Czołem.
Planuję zakup ratunkowego zestawu do podawania tlenu.
Pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to zestawy z "normalnym" nurkowym automatem na żądanie. Cena mnie zabiła. Tak lekko licząc 600 funtów.
Tak więc zastanawiam się nad alternatywą w postaci systemu podającego tlen w trybie ciągłym do "zwykłej" maseczki używanej przy resuscytacji oddechowej.
Czy można kupić coś takiego używanego? Czy używaną butlę bez testu można oddać kontroli?
Czy można kupić coś takiego używanego? Czy używaną butlę bez testu można oddać kontroli?
Jak najbardziej można kupić zestaw używany. Ja właśnie taki kupiłem
Butle oddałem do sprawdzenia i legalizacji, wymieniłem zawór i wszystko jest jak nowe.
Jeśli zdecydujesz się na używkę która będzie wymagała wymiany zaworu to nie daj się nabić w butelkę . Kup zawór na allegro (oryginalny drager 80zł), w miejscu gdzie legalizują butle identyczny zawór 280zł
Na znanym portalu znajdziesz wiele zestawów tlenowych.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 18-03-2014, 13:52
Jaroslaw napisał/a:
Pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to zestawy z "normalnym" nurkowym automatem na żądanie. Cena mnie zabiła. Tak lekko licząc 600 funtów.
Nie używa się AO nurkowych. Chyba że chcesz być zapluty i wydawać głupawe nie zrozumiałe dźwięki przy rozmowie. Trzymając jednocześnie w zębach ustnik.
Lepszym rozwiązaniem jest półmaska z membraną komunikacyjną. Spokojnie możemy rozmawiać nie ma ślinotoku.
Mam zestaw zrobiony samodzielnie z dobrej jakości elementów.
Na zdjęciach 2 przykładowe realizacje zestawów z AO na żądanie, ze 100% podażą tlenu.
Do budowy zestawu wykorzystałem AO Faser APS w drugim zestawie AO Draeger drugi stopień Auer (Draeger też je produkował). Maska to Maskpol za 5 zł (nowa około 60 zł). Można wkręcić drugi stopień niemiecki polski i rosyjski i wielu innych producentów. Jakie są ceny elementów zestawu: butle jedna zabrana znajomym, druga z zabezpieczenia Reaktora "Maria" również za darmo, 1 stopień Draeger 50 zł (razem z noszakiem z nierdzewki anatomiczny), 1 i 2 stopień Faser za darmo. Drugi stopień Auer kupiony za 10 Euro, wczoraj dostałem 3 szt za darmo, drugi stopień rosyjski za 1 zł z Allegro.
Wygląda to podobnie do sprzętu produkowanego przez Manta Opole.
http://www.manta-tech.eu/.../zestaw-tlenowy
W ramach ciekawostek AO tlenowy do oddychania tlenem hiperbarycznym w Komorze dekompresyjnej, wdech i wydech poza komorę.
Natomiast maski stosowane do wzbogacania tlenu w powetrzu, nie są właściwe w wypadkach nurkowych, w których podaż 100% tlenu to główny wymóg.
Jest jeszcze możliwość stosowania obiegów zamkniętych tlenowych lecz ma to trochę wad.
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez Motti 18-03-2014, 13:56, w całości zmieniany 1 raz
pojawiaja sie czesto zestawy ratunkowe z Bundeswehry za psie pieniadze.
Czy jest w tym zestawie AO na żądanie ? To różnica w porównaniu do innych wypadków w których wzbogacenie w tlen wystarcza. W nurkowaniu czy UCP, czy DCS, 100% tlen.
CMF widzę, Butli nie ma, chyba powinna być 5l 200at. Jest przejściówka ze strzemiączka na G3/4.
To jeden z najtańszych wariantów DIY, bazą są konstrukcje znane i sprawdzone po doprowadzeniu do czystości tlenowej.
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez Motti 19-03-2014, 14:14, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 19-03-2014, 14:33
Aukcja jest przykladowa, poszukaj, to znajdziesz tez takie, w ktorych sa butle, z i bez atestu. Maski on demand tez sa, wystarczy poszukac.
To co pokazujesz na zdjeciu to maski pelnotwarzowe z strazy pozarnej, maja zbyt duze opory oddechowe.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 19-03-2014, 22:43
martin napisał/a:
To co pokazujesz na zdjeciu to maski pelnotwarzowe z strazy pozarnej, maja zbyt duze opory oddechowe.
Na dole jest maska z Maskpol, zwykła półmaska. Z membraną komunikacyjną i wejściem do pochłaniaczy czy drugich stopni strażackich. Maski tego samego producenta stosuje Manta Opole, tyle że Wacław ma maski silikonowe i o dużej średnicy wejście do półmaski. Ma też regulację oporów oddechowych, ja mam drugie stopnie Auer / Draeger o dużej membranie, opory oddechowe są małe. Też Faser wtedy łatwo ostawić małe opory, dla konkretnego stopnia 1. Dzięki wykorzystaniu szybko złączy Auer / Draeger, sprzęt może być użyty do dekompresji i kończenia dekompresji z innym drugim stopniem. Też do podania tlenu poszkodowanemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko