Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Skurcze
Autor Wiadomość
Efcia 

Stopień: :)
Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 10:31   Skurcze

Czesc Ekipie,

pojawil mi sie problem. W sobote zaczynam nurkowania na basenie... a zauwazylam, ze zaczely mnie lapac skurcze w stope.
Niewazne czy plyne w pletwach, czy "normalnie"... wczoraj bylam pocwczyc troszke na basenie i juz na samym wejsciu do wody mnie skurcz w stope zlapal (srodstopie).

Lykam magnez z potasem, nie chodze za czesto w szpilkach (a moze to tu lezy problem??), staram sie utrzymywac kondycje (2-3 x w tygodniu biegam 6-8km, 2x basen).

Jakies sposoby radzrnia sobie ze skurczami? Jakies cwiczenia? Zaznaczam, ze lapia mnie tylko w stopy (srodstopie, okolice palcow).

Bo az stracha mam isc w sobote na baden zeby cwiczyc nurkowanie. Bedzie obciach jak wejde do wody i na dzien dobry skurcz.
Ostatnio zmieniony przez Efcia 16-02-2017, 10:32, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 11:05   

Plywaj. Kiedys minie....

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 11:08   

Ciezko machac stopami jak Cie skurcz zlapie i palce wrecz wygina. Ja tak to przynajmniej odczuwam. No nic. Zobaczymy. Przynajmniej ataku skurczu nie bede musuala symulowac zeby to przecwiczyc ;)

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2017, 11:52   

Efcia napisał/a:
Ciezko machac stopami jak Cie skurcz zlapie i palce wrecz wygina. Ja tak to przynajmniej odczuwam. No nic. Zobaczymy. Przynajmniej ataku skurczu nie bede musuala symulowac zeby to przecwiczyc
Bardziej łagodnie się poruszaj. Często skurcz jest skutkiem gwałtownych ruchów. Magnez i potas uzupełniasz, OK.

pozdrawiam rc

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 12:46   

anarchista,

ja wczoraj na basenie dostalam skurczy stopy wchodzac do wody. Nie plynelam jeszcze. Po prostu wchodzilam. Woda ok. 32 stopnie. Pozniej jak plynelam czy to zabka, kraulem czy na plecach to sie skurcz pojawial. Core uczylam jak naciagac stope i palce zeby skurcz puscil. ;) Musiala mamie raz na jakis czas pomoc ;)

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2017, 13:35   

Mini z czasem. Po prostu jak człowiek uczy się czegoś nowego lub tylko o tym myśli to się "spina".
Można łykać co się chce ale po pierwsze nie przejmować się.
MSC

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2017, 13:36   

Efcia napisał/a:
Woda ok. 32 stopnie.
Ile 23 czy 32 ? 26 jest nieprzyjemne do pływania, za ciepło. Jak wchodzisz do jeziora, to też takie problemy masz ?

pozdrawiam rc

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 13:55   

anarchista,

Bylam na Termabad z dzieckiem. I z tego co kojarze to woda miala miec 32 stopnie. W morzu w lecie jak plywalam skurczy nie stwierdzono. W srode za tydzien ide na "zwykly" basen to zobaczymy czy problemy wroca. Choc przekoanam sie o tym juz i w sobote - na kursie.

anarchista
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2017, 13:59   

Efcia napisał/a:
I z tego co kojarze to woda miala miec 32 stopnie.
Basen dla małych dzieci to całkiem inna sprawa.
Efcia napisał/a:
Choc przekoanam sie o tym juz i w sobote - na kursie.
Na początku wolno, nawet jak byś nie płynęła, potem przyspieszanie napędowej fazy. Lecz też łagodnie.

pozdrawiam rc

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 14:02   

anarchista,

Heh ... odmlodnialam po Twoim wpisie o basenie dla malych dzieci ;) Jak nic mi z 15 lat ubylo ;)
300m od domu mam Thermabad.. z wodami z cieplych zrodel... rozne niecki z roznymi temperaturami... i roznymi mniejszymi atrakcjami np. fale ;)

W sobote sie okaze. Najwyzej przed wejsciem do wody zrobie kilka cwiczen rozciagajacych ;)

Maciek Kos 

Stopień: AOWD
Kraj:
Ireland

Wysłany: 16-02-2017, 15:03   

Efcia napisał/a:
Bedzie obciach jak wejde do wody i na dzien dobry skurcz.

aj tam od razu obciach :) Chyba nie ma na swiecie nurka, ktorego skurcz nie zlapal.

Do tych wszystkich dobrych porad, sprawdz jeszcze, czy oby pletw nie masz za ciasnych :)

Ja unikam picia kawy przed nurkowaniem, bo wtedy prawie zawsze wychodze z wody pokrecony.

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 15:49   

Maciek Kos,

Akurat to nie wina pletw. Wczoraj pletw brak i skurcze. Wczoraj bylam sobie cwiczyc oczyszczanie maski ;) Dodatkowo przeplyniecie 200m i 10 minutowe unoszenie sie ;) Ot tak probowalam czy ja przyoadkiem za stara nie jestem na ta zabawe ;)
Kawy w ogole nie pijam i w swoim dotychczasowym zyciu jeszcze nie pilam :)

Maciek Kos 

Kraj:
Ireland

Wysłany: 16-02-2017, 16:21   

Efcia napisał/a:
czy ja przyoadkiem za stara nie jestem na ta zabawe

Nurkowalem kiedys z czlowiekiem, ktory mial prawie 90lat i nurkowal tez od dziestu. Troszke trzeba bylo pomoc wejsc do wody :)

Mnie czesto lapia skurcze. Najczesciej wtedy gdy jestem niewyspany, zestresowany zyciowymi a fee, spiety, zmeczony fizycznie np walka pod prad, noszeniem ciezkich gratow. Jak do tego wypije kawke, to juz mam wtedy skurcza, jak w banku. W wodzie tez jakos czesciej skurcze mnie lapia, jak na ladzie. Tam poprostu inne miesnie pracuja i sa nadwyrezane. Z czasem tych skurczow jest coraz mniej, gdy czesto sie nurkuje.
Z reszta... nurek twardy musi troche byc ;)

Ja czesto przed nurkowaniem podskakuje delikatnie tylko na palcach. Rozgrzewaja sie miesnie w stopie, rozciagaja i tych skurczow jakby mniej. Warto sprobowac.

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 16:32   

Maciek Kos,

do 90 mi jeszcze troche brakuje :p

Dzieki. Sprobuje kilka podskokow. Troszke sie porozciagam. ;)
Moze stres troszku winny bo mam go ostatnio sporo na glowie. A nurkowanie ma byc dla mnie m.in. wlasnie forma odstresowania. Zobaczymy. Mam nadzieje, ze skurcze beda za kazdym razem mniej wystepowac. ;)

Jacek Wo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2017, 21:02   Re: Skurcze

Efcia napisał/a:

pojawil mi sie problem. W sobote zaczynam nurkowania na basenie... a zauwazylam, ze zaczely mnie lapac skurcze w stope.

Niewazne czy plyne w pletwach, czy "normalnie"... wczoraj bylam pocwczyc troszke na basenie i juz na samym wejsciu do wody mnie skurcz w stope zlapal (srodstopie).

Lykam magnez z potasem, nie chodze za czesto w szpilkach (a moze to tu lezy problem??), staram sie utrzymywac kondycje (2-3 x w tygodniu biegam 6-8km, 2x basen).

No to jak to jest - zawsze masz te kurcze, jak te 2 x w tygodniu basen robisz - czy pojawiły się dopiero, jak zaczęłaś ćwiczyć pod kątem nurkowania?

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-02-2017, 21:06   

Ostatnio mi sie nasilily a trybu zycia jakos nie zmienilam raptownie. Biegalam, basen i gralam w siatke. Ostatnio siatki mniej a skurczy wiecej.
Nawet jak po calym dniu pracy (praca w 85% siedzaca) poloze sie na chwile to mnie skurcze w stopy potrafia zlapac. Gadalam z lekarzem to mam lykac ten magnes z potasem co tez czynie.
Zobaczymy w sobote.

Jaroslaw 

Stopień: Ciężko zapracowany
Kraj:
Malta

Wysłany: 19-02-2017, 11:31   Re: Skurcze

Efcia napisał/a:
Czesc Ekipie,

Jakies sposoby radzrnia sobie ze skurczami? Jakies cwiczenia? Zaznaczam, ze lapia mnie tylko w stopy (srodstopie, okolice palcow).

Bo az stracha mam isc w sobote na baden zeby cwiczyc nurkowanie. Bedzie obciach jak wejde do wody i na dzien dobry skurcz.

Może trzeba by zacząć od tego co jesz i pijesz? Może masz dietę zbyt ubogą w potas lub magnez? Może pijesz za dużo kawy? Może pijesz za mało płynów?

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 19-02-2017, 15:34   

Jaroslaw,

kawy nie pijam wcale. Alkohol tez raz na rok.
Jem duzo owocow, warzyw. Lubie produkty mleczne.
Lubie mieso i tresciwe jedzonko. :) Ogolnie uwielbiam jesc, szczegolnie w nocy jak jestem z lodowka "sam na sam" :)

Do czego by sie mozna bylo przyczepic - moze w ciagu doby za malo pijam. Bo raczej nie wypijam 2-3 l dziennie jak jest niby sugerowane. Moze maks. w 1 -1,5 l sie zmieszcze. Moj organizm po prostu nie dopomina sie o picie. Probowalam pic wiecej ale wrecz mnie mdlilo jak probowalam w siebie co godzine wlewac szklanke wody czy tam soku czy tam herbaty.

Ale wczoraj byl pierwszy basen - i skurczy brak :) Zobaczymy dzis. Ale o tym opisze w innym watku.

stegano 

Stopień: TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 20-02-2017, 18:37   

Tak jak już ktoś wcześniej napisał, magnez potas + zdrowsza dieta...

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2017, 21:49   

Ja proponuję rozgrzewkę mięśni przed zanurzeniem. Co prawda przy nurkowaniu skurczy nie mam, ale przed treningiem pływackim, taka rozgrzewka mięśni zapobiega skurczom.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu