjnego" nurkowania rekreacyjnego PADI przyjęło 40m. Do tej głębokości przygotowane są tabele RDP i WHEEL.

CMAS - uczy nurkowań w oparciu o tabele dekompresyjne - limit jest więc przesunięty.

Instruktor posiadający uprawnienia "OWSI" i nie posiadający uprawnień do prowadzenia szkoleń "DEEP" może szkolic do max. głębokości 30 metrów (nurkować może na głębokość 157,5m podobnie jak nurek OWD).

W egiptowie za dopuszczenie do danego typu nurkowań odpowiada prowadzący nurkowania. Kapitan łodzi jest osobą bezpośrednio podlegającą prowadzącemu nurkawania. Dobór miejsca pod kątem bezpieczeństwa łodzi należy do kapitana - dobór miejsca pod kątem nurkowym do prowadzącego nurkowania.

Nie wiemy jak wygląda ta sprawa w Polsce...

Czytając niektóre wypowiedzi, odnosimy wrażenie, że wielu dyskusantów widzi w postach tylko to, co chce zobaczyć... :???:

Ciągle powtarzają się pytania typu "to jak zrobię ten kurs - to mogę już nurkować na głębokość 40m...?"

Czy tak trudno zrozumieć, że kurs daje dokument potwierdzający jego ukończenie, ale nad resztą trzeba jeszcze trochę popracować? Kurs to pewne ukierunkowanie studenta, zasygnalizowanie problemu i stymulacja do... myślenia. (przytoczmy jeszcze raz przykład kierowcy, który dopiero co uzyskał swoje "uprawnienia" do prowadzenia samochodu...)

Czy ktoś, kto zrobił kilka nurkowań na głębokość 40 czy 50 metrów- może o sobie powiedzieć "mam uprawnienia do nurkowań na takie głębokości ???

Po raz kolejny musielibyśmy powtarzać tu to, co napisaliśmy kilka postów wyżej (post Martina w zasadzie wyjaśnia całą dyskusję poruszaną w tym temacie)- zastanawiamy się czy warto, skoro kolejne pytanie może brzmieć :

"skoro nurek szkolony w systemie X robiąc kurs "deep", tak naprawdę nie ma uprawnień do takich nurkowań (bo przecież to właśnie wynika z naszej odpowiedzi) - to po co robić taki kurs, skoro w systemie Y mam wyższe uprawnienia robiąc kurs podstawowy...?"

W naszej pracy zajmujemy się przede wszystkim nauką nurkowania - to czy robimy to pod szyldem X czy Y nie ma dla nas najmniejszego znaczenia.

Uprawnienia? a cóż to takiego? kawałek plastiku, książeczka z masą pieczątek?

Pod wodą liczą się umiejętności nie uprawnienia (choć oczywiście jedne nie wykluczają drugich) - na nieszczęście wielu z nas ciągle o tym zapomina...

Życzymy Wszystkim nurkowań, na poziomie znacznie przekraczającym posiadane uprawnienia...

conan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2004, 21:28   

ok
dzieki wszytkim za wypowiedzi

mam nadzieje ze sie nikt nie obrazil

w sumie dowiedzialem sie tego o co mi chodzilo
wiem ze roznica w glebokosci spowodowana jest zalozeniem bezdekompresyjnym (Padi) i nurkowaniem dekompresyjnym (cmas) oraz roznymi tabelami

to jeszcze zapytam na jakich tabelach opiera sie cmas czy to sa tablice B\H czy inne

oraz czy w Padi jest jakis kursik ktory uczy nurkowan dekompresyjnych

dzieki

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2004, 22:20   

conan napisał/a:
czy to sa tablice B\H

tak

conan napisał/a:
czy w Padi jest jakis kursik ktory uczy nurkowan dekompresyjnych

hm... tak jak napisalismy wyżej: wszystkie programy przygotowujące do nurkowań na głębokości większe od 40 metrów (tec rec)

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 23-06-2004, 09:18   

conan napisał/a:
to jeszcze zapytam na jakich tabelach opiera sie cmas czy to sa tablice B\H...

Europejskie tabele sa identyczne w obsludze... Aktualna jest Deco2000 (Max Hahn). Na czym instruktor demonstruje obsluge jest bez znaczenia....

http://www.hartmutkarl.gm...en/deco2000.htm
http://www.seveke.de/tauc...n/0tabellen.htm

HTH

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu