Wysłany: 11-05-2010, 10:12 DLACZEGO WSZYSCY JESTEŚMY W DUPIE ?
Każden jeden sprawdza swoją konfigurację, pyta o przewagę twina nad singlem, pyta o przewagę skrzydła nad jacketem i takie tam ... jakby tego było mało to MY Nurkowie potrafimy się pokłócić o "pętelkę do karabińczyka" ..... dla czego tak jest ???
MY Nurkowie jesteśmy przecież "rodziną" nie można się tak kłócić !!!
Czasem jak się tak naczytam tych dyskusji np. że Apeks jest the best bo cośtam, Halcyon jest the best bo cośtam i takie tam.
Qrwa Ludziska czy nie można się wspierać zamiast kłócić bez końca ?
Wysłany: 11-05-2010, 11:51
Wg Zygmunta Freud'a posługiwanie sie twinem jest objawem kompleksu małego penisa......Widać cześć nurasów chociaż w ten sposób chce sobie poprawić wizerunek własnego ego.....
u mnie jakieś 75% sprzętu to mares i się nie wstydzę
ważne jest raczej to jak nurkujesz i jak się zachowujesz pod i na wodzie a nie to w jakim sprzęcie o ile jest w porę serwisowany, sprawdzony i bezpieczny. Dla mnie liczy się to, że się w/z nim dobrze czuję.
Wysłany: 11-05-2010, 16:47
...a co takiego jest fajnego we wspieraniu innego nurka?
Czy nie przyjemniej jest napisać, że na pedalskiego singla, jego automaty produkowane w Pekinie przez pekińczyków mają jakość pasztetowej z tesco, a jego frajerska latarka służy jedynie do świecenia pod wodą, podczas kiedy powinna usmażyć schabowe, naprawić auto, sama się okopać, a na koniec zrobić laskę...
To dopiero emocje !!!!
Po co w ogóle nurkować? Siadamy do kompa, czytamy jaki sprzęt ma frajer, a potem JAZDA Z NIM )
Sorki ale kiedy pływam z twinem to mogę dłużej bez względu na wielkość penisa i oczywiście poprawiam wizerunek nie jednego ale dwóch ego. Tym prostym sposobem doszedłem do stwierdzenia, że wszyscy których spotkacie nad wodą z zestawem dwubutlowych są schizofrenikami. A że w życiu codziennym zachowują się całkiem normalnie to znaczy, że zanurzenie na ok 60-90 min działa leczniczo i należy o tym powiadomić psychiatrów bo chyba nie wiedzą.Jeszcze nie wiem jak zachować się wobec kogoś kto z twinem taszczy nad wodę dwa stage'e.
Macieju z Twojego postu wynika, że życie nie wyleczyło Cię jeszcze z myślenia kategorią "MY". Mam nadzieję że zmienisz priorytet na JA w MOIM przypadku jedyny słuszny. Dla wszystkich zainteresowanych nieustannie odkrywam nową wiarę, wiarę w ...........
Pozdrawiam
Wysłany: 11-05-2010, 17:47
Grotto8 napisał/a:
Czy nie przyjemniej jest napisać, że na pedalskiego singla, jego automaty produkowane w Pekinie przez pekińczyków mają jakość pasztetowej z tesco, a jego frajerska latarka służy jedynie do świecenia pod wodą, podczas kiedy powinna usmażyć schabowe, naprawić auto, sama się okopać, a na koniec zrobić laskę...
Ja odnoszę odmienne wrażenie. Często w podtekście wypowiedzi daję się odczuć delikatną nutkę zgorzkniałej zawiści wobec tych, tzw. wyglądających na tech, którzy na zwykłe nurkowania zabierają twiny, latarki itp. Na szczęście tylko niektórzy singlowcy w piankach, pukają się w głowę widząc nurkujących obok nich twinowców, próbując później podnieść swoją niską samoocenę drwiąc z innych. To jest chyba taka nasza cecha narodowa, że w dobrym tonie jest przepierdalać się do tych co robią to samo ale inaczej. Zamiast dostrzegać własne wartości i ze zrozumieniem akceptować wady staramy się wywyższać dyskredytując innych.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2010, 19:42
Plotek napisał/a:
w dobrym tonie jest przepierdalać się do tych co robią to samo ale inaczej. Zamiast dostrzegać własne wartości i ze zrozumieniem akceptować wady staramy się wywyższać dyskredytując innych.
Sprawa jest dość prosta. Dominującymi na rynku są instruktorzy rec. Nurek w sprzęcie tech, ze względu na dość dużą odmienność konfiguracji i zachowań, generuje u jego kursantów pewne zaciekawienie, pytania i ryzyko odejścia do konkurencji. Może wtedy wykonać dwa ruchy: doszkolić się do poziomu instruktora technicznego - trudna droga, lub zdyskredytować zagrożenie - łatwe i tanie. Przeciętny kursant, dla którego ON INSTRUKTOR, stanowi krynicę wiedzy - przyjmuje praktyczne bezkrytycznie wszystko, co mu się powie. Początkowy kurs jest też związany z zakupem prawie całego sprzętu i jeżeli doradzono nam zakup gówna, rodzi się wewnętrzny bunt i samozaprzeczanie faktom... Tak to w skrócie wyglądało w środowisku z którego odszedłem. Nie dawno w tamtym klubie jeden z gości kupił skrzydełko Halcyona(do singla). "Fachowcy" pooglądali, pokiwali głowami i orzekli: może i dobre, ale to jakaś nie znana firma. Kupiłbyś porządnego Maresa..." Każda odmienność, jest traktowana jak bezpośredni zamach na ich poukładany, ograniczony światek.
DeDeK no to Ja mam większego
Przytoczę istotne powody nurkowania:
1. Czarny wyszczupla
2. Nurek może głębiej.
3. Nurek może dłużej
4. Dziewczyny lubią niegrzecznych urwisów z wypasionym sprzętem.
Co do dyskusji bardziej poważnej - istotnie jak zauważył JacekPlacek marketing i dość prymitywne formy młodego kapitalizmu zabijają coś co można jeszcze spotkać nad wodą choć sporadycznie - rozmowy o sprzęcie i wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej mam to czy owo poukładane. Nie jestem instruktorem, nie prowadzę szkoleń ani innej formy sprzedawania mojego i tak uważam niewielkiego doświadczenia. Ale na pytania moich kolegów chętnie odpowiem zgodnie z moją wiedzą i z zastrzeżeniem że zmiana konfiguracji ma mieć uzasadnienie i powinna być poparta zdobyciem umiejętności w posługiwaniu się tak a nie inaczej poukładanym sprzętem. No świat jest tak poukładany że tworzenie przepisów, organizacji, certyfikatów, zakazów, szkoleń mając na celu tworzenie zasad bezpieczeństwa otwiera furtkę na handel i ochronę tworzącej się gałęzi biznesu a nie każdy potrafi uczciwie prowadzić ten biznes. Ja mam zasadę prostą mogę kupić ale nie muszę. Jeśli kupuję to mam uzasadnienie dlaczego i czego oczekuję od takiej a nie innej zmiany w sprzęcie. Ale generalnie zmiany w sprzęcie pojawiają się w związku z kolejnymi etapami szkoleń i bardziej wymagającymi nurkowaniami.
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 11-05-2010, 22:26
Hehe jadąc dalej, napiszę tak nie kupuj nic ze sprzętu u swojego instruktora, wciśnie ci badziewie na którym ma największą marzę albo od dystrybutora z którym ma dobre układy. Więc rady co kupić słuchać należy tylko od instruktorów którzy nie handlują sprzętem, albo kolegów z doświadczeniem .
Mily Macieju, cos mi ten twoj ekumenizm prostym komunizmem smierdzi. Dyskusja nawet o szczegol uczy czegos nowego i zmusza do wymiany doswiadczen, co jest z korzyscia dla wszystkich, a na pewno dla poczatkujacych. Firmy produkujace sprzet chcialy by zapewne zebysmy zamkneli twarze i w swoich wyborach kierowali sie wylacznie ulotkami reklamowymi, czego Tobie zycze, a forumowiczom niekoniecznie.
Wysłany: 12-05-2010, 10:19
Plotek napisał/a:
... Często w podtekście wypowiedzi daję się odczuć delikatną nutkę zgorzkniałej zawiści wobec tych, tzw. wyglądających na tech, którzy na zwykłe nurkowania zabierają twiny, latarki itp.
Zgadzam się! Ewidentnie czuję zazdrość oglądając totalnie wypasiony sprzęt nurków z którymi pływam od lat, używając do tych nurkowań swojego sprzętu rec i generalnie nigdy nie przekraczając swoich podstawowych uprawnień.
A wolisz być określany mianem "dupoliza" zamiast "ultra-fajowego-twardziela"? Bo tak się tu kończy wspieranie...
Akurat Ty Kolego cobyś nie napisał to potraktuję to jako radę a nie zjebkę, czytam Twoje posty i widzę żeś mądry kolo !
Korku napisał/a:
Widać cześć nurasów chociaż w ten sposób chce sobie poprawić wizerunek własnego ego.....
Czuję, że Miły Maciej właśnie to miał na myśli zakładając ten temat
Ja mam skromne ego ale jeśli chcesz nauczyś się nurać to umówmy się kiedyś na nura : ja coś pokaże Ty coś pokażesz ... każdy będzie miał fan
[ Dodano: 12-05-2010, 11:03 ]
SPQ napisał/a:
Mily Macieju, cos mi ten twoj ekumenizm prostym komunizmem smierdzi. Dyskusja nawet o szczegol uczy czegos nowego i zmusza do wymiany doswiadczen, co jest z korzyscia dla wszystkich, a na pewno dla poczatkujacych. Firmy produkujace sprzet chcialy by zapewne zebysmy zamkneli twarze i w swoich wyborach kierowali sie wylacznie ulotkami reklamowymi, czego Tobie zycze, a forumowiczom niekoniecznie.
Nie jest tak że jakąś komuną zawiewa - bądżmy ludżmi ! Ja napradwę tak samo doceniam Człeka który z aparatem do 8m nura oraz tak samo kumpla który ze mną nura na tmx'owe wraki bałtyku - to jest PASJA która powinna łączyć nie dzielić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko