Wysłany: 19-11-2003, 15:02 sniadanie mistrzow czyli dieta freedivera
witam pieknie,
od kilku miesiecy cyklicznie nuram na bezdechu (glownie po osi x i powoli ucze sie, jak na moje osiagi wplywaja takie sprawy, jak cisnienie w robocie, imieniny Zbigniewa dzien wczesniej czy godzina w korku. ponadto - nie bez pewnego wysilku - zdyscyplinowalem sie i ustawowo nie jem minimum przez dwie godziny przed plywaniem.
pytanie mam takie: jak sie odzywiacie, zeby zachowac neutralna plywalnosc i wymagana krzepe? Golonka czy musli? Kawa czy herbata?
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 20-11-2003, 12:24
qrcze pieczone w pysk, nikt nic nie pisze - wszyscy pod woda czy jak?
Proponuje rybkę - moze byc dorsik, duzo miodu, orzechy i suszone owoce no i oczywiście SOJA
Stary [Usunięty]
Wysłany: 08-01-2004, 01:34
Ostatnio trenowałem w basenie i "świąteczny bigosik" mocno odpycha od dna i wypłyca oddech. Zanim zacząłem nurkować wspinałem się kilka lat i wtedy przerzuciłem sie na wegetarianizm. To dawało rezultaty bo od razu spadłem na wadze i wynik był widoczny. Teraz jadam juz mięsko i muszę przynać, że nie ma cudownego jedonka dla sportowca. 2 godziny bez jedzenia to czas kiedy na pewno wszystko strawisz ale lepiej jeść coś takiego co strawisz szybciej. U facetów ma to szczególne znaczenie bo oddychamy "przeponowo" i jak brzuch jest "nabity" jedzeniem to wdech jest płytszy. To tyle z własnych doświadczeń...
nuras79 [Usunięty]
Wysłany: 26-11-2004, 14:50
MUSLI I JOGURT TO REWELKA .TYLKO CZY TO DA FACETOWI SIŁĘ NA DŁUGIE PŁYWANIE? NA CAŁY DZIEN , NA SIEDZENIE W KORKACH ULICZNYCH? CHYBA ZE ZJESZ CAŁĄ TOREBKE MUSLI I ZAGRYZIESZ BANANKIEM.
POZDRAWIAM
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 26-11-2004, 15:21
nuras79 napisał/a:
MUSLI I JOGURT TO REWELKA .TYLKO CZY TO DA FACETOWI SIŁĘ NA DŁUGIE PŁYWANIE?
No tak, powraca stare pytanie "Czy jeden serdelek może nasycić żołnierza?". Raczej nie bardzo
Ostatnio - powodowany raczej miłością własną niźli pragnieniem osiągów - przerzuciłem się na gerbery itp. wynalazki dla dzieci. Bolało trochę na początku, bo to nie moje klimaty smakowe (najchętniej nie wyłaziłbym z ukochanej Chinatown ), ale teraz już jest OK. Oprócz tego sery wszelakie, zboża, owoce/warzywa, kefirki no i oczywiście zupki, które w wolnych chwilach z upodobaniem gotuję.
A co do wydatków energetycznych podczas pływania, to polecam ruch delfinowy, bo ma najlepszy wskaźnik price to performance.
O ile się nie pływa w jet finach oczywiście...
dużo opowiadania ale wniosek jest Jeden trzeba wprowadzać diete lekko strawną i oczywiście racjonalną !!! Jeżeli bawimy się amatorsko to naprawdę szkoda teoretyzować . Pozdrawiam
ponoc najlepiej nie jesc przed zejsciem pod wode 6 h przed
2 h to stanowczo za malo, same mieso trawi sie minimum po 2 h
kiedy idziesz pod wode z niedokonca strawionym posilkiem pojawia sie nieprzyjemne uczucie, takie jako odbijanie a nawet podnoszenie sie pokarmu z zoladka
Ja staram się nie jeść około 2-3h przed basenem. A zaraz po nim przyjąć relatywnie dużo białka i węglowodanów (odżywa, twaróg z owocami ... )
Standardowo staram się odżywiać średnio co 3h, czyli około 5 posiłków dziennie. Przy czym ilość węglowodanów w ciągu dnia zmiejszam, pozostawiając tę samą ilość białka (czyli ilość kalorii w ciągu dnia maleje).
Na posiłek przed basenem preferuję pierś z kurczaka/indyka gotowaną (ew. duszoną lub z grill'a), z niewielką ilością ryżu/kaszy. Jeżeli wcześniejszy posiłek zawierał dodatki skrobiowe, wykluczam je z posiłku przed basenem.
Kiedyś również byłem wegetarianinem, ale w tej chwili objadam się drobiem ile wlezie i na mnie działa bardzo dobrze. Daje dużo energii, nie zalega. W sam raz.
Dieta mleczna mi nie leży (mam problemy z przyswajaniem nabiału).
Pozdr,
A.
ps. Musli owszem ale na śniadanie. Na kolację wybieram chudy twaróg, tuńczyka lub kuraka. Dodam, że posiłek po basenie nie jest moją kolacją a jedynie podwieczorkiem (późno chodzę spać).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko