Wysłany: 20-04-2004, 22:36 Filozofia nurkowania wg Strugalskiego odc. 9
Witam państwa, zgodnie z obietnicą dziś temat nr. 9:
Czy stopnie nurkowe nadawane przez różne, legalnie działające organizacje powinny być tak samo traktowane?
Zdecydowanie tak. Nie można szykanować kogoś za to, że zrobił kurs w takiej czy innej federacji a żadna z nich nie ma monopolu na szkolenie. Należy jednak od razu podkreślić, że lansowana niekiedy teza jakoby federacja w ogóle nie miała znaczenia a liczył się wyłącznie instruktor, jest oczywiście absurdalna. Żaden instruktor nie działa przecież w próżni, każdy szkoli według programu swojej federacji i jest tym programem związany. Porównując stopnie należy więc porównywać programy, według których zostały nadane - jako element równie ważny co jakość instruktora.
Skąd wziął się dziwaczny mit o tym jakoby w bazach nurkowych dyskryminowano płetwonurków innych niż CMAS federacji?
Otóż wziął się on stąd, że stopień AOWD nie może być traktowany jak stopień średni (P2 CMAS). 99% awantur dotyczy tego zagadnienia, innych stopni dotyczy zaledwie pozostały 1% a i tak zwykle wtedy można coś wynegocjować. Natomiast traktowania AOWD jako stopnia średniego (P2) wynegocjować NIE MOŻNA.
Jest bowiem OCZYWISTE, że jeśli nadaje się komuś jakieś uprawnienia to trzeba również wyposażyć go w wiedzę i umiejętności konieczne przy korzystaniu z tych uprawnień. Płetwonurek średniego stopnia ma prawo prowadzić pod wodą słabszego partnera. Jest więc OCZYWISTE, że powinien przejść podczas kursu obszerny program ratownictwa, aby umiał w potrzebie udzielić temu słabszemu partnerowi pomocy - skoro ma być jego przewodnikiem.
W przypadku kursu P2 CMAS rzeczywiście tak jest. Kandydat zalicza obszerny program ratownictwa i pierwszej pomocy, ćwiczy wielokrotnie np. wydobycie nieprzytomnego - w różnych konfiguracjach sprzętowych, przy użyciu kamizelki ale również wówczas gdy z jakichś przyczyn nie można jej użyć (uszkodzony system inflacji, koniec powietrza w aparacie itd. - typowe, życiowe sprawy). Podkreślić należy również fakt, że ćwiczy się także tzw. złożone sytuacje awaryjne tj. gdy awarii ulega wiele elementów jednocześnie. Jest to bardzo ważne bo tak niestety zwykle w życiu bywa, że jak już się psuje - to wszystko na raz. Ćwiczenie tylko pojedynczej sytuacji awaryjnej np. tylko zalania maski czy tylko awarii automatu - JEST DALECE NIEWYSTARCZAJĄCE. Dlatego kandydat na P2 ćwiczy wydobycie nieprzytomnego w sytuacji równoczesnej awarii kamizelki, lub podawanie powietrza przy równoczesnej utracie lub zalaniu maski i wiele innych.
Oprócz ratownictwa kandydat na P2 ćwiczy wiele innych umiejętności jak samodzielne prowadzenie grupy nurków pod wodą, w dzień i w nocy (jest na kursie nurkowanie nocne), także przy użyciu kompasu (również z kompasu są osobne zajęcia), lub ważny program nurkowań głębokich - do których specjalnie konfiguruje sprzęt i samodzielnie (wszystko to oczywiście po wysłuchaniu cyklu wykładów i pod okiem instruktora) planuje i wykonuje dekompresję, strzela boję deko itd.
Prócz tego kandydat na P2 uczestniczy w cyklu wyczerpujących wykładów o treści często niespotykanej w innych federacjach, a także w cyklu seminariów, podczas których szczegółowo analizuje się ponad 30 opisów wypadków nurkowych (uzyskanych z różnych źródeł - IMMT, zeznania świadków, prokuratura) stanowiących bezcenny materiał dydaktyczny.
Widać więc gołym okiem, że płetwonurek średniego stopnia (P2 CMAS) znacznie przewyższa swojego kolegę AOWD i dyskutować tu nie ma o czym. AOWD po prostu nie może być traktowany jako stopień średni NIE DLATEGO, ŻE NALEŻY DO "NIESŁUSZNEJ ORGANIZACJi" - LECZ DLATEGO, ŻE NA SWOIM KURSIE NIE NABRAŁ WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI KONIECZNYCH BY MOŻNA GO BYŁO TAK TRAKTOWAĆ.
Ponieważ w kierownictwie PADI siedzą, jak się okazuje, ludzie mądrzy - federacja ta UZNAŁA TEN FAKT. Kto nie wierzy niech przeczyta tekst umowy CMAS - PADI (stopnie innych niż PADI federacji traktuje się analogicznie), dotyczącej wzajemnego uznawania stopni. Podpisali ją (ze strony PADI) Drew Richardson i (ze strony CMAS) Achille Ferrero, których to panów nie trzeba chyba przedstawiać. Jest tam napisane wprost, że AOWD nie jest stopniem średnim, a jedynie jego posiadacz może ROZPOCZAĆ KURS NA STOPIEŃ ŚREDNI (P2 CMAS). Oczywiście po spełnieniu innych wymogów jak badania lekarskie itd.
Przy okazji warto podkreślić, że również OWD może przystąpić do kursu P2 CMAS, jeśli chce uzyskać prestiżowy CMASowski "papier". Tu wskazane jest jednak znacznie większe opływanie w formie nurkowań turystycznych - stażowych, sprawa jest jednak do dogadania.
Jeśli przyjedzie do mnie płetwonurek AOWD i zażąda traktowania jak stopień średni - niestety nie mogę tego żądania spełnić i awantura gotowa. Pozostaje tylko zadać pytanie, kto okłamał tego człowieka wmawiając mu, że AOWD to stopień średni - ale to już nie moja sprawa.
Ze sportowym pozdrowieniem
Szef szkolenia klubu płetwonurków Active Divers PTTK
Tomasz Strugalski
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 21-04-2004, 00:10
Cytat:
Jeśli przyjedzie do mnie płetwonurek AOWD i zażąda traktowania jak stopień średni - niestety nie mogę tego żądania spełnić i awantura gotowa.
I między innymi dlatego wyrzekamy się przyjemności obcowania z cytowanym powyżej i odwiedzania Go, a to czy uzna moje uprawnienia jako poziom średni - to ja mam w ... .
Pozdrawiam wszystkich o przynajmniej średnim IQ
Mario [Usunięty]
Wysłany: 21-04-2004, 07:44
Przecież w bazie prowadzonej przez Ciebie to Ty decydujesz,kto ,z kim nurkuje.Więc nie ma tak naprawdę znaczenia czy kolega jest PADI czy nie,ustalasz,że prowadzącym jest świetnie i wspaniale i wszechstronnie wyszkolony CMAS-owiec.A podczs nurkowania okazuje się,że powinno byc dokładnie odwrotnie,bo kolegą,który według Twej myśli jest słabiej wyszkolony ma większą praktyke od CMAS-owca,któremu gwiazdki poprzewracały w głowie ( zdarza sie i tak niestety)
Rozpętałeś Burze Tomku
Mario
Ostatnio zmieniony przez Mario 21-04-2004, 07:46, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 21-04-2004, 08:47 a
ja i tak uważam że PADI AOWD jest dużo słabszym stopniem ale wyjątki się zdażają. ( wiem to nawet z własnej praktyki) pozdrawiam
ZAQ [Usunięty]
Wysłany: 21-04-2004, 09:27 Re: Filozofia nurkowania wg Strugalskiego odc. 9
[jeśli chce uzyskać prestiżowy CMASowski "papier".
Tomku to, ze akurat w CMAS- ie szkolenie na kolejny po podsztawowym stopniu obejmuje więcej ćwiczeń, a program jest o szerszym zakresie nie oznacza Tomku, że jest on prestiżowy.
Po prostu nurek z P2 pożnaje więcej ni z jego kolega z AOWD ( serdeczni pozdrawiam kolegów nurkOw z PADI i wszystkich innych federacji bez wyjątku) .
Miałem okazje w zeszłym roku robić u Ciebie P2 i jestem bardzo zadowolony że zrobiłem ten kurs ponieważ uważam iż znacznie wzrosło moje i moich przyszłych partnerów (niezalężnie od federacji :-)nurkowych bezpieczeństwo.
Miałem okazję podczas weekendowego szkolenia poznać kolegę nurka, który tak jak ja robił P2, był to człowiek który na wiosnę zrobił P1 a po wynurkowaniu potrzebnych stażówek zrobił P2.
Widząc jego zachowanie pod i nad wodą byłem przerażony,
ten człowiek po prostu bał się nurkować i mam nadzieję że nikt nie ędzie miał okazji przekonać się o jego słabościach,
ponieważ pomimo obowiązującego programu w CMAS na P2 nikt nie jest w stanie zagwarantować, że nurek który je skończył będzie naprawdę dobrym i wartociowym partnerem.
Ten gość poprostu chciał się pochwalić jaki z niego [b]KOZAK , ZRÓBIŁ P1 I P2 w ciągu jednego sezonu.
hej, zgadzam sie z Pitt_M przyjezdzajac na baze zazwyczaj przyjezdza sie z partnurem i mialej okazje plywac z P1 serdecznym moim kolega, i nie powiem zeby byly jakies niuanse miedzy nami, a jesli w bazie ktos nie chce mi pozwolic na nura to ide dalej i tam dam. Dlatego nie rozumiem,ze Tomasz napisal cos takiego "Jeśli przyjedzie do mnie płetwonurek AOWD i zażąda traktowania jak stopień średni - niestety nie mogę tego żądania spełnić i awantura gotowa" moim zdaniem jesli ktos chce dac nura to prosze bardzo, a jesli ktos traktuje go jak Tomasz no to....
Chyba czas konczys niesnaski pomiedzy CMAS a PADI.
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 21-04-2004, 10:30
Tomasz Strugalski napisał/a:
Jeśli przyjedzie do mnie płetwonurek AOWD i zażąda traktowania jak stopień średni - niestety nie mogę tego żądania spełnić i awantura gotowa.
Mam wrażenie, że sprawa się rozbija o brakujące sformułowanie:
"Jeśli przyjedzie do mnie nieznany mi płetwonurek AOWD i zażąda traktowania jak stopień średni"
Czy to, że w bazie nowego zupełnie obcego nurka z plastikiem (nie ważne jakiej organizacji) traktują jak czlowieka ktory umie to co ma na plastiku jest dobre? Czy pojęcie "Check dive" jest złe? - A tak naprawdę do tego ta polemika się sprowadza! uważam, że nowego nieznanego człowieka zawsze trzeba sprawdzic!
Sandii
ZAQ [Usunięty]
Wysłany: 21-04-2004, 12:26
Czy pojęcie "Check dive" jest złe? - A tak naprawdę do tego ta polemika się sprowadza! uważam, że nowego nieznanego człowieka zawsze trzeba sprawdzic!
Sandii napisal "Czy to, że w bazie nowego zupełnie obcego nurka z plastikiem (nie ważne jakiej organizacji) traktują jak czlowieka ktory umie to co ma na plastiku jest dobre? Czy pojęcie "Check dive" jest złe? - A tak naprawdę do tego ta polemika się sprowadza! uważam, że nowego nieznanego człowieka zawsze trzeba sprawdzic!" , tzn ze w kazdej bazie sprawdzają? bo jakos sie z tym nie spotkałem, ani na Koparkach ani gdzie indziej, dlatego tez nie rozumiem pojecia sprawdzenia umiejetnosci moich lub innych nurasow przed wejsciem do wody. Jesli ktos ma jakis certyfikat i odpowiednia ilosc zrobionych nurow wpisanych do logbooka to raczej ten czlowiek na to nie zasluguje azeby ktos sprawdzal jego umiejetnosci i jeszcze za sprawdzenie bral kase. [/list]
Wysłany: 21-04-2004, 16:07
Sytuacja:
Z jakiejs blizej nieznanego powodu nurek zaczal sie szkolic w PADI (moze ufa znajomemu, ktory jest instruktorem albo akurat tak trafil)
Poniewaz nurek nie chce ani PADI ani CMAS nabijac kabzy wiec po AOWD szkoli sie sam - z kolegami, zaprzyjaznionymi instruktorami rowniez CMAS, ktorzy w ramach praktyki, ktora czyni mistrza robia z nim 1500 mozliwych sytuacji awaryjnych - z automatem w paszczy i bez automatu, na powierzchni wymysla co moze sie stac i sprawdza swoje zachowanie pod woda.
Legitymuje sie wiec plastikiem AOWD.
Nie robi wiecej kursow oficjalnie ale na jego koncie jest kilkaset nurkowan w wodach polskich i nie-polskich, godziny cwiczen we wlasnym zakresie, na wlasny uzytek przeszedl szkolenie PCK.
Moje pytanie - czy ten czlowiek zasluguje na miano "nurka sredniego stopniem" ?
Wiek: 50 Dołączył: 23 Mar 2004 Posty: 327 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 21-04-2004, 16:17 Jak poznać nurka???
Jak poznać nowego nurka? Oto jest pytanie?
Poza wymarzonymi "plastikami" każdy nurek posiada kśiążeczkę nurkową. Przy każdym wykonanym nurku mamy możliwość zrobienia jego opisu. Gdy ja robiłem kurs, mój instruktor zwracał na to sporą uwagę i pomagał mi przy sporządzaniu pierwszych moich opisów.
Gdy pojechałem poraz pierwszy do Egiptu, instruktor PADI z którym nurkowałem był wyraźnie zdziwiony moimi opisami (początkowo poprosiłem o pomoc bo poraz pierwszy nurkowałem na rafach). Jego reakcja była w stylu: "Po co Ci to. Kto to będzie czytał..."
Szanowni Panowie instruktorzy! A może by tak znowu zwracać większą uwagę do tych opisów, a przede wszytkim sprawdzać je swoim podopiecznym i tym którym podbijacie odbyte nurkowanie?
Rozwiązało by może to chociaż w części problem z nieznajomym nurkiem...
Dziękuję za wykład. Przeczytałem go z wielkim zainteresowaniem. Mam P1 i właśnie od dłuższego czasu zastanawiam się gdzie zrobić kolejny stopień. Czy szybciutko w PADI czy znowu w CMAS. Ta dyskusja, gdzie racje przyznaję obu stronom, przekonała mnie do tego drugiego. Ale nie najważniejszy jest dla mnie prestiż a po prostu chcę dowiedzieć się więcej...
Pozdrawiam wszystkich niezależnie od przynależności!!!
Wysłany: 21-04-2004, 18:00
Proste porównanie programów kursów potwierdza to co pisze TS .
Nie ma co się nad tym rozwodzić . PADI ma stopień RESCUE i od wiewiórek wiem , że TS raczy czasem uznawać równowagę wyszkolenia P2 i RESCUE . (zwłaszcza jeśli chodzi o cennik )
Są dwie metody umiknięcia rozczarowania ;
1. Szkolić się powyżej AOWD co uważam osobiście za nr 1 sezonu ,
2. Nie nurkować w okolicach Kownatek .
Każdy w ramach swojej firmy i podwórka ma prawo nie obsługiwania pewnych klientów lubo nie uznawania ich umiejętności za godne swojej osoby .
Jak Pan TS ma kaprys i pragnie obsługiwać i szkolić tylko CMAS-owiczów , to ma do tego prawo . Jak nie świadczy usługi nabijania butli to ma do tego prawo .
Jak ma kaprys to może dopłacać do szkoleń albo nie płacić podatków i nie odpowiadać na pytania . Jak ma ochotę filozofować -też może .
Jak ma ochotę pokłamać na czyjś temat - może .
No to po co ta dyskusja - róbmy swoje - nam też wolno - prawda ?
I na koniec - kolejne odcinki filozofii , tak powiedzmy od nr 6 stają się coraz bardziej "normalne" - czytaj bezbarwne . Brak w nich tego co wywoływało kontrowersje , stanowczości poglądów , przekonania , obrażania , cytatów , retoryki trepa , definicji , stylu , błędów stylistycznych , logicznych , składniowych - słowem kolorytu i oryginalności . Odarte z tych ozdobników odcinki to już nie to , co dawniej . Szkoda - kiedyś było przynajmiej śmiesznie - teraz nijako i nudno .
Który z tych wizerunków jest prawdziwy ?
Co lub kto jest sprawcą tej przemiany ?
Nie istotne , wszyscy na tym zyskali - łacznie z TS - więc bilans jest dodatni . Tylko wujek Kriss stracił dawcę materiałów zgodnych z jego koncepcją czego bardzo żałuje .
Na szczęscie są poprzednie wypowiedzi a wujek Kriss nie zarabia nurkowaniem (wbrew sugestiom TS) więc może pisać co chce , kiedy chce i o kim chce - wolno mi - prawda ?
Tradycyjnie bez pozdrowień dla dawcy kłamczuszka -
Kriss
Mieto [Usunięty]
Wysłany: 21-04-2004, 18:06
Sprawdziłem czy AOWD jest równe P2. Zawsze myślałem że tak jest. A jednak Tomek ma rację (uwidoczniła się tutaj moja ewidentna niewiedza na temat stopni w innych organizacjach). Trochę to mnie zdziwiło i zastanowiło ile kasy trzeba wybulić w PADI aby być równorzędnym płetwonurkiem dla P2. Chyba jednak trochę trzeba (a program trochę CHUDSZY).
Pozdrawiam
Wysłany: 21-04-2004, 18:51
Przy okazji warto podkreślić, że również CMAS P* może przystąpić do kursu AOWD , jeśli chce uzyskać prestiżowy PADI lub SSI "papier".
Wg. moich wyliczeń AOWD = 1 i 1/2 CMAS P*
http://www.nurkomania.pl/padicmas.htm
Pozdrawiam wszystkich : CMAS, PADI, SSI i innych nie wymienionych z nazwy jak ZBOWID, PZPR, LPR, KBKS (upss tu chyba przesadziłem)
Wiatam
Szanowni forumowicze drążący temat tzw. filozofii (nie dotyczy Krissa).
Czy naprawdę nie jesteście w stanie odróżnić normalności do zachowań dziwnych , dajecie się wciągać w straszliwie zażartą dyskusję, o co ? Kto lepszy a kto gorszy. Gdzie nurkowa ( rzekłbym ludzka solidarność)? Słabszym pomagać, cwaniactwo tępić!!! Panu TS wolno pisać co mu się żywnie podoba. Widocznie nie ma ciekawszych zajęć ( np. nurkowania).
Czy poza Krissem nikt nie chce zauważyć prawdziwego oblicza pana TS?
Dyskusja na tematy podsuwane przez pana TS nie mają nic wspólnego z nurkowaniem i jako sportem i jako sposobem na życie.
Ukłony dla Krissa
Pozdrawiam
Wysłany: 22-04-2004, 15:17 no tak
niema się co kłocić jak to zauważył szanowny kolega, ma racje pomagajmy mniej doświadczonym nurom i będzie spoko. Tylko pytanie po czym wywnioskujemy że jest on słabszy na powierzchni?????????? pozdrawiam całą ekipe PADI ,CMAS ,i innych federacji nurkowych
Witam
No i to już jest o czym rozmawiać. Może zaczekamy aż wszystkowiedzący się wypowie, nie każąc man czekać na właściwy kurs, albo wykład.
A tak poważnie ale niestety po krótce. Każdy człowiek o normalnym sposobie działania po pierwsze powie czego się obawia, a co dalej następuje to mały wywiad. Jeżeli nie chwali się to sam spróbuj go zagadnąć. Z braku czasu (zupę gotuję) pominę rozpoznawalne sylwetki psychologiczne. Zobacz jak się porusza, zabiera za składanie sprzętu, wkładanie pianki itd. Ważne jest ogólne nastawienie do tego co robi. Wspólny briefing, plan i już wiesz wszystko.
Zupa kipi.
Pozdrawiam
Wysłany: 22-04-2004, 16:19
Cytat:
dajecie się wciągać w straszliwie zażartą dyskusję, o co ? Kto lepszy a kto gorszy. Gdzie nurkowa ( rzekłbym ludzka solidarność)? Słabszym pomagać, cwaniactwo tępić!!!
Może faktycznie niepotrzebnie dałem się sprowokować Panu TS Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam .
Pozdrawiam WSZYSTKICH
Wydaje mi sie ze nalezy rozgraniczyc dwie rzeczy, system szkolenia(CMAS,PADI ...) i pozniej nabyta w praktyce wiedza i umiejetnosci nurka. Natomiast niepodwazalnym faktem jest to ze sa systemy szkoleniowe lepiej i gorzej przygotowujace nurka do "samodzielnego" nurkowania, zwlaszcza w naszych zimnych i malo przejzystych wodach. Ja osobiscie "swiadomie" wybralem to co wydawalo mi sie lepsze, nie byl to czysty przypadek, dobra cena albo sprzyjajacy termin tak jak to czesto bywa w praktyce. Przed podjeciem decyzji zadzwonilem do paru firm oferujacych szkolenia w roznych systemach i dokladnie sie wypytalem czym sie roznia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko