Gosiu "Intro to tech" + "AEAN' + "Deco procedures" w TDI powinny spełnić Twoje oczekiwania. Twin nie jest tu po to, by mieć więcej gazu (jak Jacek napisał 2x7 daje 2800 l, 1x15 to 3000 l) ale po to by zdublować źródło gazu. Pogadamy, jak się spotkamy.
hihi, Gosiu, intro to tech + Technical Nx NAUI bez twina nie polecam, ale na szczescie kobieta zmienna jest - bedziesz zachwycona stabilnoscia pod woda
Jak na razie to jestem przeciwniczką twinów ze względu na ich ciężar - mam zamiar nurkować dłuugo, kręgosłup mi będzie do tego potrzebny(co prawda wiem, że zamiast 2x12 można 2x7 - ale w tym przypaku musiałabym mieć 2 twiny, więc dla mnie mały absurd, wolę zabrać 2 pojedyncze 15-stki na wyjazd) .
Jednak żebyście się przypadkiem z Hubertem nie pobili, w jakiej organizacji mam robić combo, , czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie, jaka byłaby zalecana dekompresja dla konkretnego mojego nurkowania na wraku, od którego zaczęłam całą dyskusję: czas - 15 minut, głebokość - 36 metrów, gaz - powietrze (inny gaz nie był w tej bazie dostępny).
Wysłany: 29-06-2011, 21:25
arkac123, nie daj się skusić na twina
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-06-2011, 21:25
arkac123 napisał/a:
Jak na razie to jestem przeciwniczką twinów ze względu na ich ciężar - mam zamiar nurkować dłuugo, kręgosłup mi będzie do tego potrzebny
To nie całkiem tak, jak myślisz. Krótkotrwałe obciążenie kręgosłupa przy przenoszeniu, zakładaniu to jedno: trudno tego uniknąć, ale są metody ograniczenia zagrożeń. Drugie, to obciążenie kręgosłupa podczas nurkowania: długotrwałe i mocno odczuwalne - najbardziej, kiedy używa się pasa balastowego. Użycie jacketu ze zintegrowanym balastem lub skrzydła i balastu na butlach redukuje to obciążenie prawie do zera.
arkac123 napisał/a:
czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie, jaka byłaby zalecana dekompresja dla konkretnego mojego nurkowania na wraku, od którego zaczęłam całą dyskusję: czas - 15 minut, głebokość - 36 metrów, gaz - powietrze (inny gaz nie był w tej bazie dostępny).
Zależy od średniej, metody której zaufasz, przyjętego konserwatyzmu i akceptowalnych przez Ciebie przesyceń. Zakładając, że te 36m to średnia, a w 15min tkanka szybka nasyci się w 87,5%, co pozwoli na rozpoczęcie dekompresji od 18m z przesyceniem 0.5bara... itd. Np. dla mnie, dekompresja na powietrzu jest dekompresją awaryjną i jako taką bym ją liczył.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 29-06-2011, 21:34
arkac123 napisał/a:
dekompresja dla konkretnego mojego nurkowania na wraku, od którego zaczęłam całą dyskusję: czas - 15 minut, głebokość - 36 metrów, gaz - powietrze (inny gaz nie był w tej bazie dostępny).
Czas dekompresji na powietrzu 6 min. Czas dekompresji z użyciem EAN 50 4 min. Wyliczenie Deco Planerem 3, Buhlmann GF 20/85, dla VPM wylicza 7 min. z EAN 50, 15 min. dla deco na powietrzu.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 29-06-2011, 22:05, w całości zmieniany 1 raz
Krótkotrwałe obciążenie kręgosłupa przy przenoszeniu, zakładaniu to jedno: trudno tego uniknąć, ale są metody ograniczenia zagrożeń. Drugie, to obciążenie kręgosłupa podczas nurkowania: długotrwałe i mocno odczuwalne - najbardziej, kiedy używa się pasa balastowego. Użycie jacketu ze zintegrowanym balastem lub skrzydła i balastu na butlach redukuje to obciążenie prawie do zera.
Pasa balastowego pozbyłam się już 2 lata temu, mam jacket ze zintegrowanym balastem, którego nie czuję w wodzie.
jacekplacek napisał/a:
Zależy od średniej, metody której zaufasz, przyjętego konserwatyzmu i akceptowalnych przez Ciebie przesyceń. Zakładając, że te 36m to średnia, a w 15min tkanka szybka nasyci się w 87,5%, co pozwoli na rozpoczęcie dekompresji od 18m z przesyceniem 0.5bara... itd. Np. dla mnie, dekompresja na powietrzu jest dekompresją awaryjną i jako taką bym ją liczył.
36 m to nie jest średnia, tylko maksymalna głębokość - średnia byłaby niższa. Co do dekompresji na powietrzu - to była jedyna sytuacja na moich 100 nurkowań,w której wogóle odczułam potrzebę przekroczenia limitu bezdekompresyjnego - w sumie sytuacja mogłaby zostać uznana za awaryjną.
Popatrzyłam na tablice stosowane przez CMAS ( http://www.nurkomania.pl/tab001.htm ) - o ile dobrze odczytałam, tam dekompresja wynosi 2 min - zdziwiłam się, że tak krótko.
Z wyliczeń Huberta również wynikają spore różnice, w zależnośco od przyjetego modelu - no cóż, czuję, że będę miała co czytac zimą
Ostatnio zmieniony przez arkac123 29-06-2011, 23:03, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 30-06-2011, 14:22
arkac123 napisał/a:
zdziwiłam się, że tak krótko.
Z wyliczeń Huberta również wynikają spore różnice, w zależnośco od przyjetego modelu
Pewnie nurkujesz z osobami które mają te same komputery, lub przynajmniej tych samych firm. Na wartościach NDL w różnych komputerach różnice 2-3minut bywają. A jak się wejdzie w krókta dekompresje to i 6-8 min różnicy widziałem. Mówie o porównywalnych wspólczesnych komputerach rec.
arkac123 napisał/a:
to była jedyna sytuacja na moich 100 nurkowań,w której wogóle odczułam potrzebę przekroczenia limitu bezdekompresyjnego
Rafa najładniejsza to jest na kilku kilkunastu metrach, niesty u nas bywają ciekawe rzeczy bywają głębiej. Ciężko zrobić nurkowanie czysto NDL w Hermainicach czy Sparmann albo wrakach leżących na 30-40m.
Jeżli chodzi o takie nurkowanie i 15l na plecach. Tak na szybko, EAN28, powiedzmy wrak 40m 10' na dnie 4' na zejście. Powrót 10m/min + 21m 1', 12m 1', 6m 7' (realnie przystanek na 6m wg kompa). Razem koło 30min pod woda. Dla butli 15l przy
SAC 20 l/min wg RB wyjdzie poniżej 190bar, wg 150% (1/3) około 200bar.
Oznacza to ze z 15 da się takie nurkowanie w miarę bezpiecznie zrobić. 10min to nadal niewiele ale już coś można zobaczyć na Trałowcu, Affaire, Fu Shan Hai.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 30-06-2011, 15:30
arkac123 napisał/a:
Popatrzyłam na tablice stosowane przez CMAS ( http://www.nurkomania.pl/tab001.htm ) - o ile dobrze odczytałam, tam dekompresja wynosi 2 min - zdziwiłam się, że tak krótko.
To mało się zdziwiłaś. A nie jest dziwne, że "wypuszcza" z 36m, bezpośrednio na 3m? Daj sobie spokój z tabelami.
To mało się zdziwiłaś. A nie jest dziwne, że "wypuszcza" z 36m, bezpośrednio na 3m? Daj sobie spokój z tabelami.
Po raz kolejny przejrzałem "Medeycynę dla nurków - fizjopatologia nurkowania" Krzyżaka i nie znalazłem tam nic o tabelach i dekompresji powietrznej, co nie pozwoliłoby ich zastosować w sytuacji opisanej przez koleżankę. Oczywiście należy stosować ścisłe rygory nurkowania z tabelą, a przede wszystkim rozsądnie zaplanować nurka i trzymać się planu. Pzdr.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 30-06-2011, 20:16
ZIBIT napisał/a:
Oczywiście należy stosować ścisłe rygory nurkowania z tabelą, a przede wszystkim rozsądnie zaplanować nurka i trzymać się planu.
Te "ścisłe rygory" i "rozsądek" to prostym językiem mówiąc: wypieprzenie bez zatrzymania z dekompresyjnego nurka z głębokości 36m, prawie na powierzchnię.... ooops, sorki: z zatrzymaniem na 3m. Dziękuję, poczekam.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 30-06-2011, 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Oczywiście należy stosować ścisłe rygory nurkowania z tabelą, a przede wszystkim rozsądnie zaplanować nurka i trzymać się planu.
Te "ścisłe rygory" i "rozsądek" to prostym językiem mówiąc: wypieprzenie bez zatrzymania z dekompresyjnego nurka z głębokości 36m, prawie na powierzchnię.... ooops, sorki: z zatrzymaniem na 3m. Dziękuję, poczekam.
No dobrze, jeżeli nie tabela, to na potrzeby tego wątku zapytam, jak miałaby wyglądać dekompresja przy czasie nurkowania 15min i maksymalnej głębokości 36m ?
Po raz kolejny przejrzałem "Medeycynę dla nurków - fizjopatologia nurkowania" Krzyżaka i nie znalazłem tam nic o tabelach i dekompresji powietrznej, co nie pozwoliłoby ich zastosować w sytuacji opisanej przez koleżankę. Oczywiście należy stosować ścisłe rygory nurkowania z tabelą, a przede wszystkim rozsądnie zaplanować nurka i trzymać się planu. Pzdr.
zrob kilka nurkow wg tabel, wystarczy dekompresja rzedu 10-15 min, zwlaszcza polecam nurkowania powtorzeniowe. zobaczysz jak fajnie sie po tym spi . mi przynajmniej buhlmann hahn jakos nie sluzy, tyle moge stwierdzic z mojego (naprawde niewielkiego) doswiadczenia.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 30-06-2011, 21:45
Cytat:
No dobrze, jeżeli nie tabela, to na potrzeby tego wątku zapytam, jak miałaby wyglądać dekompresja przy czasie nurkowania 15min i maksymalnej głębokości 36m ?
Jeżeli mnie pytasz, to już odpowiedziałem:
jacekplacek napisał/a:
Dodam, że czasy podane przez Huberta uważam za krótkie ale akceptowalne: rozłożyłbym je w profilu w krzywą arytmetyczną. 2 minuty z tabeli to dla mnie kuriozum podobnie jak wyjście bez zatrzymania.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 30-06-2011, 21:50
Deco Planerem 3:
Buhlmann GF 20/85, deco EAN 50:
Głębokość: Start: Koniec:
36 m 3 min. 15 min.
21 m 16 min. 17 min.
6 m 18 min. 20 min.
0 m 21 min.
Buhlmann GF 20/85, deco air:
36 m 3 min. 15 min.
15 m 17 min. 18 min.
12 m 18 min. 19 min.
9 m 19 min. 20 min.
6 m 20 min. 22 min.
0 m 23 min.
VPM, deco EAN 50:
36 m 3 min. 15 min.
9 m 18 min. 19 min.
6 m 19 min. 24 min.
0 m 25 min.
VPM, deco air:
36 m 3 min. 15 min.
12 m 17 min. 18 min.
9 m 18 min. 20 min.
6 m 20 min. 31 min.
0 m 32 min.
osobiście od dobrych kilku lat nie spotkałem nurka obojętnie "świeżego" czy "dojrzałego", który by nurkował z tablicami, choć na każdym kursie początkującym i nie tylko, organizacje uczą jak się nimi posługiwać i zalecają.Sam juz wcześniej się zastanawiałem dlaczego?Czy ta metoda dzisiaj nie powinna zostać odłożona do lamusa jako alternatywa, którą należy znać ale jednak nie stosować jej jako głównej metody planowania nurkowań.
Sam juz wcześniej się zastanawiałem dlaczego?Czy ta metoda dzisiaj nie powinna zostać odłożona do lamusa jako alternatywa, którą należy znać ale jednak nie stosować jej jako głównej metody planowania nurkowań.
to, ze legislacja (niezaleznie czy narodowa, czy organizacyjna) nie nadaza za postepem techniki jest prawem ogolnym. chociaz ktos tu pisal, ze w jednej z organizacji (nie pamietam ktorej) od OWD wymagane jest posiadanie i uzywanie komputera nurkowego.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-06-2011, 23:07
Haw napisał/a:
chociaz ktos tu pisal, ze w jednej z organizacji (nie pamietam ktorej) od OWD wymagane jest posiadanie i uzywanie komputera nurkowego.
Zapewne chodziło o SDI, a dla pełnego obrazu, to komputer należy używać nie "od OWD" tylko "na kursie OWD".
Żadna organizacja nie może wnikać co nurek robi poza kursem, bo w zasadzie organizacja ma przełożenie tylko na instruktora.
Wysłany: 01-07-2011, 10:50
Czy możecie podać linki do innych tabel dekompresyjnych i wymieniś programy, które wyliczają dekompresję? Chętnie sobie porównam, jak duże są różnice w różnych modelach. Fajnie byłoby też się dowiedzieć, jaka federacja stosuje który model dekompresyjny, bo jest to dla mnie jednym z kryteriów ewentualnego wyboru federacji, jak kiedyś pujdę na kurs techniczny
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2011, 11:18
raptor_xxl napisał/a:
Czy możecie podać linki do innych tabel dekompresyjnych i wymieniś programy, które wyliczają dekompresję?
Fajnie byłoby też się dowiedzieć, jaka federacja stosuje który model dekompresyjny, bo jest to dla mnie jednym z kryteriów ewentualnego wyboru federacji, jak kiedyś pujdę na kurs techniczny
Szukaj instruktora, który będzie w stanie omówić poszczególne modele, konsekwencje i zalety z nich wynikające. Przeczytaj "Nurkowanie techniczne" Pawła Poręby: wiele z tego o co pytasz jest tam szczegółowo omówione. Nurkowanie dekompresyjne, to też grupa z którą będziesz nurkował i jeżeli nie przyjmiecie tej samej metody, nie ma mowy o partnerstwie. Ja np. nurkując na NOF nie ponurkuję z GUE-owcami, bo oni nie przejdą na inny system, mimo, że ich jest gorszy
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 01-07-2011, 11:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko